Ajax' Kweekvijver: Jeugdbeleid Ajax wankelt niet

BvdPloeg, 22-11-2016 om 14:00, 46863 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

'Jeugdbeleid Ajax wankelt', het stond er maandagmorgen echt. Eén dag na opnieuw een prima overwinning pakte Valentijn Driessen in (dit seizoen toch al zo kritische) De Telegraaf uit met een column dat de jeugdopleiding van Ajax lijdt onder het beleid van Peter Bosz. De coach heeft zijn ploeg al enkele weken aan het voetballen gekregen, hij liet talloze jeugdspelers debuteren en meetrainen, maar de opleiding 'wankelt'.

'Bosz kiest niet, zoals Frank de Boer uit overtuiging en volgens de beleidsvisie deed, voor eigen jeugd, maar gaat voor resultaat op korte termijn', stelde Driessen. Het is nogal een aantijging, helemaal als je je bedenkt dat Bosz de eerste weken van het seizoen 'gewoon' startte met jeugdexponenten als Kenny Tete, Riechedly Bazoer, Mitchell Dijks en Jaïro Riedewald. Het liep echter niet, Ajax ploeterde en toen de machine na het inbrengen van Davinson Sanchez, Lasse Schöne, aankoop Hakim Ziyech en Daley Sinkgraven ging lopen, waren er geen complimenten. Het werd en wordt afgedaan als 'visie voor de korte termijn'.

Driessen vergelijkt voor het gemak een vijftienjarige Lionel Messi met Kasper Dolberg, op wie Bosz nog niet vertrouwde, want van hem kon toch niemand verwachten dat hij zich zo zou ontwikkelen? Dolberg was op zijn zachts gezegd 'één van de minderen' het laatste half jaar bij Ajax A1 vorig seizoen. Iedere week weer. Bosz raakte de juiste snaar, maar in plaats van complimenten volgen nu plotseling de regels: 'De directie accepteert dat Bosz bij de "beste jeugdopleiding van de wereld" geen rekening hield met Dolberg. Alsof Rijkaard bij zijn komst in Barcelona voorbij zou gaan aan de vijftienjarige Messi.' 

Nu toevallig alleen Joël Veltman, Davy Klaassen en Dolberg uit eigen jeugd kunnen rekenen op een basisplaats 'wankelt' plots het jeugdbeleid. En wie op De Toekomst komt, weet dat dat niet waar is. Men is trots dat jongens als Abdelhak Nouri, Frenkie de Jong, Pelle Clement en Carel Eiting debuteerden in de beker en waarschijnlijk ook donderdag in de Europa League. De jeugd krijgt volop de kansen bij Jong Ajax, in tegenstelling tot vorig seizoen. Men traint met Ajax 1, talenten zitten regelmatig op de bank bij het eerste en jongens als Nouri en De Ligt hebben zeker niet het idee dat ze 'ver zijn verwijderd van Ajax 1'. Wat aandeelhouders, die één keer per jaar hun gal mogen spuwen, daar ook van vinden.

Jongens uit Ajax A1 zitten door al het doorschuiven van talenten naar Ajax 1 al op de bank bij Jong Ajax en buitenlandse talenten zijn happy. Oliver Horvath en Ricardo Farcas zijn Ajax eeuwig dankbaar voor de geboden kans en met Schön Szabolcs hoopt men een derde talent (onder meer begeerd door Chelsea) snel toe te voegen aan Ajax B1. Joshua Pynadath koos zonder twijfelen voor Ajax, nadat hij door verhuizing weg moest bij Real Madrid, en kwamen Sanchez, Bertrand Traoré en Mateo Cassierra naar Ajax omdat de club 'minder aantrekkingskracht bezit'?

