Ajax' Kweekvijver: Bosz-voetbal op De Toekomst

BvdPloeg, 14-09-2016 om 08:30, 35741 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Het contrast kon haast niet groter, afgelopen zondag en maandag. Waar Ajax 1 op zondagmiddag (wederom) stoeide met zichzelf en de speelstijl van Peter Bosz, daar liet Jong Ajax een dag later zien hoe Bosz het bedoeld heeft. De populaire one-liners over hoge druk en Cruijff-voetbal komen vooralsnog vooral tot uiting op De Toekomst, waar naast Jong Ajax ook de jeugdelftallen uit de startblokken schoten.

Anderhalve week geleden begon het seizoen voor de meeste teams met de eerste competitiewedstrijd, maar ik genoot toen het meest van de laatste oefenpot van Ajax A1. In Amsterdam kwam Roda JC op bezoek en het kwaliteitsarme elftal kreeg een pak rammel van een uiterst gemotiveerd Ajax. Dat het uiteindelijk 5-0 werd, was eigenlijk bijzaak. De uitvoering viel vooral op. In tegenstelling tot het tumultueuze en eigenlijk dramatische vorige jeugdseizoen was er weer een lijn te ontdekken. 

Vorig seizoen ging je doorgaans door een achtbaan van emoties tijdens een dagje jeugdvoetbal. Op de meest 'perfecte' dag zag je eerst C2 aan het werk met geweldig voetbal zoals Johan Cruijff het ooit bedoelde. Een uur later volgde A2 met middenvelders in de spits en linksbacks als rechtsbuiten en om dezelfde tijd werd B2 afgedroogd op een bijveldje. In de middag sloot je af met een goed of slecht A1, afhankelijk van hoeveel mensen er werden teruggehaald uit Jong. Bij het ene potje lange ballen, bij de andere hoge druk, bij de één 3-4-3 of 3-3-4 en bij de andere 4-3-3 met de punt naar voren óf naar achteren.

Al die eilandjes (mede gecreëerd door het vertrek van trainers, onduidelijkheid en het ontbreken van visie na de periode van Jonk) lijken langzamerhand weer een beetje één te worden. In tegenstelling tot vorig jaar kun je nu in principe de speelstijl van Jong Ajax, A1, B1 en C1 op elkaar leggen en verschilt het slechts op details. De ene ploeg vult het (mede dankzij meer individuele kwaliteit) beter in, maar Bosz en verbindingsman Dennis Bergkamp lijken hun boodschap vanuit Ajax 1 over te hebben gebracht. En zo loop je anderhalve week geleden zomaar tegen een oefenwedstrijd aan van A1 tegen Roda, waarin negentig minuten lang met ongelofelijk veel passie druk wordt gezet, waarin middenvelders worden gezocht, waar buitenspelers in de één-tegen-één komen en waar de verdedigers op de middenlijn hun tegenstanders opwachten.

Het is een veelbelovend begin geweest in de voorbereiding, dinsdagavond gevolgd door een klinkende 0-6 competitiezege van A1 in en tegen Volendam. Een wedstrijd die ik door een heenreis van niet 1 uur, maar maar liefst 2,5 (!) uur, alleen na rust kon bewonderen. Maar wel een wedstrijd, waarin opviel dat Zian Flemming in minuut tachtig (bij een stand van 0-5) als controleur op de helft van de tegenstander de bal veroverde. De eerste échte tegenstand moet nog komen voor de ploeg van Aron Winter, maar het begin is er met zes punten uit twee wedstrijden en een doelsaldo van 7-0.

Genoeg reden dus om weer met een glimlach naar De Toekomst te komen, helemaal nu de allerbeste ploeg uit de hele opleiding zijn thuiswedstrijden al om 10.30 uur speelt en niet tegelijk met A1 om 14.30 uur. Want waar A1 en B1 op zijn tijd indruk maakten zoals Jong Ajax in zijn beste dagen dit seizoen, daar is Ajax C1 een absolute circus-act waar je na afloop een half uur van moet bijkomen. Vorig seizoen al, toen deze C1 nog C2 was en er met louter zeges een kampioenschap werd behaald, was het likkebaarden. Nu de jongens ouder worden en het spelletje nóg beter begrijpen, is het soms van een andere planeet. Een lichting waar Ajax zuinig op moet zijn.

Zuinig zijn, het is misschien wel de sleutel naar succes dit seizoen. Zuinig zijn op je spelers, zuinig zijn op dat logo op de borst en zuinig zijn op het imago dat Ajax en de jeugdopleiding de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Het was een chaos vorig seizoen, een constant voortdurende aflevering van Jerry Springer live. De rust is (voorlopig) terug, met als ultiem bewijs dat de coaches van Ajax 1 en Ajax A1 (Bosz en Winter) op een maandagavond tijdens een duel van Jong Ajax fanatiek op het balkon filosoferen over wat te doen bij de club. Met communiceren komt vervolgens floreren, want dat er nog steeds genoeg kwaliteit rondloopt in Amsterdam is nu al de understatement van het jaar. Met de neus allemaal dezelfde kant op, staat dát talent eindelijk weer voorop.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
JohnDylan
Ajax heeft deze zomer een enorme bezem door Jong Ajax en de bovenbouw van de jeugdopleiding gehaald. Volgens mij heeft dat de toon gezet dat er bij Ajax alleen ruimte is voor jongens met het potentieel om bij Ajax te slagen.
2 0
Adam24
Bosz heeft helemaal niets met jong Ajax te maken. Behalve dat hij daar spelers weg kan halen en af en toe bijvoegen. Dat Bosz hier credits voor krijgt is echt debiel.
0 -6
geDaante
Het eerste is leidend geworden na het vertrek van Jonk, dus speelt de bovenbouw van de opleiding zoals het eerste, en dus speelt men zoals Bosz het wil. Uiteindelijk heeft men daar natuurlijk zelf ook voor gekozen, door Bosz aan te stellen.
1 0
RaynoFischer
Hij krijgt niet de credits, er wordt alleen gezegd dat daar wel het voetbal gespeeld wordt dat hij eigenlijk ook met het 1ste wilt spelen, die zijn nog niet zo ver.
2 0
FC Hoorn
Vergeet niet hierbij ook Ajax O16 (B2) te vermelden! Daar zit in tegenstelling tot de B2 van vorig seizoen ook veel kwaliteit in.
0 0
godezonensuper
Ja en als een type de Boer ooit Bosz komt vervangen dan gaat de jeugd dus weer hopeloos verdedigend voetbal spelen.
De manier van spelen moet gewoon vast staan, en niet afhangen van de speelstijl die de trainer van het 1e graag ziet.
2 -4
JohnDylan
Toen Keizer en Winter werden aangesteld werden Overmars en Bergkamp hier op AS gek verklaard. Zelf kende ik Keizer niet en had ik daarom geen mening over hem maar keek ik pessimistisch aan tegen de aanstelling van Winter. Na een paar weken kunnen we wel voorzichtig stellen dat de aanstelling van Keizer een schot in de roos is geweest en de aanstelling van Winter in ieder geval niet de ramp is die 9 van de 10 mensen hier met zekerheid voorspelden.
2 0
Redrum
Precies, daarnaast lijkt het er ook op dat er weer een soort rust heerst bij Ajax en dat de neuzen weer dezelfde kant op staan. Dat zal aan meerdere dingen liggen, maar het gaat in ieder geval de goeie kant weer op bij Ajax. Ook bij het eerste elftal is er een stijgende lijn ingezet, maar er is duidelijk nog een lange weg te gaan.
2 0
JohnDylan
Ik denk dat Bergkamp en Ouaali een goed duo vormen doordat ze elkaar goed aanvullen. De visie over opleiden van Bergkamp heeft mij altijd enorm aangesproken doordat hij de technische ontwikkeling van spelers duidelijk centraal zet.

