Ajax' Kweekvijver: Ajax heeft goed 'ingekocht'

BvdPloeg, 05-09-2016 om 10:20, 39105 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

De jeugd van Ajax is ruim een maand onderweg en afgelopen weekend stond voor de meeste teams de eerste echte test op het programma. Na een interessante voorbereiding met volop oefenduels een goed moment om vooral de bovenbouw van dit seizoen langs de meetlat te leggen. Wat, en vooral wie, valt en vielen de eerste weken op? Nou, de nieuwelingen bij B1 en A1.

Het is een fijne constatering na een seizoen, dat met het verdwijnen van A2 en het massale vertrek bij de B- en A-jeugd zo'n tumultueus einde kende. Ajax zette de scouts aan het werk, het ging zelfs de landsgrenzen over en het kwam al snel met nieuwe spelers en zelfs contracten voor de dag. ADO Den Haag, Excelsior, FC Volendam… Ze werden allemaal slachtoffer van een daadkrachtig Ajax, dat vastbesloten was om de jeugd kwalitatief versterken.

Het is nog wat vroeg en ik heb expres een ruime maand gewacht, maar vooral B1 plukt daarvan vooralsnog de vruchten met Abdallah Aberkane en Ricardo Farcas. Beide verdedigers wisten al vroeg in de zomer waar ze aan toe waren en tekenden beiden een contract tot de zomer van 2019. Ze vormden vanaf dag één het centrale duo en dat heeft potentie. Zonder clean sheet weliswaar (1-4, 4-1, 1-1 en 5-1 uitslagen), maar waar de achterste linie van B1 vorig seizoen zo broos was, is deze nu vooral sterk.

Aberkane manifesteerde zich tot dusver als een betrouwbare verdediger, die sterk is in de duels. Hij trekt zijn poot niet terug, straalt heel veel controle en macht uit en raakt niet in paniek als hij de bal veroverd heeft en er vervolgens iets mee moet doen. Hij durft in te dribbelen, onder luid gebrul van Gery Vink. Die moedigt hem aan vooruit te denken, met af en toe een foutje tot gevolg. De rechtspoot, die ook sterk is in de lucht, doet echter vooral heel veel dingen goed. Als Aberkane in zijn rol durft te groeien, is het niet uitgesloten dat hij ook in het leidinggeven een belangrijke rol kan gaan vervullen. Vooralsnog is hij vooral met zijn eigen spelletje bezig en daarmee maakt hij vooralsnog indruk.

Ook Farcas bewijst tot op heden een versterking te zijn. De Roemeen, die een goed woordje Engels spreekt, is een sierlijke linkspoot. Naast Aberkane is hij juist vaak degene die iets moet verzinnen in de opbouw en dat gaat met vallen en opstaan. Wat vooral opvalt is zijn mooie trap met links, waarmee hij reeds het recht heeft verworven om vrije trappen en zelfs corners te nemen. Hij ziet het spelletje en lijkt iemand die met een flinke portie vertrouwen zijn stempel kan drukken. Als de Nederlandse lessen straks aanslaan, zal dat alleen maar helpen.

De derde en voorlopig laatste versterking voor B1 was Oliver Milan Horvath, de Hongaar. Omdat de KNVB hem nog niet speelgerechtigd heeft verklaard, mocht hij afgelopen weekend tegen FC Volendam niet spelen, maar dat B1 behoefte heeft aan Horvath is een understatement. Wie heeft er geen baat bij een behendige linkspoot, die op de linkerflank snel is en met een leuke dribbel iets kan creëren? Na de eerste oefenwedstrijd tegen Willem II (1-4) stroomden de positieve berichten binnen en dus zag ik Horvath een week later tegen AZ met eigen ogen. Hij is klein, op het oog breekbaar, maar vooral onvoorspelbaar. De manier waarop hij meedeed in het snelle combinatievoetbal tegen AZ belooft veel goeds. Aan hem om constant te gaan presteren, iets wat voor buitenspelers in de jeugd doorgaans nogal een opgave blijkt te zijn.

