Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Ajax' Kweekvijver: Genieten van Ajax C1

BvdPloeg, 03-10-2016 om 10:35, 33012 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ze werden vorig seizoen ongeslagen kampioen, de kampioenswedstrijd werd met 0-11 gewonnen (gewoon omdat het kon) en op het moment dat een trainer (Peter van der Veen) afscheid neemt, doen de jongens er een tandje bij voor een knallende 10-1 zege. Ajax C1 is een heel interessante lichting, met van voor- tot achterin spelers met enorm veel potentie. Een lichting dus om in de gaten te houden.

Wie vorig seizoen een wedstrijdje van de C2 ging kijken, stuitte vooral op ouders en familie, maar C1 begint inmiddels een item te worden op De Toekomst. Mede door de 10-1 zege, maar vooral de extra aandacht die een C1 tegenwoordig toch krijgt, komen mensen 's morgens vroeg om 09.00 uur hun bed uit om vervolgens om 10.00 uur langs de lijn te kunnen staan. Dat jochies van dertien en vooral veertien jaar dat voor elkaar krijgen, vertelt eigenlijk het hele verhaal. Onder de nieuwe trainer Nordin Wooter werd er zaterdag gespeeld tegen AZ, de ploeg die enkele maanden geleden dus nog met 0-11 werd afgeschminkt. Ajax werd toen kampioen onder leiding van Willem Weijs, dus AZ had duidelijk iets recht te zetten.

De Alkmaarders knalden uit de startblokken, zetten lang vroeg druk en zaten er bovenop als Ajax er af en toe in slaagde de voorhoede te bereiken. Het was totaal niet het beeld waar de mensen de wekker voor hadden gezet, maar daarmee niet minder interessant. Ajax ging volwassen om met de weerstand, bleef op aanraden van Wooter rustig en liep er na rust alsnog overheen. AZ kon het niet meer belopen, kon de absolute druk niet meer geven en dan heb je in Ajax C1 een verkeerde. De machine was warm, werd in de derde versnelling gezet en binnen no-time was het 3-0. De vijfde versnelling, waarbij de voorhoedespelers tot op de vijf meter van de tegenstander druk blijven geven, was niet eens nodig. Die wordt vooralsnog alleen gebruikt voor speciale gelegenheden.

C1 is volgens insiders het elftal waar de Cruijff-revolutie van de laatste jaren misschien wel het beste op af te lezen is. De spelers zaten nog in de onderbouw toen De Toekomst op de schop ging en zij doorliepen de laatste jaren dus het traject waarmee Ajax straks absolute toptalenten hoopt af te leveren. Een traject waarover discussie is of deze überhaupt nog wel bestaat, maar de spelers hebben in ieder geval jarenlange bagage die ze niet zomaar kwijtraken. Het elftal had ook het geluk dat er de laatste jaren trainers voor de groep stonden die zich vol gaven voor Plan Cruijff. Weijs was bijvoorbeeld vorig seizoen de enige die stug doorwerkte met zijn fanatieke selectie aan het van achteruit opbouwen, vroeg en slim druk zetten, vleugelspelers zoeken en via het middenveld de creatieve mensen bereiken. Toen de club in de fik stond, er maandenlang geen visie te ontdekken was en alle elftallen op bepaalde vlakken wel anders speelden, knalde C2 door.

Daar plukt ook Wooter nu de vruchten van. Achterin staan er al spelers die fysiek en voetballend ver zijn voor hun leeftijd. Ki-Jana Hoever, Nuri Aksit, Neraysho Kasanwirjo, Niyi Scholten... Het zijn spelers die niet in paniek raken, verdedigend snel zijn en hun mannetje staan en aanvallend van waarde zijn. Hoever was tegen AZ bij twee van de drie goals betrokken, Aksit strooide zeventig minuten lang met prachtige, strakke passes en scoorde uit een vrije trap. Doelman Calvin Raatsie schroomt onder de lat niet om medespelers op de achterlijn in te spelen. Meestal komt de ploeg er vervolgens wel uit.

Op het middenrif staan louter pure voetballers, die zouden voldoen aan de wensen van Peter Bosz. Jongens die fysiek niet altijd even ver zijn, maar die 'vanuit balbezit de controle hebben'. Als je C1 ziet, snap je wat Bosz daarmee bedoelt. Zelden de bal verliezen, positioneel goed staan en in balbezit een hoog tempo, waarmee de tegenstander kapot wordt gespeeld. Ian Beelen is er één met veel potentie als voetballende controleur, Kenneth Taylor is de captain en ook voetballend iemand met een fijne actie. Max de Waal heeft veel kwaliteit en dan is er natuurlijk de vervroegd doorgeschoven Naci Unuvar. Bekend van de filmpjes uit zijn jongste jaren en iemand die gewoon ontzettend goed kan voetballen. Tegen AZ weggezet op links, maar als creatieve middenvelder een lust voor het oog. 

Met pure goalgetter Sontje Hansen in de spits zit C1 nooit verlegen om doelpunten en de fijne buitenspelers met een flitsende actie zijn ook nog eens aanwezig met Ibrahim El Kadiri en aanwinst Suleyman Allouch. Een prachtig groepje bij elkaar, met ook nog leuke talenten daar achter, die even een pas op de plaats moeten maken of geblesseerd zijn. Nu de C1 zijn thuiswedstrijden niet meer om 14.30 uur, maar om 10.00 uur speelt, hoeven mensen niet meer te kiezen tussen C1 en A1. De ploeg krijgt daarmee de aandacht die het nu al verdient.

