Ajax' Kweekvijver: Meer van deze Noa Lang

BvdPloeg, 19-10-2016 om 11:25, 20380 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Nog niet zo heel lang geleden was er kritiek. Kritiek op Ajax B1 van vorig seizoen, dat er een potje van maakte bij de Future Cup op De Toekomst. Er zou geen kwaliteit zijn en spelers 'konden er niks van'. Een half jaar later hebben enkele spelers uit dat elftal zich knap in de basis van Ajax A1 gevochten. Na complimenten voor Mitchel Bakker en Franco Antonucci lijkt Aron Winter nu ook de juiste snaar te raken bij Noa Lang.

Noa Lang, het is een beetje een verhaal apart. De middenvelder met een verleden bij Feyenoord werd jaren genoemd als toptalent in een rijtje met Matthijs de Ligt, Donyell Malen en Ché Nunnely. Maar op het moment dat hij wilde oogsten met deze lichting in B1 sloeg blessureleed toe. Een slepende rugblessure wierp hem ver terug en hij kon vorig seizoen pas weer opkrabbelen.

In B1 was hij vanaf de start een sterkhouder. Hij scoorde veel, gaf aan, verdeelde op het middenveld en was constant aanwezig. Hij blonk uit, samen met Justin Kluivert, en lange tijd leek Ajax B1 op weg naar mooie dingen. Het kwam er niet van. Hoewel het tweetal voor de winter al debuteerde bij A1, viel vooral Lang wat weg. De kritiek van Gery Vink langs de lijn werd heviger en de wegwerpgebaartjes op het veld talrijker. Lang straalde soms wat teveel negatieve energie uit en dat ging ten koste van zijn spel. Vaker een zesje in plaats van een acht en na enkele weken in de vergetelheid was het fijn om te zien dat hij erbij was tijdens de NextGen Series in het Olympisch Stadion.

Dit seizoen moest en moet het gebeuren, zo wist en weet ook Lang. Nu hij als eerstejaars A-junior even geen dragende speler hoeft te zijn, kan hij weer laten zien waarom hij in Ajax C1 destijds handenwrijvend als toptalent werd beschouwd. Dat is hij namelijk nog steeds, als de neus in de juiste richting staat. Lang kan in de huidige A1 nog steeds bovengemiddeld goed voetballen ten opzichte van de meeste anderen. De goede wedstrijd van afgelopen weekend tegen AZ was niet zijn eerste ruime voldoende in de afgelopen weken.

Hij is wendbaar en kan makkelijk een mannetje uitspelen, hij heeft altijd oog voor medespelers, maar kan zelf ook een doelpunt maken. En hij is niet te beroerd om keihard te werken. Vooral aan dat laatste schortte het voor de buitenwacht nog wel een beetje, zo leek het vorig seizoen. Geen negatieve energie, geen handgebaartjes, gewoon lekker voetballen, dat was de opdracht van Ajax. Het is fijn om te zien dat Lang weer met een glimlach op het veld staat. Hij danst met zijn ploeggenoten, valt Kaj Sierhuis juichend in de armen en poseert na afloop lachend voor de camera van Ajax TV.

Winter lijkt een belangrijke rol te spelen in de wederopstanding van Lang. Hij stelde hem de afgelopen weken op, ook als het even wat minder liep. Dat begon met een plek als rechtsbuiten in oefenwedstrijden tegen AZ en Roda JC en toen dat beviel, bleef dat zo. Op rechts heeft Lang wat meer de vrijheid om aanvallend te denken en lekker te voetballen. Regelmatig wordt later alsnog een vleugelspeler ingebracht en schuift Lang naar het middenveld. Winter coacht hem veel, oogt rustig en lijkt Lang te hebben meegegeven dat hij vooral keihard moet werken. Sowieso is er bij Ajax A1 niemand (meer) die de vedette uithangt.

Ik zie Lang uiteindelijk het liefst op het middenveld en Winter misschien ook wel. Maar om vertrouwen op te doen, om iedereen echt te overtuigen en om misschien ook zichzelf weer het goede gevoel te geven, is een plek aan de buitenkant op dit moment een prima oplossing. Vanuit daar is het aan Lang om te laten zien dat hij ook op het middenveld een zekere factor kan zijn. Een scorende, verdelende en aanwezige speler, zoals de laatste weken. Meer van deze Noa Lang, is dan ook de conclusie in aanloop naar Breidablik-thuis in de Youth League.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
altijdwelwat
Fantastische speler ! Heeft in principe bijna alles mee , veel voetballend vermogen , loopvermogen, scorend vermogen ,dynamisch, atletisch en dan ook nog eens hardheid. In potentie echt 1 van de meest complete talenten van de toekomst, lijkt zich nu ook steeds bewuster te worden van zijn mindere punten en als dat de verdienste is van Winter Hulde !!
0 0
Duif63
Speelde uitstekend zaterdag tegen AZ, maar als aanvaller of middenvelder zal hij nooit het eerste halen, daar komt hij voor te kort. Ik zie voor hem veel meer toekomst als back. Snelheid, felheid heeft hij voldoende. En veel spelers die als aanvaller te kort schoten, haalden later als back wel de top.
0 -2
Wimmel
Noa komt er wel, schuilt veel voetballend vermogen in die jongen.
2 0
ProfessorX
op het midden is hij idd goed , maar gezien wat er voor hem loop (Nouri , Frenkie en Donny ) is het dan misschien niet verstandiger om eens met hem te praten en een keer verder te kijken voor op de vleugel op links ?
Anders kan je hem niet behouden en heb je een meerwaarde aan hem als hij slaagt op links of rechts .
Bij blessure middenvelder kan hij altijd een linie zakken zonder verlies kwaliteit .
0 0
trodat4030
Noa is 2 jaar jonger dan die 3. Daarnaast vind ik hem echt geen buitenspeler. Hij vult t prima in hoor, gezien zijn mogelijkheden, maar ook daar heeft hij aardig wat concurrentie van bijv Kluivert, Nunnely en Mees de Wit. Imo hoort hij gewoon naast Antonucci op AM en kan ie eventueel op CVM. Zie hem daar liever dan Dani de Wit.
3 0
ProfessorX
ja ik weet het , maar gezien de leeftijd van die andere 3 , wordt het een hele kluif
0 0
trodat4030
Tja, welkom bij Ajax.
0 0
ProfessorX
hahaha ja zoiets , maar is toch zonde van zo een voetballer ?
Hier moet je toch wat mee doen ?
0 0
trodat4030
Noa moet er wat mee doen. Die moet er gewoon voor zorgen dat ie beter wordt dan de genoemde 3 (en Eiting). Lukt dat niet, dan is ie ook niet goed genoeg voor Ajax 1 en komt ie op de bank, toch? Net zoals Riedewald nu moet aantonen dat ie beter is dan Schone bijv..
0 0
ProfessorX
Ja ok , maar Noa is op het midden wel goed net niet subliem dus zou ik zo een jongen willen behouden voor de club met een mogelijkheid tot omvorming wat vaker gebeurd bij Ajax en nu ook al steeds zie .
Verder sluit ik me aan bij je .
0 0