Ajax' Kweekvijver: A1 heeft zijn eigen Isco

door BvdPloeg 5

Ajax' Kweekvijver: A1 heeft zijn eigen Isco

door BvdPloeg 5

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Hij loopt alweer ruim een jaar rond in de opleiding van Ajax en kwam binnen als groot talent van Anderlecht. Maar hij kon in zijn eerste seizoen nog geen potten breken. Nu lijkt alles anders voor Francesco Antonucci (17). De Belg is vanaf dag één messcherp en moet bij Ajax A1 voor de broodnodige creativiteit zorgen op het middenveld.

Het is een mooi gezicht in minuut zestig van de wedstrijd Ajax A1 - SC Heerenveen A1 van afgelopen weekend. Ajax heeft zojuist balverlies geleden op de rand van de Friese zestien meter en met een enorme sprint zorgt Antonucci ervoor dat de bal binnen no-time weer in Amsterdams bezit is. Hij kapt, draait, steekt, schiet en rent zich tegen Heerenveen niet voor het eerst dit seizoen naar een glansrol.

Hij is onherkenbaar in vergelijking met de Antonucci, die vorig seizoen zijn wedstrijden vooral in Ajax B1 speelde. De Antonucci waar Gery Vink zijn handen vol aan had en de Antonucci die nog weleens de neiging had hakjes te prefereren boven een nuttige pass. Ook de Antonucci die weleens ploeggenoten over het hoofd zag en dribbelde tot hij zich vastliep. Hij haalde zich regelmatig de kritiek op de hals van trainers en medespelers als hij een mannetje liet lopen en ook de blessures die hij opliep, hielpen niet mee om lekker te wennen en in een bepaalde flow te komen.

Een paar maanden later tegen Heerenveen was Antonucci vooral voor rust overal. Hij eiste op, verdeelde, creëerde en was daarin zo goed als foutloos. Breed als het niet vooruit kan, vooruit als het niet breed hoeft. De kleine dribbelaar lijkt te hebben begrepen dat het profvoetbal niet meer bestaat uit wachten tot je de bal krijgt om er daarna per se altijd iets moois mee te willen doen. Hij beukt en sleurt op momenten en verdient daarvoor een groot compliment. 1.71 meter lang, dat is allemaal dus niet vanzelfsprekend.

Maar wat vooral veel beter uitkomt in de nieuwe Antonucci, is de geweldige voetballer die hij is. Met de borst vooruit, de ruimtes altijd in het vizier en de power om te versnellen of te kappen, doet hij mij plots heel erg aan Isco denken. De Spanjaard van Real Madrid is ook niet de langste, hij heeft hetzelfde loopje, kreeg en krijgt ook weleens kritiek over zijn verdedigende inbreng in het hedendaagse voetbal, maar bovenal is hij een fantastische ras-voetballer. Eentje die we moeten koesteren in de huidige wereld van 5-3-2, betonvoetbal, omschakeling en counteren.

Onder leiding van coach Aron Winter moet Antonucci nog veel stappen maken. Meer inhoud kweken voor een hele wedstrijd en misschien wel nog meer ballen opeisen. Een eendagsvlieg lijkt hij echter allang niet meer. In alle wedstrijden die ik dit seizoen van hem zag, was hij goed. Hoe hij een tegenstander kan passeren, oogt soms lachwekkend simpel en hoe hij twee of drie man met een felle en korte versnelling kan achterlaten, is fijn om te zien. Fijn in een elftal, dat niet overloopt van creativiteit. Ajax A1 is een leuke ploeg met goede voetballers, maar spelers met een goede dribbel, passeeractie en steekpass zijn er niet zoveel. Helemaal niet als we bedenken dat Noa Lang (die dit wel kan als hij het in zijn koppie op orde heeft) vooral als buitenspeler wordt gebruikt.

Alle ogen zijn dus gericht op Antonucci en dat is de perfecte positie om te excelleren. Hij is nog wat stilletjes in het veld, is voor ploeggenoten (best vaak onterecht) de pineut als hij niet kiest voor afspeeloptie A, maar optie B, maar met zijn spel is hij aanwezig. Denk daar nog een fantastische poeier in zijn rechterbeen bij en we kunnen rustig stellen dat Antonucci serieus aan de weg timmert. Niet voor niets dat Ajax hem half september niet wilde afstaan aan de Belgische voetbalbond voor een oefenpotje van België U18. Antonucci is nodig en het is nu aan hem om deze stijgende lijn de komende maanden door te zetten. Dan heeft A1 plots echt zijn eigen Isco.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties