Ajax' Kweekvijver: Dani de Wit, motor van A1

BvdPloeg, 13-12-2016 om 11:20, 20592 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Het publiek van Ajax kan keihard zijn, daar kunnen heel veel spelers over meepraten. Spelers werden in eigen stadion uitgefloten, op trainingen afgebrand of tegenwoordig op fora afgezeken. Ook op deze website zijn de meningen soms kiezelhard, bijvoorbeeld bij jeugdtopics over A1, wanneer Dani de Wit in de basis begint. Onterecht, want De Wit bewees zaterdag in Utrecht niet voor het eerst dit seizoen dat en waarom hij de motor is van deze ploeg.

De Wit speelt sinds 2006 in de jeugdopleiding van Ajax, waar hij inmiddels dus tien jaar actief is. Hij tekende reeds een contract, maar waar fans weglopen met talenten als Abdelhak Nouri en Donny van de Beek, daar is de fanschare van De Wit minder groot. Natuurlijk is dat niet iets nieuws in de voetbalwereld. Supporters hebben meer met technisch begaafde voetballers en spelmakers dan met 'een harde werker', zoals De Wit zich ooit zelf noemde. De aanvoerder van A1 is alleen wel iets meer dan dat.

Ik haalde de uitwedstrijd tegen Utrecht A1 al aan, want duels zoals deze speelt A1 wel vaker. Het is een wedstrijd waarin de tegenstander lang meekan, druk zet, gevaarlijk countert en de duels niet schuwt. In deze wedstrijden voelt De Wit zich als een vis in het water. Hij werkt hard, kleunt erin, is altijd aanspeelbaar en zorgt er op die manier voor dat Ajax grip krijgt op het middenveld. Inderdaad een harde werker dus.

Maar wie wat beter let op de sterke nummer tien merkt ook dat de ploeg afhankelijk kan zijn van De Wit. Voor rust coachte hij druk, zette hij spelers neer en ontpopte hij zich samen met doelman Jeffrey de Lange tot natuurlijke leider. Als er een schepje bovenop moet, is De Wit de eerste die het uitspreekt én laat zien. Als iemand een geweldige bal gaf of een duel won, hoorde je hem luid brullend over het veld klinken. “Geweldige bal, Pascal!” of “Heerlijk, Noa! werden afgewisseld met kreten als “Hé! Wees eens scherper in de passing”.

De Wit is daarnaast altijd de eerste middenvelder die voor het doel komt. Hij maakte dit seizoen reeds vijf treffers en dat is geen toeval. De Wit sluit aan achter spits Kaj Sierhuis en staat geregeld vrij voor de goal. Tegen Utrecht stond het vizier niet op scherp, maar de intikker van een week eerder tegen Feyenoord was veelzeggend. De enorme ontlading na die goal overigens ook, De Wit is een echte Ajacied, voor wie scoren tegen Feyenoord één van de mooiste dingen is die er zijn.

Na de thee tegen Utrecht werd echter pas echt duidelijk waarom De Wit bijna altijd speelt, van welk team hij ook onderdeel is. Hij moest na een kwartier in de spits gaan lopen toen Sierhuis er na zijn helft bij Jong Ajax op vrijdag noodgedwongen vanaf moest. Ajax had het tot dat moment lastig, maar in het laatste half uur werd Utrecht helemaal scheel getikt. Middenvelders Noa Lang en Zian Flemming konden de bal altijd kwijt bij De Wit, die er telkens iets goeds mee deed. Hij is namelijk balvast, heeft een goede pass, kan wegdraaien en in de kleine ruimte raakt hij nooit in paniek. Het leverde in Utrecht enkele fraaie combinaties op en ‘slechts’ drie treffers. Na iedere goal volgde een luid “En doorgaan boys!” van de captain.

Ik zeg niet dat hij het eerste elftal gaat halen, al is het niet ondenkbaar dat hij zich via Jong Ajax op een dag bij de A-selectie knokt. Dat Dani de Wit Eredivisievoetbal gaat spelen, staat voor mij vooral niet ter discussie. Na tien jaar Ajax staat er een sterke persoonlijkheid met een goede basis en een enorme intrinsieke motivatie. De Wit is gewoon een goede voetballer, die A1 bij de hand neemt als het niet loopt en in dienst speelt van creatieve mensen als het wel loopt.