Ouaali is rustige man die goed is in de omgang met jeugdspelers en hun ouders (wat ik uit ervaring kan zeggen omdat hij ooit mijn jeugdtrainer was bij Xanthos) en is volgens mij ook goed in het organisatorische aspect van een rol als hoofd jeugdopleiding.

Ik heb veel vertrouwen in deze twee mannen en ik hoop dat ze de komende jaren de jeugdopleiding van Ajax weer naar het niveau weten te brengen waar het gezien het verleden van Ajax hoort. Ze zullen daar dan wel de tijd voor moeten krijgen.
2 0
Freddy Al
Precies zo.
1 0
Minsc
Dus Bosz heeft een grote invloed op de speelstijl van Jong Ajax, A1, B1 en C1. Maar waarom geeft hij dan het totaal verkeerde voorbeeld met het middenveld van het eerste?

Dijks en Younes hebben het allebei zeer moeilijk; af en toe wat ondersteuning voor Younes van Klaassen, maar zowel Riedewald als Gudelj zijn nog nooit opgedoken in de buurt van de linker zijlijn. Een linker middenvelder heeft Bosz kennelijk nog nooit van gehoord, als dat nou inspiratie of een voorbeeld voor de jeugdteams moet zijn!
En dan denk ik dat er hier vast wel iemand zal zijn die iets over de rol van Gudelj wil zeggen, ook al zo'n geweldig voorbeeld van de visie van Bosz.
0 0
geDaante
Bosz zit met een erfenis en een al reeds bepaalde hiërarchie en spelers die een bepaalde waarde vertegenwoordigen, die men zal willen slijten. Komende winter of volgende zomer kan je spelers als Klaassen, Dijks, Gudelj en El Ghazi verkopen, en kan je spelers als Nouri, Eiting, De Jong, Van de Beek, etc. inpassen.

Dan kan je ineens hele grote stappen zetten, omdat die spelers opgeleid zijn in het spelletje, kwaliteit hebben, de juiste kwaliteiten hebben, en veel met elkaar samengespeeld hebben, in het beoogde spelletje.
1 0
geDaante
Klinkt allemaal heel goed en geruststellend, maar dat laatste maar deels. Men heeft het eerste leidend gemaakt, dus de coach die Bosz opvolgt, kan zijn eigen visie weer doordrukken in de opleiding. Dat is een kansloze, totaal visieloze keuze geweest, en slaat werkelijk nergens op. Het leek vooral een actie van het toenmalige TH onder leiding van De Boer, die zijn visie wilde doordrukken, en ook tegen de afspraken in hanteerde in en rond het eerste. Zoals men onder Jonk speelde, en nu gelukkig doortrekt doordat Bosz voor het eerste staat, en dus bepaalt, zou vast moeten staan, dat zou men ongeacht de trainer van het eerste, aan moeten houden, ofwel de jeugdopleiding leidend, zoals Cruijff dat zo graag wilde. Dan heb je een vaste basis, een vaste identiteit, ookal kan een trainer een jaar of wat alsnog die identiteit wat aantasten, maar dan is het tijdelijk, niet blijvend, en het heeft geen gevolgen voor je levensader, je opleiding.

Tenzij men steeds de juiste keuze maakt bij het aanstellen van nieuwe coaches voor het eerste, en men uitgaat van die Cruijff-speelwijze, en daar op selecteert, maar dat blijft altijd de vraag.

Dus graag de opleiding weer leidend maken, filosofie en speelwijze het liefst vastleggen in de statuten of iets dergelijks.
1 -4
Pauw
Ik begrijp niet waarom je minnetjes krijgt. Onderbouwen doen ze t ook niet.

