Ajax' Kweekvijver: A1 heeft zijn eigen Isco

BvdPloeg, 26-09-2016 om 10:00, 24154 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Hij loopt alweer ruim een jaar rond in de opleiding van Ajax en kwam binnen als groot talent van Anderlecht. Maar hij kon in zijn eerste seizoen nog geen potten breken. Nu lijkt alles anders voor Francesco Antonucci (17). De Belg is vanaf dag één messcherp en moet bij Ajax A1 voor de broodnodige creativiteit zorgen op het middenveld.

Het is een mooi gezicht in minuut zestig van de wedstrijd Ajax A1 - SC Heerenveen A1 van afgelopen weekend. Ajax heeft zojuist balverlies geleden op de rand van de Friese zestien meter en met een enorme sprint zorgt Antonucci ervoor dat de bal binnen no-time weer in Amsterdams bezit is. Hij kapt, draait, steekt, schiet en rent zich tegen Heerenveen niet voor het eerst dit seizoen naar een glansrol.

Hij is onherkenbaar in vergelijking met de Antonucci, die vorig seizoen zijn wedstrijden vooral in Ajax B1 speelde. De Antonucci waar Gery Vink zijn handen vol aan had en de Antonucci die nog weleens de neiging had hakjes te prefereren boven een nuttige pass. Ook de Antonucci die weleens ploeggenoten over het hoofd zag en dribbelde tot hij zich vastliep. Hij haalde zich regelmatig de kritiek op de hals van trainers en medespelers als hij een mannetje liet lopen en ook de blessures die hij opliep, hielpen niet mee om lekker te wennen en in een bepaalde flow te komen.  

Een paar maanden later tegen Heerenveen was Antonucci vooral voor rust overal. Hij eiste op, verdeelde, creëerde en was daarin zo goed als foutloos. Breed als het niet vooruit kan, vooruit als het niet breed hoeft. De kleine dribbelaar lijkt te hebben begrepen dat het profvoetbal niet meer bestaat uit wachten tot je de bal krijgt om er daarna per se altijd iets moois mee te willen doen. Hij beukt en sleurt op momenten en verdient daarvoor een groot compliment. 1.71 meter lang, dat is allemaal dus niet vanzelfsprekend. 

Maar wat vooral veel beter uitkomt in de nieuwe Antonucci, is de geweldige voetballer die hij is. Met de borst vooruit, de ruimtes altijd in het vizier en de power om te versnellen of te kappen, doet hij mij plots heel erg aan Isco denken. De Spanjaard van Real Madrid is ook niet de langste, hij heeft hetzelfde loopje, kreeg en krijgt ook weleens kritiek over zijn verdedigende inbreng in het hedendaagse voetbal, maar bovenal is hij een fantastische ras-voetballer. Eentje die we moeten koesteren in de huidige wereld van 5-3-2, betonvoetbal, omschakeling en counteren.

Onder leiding van coach Aron Winter moet Antonucci nog veel stappen maken. Meer inhoud kweken voor een hele wedstrijd en misschien wel nog meer ballen opeisen. Een eendagsvlieg lijkt hij echter allang niet meer. In alle wedstrijden die ik dit seizoen van hem zag, was hij goed. Hoe hij een tegenstander kan passeren, oogt soms lachwekkend simpel en hoe hij twee of drie man met een felle en korte versnelling kan achterlaten, is fijn om te zien. Fijn in een elftal, dat niet overloopt van creativiteit. Ajax A1 is een leuke ploeg met goede voetballers, maar spelers met een goede dribbel, passeeractie en steekpass zijn er niet zoveel. Helemaal niet als we bedenken dat Noa Lang (die dit wel kan als hij het in zijn koppie op orde heeft) vooral als buitenspeler wordt gebruikt.

Alle ogen zijn dus gericht op Antonucci en dat is de perfecte positie om te excelleren. Hij is nog wat stilletjes in het veld, is voor ploeggenoten (best vaak onterecht) de pineut als hij niet kiest voor afspeeloptie A, maar optie B, maar met zijn spel is hij aanwezig. Denk daar nog een fantastische poeier in zijn rechterbeen bij en we kunnen rustig stellen dat Antonucci serieus aan de weg timmert. Niet voor niets dat Ajax hem half september niet wilde afstaan aan de Belgische voetbalbond voor een oefenpotje van België U18. Antonucci is nodig en het is nu aan hem om deze stijgende lijn de komende maanden door te zetten. Dan heeft A1 plots echt zijn eigen Isco.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
JohnDylan
Vanaf de eerste wedstrijd van Antonucci bij Ajax was het duidelijk dat hij zeer veel voetballend vermogen heeft. Het is mooi om te lezen dat hij dat voetballende vermogen nu ook koppelt aan het maken van de juiste keuzes.
0 0
willieovertoom
Ja. Ik ben enorm blij dat Franco het beter doet, ten opzichte van vorig seizoen. Aangezien hij vorig seizoen moeite had om zich tegen B-junioren op positieve wijze te profileren had ik nooit kunnen denken dat hij dat nu wel zou doen. Ajax heeft in Jong en de A'tjes nu behoorlijk wat spelers die werkelijk alles op techniek doen. 'n Appie, Careltje, Frenkie en dus ook Franco. Leuk om te zien, spelers waarvan vrijwel elk balcontact (ook al is het een pass over twee meter) gewoon mooi is.

Antonucci is een heel fijn talent en is zich heel sterk aan het ontwikkelen. Om hem gaat het draaien dit seizoen. Als hij dicteert en dirigeert en daar ook rendement aan koppelt (oftewel gewoon zijn niveau weet vast te houden) dan zal hij binnen nu en een jaar zijn profdebuut maken.
3 -1
3*stars*3
Mooi om te lezen en toevallig ben ik een grote fan van Isco.
In de kleine ruimtes lopen er niet zo heel veel spelers die zo behendig zijn in 1 vierkante meter.
Vond hem bij jong Spanje en Malaga al een geweldenaar maar Ajax kan niet aankloppen bij zulke clubs want Real haalde hem destijds voor 30mil.

Zou geweldig zijn als Antonucci echt zo goed is.
0 0
altijdwelwat
Hij is ten opzichte van vorig seizoen idd stappen aan het maken, maar dat magt ook wel heeft een half miljoen gekost ! Is voor wat betreft creativiteit zeker een meerwaarde, maar heeft in mijn optiek nog teveel zwakke punten. Zeker als het niveau van de tegenstander omhoog gaat zie je hem zelden tot nooit en komt hij (nu nog) simpelweg tekort. Maar tegen zwakkere ploegen , en wanneer de ruimtes klein zijn kan je hem prima gebruiken.
1 -3
trodat4030
Idd echt een wereld van verschil met vorig seizoen. Vooral bij bbt lijkt er een knopje omgezet, iets wat me bij Nouri ook al opviel de laatste weken. Aan de bal een absolute meerwaarde, dat waren ze al, maar nu ook zonder bal van waarde, goede ontwikkeling bij onze verfijnde creatievelingen!
1 0