Ajax' Kweekvijver: Eerste jaar zonder A2

door BvdPloeg 10

Ajax' Kweekvijver: Eerste jaar zonder A2

door BvdPloeg 10

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Het is alweer ruim een jaar geleden dat Ajax met het grote nieuws kwam dat de A2 in de jeugdopleiding per direct zou worden opgeheven. In mijn eerste reactie schreef ik er in deze rubriek een stukje over, waarin ik me serieus afvroeg of het meer goede of juist meer slechte gevolgen zou hebben. Na afloop van het eerste jeugdseizoen zonder A2 kijk ik naar de stellingen van toen, met de wetenschap van nu.

"Eén groep, meer concurrentie?"
'Het grote nadeel van één team in de A-jeugd is volgens mij een stuk belangrijker. Van de twintig spelers op papier mogen er iedere week maar maximaal zestien meedoen; elf in de basis en vijf als invaller. Dat betekent dat je met een fitte selectie wekelijks vier spelers moet teleurstellen.' Noa Benninga, Joe van der Sar, Conner Blöte en zelfs aanwinst Pascal Struijk zullen het erover eens zijn; de concurrentie was groot in O19. Een handjevol Ajacieden speelde zelden tot nooit en trekt deze zomer dan ook de deur achter zich dicht.

De vraag is alleen of dat per se iets slechts is. Waar ik vorig seizoen wees op het feit dat veel spelers vanuit A2 naar A1 schoven vanwege hun goede prestaties, daar bleef dat nu ook wel het geval. Zian Flemming en Jasper ter Heide zijn de twee mooiste voorbeelden van hoe het kan lopen als je ook in een grote selectie hard blijft werken. Het tweetal speelde nooit, maar Flemming eindigde het jaar als basisspeler met een contract en Ter Heide speelde de laatste weken steeds meer. Dat deed hij heel goed, waardoor hij er volgend seizoen gewoon nog bij is.

Uit de O19 van het afgelopen seizoen hadden zo'n zeven á acht spelers waarschijnlijk dolgraag meegedaan met A2, ook omdat er in de groep zelden sprake was van blessureleed. Het is wel degelijk zo dat spelers als Reda Boultam en Azor Matusiwa verder waren geweest als ze meer hadden gespeeld, maar het uitgangspunt van Ajax dat alleen de sterksten komen bovendrijven, kwam bij O19 wel degelijk tot uiting.

"Sneller doorschuiven naar Jong Ajax"
Het 'voordeel' voor spelers die minder speelden in O19 was dat zij er af en toe wel werden bij genomen bij Jong Ajax. Zo maakten diezelfde Boultam en Matusiwa al hun debuut, terwijl dat met de A2 nog intact misschien wel niet het geval was geweest. Met verder onder meer Dani de Wit, Noa Lang, Kaj Sierhuis en Danilho Doekhi als debutanten mag er gesproken worden van een vruchtbaar jaar. Hier moet wel bij gezegd worden dat er meer ruimte was in Jong Ajax, aangezien een ongelofelijk grote groep jonge spelers de stap maakte naar Ajax 1.

Met die wetenschap is het te hopen dat Ajax ook komend seizoen zorgt voor een beloftenelftal dat niet uitpuilt. Als er wordt gewerkt met een grote selectie bij Ajax O19 én Jong Ajax, wordt de geroemde doorstroom juist geremd. De verwachting is dat er vooral in de voorhoede wel weer ruimte zal zijn voor uitblinkende O19-talenten om sneller dan normaal gesproken speeltijd te krijgen in de Jupiler League. Misschien zijn Victor Jensen en Sebastian Pasquali daar wel heel snel klaar voor, waardoor andere jongens (die anders in A2 zouden spelen) nu in O19 minuten kunnen maken. Is het bij Jong te vol op het middenveld met jongens die terugkomen uit Ajax 1 en spelers die in Jong spelen, dan zijn 'die andere jongens' de pineut met een plek op de bank in O19.

"Snel terugkeren of langzaam opstarten?"
In mijn ogen, en in tegenstelling tot de vorige twee stellingen, nog steeds iets om rekening mee te houden. De club had de zaakjes het afgelopen seizoen perfect voor elkaar wat betreft blessureleed, maar de ervaring leert dat er doorgaans altijd wel sprake is van meerdere blessures in een seizoen. Naast de spelers die nu zelden speelden, is de A2 ook voor een snelle rentree een perfect podium gebleken. Verschillende spelers herstelden daar snel, alvorens ze weer de stap vooruit zetten naar A1.