Driessen: 'Spelers van buitenaf staan de ontwikkeling van eigen talent in de weg en dat is in strijd met het beleid. Uiteindelijk leidt het ertoe dat de opleiding minder geld genereert. Zodanig dat de nieuwe Dolberg niet voor Ajax kiest, maar elders sneller denkt door te breken.' Dolberg tekende begin deze zomer zonder twijfelen een contractverlenging tot 2021. Zijn hattrick, op negentienjarige leeftijd, tegen NEC was voor Europees toptalent ongetwijfeld meer een eye-opener dan het (op dit moment) meer dan terecht banken van jeugdspelers, die simpelweg niet laten zien wat ze kunnen. 

Na de chaos van vorig seizoen ga ik weer met een brede glimlach naar De Toekomst. Jeugdteams winnen en spelen goed voetbal. Zoals ik al schreef, Bosz-voetbal. Ajax A1 gaat zich dinsdag plaatsen voor de play-offs van de Youth League en daarna volgt als het loopt zoals het hoort de knock-out-fase. Wederom, voor het zoveelste jaar op rij. Ook dat zien de Europese toptalenten, die de komende jaren gewoon blijven komen. Helemaal als Ajax, met Bosz aan het roer, met goed voetbal en nog steeds een piepjonge selectie kampioen wordt en na de winter gaat presteren in Europa. Met Nouri, De Ligt, Van de Beek, Cerny, De Jong en al dat nationale en internationale toptalent. Want het jeugdbeleid van Ajax wankelt niet, het staat als een huis.  

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Meer van deze Noa Lang
6. 'Wonderkind' Real bij Ajax
7. 11 clean sheets, geen contract
8. Knopper maakt indruk met B2
9. Kluivert kijkt geïnteresseerd toe

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
tijger19
Ik denk dat er meer talenten voor Ajax gaan kiezen als enkele grote super talenten doorbreken, dan dat het geval is wanneer er veel middelmatige talenten zoals Siem de Jong, Daley Blind, Veltman en Klaassen doorbreken. De argumentatie van Driessen raakt kant nog wal. Jeugd moet de leidraad zijn, maar als ze niet goed genoeg zijn dan houdt het in ieder geval even op. Dan moeten ze mentaal even wat meer opbrengen, leren knokken en accepteren dat niet alles makkelijk zal gaan.

Veel voetballers van de jonge generatie hebben problemen met het mentale aspect en hebben het vermogen niet om na 5 maal een basisplaats het op te brengen om minimaal het zelfde te brengen.
0 0
SjakieWolfs
Ach dat is die azijnzeikert Valentijn Driessen weer. De kop boven de column was voor mij al genoeg om 'm niet te lezen. Het gaat weer goed met Ajax en dat zint meneer niet, denk ik. Probeert ie weer een bepaalde stemming te crëeeren. Daatr zijn de Nederlandse voeltbaljournalisten goed in, alles de kop in drukken.
0 0
chrisjuhhh
ach een voorbeeld

Dolberg / Cassierra 1e
JA Azzouzi / Zivcovic ( zie nu als huur )
A1 Sierhuis / Baars
B + C jeugd Brobey , Sontje Hansen .

Dit is enkel jeugd Spits !
0 0
Hades
Wat een schattige foto.
0 0
A Cohen
Plaats svp geen items / collumns / verhaaltjes / sprookjes van "kakkerlak" Driessen meer op deze site.
Alleen maar zoeken naar iets om negatief over Ajax te schrijven, dat doet deze kakkerlak.
1 -1
DJMokum
Gaat prima op de toekomst en er zullen elk jaar wel dingen anders en beter kunnen, dat heet ontwikkeling...

En wat Ajax1 betreft jeugdspelers zullen daar meestal hele goede fases afwisselen met fases op de bank, ook dat hoort bij ontwikkeling.....
0 0
afcajawa
Helemaal mee eens!!
1 0
Voetbal1900
Die Driessen is bewust onrust aan het zaaien.
6 0
geDaante
Goed stuk Bram. Natuurlijk ook te triest voor woorden die uitspraken van Driessen. Waarom dit soort mensen zo'n podium krijgen is me echt een raadsel, zien het zo vaak verkeerd en lullen maar wat. En het is zo doorzichtig allemaal, nu Bosz er zit is men vele malen kritischer, gaat men zelfs zoeken naar kritiekpuntjes, of verzint men kritiek, waar bij De Boer alle kritiek werd weggewuifd, en De Boer nooit een kritische vraag gesteld werd. Heel apart, deze willekeur, en die sympathie voor de een, en antipathie naar de ander. Het was natuurlijk De Boer die voor het korte termijnresultaat ging, door aankopen gericht op zijn korte termijntactiek, gericht op resultaat.

