Ajax' Kweekvijver: Ajax gaat ooit YL winnen

BvdPloeg, 09-03-2017 om 14:55, 12369 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Je verzint het niet, maar toch gebeurde het. Ajax O19 werd woensdag voor het derde jaar op rij vroegtijdig uitgeschakeld in de Youth League en opnieuw was er genoeg reden om daarvan te balen. Weer was Ajax niet de mindere, weer werden de eigen kansen niet benut en weer speelde pech en tegenslag een grote rol. De Ajax-opleiding heeft zo weer niet gekregen wat het verdient.

Wat als Mitchel Bakker zijn schot binnen had zien vliegen? Wat als Sierhuis zijn teennagels niet had geknipt? Wat als de kopbal van De Wit iets eerder was gedaald? Wat als telt niet, want hoe knap Ajax zich ook in de wedstrijd knokte, een lullige handsbal besliste de wedstrijd. Real Madrid was de eerste 25 minuten heer en meester. Het was technisch en tactisch op alle posities beter en het was een wonder dat het slechts 1-0 stond, maar toen beet Ajax van zich af. Kluivert werd meer gevonden toen hij van rechts ging spelen, Lang bemoeide zich meer met de opbouw en Eiting werd met de minuut minder slordig. Al voor rust groeide het vertrouwen.

Ajax won vervolgens na rust wel duels, had na rust wel de bal en kreeg het na rust wel voor elkaar om de bal vaker dan tien keer naar elkaar toe te spelen. Het leverde overwicht en kansjes op en Real werd alleen nog gevaarlijk als gevolg van omschakelmomenten. Dat Lang de bal binnen volleerde was geen verrassing, vanwege het moment in de wedstrijd, vanwege de persoon die hem maakte en vanwege de serie wonderdoelpunten dit seizoen. Ajax verdiende de treffer en Lang toonde eerder al aan dat hij atletisch kan scoren. Denk aan zijn Van der Vaart-hakbal tegen FC Utrecht. Dat de goal wonderschoon was, paste precies in de serie prachtgoals waarop we dit seizoen al werden verwend. De omhaal van Sierhuis, de pegels van Eiting en Antonucci in de kruising, de goal van Lang leek een nieuwe hoofdstuk toe te voegen aan het verhaal dat vooraf zo mooi stond geschreven. Voor het eerst de halve finale halen, maar het mocht niet zo zijn.

Dat is doodzonde, voor de ervaring van de spelers, maar ook voor Ajax. De club bracht met onder andere Abdelhak Nouri, Donny van de Beek en Vaclav Cerny een prachtige lichting voort, maar het slaagde er in twee seizoenen op rij niet in om Nyon te halen. De uitschakeling tegen AS Roma vanaf de strafschopstip was kut vanwege alle gemiste kansen, de eliminatie in Londen tegen Chelsea was extra kut vanwege een falende arbiter. Juist op het moment dat iedereen dacht dat het minder zou worden, knutselde Aron Winter een mooie voetbalmachine in elkaar die er plots voor leek te zorgen dat niet de Nouri's en Van de Beekjes werden bejubeld, maar de Sierhuisjes en Kluivertjes. Een brainfreeze van De Wit en weifelend optreden in de zestien deed ook die droom de das om. Drie jaar de titel als doel, twee kwartfinales en één achtste finale als opbrengst. En dat terwijl Ajax zo graag het toernooi wil winnen. Presteren is in de competitie belangrijk, in Europa een must.

Maar bij Ajax zal men de moed zeker niet laten zakken, want daar is geen enkele reden voor. Volgend jaar (als Ajax kampioen wordt of als Ajax O19 zelf de titel pakt) gaan we weer van voren af aan en dan is het weer aan een nieuwe groep om te bewijzen dat Ajax qua jeugd tot de wereldtop behoort. Als een in vele ogen mindere lichting in de praktijk kan meekomen met de meest bejubelde groep talenten van Real Madrid in de laatste tien jaar, dan zal er toch wel iets goed gaan in Amsterdam. Dan moet het allemaal een keer de goede kant op vallen. Misschien volgend jaar wel een plek in Nyon? Of knallen we meteen door naar winst?