Het is nog veel te vroeg om te voorspellen wie we over een paar jaar nog in de jeugdopleiding zien en wie niet. Grote clubs kunnen langskomen, zware blessures kunnen alles in de war gooien en een mentale dip in de pubertijd is niet uitgesloten. Ajax is blij als twee of drie spelers uit een lichting het halen en dat is een mooi streven, ook voor een lichting die in veel wel wat heeft van de ploeg waarin onder anderen Abdelhak Nouri en Donny van de Beek opgroeiden. Ontwikkeling staat op dit moment nog voorop en laten we met zijn allen hopen dat de toptalenten de input blijven krijgen, waarmee zij het maximale uit zichzelf kunnen halen. In dat geval kunnen we automatisch blijven genieten van een leuk elftal, dat met de vijfde versnelling standaard ingedrukt tot grootse dingen in staat is. (foto: Marco Raatsie)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AFCAdam
Ik persoonlijk vind de speler op de foto (Unuvar als ik me niet vergis), Gravenberg, Zamani en Sontje de uitzonderlijke talenten van de middenbouw, zonder iemand tekort te doen.
De eerste 3 jongens die zijn doorgeschoven.

Warmerdam, Aksit, Beelen, Lisanna, Maduro, etc zijn natuurlijk ook talenten, maar niet de exceptionele talenten zoals de 4 spelers hierboven.

Toekomst ziet er goed uit :-)
1 0
willieovertoom
Hoe deze jongens van veertien zich gaan ontwikkelen is de vraag, maar het is inderdaad zo dat vrijwel iedereen talent heeft om in ieder geval het hele traject te doorlopen.

Blikvangers afgelopen weekend waren in mijn ogen Calvin Raatsie, Ki-jana Hoever, Emre Aksit, Ian Beelen en Max de Waal. Aksit is echt extreem sterk. Komt ook door zijn bouw, al oogt hij wel mollig. Ian Beelen is mijn favoriet, puur omdat het een stylist pur sang is. Max de Waal is ondanks zijn bouw ook bijzonder technisch. Gooide er in de wedstrijd tegen AZ gewoon twee keer zo'n "Iniesta-move" uit.

Het team is extreem compleet. Fysiek, scorendvermogen, snelheid, creativiteit, rust en ook loopvermogen. Heerlijk.
1 -1
J00DT0TMIJND00D
Denk je dat Unuvar net zo ver is als Appie destijds (toen hij 13 was)?
0 0
willieovertoom
Denk het wel. Al vind ik Appie wel een puurder talent, meer briljante innovatieve oplossingen. Naci is overigens ook nog klein, maar heeft itt Appie wel zijn fysiek mee. Kan me een toernooi in Singapore herinneren toen Appie vijftien was en zijn shirt gewoon veel te groot was.
3 0
AFCAdam
In mijn inziens zijn de verschillen mbt techniek, creativiteit en inzicht tussen Nouri en Unuvar aanzienlijk klein.

Het grote verschil is dat Unuvar qua loopvermogen, scorend vermogen en kracht veel verder is dan Nouri op zijn 13e. Deze aspecten zijn vaak onderschat. Dit zijn ook de punten waarmee Nouri aan het worstelen en grootste reden waarom zijn debuut was uitgesteld.
0 0
willieovertoom
Kracht veel verder vind ik meevallen, alleen is Ünüvar net als Nouri heel goed in het ontwijken van duels.

Verder scoorde Nouri ook best veel in de C'tjes. Werd een tijdje zelfs in de spits gezet. Pas in de A'jes ging zijn rendement enigszins omlaag.

En ten aanzien van rendement atm bij Appie: 7 goals en 4 assists (hadden er ook 10 tot 15 kunnen zijn) voor zowel club als land. En we zitten in begin oktober.
1 0
AFCAdam
kan niet wachten dat deze jongens de Future Cup gaan spelen :-)
1 0
willieovertoom
Precies. Maar de komende Future Cup wordt ook genieten. Farcas, Aberkane, De Boer, Maduro, Horvath, Van Gelderen en misschien ook wel Llansana en Zamani! (Zal een beetje aan de ontwikkelen van laatste twee liggen)
1 0
AFCAdam
idd goed uitgebalanceerd team met een zeer sterk as, met spelers zoals Warmerdam, Beelen, Unuvar en Hansen.

Zou alleen creatieve spelers zoals Unuvar in de as willen zien, ipv aan de zijlijn wachtend op een bal
0 0
trodat4030
En dan is Donny Warmerdam (geen familie van Django) nog geblesseerd idd. Dat vind ik echt 1 van de mooiste cv's uit de opleiding. Die jongen heeft zó'n rust over zich.. Als ie een corner staat uit te verdedigen (en er staan 18 spelers om hem heen) doet hij dat met zo'n rust en kalmte, dat het lijkt alsof ie alleen op het veld staat. Door zijn inzicht weet hij erg vaak ballen te onderscheppen omdat hij blijkbaar al ziet waar ze gaan komen en hij is dan wel niet de grootste, maar is qua timing en sprongkracht nagenoeg elke tegenstander ook in de lucht de baas. Aan de bal heeft hij ook nauwelijks balverlies, speelt veel vooruit ipv breed, ben echt fan van die jongen. Jammer dat ie nu een sleutelbeenbreuk heeft. Misschien is deze lichting wel talentvoller dan die van Nouri, vd Beek en Cerny, gewoon over de breedte genomen.. Niet per se betere spelers, maar wel meer grote talenten.

Ik ga snel weer kijken! Over een kleine 2 weken ideale dag, om 12.30 AFC C1-Ajax C1 en vervolgens de A1 om 14.30 op de Toekomst tegen AZ A1..
4 0
Hwb
Leuk verhaal en goed dat benadrukt wordt dat het een leuk team met fijne voetballers is, maar dat het te vroeg is om voorspellingen te doen over de verre toekomst.
1 0