Bosz zet de visie vanuit de jeugd door, en zet die visie ook goed neer in het eerste, zodat die jeugd juist op (korte) termijn makkelijk kan instromen, op een goede en verstandige manier kan instromen, en kunnen etaleren wat ze geleerd is, en wat ze kunnen, in plaats van in te stromen in een verschrikkelijke, saaie non-voetbalspeelwijze als onder De Boer die haaks staat op hoe men in de opleiding speelde.

In tegenstelling tot jou maak ik me echter wel zorgen over de rode lijn in de opleiding, heb het idee dat deze teveel ontbreekt, en jeugdtrainers weer teveel hun stempel mogen drukken, zoals zo'n Winter, die veelal veel minder voor voetbal kiest dan Bosz en eerder Jonk, door middenvelders als buitenspelers neer te zetten (Noa Lang), maar één creatieve speler op het middenveld te zetten, en bij een paar foutjes iemand meteen te wisselen, wat funest is voor het proberen, creatief zijn, risico nemen, etc.. Ik zie teveel flankspel, te weinig combinaties door het centrum, etc.
5 -2
PeterTheEater
" ... zoals zo'n Winter, die veelal veel minder voor voetbal kiest dan Bosz en eerder Jonk, door middenvelders als buitenspelers neer te zetten (Noa Lang), maar één creatieve speler op het middenveld te zetten, en bij een paar foutjes iemand meteen te wisselen ..."

Ik weet waar jij op doelt, deze middenvelder werd niet gewisseld door foutjes, echter door maniertjes en gedrag op het veld, ik had deze wedstrijd ook gezien ...

Verder ben ik het met je stuk eens!
0 0
Cello
Ik denk verder, dat een Winter als trainer niet altijd te benijden is. En dan vooral door de structuur binnen de club, waar zoals ook al vaak beschreven, spelers sneller worden doorgeschoven naar een hoger team. En dat merk je dan vooral aan de onderkant kwa overgebleven mogelijkheden en resultaten.

Boz neemt regelmatig spelers van Keizer mee, Keizer op zijn beurt klopt aan bij Winter's A1 en met een beetje mazzel kan Winter dan nog een beroep doen op een speler uit de B jeugd.
Dat zal voor elke individuele speler goed zijn kwa ontwikkeling, maar het zal kwa teamprestatie niet altijd een zege zijn voor de coaches, die continu bijna iedere week moeten gaan puzzelen.

En als je dan zoals hierboven staat middenvelders gebruikt worden op de vleugels...tsjah....ik zie het dan deels ook als het roeien met de riemen door de trainer, die het uiteindelijk moet doen met de spelers die hij over houdt.
0 0
godezonensuper
Mogen nog blij zijn dat Marcel Keizer wel de visie van Bosz deelt.
1 -1
geDaante
Zeker, maar voor de lange termijn heb je daar niet veel aan. Hoe jonger, hoe meer je talenten nog kan kneden en verbeteren, dus zodra jeugd op een groot veld gaat spelen 11 tegen 11, zou je al zo moeten spelen, en in ieder elftal, ook als je een lichting hebt die daar iets minder geschikt voor is, dan ga je maar qua resultaat op je bek, dat resultaat zou toch helemaal niks moeten boeien. En op de kleinere velden ook alles op combinatiespel en naar voren denken en handelen.