Het is toch van belang dat een hoofdcoach geen invloed heeft op de spelfilosofie van Jong en daaronder? De hoofdcoach mag deze rode lijn wel bijsturen, maar niet in de kern aantasten, zoals we zagen onder Trustfull / de Boer.

Dat er nu Bosz binnengetreden is orde op zaken gesteld is kan toeval zijn, maar verdacht is t wel, dat zijn gedachtegoed (gebaseerd op Cruyff / Guardiola) nu opeens weer leidend is.
1 0
geDaante
Zolang men steeds voor een Cruijff-adept als coach van Ajax 1 gaat, is het ook geen probleem, dan blijft die visie Cruijff ook heersen in de opleiding, maar komt er door een slechte keuze eens weer een type De Boer voor de groep, gaat de opleiding weer op de schop, en dat is totaal visieloos, en gewoon belachelijk. Dan moeten die spelers ineens weer een ander spelletje aanleren, die niet des Ajax is, en zodra ze die paar jaartjes hebben doorlopen, is die coach alweer weg, dus nooit gebruik hebben kunnen makend van die talenten, en de volgende coach zit weer opgescheept met talenten die opgeleid zijn in een ander spelletje. Dat men dit niet ziet, deze onlogische aanpak, snap ik werkelijk niet.
1 0
Freddy Al
Bosz heeft niets te maken met de jeugd opleiding ,de jeugdopleiding is flink op de schop gegaan en het lijkt te werken ook zonder Jonk dus.
De trainer van het eerste heeft geen invloed op de opleiding dat ligt vast in de functieomschrijvingen en taak omschrijving van het hoofd jeugdopleiding.
Bergkamp heeft het kennelijk goed gezien en de juiste mensen lijken nu aan de teugels te trekken.
Jonk blijkt niet onmisbaar ,Quaali een goede keuze en Bergkamp blijkt de Cruijff gedachte wel te dragen .
0 -1
geDaante
Het eerste is leidend geworden na het vertrek van Jonk, vooral om als mensen van het eerste, macht en zeggenschap te hebben over de bovenbouw van de opleiding. Dit is ontstaan doordat Jonk visie Cruijff met man en macht verdedigde en De Boer dwars lag, niet mee wilde werken aan het verloochenen van de afspraken en afgesproken visie. Ook Bergkamp wilde inspraak in het personeelsbestand, terwijl hij toen vrijwel nooit op de Toekomst kwam.

Jonk heeft de basis gelegd, er werd al gespeeld zoals Cruijff dat wilde, en allerlei hele goede initiatieven, met name in de onderbouw, zijn uitgerold, en daar plukt men nu de vruchten van. Al die teams spelen zo aantrekkelijk en goed, omdat men nu gelukkig weer terugvalt op visie Cruijff, en bijbehorende speelwijze. Dat is positief, dat ondanks dat Bergkamp op onbegrijpelijke wijze De Boer steunde (wiens visie haaks op die van Cruijff stond), ondanks totaal andere speelwijze en aankoopbeleid dan afgesproken, en Jonk (wiens visie vrijwel volledig aansloot bij die van Cruijff) liet vallen omdat hij vond dat er wat teveel performance coaches rondliepen. Dat doet mij vermoeden dat Bergkamp gewoon de macht wilde over de opleiding, ten koste van Jonk.

Smerige praktijken, net als het stelselmatig ontlopen en negeren van Cruijff maar wel heel positief dat hij wel voor visie Cruijff kiest. Wat ik in die post hierboven alleen wilde zeggen, is dat ik wil dat deze visie weer leidend is, de jeugdopleiding leidend, en dat de visie in de opleiding bij een nieuwe coach voor Ajax 1 niet weer overboord wordt gegooid.
1 0
Freddy Al
Het barst weer van de negatieve aannames en het klopt niet;de Boer had geen zeggenschap in de jeugdopleiding.
Jij blijft maar gal spugen omdat je jouw ongelijk niet wil toegeven.
Bergkamp heeft een prima visie blijkt,het loopt zonder Wim Jonk prima blijkt.
Bergkamp heeft een aantal goede mensen aangetrokken en zet de opleiding stevig op poten.
Wim Jonk wilde macht en het alleenrecht op het grote gelijk als enige zelfbenoemde Cruijff-apostel,dat heeft hem de kop gekost en niet anders.
0 0
geDaante
De Boer had na het vertrek van Jonk zeggenschap, doordat net eerste leidend werd gemaakt, waardoor je ook meteen veel balletjes breed en terug, en lange ballen zag in de jeugd.

Bergkamp blijkt in ieder geval wat het belangrijkste aangaat tóch visie Cruijff te willen hanteren, in ieder geval qua speelwijze, dat is heel mooi. Maar je zegt het zelf al, 'blijkt'. In al zijn keuzes en gedrag van de afgelopen jaren, waarin hij zelfs het De Boer voetbal toeliet in de opleiding, was daar geen enkele blijk van, integendeel. Heel begrijpelijk dus dat ik met die kennis zeer kritisch was. Het loopt nu overigens ook zo snel zo goed, omdat ze natuurlijk gewoon voortborduren op wat Jonk jaren neeft gedaan qua speelwijze.

Dus ik ben blij verrast ja, maar het maakt niet alle achterbakse handelingen in het verleden goed (al blijf ik daar niet in hangen), en dat betekent niet dat je niet meer kritisch kan zijn, zoals op het feit dat het eerste leidend is.
1 0
3*stars*3
Ben benieuwd naar die C1, is dat team van Willem Weijs?
0 0
willieovertoom
Wooter is inderdaad de nieuwbakken coach van dit team. Tijdens de 10-1 zege op Volendam eerder dit weekend was het nog Peter van der Veen. Het is te hopen dat Wooter de lijn van Weijs en Van der Veen gaat volgen.
1 0
BvdPloeg
Nee, het nieuwe team van Nordin Wooter. Vorig seizoen was Weijs wel coach van dit elftal bij C2.
0 0
3*stars*3
Ok thanks maar welk team traint Weijs nu?
heb veel positieve verhalen over hem gehoord.
0 0
BvdPloeg
Nu tijdelijk D1, maar heeft in principe geen team. Individueel trainer.
1 0
geDaante
Linietrainer toch? In ieder geval wordt hij weggepest en weggewerkt, omdat hij een Jonkman was/is. Contract wordt ook niet verlengd.
1 0
MosesD
Volgens verschillende schreeuwertjes hier was het gedaan met Ajax en de opleiding nadat Jonk eruit gegooid was. Puur opportunistisch, dom geklets blijkt maar weer eens.
1 -2
BvdPloeg
Beetje opportunistisch van jou dan weer. Het begin is goed, maar hoe ver was Ajax geweest met Jonk? Situaties zijn helaas niet met elkaar te vergelijken en we zullen het nooit weten. Moeten er dus ook mee ophouden en blij zijn dat er nu eindelijk weer wat lijn in zit. Wat niet wil zeggen dat alles buiten het veld geweldig is. Niet voor niets trainen er tientallen spelers apart van de club bij een performance trainer.
1 -1
MosesD
Zoals het ook dus ook opportunistisch was om te stellen dat het over was met Ajax na vertrek Jonk. Ik heb veel vertrouwen in Ouaali. Een people manager ook, iets wat node gemist werd.
1 0
Leprechaun
Juist! Opportunisme met opportunisme bestrijden!
0 0
Ddn14
Mooi stuk!
1 0
Redrum
Mooi stuk, het gaat allemaal goed komen! De stijgende lijn is duidelijk ingezet en we zullen ook in Ajax 1 verbetering gaan zien. Daarvoor moet er nog wel iets meer middelmaat verkocht gaan worden alleen.
1 0
glob
Ik hoop dat er in de winterstop een stuk of 5 spelers vertrekken bij Ajax 1, dan krijgen we de gewenste doorstroming vanzelf.
1 0
RuffRhythim
Kunnen die 5 spelers niet allemaal gewoon z.s.m. een rode kaart pakken en minstens een jaar geschorst worden ofzo?
Kan die doorstroming even wat sneller op gang komen :P
2 0
Koenniiee
Goed, kunnen we nu door met het optimaliseren van de (jeugd)opleiding door bijvoorbeeld een diëtist aan te trekken en (extra?) performance coaches, zodat een Dijks niet buiten Ajax om naar een diëtist en personal coach hoeft. Zulke zaken moet je altijd intern uitzetten en niet overlaten aan de spelers zelf, die allemaal bij verschillende specialisten terecht komen. De een is beter in zijn vak dan de ander, met alle risico's van dien. Het moet allemaal niet stoppen op het moment dat je in Ajax 1 komt, ook daar is begeleiding nodig.

En dat zulke personal coaches van waarde zijn, lijkt mij duidelijk. Gezien de interviews van Tete, Riedewald en Dijks.

Maar ik ben al heel blij dat de lange ballen je niet meer om je oren vliegen of al die gedifferentieerde formaties. Ajax wordt weer Ajax, maar Ajax 1 zal nog maanden nodig hebben om door te selecteren. Mooi stuk, Bram.
2 0
Ajacied1989
Er zijn personal coaches, voedingsdeskundigen en diëtisten werkzaam bij Ajax. Dijks werkt gewoon liever met z'n eigen mensen (o.a. zijn vriendin), dat heeft hij zelf ook al eens aangegeven. Die professionaliteit bestraffen door te zeggen dat het via de club moet zou in mijn ogen veel te ver gaan, zoals Feyenoord dat ooit bij De Vrij flikte.
0 0
Wimmel
Dijks doet het inderdaad zelf maar laat het wel toetsen door de deskundigen bij ajax. Prima situatie want een speler die dit zelf doet heeft ook echt de drive.
0 0
Koenniiee
Vind jij het niet link dan om dit niet zelf te initiëren? Het kan zomaar verkeerd uitpakken, als je bij de verkeerde 'deskundigen' komt. Dit moet je wat mij betreft zo dicht mogelijk 'bij huis houden', als Ajax zijnde.
0 0
Ajacied1989
Ach, je hebt te maken met mensen, niet met producten of robots. Als Dijks het graag zelf regelt moet je hem die vrijheid geven. Daarnaast kan je iedereen wel een persoonlijke diëtist geven, maar als desbetreffende speler 's avonds gewoon weer pizza en cola bestelt is het allemaal voor niets.
Ik denk dat Ajax het moet waarderen dat een speler zich professioneel opstelt door op eigen initiatief zo goed mogelijk voor zijn lichaam te zorgen. Zeker met zo'n jonge selectie kan het van groot belang zijn dat andere jongens zien dat de mindere goden(voetballend, uiteraard), zoals Dijks en Gudelj bijvoorbeeld, er ook in hun vrije tijd alles aan doen om op een hoger niveau te komen.
0 0
Freddy Al
Eens maar belangrijk is dat gecommuniceerd wordt met Ajax en er dus geen verschillend paden bewandeld worden.
Ajax zal heus wel weten of betrokken personal coaches professionals zijn of koekenbakkers.
Daarnaast zeker waardering voor jongens die er alles aan doen om het onderste uit hun kan te halen.
0 0
Hwb
Goed om te lezen. Benieuwd wat de rol van Ouali hierin is. Veel credits worden aan Bosz en Bergkamp gegeven en die zullen ongetwijfeld hun input hebben, maar Ouali is natuurlijk nu de man die op de Toekomst de lijnen uitzet.
2 0
Ajax4life16
Geweldig om te lezen. Nu hopen dat het ook bij Ajax 1 gaat lopen, en we gaan een mooie tijd tegemoet!
1 0
JariHeijden
Mooi stukje, Bram!
1 0