Ajax' Kweekvijver: Kluivert kijkt geïnteresseerd toe

BvdPloeg, 15-11-2016 om 10:00, 22393 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ik volg de jeugd inmiddels drie jaar op de voet en al twee jaar lang antwoord ik hetzelfde op regelmatig voorkomende vraag wie mij het meest heeft verbaasd. Justin Kluivert maakt reuze-sprongen, al sinds hij via Ajax C1 in B2 belandde. Was hij toen nog regelmatig wisselspeler en een jong broekie zonder vaste positie, nu is hij één van de eerste spelers in A1 met recht op promotie.

Terug naar 2014, het seizoen waarin Ajax C1 met twee vingers in de neus kampioen werd. Matthijs de Ligt, Noa Lang, Ché Nunnely, Donyell Malen... Ze blonken allemaal uit. De meesten zouden het seizoen erna meteen de stap maken naar B1, maar niet Kluivert. De kleine Justin was nog niet zo breed als nu, hij had nog niet de vastberaden uitstraling van nu en dus was hij nog niet onomstreden. Dat hij kon voetballen stond vast, zijn drie goals in de kampioenswedstrijd op 1 april 2014 waren daar alleen maar een bevestiging van.

Toch moest hij in de herfst van dat jaar spelen bij B2. Hij was spits, buitenspeler en soms reserve en hij zag de spelers met wie hij een jaar eerder kampioen werd veelal terug in B1. Daar wilde hij ook spelen, maar meer dan af en toe minuten maken als invaller na een wedstrijd met B2 zat er niet in. De basis voor de toekomst legde hij echter wel in zijn eerste maanden bij B2. Kluivert swingde, scoorde regelmatig, was belangrijk voor het elftal en werd langzaam een kerel.

Dat betaalde zich allemaal uit toen hij vorig seizoen in B1 begon. Had hij lang het label 'zoon van' in de Ajax-jeugd, maar vorig seizoen snoerde hij iedereen de mond. Hij scoorde, gaf assists, liep mensen voorbij alsof ze er niet stonden en was zo de constante uitblinker van het elftal. Na de winterstop debuteerde hij bij Ajax A1, samen met Noa Lang, en hij speelde zelfs al mee in de Youth League-wedstrijd tegen Chelsea U19. Kluivert ging de hele wereld over met een wereldgoal tegen Feyenoord en tekende niet veel later een driejarig contract.

Kluivert is het schoolvoorbeeld dat hard werken wordt beloond. Hij is inmiddels een beer van een vent, hij is sneller geworden, hij heeft het uithoudingsvermogen om ook in minuut negentig nog beslissend te kunnen zijn en het ontbreekt hem volledig aan enige sterralures. Of dat nu door Ajax, zijn vader Patrick of hemzelf komt, Kluivert begroet iedereen met een lach, doet geen rare dingen en neemt alle tijd voor foto's na een wedstrijd. Want ook dat neemt de naam Kluivert met zich mee; hordes vrouwen willen na afloop op de foto.

Voor Kluivert kan het allemaal niet snel genoeg gaan en zo gek is dat niet. Hij debuteerde reeds voor Jong Ajax, is wekelijks basisspeler bij A1 en dus is het helemaal geen gekke gedachte dat hij ook bij Peter Bosz inmiddels wel op de radar staat. De coach heeft een probleem als Amin Younes en Vaclav Cerny vaker wegvallen met blessures, aangezien alleen Bertrand Traoré en Anwar El Ghazi als buitenspelers nog op de loonlijst staan. Met een beetje fantasie lonken Europa League-potjes tegen Panathinaikos en Standard Luik en bekerpotjes tegen Cambuur. Met een beetje fantasie.

Vooralsnog is A1 namelijk een prima podium voor Kluivert, die tot dusverre vijf keer scoorde, maar al twee keer zoveel assists gaf. Hij heeft een klik met Kaj Sierhuis en bewijst dat hij zowel op links als op rechts levengevaarlijk kan zijn. Er is totaal geen reden voor haast, maar zoals gezegd; als iemand in aanmerking komt voor promotie in de huidige A1... De winterstop is in aantocht, de transfermarkt gaat weer open en in tegenstelling tot allerlei aannames en verwachtingen staat één ding wel voor honderd procent vast: Kluivert kijkt deze winter geïnteresseerd toe wat Ajax gaat doen.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Meer van deze Noa Lang
6. 'Wonderkind' Real bij Ajax
7. 11 clean sheets, geen contract
8. Knopper maakt indruk met B2

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
mistermiyagi
Kluivert doet me denken aan Memphis
0 0
BDW
Kluivert heeft veel meer techniek!
0 0
Ajax418
Ik zat met deze beste man op school, inderdaad echt een harde werker. Veel overuren in de sportschool en wil alleen maar beter worden. Aan meiden ook geen gebrek idd haha
0 0
JohnDylan
Ik vind Kluivert een leuke speler om naar te kijken maar het zal nog wel een tijdje duren voordat hij klaar is Jong Ajax, laat staan het eerste. Het zou mooi zijn als hij volgend seizoen bij Jong Ajax speelt maar het zou mij niet verbazen als hij ook volgend seizoen in de A1 begint en pas in de loop van dat seizoen naar Jong Ajax wordt doorgeschoven. Ik hoop trouwens dat hij weer vooral op links zal worden gebruikt want hij is in mijn ogen duidelijk geen klassieke buitenspeler.
1 0
trodat4030
Dat is zeker reëel idd. Vorig seizoen mocht hij al in de A2 beginnen, maar koos hij er bewust voor om in de B1 te blijven (hoe ie tot die conclusie is gekomen weet ik niet, maar mogelijk speelt z'n vader daar een belangrijke rol in). Later in het seizoen werd hij alsnog doorgeschoven naar de A. Volgens mij is Justin wel iemand die inziet dat banken bij een hoger team minder waarde heeft dan spelen in z'n eigen team..
1 0
trodat4030
Mooi man, ik was bij de 1e training vd A1 dit seiz op DT om te kijken en liep samen met hem naar het veld. Op een gegeven moment kwamen we op het hardnekkige gerucht dat Ajax op zoek was naar een linksbuiten en toen zei hij, vol bravoure, 'snap dat niet, ik lóóp hier toch?'

Nou was t meer een gebbetje dan gemeend, maar mooi om te zien dat hij er wel vol voor gaat en t voorlopig goed uitpakt met hem.. Kan ik echt van genieten :D
2 0
BDW
Haha mooi!! Klein beetje (Amsterdamsche) arrogantie is prima!
0 0
3*stars*3
Mooi dat de jeugdwatchers positief over hem zijn. Dacht eigenlijk dat hij beetje werd overschat..
0 0
DJMokum
Inderdaad genieten!!!
0 0
FlyingDutchMan
Ik vind hem geweldig, altijd dreiging als hij aan de bal komt. Van de A1 veruit de leukste speler om naar te kijken. Kan makkelijk mannetjes passeren, een goede voorzet en pikt regelmatig een doelpunt mee! Vooral in de B1 stormachtig ontwikkeld!
1 0