Bergkamps visie is vrijwel gelijk aan die van Jonk en Cruijff, maar je weet van Jonk dat hij er strak op zat, en in details denkt, en steeds experimenteert en wil vernieuwen, waar Bergkamp meer van de fijne sfeer op de De Toekomst is, met vooral oud-Ajacieden, die een stuk minder op de vingers worden gekeken. Fijn voor de jeugdtrainers, niet voor de talenten en Ajax zelf.
0 -1
JohanDerksen
Het is ook nooit goed hé. Vorig jaar loopt die Valentijn te zeuren dat de jeugd nog niet goed genoeg is en nu staan de nieuwe aankopen de jeugd weer in de weg. Als Bazoer en El Ghazi echt zo goed zijn, spelen ze wel in de basis anders zijn ze gewoon nog niet goed genoeg.
6 0
RaynoFischer
Precies hoezo hypocriete media!, Cassierra zit toch oook gewoon op de bank omdat Dolberg het laat zien
En Dan ook nog de praatjes van dat Bosz deze ontwikkeling had moeten zien aankomen, maar de echte jeugdvolgers wisten dat hij juist een klote 2de seizoenshelft had bij de A1, dit is dus voor iedereen onverwachts

Ze moeten altijd weer wat hebben om onrust proberen te stoken
4 0
Indoorajaxzoon
Worden ze voor betaald pfff wat een beroep zeg, en ja wie een stok zoekt om een hond te slaan.... Maar goed ik kan er wel om lache want wij weten hoe de jeugd zich ontwikkelt en met het aanvallende voetbal wat Bosz speelt kan ik me heel goed in vinden. Het is weer ouderwets genieten voor de buis of in de Arena, Laat ze maar lekker lullen ook bij VI interesseert me geen malle moer kan alleen maar lache er om. Ajax heeft de toekomst, en de toekomst is onze eigen jeugd! CBS
0 0
Eduard
Ik ben het ook niet met Driessen eens maar je moet je wel afvragen of Cassiera überhaupt wel gekocht had mogen worden.
Nu is het ook weer zo dat achteraf praten makkelijk is Ik had de Dolberg revolutie echt niet aan zien komen. En ja ik zag vorig jaar zijn optredens bij A1.
1 0
AjaxfanK
Het is volledig terecht dat Cassierra gekocht is. Bij een blessure van Dolberg, zou Ajax 1 op dit moment geen enkele spits in de selectie hebben.

Ja, Traore werd als spits gehaald maar iedereen ziet inmiddels toch wel in dat het hem niet gaat worden. En ook El Ghazi kan daar spelen, maar is van nature geen spits.
2 0
Ferd
Niemand was zeker dat Dolberg wel zou voldoen, in de jeugd stak hij er niet met kop en schouders bovenuit zoals hij nu wel doet. En in dat licht is de aankoop van Cassierra absoluut te rechtvaardigen.
1 0
Eduard
Ok ik begrijp je. Maar dan is Cassierra een breedte aankoop. Volgens de letter van de wet (en ik ben het niet met die strikte wet eens, zie hier beneden ) zouden we geen breedte aankopen meer doen.

Maar laten we ervan uitgaan dat Dolberg wel zo goed zou zijn. Dan hadden we 1. El Ghazi, 2. Zivkovic, 3. Traore, op z'n minst als mogelijke vervangers op die positie. Is dat dan nog steeds een handige aankoop?