Bij A1 kwamen Danilho Doekhi, Pascal Struijk en Boy Kemper en vooral laatstgenoemde past zich snel aan. Kemper kwam over van Volendam, tekende voor slechts één jaar en misschien om die reden was het verwachtingspatroon niet per se heel hoog. In tegenstelling tot Doekhi, die al in het eerste van Excelsior speelde. Kemper is een heel degelijke linkspoot, die achterin, maar ook op het middenveld als controleur kan spelen. In de voorbereiding deed hij dat meer dan naar behoren. Net als Aberkane en Farcas lijkt hij de oefenstof snel in zich op te nemen en dat resulteerde in de meeste wedstrijden in een verdediger die met de borst vooruit speelde en uitstraalde dat hij de bal wilde hebben en er iets goeds mee zou doen.

Waar Struijk en Doekhi misschien nog wat stoeien met de nieuwe verantwoordelijkheden, en dat is helemaal geen punt, heeft Kemper zich knap in het elftal gespeeld. Een elftal dat moet ontstaan uit een selectie van 23 spelers en dus is de concurrentie enorm. Het zal de spelers in principe alleen maar inspireren om iedere week het maximale te geven, zoals de spelers die geen interlands speelden, afgelopen zaterdag lieten zien. Alle veertien spelers die meededen gingen negentig minuten volle bak met hoge druk, goed combinatiespel en een klinkende 5-0 zege op Roda JC tot gevolg. Kemper en Doekhi waren daar niet bij en dus is de boodschap duidelijk: presteren of je valt buiten de boot. Ajax heeft op het oog in ieder geval goed ingekocht, iets wat die concurrentie alleen maar een laatste boost zal geven.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

 

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Seizoen 2:

Alle 34 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Koenniiee
Leuk stuk. Het is duidelijk dat men in de bovenbouw de koppen weer bij elkaar gestoken heeft en niet het Frank de Boer spelletje speelt, dat laatste maanden van vorig seizoen wel in de bovenbouw zichtbaar was. Daar heb je ook vaak over geschreven.

Wel ben ik het met Gedaante eens dat er te weinig gekozen wordt voor creativiteit op het middenveld en vanaf de flanken. Nog te weinig verrassing en soms nog te statisch. Dat kan beter.

We mogen de jeugdscouting (!) wel ontzettend danken. Dat is een conclusie die ik hier uit trek. Maar dat is natuurlijk ieder voor zich!
2 -1
ram
Lijkt mij een prima conclusie. Eigenlijk is dat de conclusie die ik eerder al had getrokken, kijkend naar de grote hoeveelheid jonge aangekochte talent. Een aantal die toen een grote toekomst werd voorspeld: Fischer, Andersen, Bazoer, El Ghazi, Muric, Cerny, Bay, Boilesen, Dolberg en nog een aantal. Wat dat betreft deed/doet Ajax het prima.

Maar ik vind dat hier nogal een keerzijde aan zit. Toptalenten uit de jeugd en aangekochte toptalenten: ik ben helemaal voor! Maar dan? Dan stokt het beleid. Intern gezeik over de manier van trainen en in mijn ogen nog veel belangrijker: Ajax weigert structureel om kwalitatieve ervaring te kopen. Heel vervelend maar ik moet toch weer spelers als Moreno, Guardado en De Jong aanhalen. En eigenlijk moet je nog meer en nog betere ervaring halen. Anders kom je Europees niet mee én worden spelers niet beter. Wordt Cerny beter van El Ghazi? Nee. Wordt Riedewald beter van Veltman? Nee.

Mijn conclusie is eigenlijk: jeugd, zowel aankoop als eigen jeugd, wordt verpest bij Ajax. Als jong buitenlands talent zou ik Ajax links laten liggen, ondanks de reputatie. Vrij triest eigenlijk, maar zo is het nu helaas wel.
Met Tete, Riedewald, Bazoer, El Ghazi, etc, zouden de successen komen. Muric en Cerny zouden daarbij aanhaken. En nu? Ik zeg niet dat ze er geen van allen meer wat van kunnen maar het extreme talent komt er véél te weinig uit. Ik vrees dat dat ook zal gelden voor de generatie Nouri, Van de Beek, Eiting, De Ligt. En de generatie daarna? Wie weet...
2 0
Hwb
Ik denk niet dat ze verpest worden. Ajax is een ideale club om van je 16 tot je 19e/20e te zitten. Goede bovenbouw-opleiding, daarna debuut maken en leren met verwachtingen om te gaan. Het probleem is dat spelers, door het gebrek aan kwalitatieve ervaring, daarna onvoldoende kunnen doorgroeien. Dat zou dan het moment voor een overstap naar het buitenland moeten zijn, om onder de hoede van zulke spelers daar een volgende stap te kunnen zetten. Als ze 19/20 zijn hebben ze nog een voorsprong op buitenlandse talenten, wedstrijden bij een (op nationaal niveau) topclub, volle stadions, Europees voetbal. Als ze vervolgens te lang blijven, verliezen ze die voorsprong weer. Zie bijvoorbeeld Klaassen en Veltman.
0 -1
ram
"Daarna onvoldoende kunnen doorgroeien", volgens mij is dit wat ik zeg... En dat komt doordat ze niet met goede ervaren spelers kunnen spelen bij ons.

