Ajax' Kweekvijver: Ajax heeft goed 'ingekocht'

door BvdPloeg 11

Ajax' Kweekvijver: Ajax heeft goed 'ingekocht'

door BvdPloeg 11

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

De jeugd van Ajax is ruim een maand onderweg en afgelopen weekend stond voor de meeste teams de eerste echte test op het programma. Na een interessante voorbereiding met volop oefenduels een goed moment om vooral de bovenbouw van dit seizoen langs de meetlat te leggen. Wat, en vooral wie, valt en vielen de eerste weken op? Nou, de nieuwelingen bij B1 en A1.

Het is een fijne constatering na een seizoen, dat met het verdwijnen van A2 en het massale vertrek bij de B- en A-jeugd zo'n tumultueus einde kende. Ajax zette de scouts aan het werk, het ging zelfs de landsgrenzen over en het kwam al snel met nieuwe spelers en zelfs contracten voor de dag. ADO Den Haag, Excelsior, FC Volendam… Ze werden allemaal slachtoffer van een daadkrachtig Ajax, dat vastbesloten was om de jeugd kwalitatief versterken.

Het is nog wat vroeg en ik heb expres een ruime maand gewacht, maar vooral B1 plukt daarvan vooralsnog de vruchten met Abdallah Aberkane en Ricardo Farcas. Beide verdedigers wisten al vroeg in de zomer waar ze aan toe waren en tekenden beiden een contract tot de zomer van 2019. Ze vormden vanaf dag één het centrale duo en dat heeft potentie. Zonder clean sheet weliswaar (1-4, 4-1, 1-1 en 5-1 uitslagen), maar waar de achterste linie van B1 vorig seizoen zo broos was, is deze nu vooral sterk.

Aberkane manifesteerde zich tot dusver als een betrouwbare verdediger, die sterk is in de duels. Hij trekt zijn poot niet terug, straalt heel veel controle en macht uit en raakt niet in paniek als hij de bal veroverd heeft en er vervolgens iets mee moet doen. Hij durft in te dribbelen, onder luid gebrul van Gery Vink. Die moedigt hem aan vooruit te denken, met af en toe een foutje tot gevolg. De rechtspoot, die ook sterk is in de lucht, doet echter vooral heel veel dingen goed. Als Aberkane in zijn rol durft te groeien, is het niet uitgesloten dat hij ook in het leidinggeven een belangrijke rol kan gaan vervullen. Vooralsnog is hij vooral met zijn eigen spelletje bezig en daarmee maakt hij vooralsnog indruk.

Ook Farcas bewijst tot op heden een versterking te zijn. De Roemeen, die een goed woordje Engels spreekt, is een sierlijke linkspoot. Naast Aberkane is hij juist vaak degene die iets moet verzinnen in de opbouw en dat gaat met vallen en opstaan. Wat vooral opvalt is zijn mooie trap met links, waarmee hij reeds het recht heeft verworven om vrije trappen en zelfs corners te nemen. Hij ziet het spelletje en lijkt iemand die met een flinke portie vertrouwen zijn stempel kan drukken. Als de Nederlandse lessen straks aanslaan, zal dat alleen maar helpen.

De derde en voorlopig laatste versterking voor B1 was Oliver Milan Horvath, de Hongaar. Omdat de KNVB hem nog niet speelgerechtigd heeft verklaard, mocht hij afgelopen weekend tegen FC Volendam niet spelen, maar dat B1 behoefte heeft aan Horvath is een understatement. Wie heeft er geen baat bij een behendige linkspoot, die op de linkerflank snel is en met een leuke dribbel iets kan creëren? Na de eerste oefenwedstrijd tegen Willem II (1-4) stroomden de positieve berichten binnen en dus zag ik Horvath een week later tegen AZ met eigen ogen. Hij is klein, op het oog breekbaar, maar vooral onvoorspelbaar. De manier waarop hij meedeed in het snelle combinatievoetbal tegen AZ belooft veel goeds. Aan hem om constant te gaan presteren, iets wat voor buitenspelers in de jeugd doorgaans nogal een opgave blijkt te zijn.

Bij A1 kwamen Danilho Doekhi, Pascal Struijk en Boy Kemper en vooral laatstgenoemde past zich snel aan. Kemper kwam over van Volendam, tekende voor slechts één jaar en misschien om die reden was het verwachtingspatroon niet per se heel hoog. In tegenstelling tot Doekhi, die al in het eerste van Excelsior speelde. Kemper is een heel degelijke linkspoot, die achterin, maar ook op het middenveld als controleur kan spelen. In de voorbereiding deed hij dat meer dan naar behoren. Net als Aberkane en Farcas lijkt hij de oefenstof snel in zich op te nemen en dat resulteerde in de meeste wedstrijden in een verdediger die met de borst vooruit speelde en uitstraalde dat hij de bal wilde hebben en er iets goeds mee zou doen.

Waar Struijk en Doekhi misschien nog wat stoeien met de nieuwe verantwoordelijkheden, en dat is helemaal geen punt, heeft Kemper zich knap in het elftal gespeeld. Een elftal dat moet ontstaan uit een selectie van 23 spelers en dus is de concurrentie enorm. Het zal de spelers in principe alleen maar inspireren om iedere week het maximale te geven, zoals de spelers die geen interlands speelden, afgelopen zaterdag lieten zien. Alle veertien spelers die meededen gingen negentig minuten volle bak met hoge druk, goed combinatiespel en een klinkende 5-0 zege op Roda JC tot gevolg. Kemper en Doekhi waren daar niet bij en dus is de boodschap duidelijk: presteren of je valt buiten de boot. Ajax heeft op het oog in ieder geval goed ingekocht, iets wat die concurrentie alleen maar een laatste boost zal geven.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Seizoen 2:

Alle 34 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.