Hij werkte onder diverse trainers en allemaal stelden ze hem op. En of hij nu achterin, als aanvallende middenvelder of als spits moet spelen, altijd is hij bruikbaar. Misschien is het het overwegen waard om De Wit zelfs eens als nummer zes te gebruiken. Een idee van Barry Hulshoff, toen ik uitgebreid met hem sprak voor de rubriek 'Het Verhaal Achter'. Een (kop)sterke middenvelder met een goede passing en oog voor ruimte, helemaal geen gek idee.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Meer van deze Noa Lang
6. 'Wonderkind' Real bij Ajax
7. 11 clean sheets, geen contract
8. Knopper maakt indruk met B2
9. Kluivert kijkt geïnteresseerd toe
10. Jeugdbeleid Ajax wankelt niet
11. 'Rode Redan' op naar comeback
12. Welkome afleiding De la Vega

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
geDaante
Je schrijft het zelf al Bram; zodra De Wit van het middenveld ging en in de spits terecht kwam, werd Utrecht ineens scheel getikt, daarvoor had men het lastig.

Dat zegt genoeg lijkt me. Dat diepe spel, voor de goal komen en logischerwijs dan goaltje meepikken, gaat net als toen met Siem de Jong en nu Klaassen (vooral de Klaassen onder De Boer), ten koste van de opbouw, het spelmaken en het combinatiespel, en ook heb je zo te weinig creativiteit en vernuft aan de bal.
0 0
ajaxminimax
Ajaxshowtime, weten jullie meer van de geruchten, dat Redan in januari naar Manchester United vertrekt? Dit lees ik net bij Ajax1....
0 0
WestlandforAjax
http://www.soccernews.nl/news/376295/United_komt_nog_maar_een_keer_shoppen_op_De_Toekomst

0 -1
willieovertoom
Ik hou van je stukjes, en ben het ook vaak met je eens, maar mijns inziens geef je De Wit veel te veel eer.

Laat het duidelijk zijn dat niet elk talent exceptioneel is en de kwaliteiten van 'n Nouri/Van de Beek bezit. Hoeft ook niet, iedereen vult het op zijn eigen manier in. De Wit doet dat ook, maar of dat nou Ajax' kweekvijver-waardig is? Nee.

De Wit heeft inderdaad kwaliteiten, hij schuwt de duels niet, is een goede kopper en heeft een neusje voor de goal. Dat klinkt eigenlijk als een ultieme Feyenoord-speler. Een nummer acht van Ajax hoort wel wat meer kwaliteiten te hebben. Iemand die in de bal komt en er iets goeds mee doet. Iemand die weg kan draaien (met alle respect, dat kan hij echt niet) en wat creatiever is dan Klaassen.

Hieronder zei JPMorgan, Dani is een soort Klaassen, maar dan drie klassen minder. Hij heeft helemaal gelijk.
2 -1
BvdPloeg
Dat mag je vinden, geen probleem. 'Ajax' Kweekvijver-waardig' vind ik alleen een raar, nieuw begrip. Wat houdt dat in? En wat zijn de criteria?
0 0
willieovertoom
Ik heb veel van jouw stukjes gelezen. Vaak gaat het over spelers die zich fantastisch ontwikkelen. Een El Mahdioui in 2014/2015, De Ligt vorig seizoen. Of je schrijft een stuk over een exceptioneel talent die iedereen op de banken krijgt, 'n Nouri, Van de Beek of Cerny. Je hebt stukjes geschreven over een bepaalde lichting of zelfs het systeem van de jeugdopleiding. 'Ajax' kweekvijver-waardig' is misschien een ongelukkige keuze, omdat ik daar niet over ga. Ik zelf had echter niet voor hem gekozen, puur omdat ik hem zie als een grijze muis in onze jeugdopleiding. Maar goed, je kan het niet elke week over 'n Franco, Noa of Kaj hebben.
0 0
Bedero
Grappig dat Ajax altijd diezelfde soort spelers opleidt op de nummer 10 positie en die aanvoerder maken. Siem de Jong, Davy Klaassen, Donny vd Beek en Dani de Wit. Blonde blanke middenvelder die nergens echt in uitblinken maar wel de leider zijn van het team en scorend vermogen hebben.
0 -1
RusselWestbrook
En deze heet dan ook nog 'de Wit' van achteren.
0 -2
Elflashy
Hahahaha
0 0
trodat4030
Hm, je moet we bedenken dat de nr 10 positie hier de rechter aanvallende middenvelder is en niet de creatieve middenvelder. Daarnaast doe je Vd Beek gewoonweg veel tekort om hem in dat rijtje te zetten..
0 0