Organisatie

N.V. Ajax (directie en rvc)

De club Ajax is opdeelbaar in het bedrijf (de N.V.) en de vereniging. De N.V. is sinds 1998 beursgenoteerd op de beurs in Amsterdam en wordt geleid door de directie, bestaande uit Edwin van der Sar (algemeen directeur), Menno Geelen (commercieel directeur, statutair), Susan Lenderink (financieel directeur, statutair) en Maurits Hendriks (Chief Sports Officer, statutair)

Deze bestuurders zijn benoemd door de Raad van Commissarissen (rvc). Deze raad bestaat op dit moment uit Leen Meijaard (voorzitter), Annette Mosman, Peter Mensing, Cees van Oevelen en Georgette Schlick. Tijdens de aandeelhoudersvergadering van november 2022 maakte Meijaard bekend dat hij gaat stoppen als voorzitter van de RvC. Tijdens de BAVA van 14 maart zal Pier Eringa worden voorgedragen als nieuwe voorzitter van de RvC van Ajax. Deze RvC kent op dit moment nog geen vaste voetbalcommissaris. Op dit moment geldt Adrie Koster als adviseur van de RvC van Ajax.

De RvC van Ajax wordt gecontroleerd door de aandeelhouders, de feitelijke eigenaren van de vennootschap. Jaarlijks komen de aandeelhouders bijeen in de Algemene Vergadering voor Aandeelhouders (AVA) om o.a. de jaarrekening goed te keuren. Ook kunnen ze hun zegje doen over de gang van zaken bij Ajax en dienen ze in geval van nieuwe directieleden of commissarissen groen licht te geven.

Vereniging Ajax (bestuursraad)

De aandelen van Ajax zijn voor 73 procent in handen van de vereniging, wat betekent dat de vereniging grootaandeelhouder is en over verreweg de meeste macht beschikt. Ook Delta Lloyd (9,95 procent) en de inmiddels overleden Adrie Strating (8,65) bezitten een aanzienlijk deel van de aandelen.

De leiding van de vereniging ligt bij de bestuursraad. In dit orgaan zitten: Frank Eijken (voorzitter), Ruud Haarms, Wendy Nagel, Marc Stuut, Sander Mallie en Mike Harman. Zij zijn gekozen door de leden van Ajax tijdens de Algemene Leden Vergadering (ALV). Onder meer Sjaak Swart, wijlen Uri Coronel, Michael van Praag, wijlen Bobby Haarms, wijlen Rinus Michels en wijlen Johan Cruijff zijn erelid van Ajax. Als je 25 jaar of langer lid bent van de club, dan treed je toe tot de illustere bordjesclub. Deze club komt ieder jaar bijeen op 'de verjaardag van Ajax’, op 18 maart. Het doel is ‘om de gezelligheid te behouden’.

Technisch hart Ajax

Sinds de fluwelen revolutie onder Johan Cruijff in 2011 is het technisch hart bij Ajax gevormd. Voorzitter Marc Overmars, Saïd Ouaali en Dennis Bergkamp maakten deel uit van het op één na laatste technisch hart, tot het vertrek van Bergkamp in december van 2017. Edwin van der Sar was lange tijd voorzitter, maar was als algemeen directeur al geen lid meer van het technisch hart. Ook de hoofdtrainer ontbrak.

Het doel van een technisch hart is dat de Ajax-filosofie – met aanvallend voetbal en focus op de jeugd – gewaarborgd blijft binnen de organisatie. Bij de start namen Wim Jonk, Frank de Boer, Marc Overmars en Dennis Bergkamp plaats in de groep. Jonk had de leiding over de jeugdopleiding, De Boer over het eerste elftal en Bergkamp werd ‘de verbindingsman’ genoemd die zorgde voor een connectie tussen de jeugd en de selectie. In 2015 werd Edwin van der Sar voorzitter van het technisch hart, nadat er wat tumult was over de daadwerkelijke invulling.

Nadat Jonk in 2015 opstapte als hoofd jeugdopleiding veranderde de samenstelling regelmatig, totdat Overmars en Van der Sar eind 2017 de macht grepen en als ogenschijnlijk algemeen directeur en technisch directeur overbleven. Dit is overigens nooit op deze manier officieel gecommuniceerd. In de afgelopen jaren waren er ook diverse trainers die te maken kregen met het technisch hart. Frank de Boer was de eerste, daarna volgden Peter Bosz en Marcel Keizer. Vervolgens werd Erik ten Hag in januari 2018 trainer van Ajax. Hij vormde lange tijd met Overmars en Ouaali het technische hart van Ajax.

Na het vertrek van Overmars en Ten Hag bij Ajax wordt de technische leiding bij Ajax op een andere manier vorm gegeven. De club heeft nog altijd geen nieuwe directeur voetbalzaken gevonden, waardoor technisch managers Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar nu gaan over de voetbalzaken. Echter: voor elke beslissing die zij willen nemen, moeten zij verantwoording afleggen bij algemeen directeur Van der Sar.

Gedetailleerdere informatie over de organisatie en de sleutelfiguren vind je op Ajax.nl.

Laatste wijziging op 21 februari 2023