0 -1
LuisSuarez2010
Prima artikel, benieuwd of Bram v.d. Ploeg het wel kan opbrengen om kritisch over Bosz (-selectie/wissel)beleid kan schrijven op het moment dat de situatie daarom vraagt. Als dat lukt zijn dit soort stukjes daadwerkelijk toegevoegde waarde. Ik was behoorlijk tegen de komst van Peter Bosz, met name vanwege gebrek aan CL-ervaring (als speler en als trainer) en ik leek (helaas) gelijk te hebben/krijgen gezien de start van het seizoen. Op dit moment ben ik erg blij met de gang van zaken, heeft hij me overtuigd dat Schone op 6 geen gekke optie is, en kijk ik met plezier naar onze wedstrijden. Het zou top zijn als donderdag de jeugd weer een kans krijgt om te shinen, op een of andere manier vind ik dat altijd het allermooist.
0 -1
trodat4030
Bram schrijft kweekvijvers, die gaan over de jeugdopleiding, niet over Bosz z'n selectie- en wisselbeleid. Maar je bent vrij om er zélf iets over te schrijven en in te sturen, er zijn wel vaker columns van lezers geplaatst. Ik zou zeggen, kruip in je toetsenbord..
2 0
PeterTheEater
Verslaggevers/reporters moeten eens ophouden met het geven van hun eigen mening! Hou je aan je werk: verslag geven van feiten en van meningen van mensen die daadwerkelijk iets met Ajax te maken hebben: bestuursleden, staf, trainers, spelers enz!!
2 0
trainerdv
Vooral de insteek is fout. Zowel de Boer als Bosz mochten en moesten namelijk te allen tijde het belang van het eerste elftal voorop stellen. dat betekent dat binnen de selectie de beste speelt. Hoe die selectie is samengesteld en met hoeveel eigen kweek, dat is aan het TH. Waar de trainer van het eerste uiteraard ook in zit....
2 0
V12
Juist door de aankopen zijn talenten nu gedwongen om steeds te blijven ontwikkelen en stap voor stap een plaats in het eerste te behalen. Talenten die na een paar goede wedstrijden alweer over het paard getild werden en zo niet de volgende stap konden maken kennen we genoeg bij Ajax. El Gahzi, Kishna, Bazoer, Sinkgraven (door de grote concurrentie accepteert hij zijn linksbackplek) Tete zijn hier voorbeelden van. Ze moeten allemaal een stapje beter worden om mee te kunnen gaan doen. Ook Veltman is een goed voorbeeld. Hij ontwikkeld zich onder Bosz uitstekend. Zijn dribbels worden beter zijn trap met links gaat sterk vooruit en hij komt nauwelijks meer onder druk te staan. Het aankopen en huren van kwalitatief goede spelers is een zegen voor Ajax en zorgt er juist voor dat de opleiding een kwaliteitsinjectie krijgt. De lat is hoger gelegd waardoor de opleiding verlengt is. Spelers krijgen hierdoor meer tijd en zullen ook later vertrekken.
3 0
Koenniiee
Hele belangrijke, die laatste. Spelers trekken zich op aan kwalitatief goede spelers en kunnen ook later gebracht worden, waardoor ze in de luwte zich nog ontwikkelen tot die eerste keus vertrekt. Immers is een spelers op zijn 20e tot en met 23e waardevoller voor Ajax zelf, dan van 17 jaar tot en met 20. Over het algemeen genomen.
2 0
joodje!
Kleine kanttekening: de hetze van de Telegraaf kwam voorheen altijd van Verweij, omdat zijn vriendjes buiten de boot vallen. Dit artikel staat hier los van imo.

Staat me bij dat in de krant waarin Verweij de communicatie van Bosz bekritiseert ernaast een column van Driessen staat die het juist opneemt voor Bosz en de schuld bij Gudelj legt.
0 0
Sazzz
Lachwekkend, die hetze van de Telegraaf tegen Bosz.
2 -1
JohanDerksen
Chef voetbal, Valentijn Driessen en Telegraaf in 1 zin dan weet je op voorhand al dat als het over Ajax gaat een negatief artikel is.
1 -1
Koenniiee
Ja, laten we wel even eerlijk zijn. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we overwinteren of kampioen worden. We moeten verkopen en eigen jeugdspelers ontwikkelen. El Ghazi moet zich ontwikkelen en die gehuurde Traoré moet banken. Als ik El Ghazi was, zou ik maar eens mijn handen laten spreken. Of wat denk je van die keuze voor Sinkgraven en Veltman? Het moet niet gaan lijken alsof Bosz’ keuzes goed gaan uitpakken. Wint Bosz veel? Ja, maar niet volgens het Ajax beleid. Dat kan echt niet hoor!