De vraag is echter of je een elftal in je opleiding moet willen hebben, waarbij vooral sprake is van spelers die kennelijk niet in aanmerking komen voor O19 en spelers die sneller dan normaal gesproken fit willen worden. Op die manier is ook deze stelling in het afgelopen seizoen redelijk weerlegd. Of spelers die wel geblesseerd waren, sneller hadden kunnen terugkeren, dat zullen we alleen nooit weten.

"De B-jeugd kan niet hogerop"
De vierde en laatste stelling kwam naar aanleiding van de B-jeugd, die misschien wel het meest de vruchten plukte van A2. Dat de 'B-garnituur' uit O19 het afgelopen seizoen geen speeltijd meer kreeg, is voor velen tot daar aan toe, maar dat de doorstroom vanuit O17 naar O19 stokte, is wel een beetje zorgelijk. In de laatste weken van het seizoen mochten jongens als Jurgen Ekkelenkamp en Sven Botman nog even meedoen, maar zij waren duidelijk al veel eerder klaar voor een stap hogerop.

Maar die stap kwam niet, logischerwijs omdat er bij O19 helemaal geen ruimte was. In mijn ogen dan ook het grootste en zo blijkt momenteel het enige nadeel van het verdwijnen van A2. Hoe knap de prestatie van O17 ook was met de landstitel, jongens als Giovanni de la Vega, Sergiño Dest en dus ook Ekkelenkamp en Botman hadden al een mooie bagage aan ervaring kunnen hebben richting O19. De grootste schifting na het afschaffen van A2 vond plaats in O17 en ook in de praktijk is dit elftal het grootste 'slachtoffer' gebleken. Of zoals ik destijds zei: "Het moet snel of het kan niet, de weg der geleidelijkheid is eruit geknipt."

Conclusie
Achteraf moet ik dus concluderen dat het afschaffen van A2 aardig veel heeft opgeleverd. De doorstroming naar Jong Ajax nam toe, spelers stuwden elkaar naar een hoger niveau vanwege de concurrentie en door het uitblijven van veel blessureleed, was er geen noodzaak om gebruik te maken van een extra elftal. De talenten uit Ajax O17 hadden op zaterdag om 12.00 uur echter wel graag wat wedstrijdjes extra gespeeld en het is dus zonde dat daar geen ruimte meer voor was.

"De absolute toptalenten hoeven zich geen zorgen te maken, maar de Joël Veltmannetjes van vandaag de dag zullen zich vertwijfeld afvragen hoe het nu verder gaat", sloot ik destijds af. Dat lijkt allemaal dus niet zo'n vaart te lopen, want wat goed is, komt dus uiteindelijk wel bovendrijven. Met drie voors en één tegen kan ik als criticaster van destijds dan ook alleen maar concluderen dat het afschaffen van A2 een goede keuze is gebleken. Ik hoop wel dat er komend seizoen meer ruimte wordt vrij gemaakt in O19 voor grote talenten uit O17 die daar klaar voor zijn. Ook als dat ten koste gaat van een speler, die A2 dan dolgraag als vangnet had gehad.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Schijt hebben, acties maken
6. Meer van deze Noa Lang
7. 'Wonderkind' Real bij Ajax
8. 11 clean sheets, geen contract
9. Knopper maakt indruk met B2
10. Kluivert kijkt geïnteresseerd toe
11. Jeugdbeleid Ajax wankelt niet
12. 'Rode Redan' op naar comeback
13. Welkome afleiding De la Vega
14. Dani de Wit, motor van A1
15. Droomjaar Gravenberch
16. Transfer kent alleen verliezers
17. Fijne keepersstrijd bij O17
18. Flemming verdient basisplek
19. Een felbegeerde krabbel
20. Kemper maakt grote indruk
21. Na regen komt zonneschijn
22. Sierhuis blijft verbazen
23. Pasquali, even geduld a.u.b.
24. Ajax gaat ooit de YL winnen
25. Ajax-jeugd vreet Feyenoord op
26. Doodzonde, maar shit happens
27. Hansen stapt uit de schaduw
28. O17 sobere vechtmachine
29. Is er leven na Redan?
30. Talentenfabriek stokt nooit
31. De meest opvallende elf

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.