Een mix van de huidige O19 met talenten uit O17, en misschien wat dispensatiespelers uit Jong Ajax, brengt ook volgend seizoen weer een kwalitatief sterke groep voort. Het jaar erop zijn er al meerdere spelers uit de huidige O16 klaar voor de Europese route en wat te denken van Ajax O15, dat over een jaartje of drie in de Youth League mag schitteren. O15, dat indruk maakt in binnen- en buitenland, een lichting die qua kwaliteit over de breedte kan wedijveren met de gouden lichting die nu bij Ajax 1 op de deur klopt. 

Ajax gaat ooit de Youth League winnen, omdat Ajax O19 (exceptioneel goed of gewoon heel goed) ieder jaar weer tot de top van Europa behoort. Wat mensen er vooraf ook van vonden en hoe goed de Reals van deze wereld ook mogen zijn. Het is van essentieel belang dat de huidige O19 de nieuwe teleurstelling verwerkt en ook dit jaar weer kampioen wordt van Nederland. Op die manier is het in ieder geval zeker van weer een jaar Youth League, waarin prachtige goals kunnen worden gemaakt, waarin nieuwe talenten definitief kunnen opstaan en waarin op termijn op zeker historie gaat worden geschreven.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Schijt hebben, acties maken
6. Meer van deze Noa Lang
7. 'Wonderkind' Real bij Ajax
8. 11 clean sheets, geen contract
9. Knopper maakt indruk met B2
10. Kluivert kijkt geïnteresseerd toe
11. Jeugdbeleid Ajax wankelt niet
12. 'Rode Redan' op naar comeback
13. Welkome afleiding De la Vega
14. Dani de Wit, motor van A1
15. Droomjaar Gravenberch
16. Transfer kent alleen verliezers
17. Fijne keepersstrijd bij O17
18. Flemming verdient basisplek
19. Een felbegeerde krabbel
20. Kemper maakt grote indruk
21. Na regen komt zonneschijn
22. Sierhuis blijft verbazen
23. Pasquali, even geduld a.u.b.

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
3sterren
Matig of sprankelend aanvalsspel, door het midden opbouwen of via de flanken voorzetten, het maakt allemaal niet zoveel uit als je voetbal meent te moeten spelen met je handen ...
0 0
ARUCAMBA
we maken ons blij met een dode mus ipv van de conclusive te trekken dat er gewoon harder getrained moet worden, we brengen gewoon weg geen Bergkamps, Rijkaards, van Bastens, Kluiverts meer voort, Cruyffs moeten we niet eens meer in de mond nemen, dat is buiten, buiten categorie
1 0
Middenweg401
Ja, gewoon keihard trainen tot je Van Basten of Bergkamp bent. Eh..
0 0
Dwergje48
"Ooit"

Zo kan ik ook voorspellingen maken haha
1 0
BvdPloeg
Want Ajax 1 gaat ooit nog de Champions League winnen? ;-) Het is vooral een voorspelling op basis van de lichtingen die eraan komen.
0 -1
Dwergje48
Who knows ;)
0 0
Rhythim
Als ik afga op wat ik gisteren zag twijfel ik daar behoorlijk aan.
0 0
geDaante
Ajax niet de mindere? Real liet het na de 25 minuten gewoon toe, in alles zoveel beter, met name qua techniek, handelingssnelheid, samenspel en positiespel.

Het spel van Ajax leek helemaal nergens op, wat te verwachten viel onder Winter. Geen enkele kans gecreëerd door goed combinatiespel, en zeker niet door het midden. Alles naar de flanken en hopen op een goede actie van Kluivert, of veelvuldig lange ballen erin pompen. Er werd gewoon totaal niet gecombineerd, en het middenveld werd zoals vrijwel altijd onder Winter als de pest gemeden. Geen opbouw centraal, geen combinatiespel centraal, geen inspeelpasses naar de halven, maar alles via de flanken, zo snel mogelijk de bal bij de buitenspelers middels lange ballen. Veelvuldig de bal op de keeper, spelers die elkaar niet in durven spelen ook al hebben ze zeeën van ruimte.