#DriessenModeOff

Ik voel mij normaal gesproken niet zo snel aangevallen. Maar wat De Telegraaf laatste weken aan het bazelen is, snap ik werkelijk niets van. Goed stuk, Bram!
2 0
Eduard
Bram schrijft een goed stuk. De Telegraaf spoort vaak niet. Ajax heeft t weer steeds beter voor elkaar. Op de toekomst en bij het eerste elftal.

Ik blijf wel met het gevoel zitten dat het juist is enorm kritisch te zijn!! Alleen al om steeds beter ''in te kopen etc etc" en het beleid steeds scherper te definiëren. Kijk Ajax MOET in de eerste plaats voor de EIGEN jeugd(alles wat in de A heeft gespeeld) gaan dat MOET het beleid zijn. De jeugd opleiden voor de europese (sub)top. Dus de verdiensten in dit model komen in de eerste plaats van transfers van deze EIGEN jeugd spelers.
Ok de vragen die ik heb
Over spelers
1. Is Cassiera echt nodig. Begrijp me goed ik vind m goed. Maar hadden we niet al genoeg van dat type spelers in eigen huis en was dit niet een breedte aankoop die onnodig was.

Over schept geformuleerd beleid "alleen spelers aankopen die direct waarde toevoegen (bijv Sanchez en Ziyech als voorbeelden)
2. Als je vindt dat de jeugd altijd voorrang heeft bij min of meer gelijke capaciteit(en je bent zo dogmatisch) dan kun je je idd afvragen of Schone/Viergever het moeten winnen van Bazoer/Riedewald. Zo ook Youness/Traore van Cerny/el Ghazi. Dat was het punt van Driessen. Ik snap Driessen als de regel een gebod is maar ik ben het niet met hem eens. Met de huidige keuzes van Bosz is het elftal veel beter geworden.
Ik vind dan ook dat de regel ''geen breedte aankopen en geen breedte in de basis ten koste van de jeugd'' niet te streng gehanteerd mag worden. Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat een club als Ajax een eerste basiselftal EN een reserve bank aleemaal alleen maar bezet met jeugdspelers en 2 of 3 spelers van buiten die meteen iets extra's brengen Dat kan vlgs mij niet.
Dus je moet de regel aanpassen denk ik !! De regel is niet realistisch!! Hij moet volgens mij zijn: in uitzonderingsgevallen halen we spelers die meteen iets extra's brengen als eerste prioriteit maar ook zeer goede breedte aankopen om de concurrentie scherp te houden. Als je dat zegt heeft Valentijn Driessen helemaal geen punt!!

0 0
Mikes
Erg goed verhaal weer.
1 opmerking volgens mij klopt het niet dat Pynadath weg moest bij Real Madrid. Hij ging weg omdat zijn ouders verhuisden naar Nederland vanwege het werk dacht ik.
0 0
BvdPloeg
Ja, en dus moest hij weg. Maar dat kan er inderdaad wel wat duidelijker in!
1 0
AjaxfanRoberto
We spelen voor de titel de beste mix van spelers speelt gewoon. Het liefst met zoveel mogelijk jeugdspelers in het elftal maar dat mag ook vanaf hun 20e in plaats vanaf hun 18e. Het zou goed zijn als jeugdspelers op hun 18e er nog niet klaar zijn zolang dat betekend dat de basis goed staat. Zolang er goed voetbal gespeeld wordt maakt het mij niet zoveel uit wat er aan spelers in staat. Het is nou niet bepaald een vreemdelingenlegioen met 4 Nederlanders, een Nederlandse/Marokkaan en een vernederlandste Deen in de basis.
0 0
Pizzaverhoeven21
Top geschreven weer! Complimenten
1 0
DaanP
Het lijkt gewoon alsof de Telegraaf graag onrust wil stoken bij Ajax. Erg jammer dat ze over de jeugdopleiding beginnen die juist heel goed is. Sterke kweekvijver weer!
0 0
Ferd
Telegraaf is hun lek (Gudelj) kwijt, dus zijn ze gepikeerd.
0 0