Volgens mij is dat ook de reden dat spelers de "voorsprong" verliezen. Al heb ik Veltman bijvoorbeeld nooit een groot talent gevonden, maar dat terzijde. Ik vind dat echt middelmaat. Klaassen vind ik iets meer dan middelmaat maar niet meer dan dat.
0 0
Piejotter
Ondanks al het gezeur en gezeik over de jeugdopleiding...... Ajax heeft nog steeds een prima jeugdopleiding en goede scouting. En het kan altijd beter......maar ook slechter. Hoe dan ook er loopt genoeg talent rond bij A, B en C jeugd, geen twijfel.
1 -1
Melvin01
Wat een leuk stuk om te lezen. Benieuwd naar meer van dit soort artikelen. Zeker naar nieuwe aankopen.
1 0
FlyingDutchMan
Inderdaad. Deze gasten heb ik nog niet gezien, vandaar fijn om er wat over te lezen. Op de foto is Aberkane of onze Roemeense vriend?
0 0
IboAFCA
Dat is Aberkane.
0 0
geDaante
Vrijwel alleen maar verdedigers ingekocht. Waar bleven en blijven de aanvallende, creatieve middenvelders? Per jeugdelftal moet je 3-4 creatieve aanvallende middenvelders hebben, zodat je altijd met creatieve halven kan spelen, in plaats van met nog veel te vaak lopers en werkers, al lijken jeugdtrainers daar ook vaak genoeg voor te kiezen.
3 -2
Piejotter
Het gaat hier alleen over inkopen. Genoeg aanwas via de amateurs. Denk jij echt dat ze zo gek zijn dat ze niet genoeg aanvallers hebben op de toekomst? Ik niet. En techniek in overvloed wat ik de laatste dagen zag via de beelden.
0 -2
geDaante
Ik heb het over de instroom, afgelopen transferperiode misschien één aanvallende versterking voor de bovenbouw van de opleiding. Ik zie nog teveel werkers en lopers op het middenveld in een aanvallende rol. Dat betekent óf een gebrek aan aanvallende, creatieve middenvelders, óf men kiest voor lopers en werkers, en dan vind ik dat laatste nog erger. Ik denk niet veel van de huidige beleidsbepalers en trainers in de jeugd, heb daar helemaal geen vertrouwen in.
1 0
Jorehn
Met 3-4 creatievelingen redt je het ook niet. Een middenveld bestaat volgens mij idealiter uit
- 1 Controleur
- 1 Creatieveling
- 1 Lopende middenvelder

Van belang is wel dat ze allemaal een hoge handelingssnelheid en genoeg inzicht hebben in het spelletje, maar met bijvoorbeeld 3 Nouri's op het middenveld ga je het ook niet redden...
1 -1
Hwb
Dat is inderdaad de gangbare opvatting. Maar als die controleur Riedwald is, en de lopende middenvelder iemand met de kwaliteiten van Frenkie de Jong, dan heb je qua creativiteit heel iets anders dan wanneer dat Bazoer en Gudelj zijn.

Daarmee bepleit ik nu niet onmiddellijk een middenveld De Jong-Riedewald-Nouri, want dat lijkt mij nu nog kwetsbaar, maar op termijn lijkt zoiets mij enorm tof. En dan heb je bijvoorbeeld Eiting en Vd Beek ook nog.
0 0
koreem
Verwacht ook erg veel van Antonucci moet ik zeggen (weliswaar vorig jaar al gehaald). Zie hem minimaal Ajax 1 halen.
0 0
RobertAjax97
Ja ik ook , echt een heerlijk spelertje!
0 0
afca1985
Komt die andere Hongaar nog of gaat ie naar Chelsea?
0 0