Totaal andere visie, mentaliteit en speelwijze dan Cruijff/Bosz/Keizer, en dat dat gewoon maar zo mag bij Ajax is tekenend, dat men maar wat doet, er is geen duidelijke visie meer die doorgetrokken wordt over alle elftallen. Als het maar 'winnend, attractief en aanvallend is', tot dat is het gereduceerd. Ieder coach heeft daar een ander idee bij, dus iedere coach geeft zijn eigen invulling daaraan, en dus is er geen clubvisie meer, en worden talenten niet goed opgeleid in het spel van het eerste.

Onder Jonk vloog men ieder jaar zeer onverdiend uit de YL, en ook met heerlijk Cruijffiaans voetbal, zeer spectaculair en aantrekkelijk, en goed. Daar is helemaal niks meer van over, en dat is niet alleen omdat Nouri niet meer meedeed. Ook zonder hem kan je wel trachten zo goed mogelijk op te bouwen centraal, te combineren, te voetballen, en daar zie je helemaal niks van terug.

Op deze manier gaat onder 19 helemaal niet meer de Youth League winnen, op deze manier zakt de opleiding weer weg naar een bedenkelijk niveau.
3 -1
SundayOliseh
Ooit zei iemand eens "Een goed paard is nog geen goede ruiter"
0 -1
Koenniiee
Passmap Ajax -19: https://i.gyazo.com/54fb5ae27f8ad56ce4a4c3391407c954.png

Het was wederom een schande hoe dit team opbouwt. Kijk ook eens hoe klein die bolletjes zijn. Dat duidt op heel weinig balcontacten van de Ajax spelers. Waarbij Kemper, Bakker en Zeefuik het grootste rondje hebben. Schande hoe weinig Eiting in het spel betrokken werd, maar dat heeft dus een correlatie met de gebrekkige non-centrale opbouw.

Eigenlijk is alles na die weergave (indien je er een beetje wijs in bent) teveel gezegd. Laat ik dat maar niet doen dus.
2 -1
BvdPloeg
En de passmaps tegen Juve en Kiev. We doen allemaal alsof O19 nooit meer door het midden opbouwt, maar volgens mij was dit vooral de verdienste van Real.
0 0
geDaante
O19 onder Winter bouwt inderdaad vrijwel nooit centraal op, aanvallen ook niet, vooral via de flanken, en voorgeven maar.
0 0
willieovertoom
Ik vond de onder negentien echt heel matig gisteren. De opbouw was matig, extreme gaten in de verdediging, het middenveld werd bij vlagen overlopen en de aanval deed het ook niet naar behoren. Ajax had inderdaad een korte fase waarin het beter was met grote kansen als gevolg. Tuurlijk kan je 'm dan pakken, maar ik ben toch echt van mening dat Real Madrid het meer verdiende. Puur op basis van kwaliteit. Je zegt overigens dat Noa Lang zich meer met de opbouw ging bemoeien, maar dat had hij beter niet kunnen doen. Mijn hemel, wat matig. Speeltuinvoetbal zonder enige voortzetting. Ik heb nog steeds grote twijfels over die jongen.

De kans dat Ajax de Youth League ooit nog wint is zeker aanwezig. Vooral in de B2 en C1 loopt heel erg veel talent. Een opstelling als deze rond 2020 lijkt me schitterend:

Meuwese; Hoever, Warmerdam, Van Gelderen, Scholten; Beelen/Llansana, Taylor/Gravenberch, Ünüvar; Pynadath, Hansen, Zamani

Is natuurlijk een beetje gissen. Maar ben erg benieuwd hoe het er dan uit komt te zien.
3 0