Ajax' Kweekvijver: 11 clean sheets, geen contract

BvdPloeg, 04-11-2016 om 15:00, 24346 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Jeffrey de Lange is bezig aan een uiterst knappe en misschien wel historische reeks bij Ajax A1. De doelman kreeg dit hele seizoen nog geen doelpunt tegen en als we de twee laatste duels van vorig seizoen erbij optellen, staat de teller inmiddels op elf clean sheets op een rij (!). Elf clean sheets keer negentig minuten voetballen en dan rekenen we de tientallen minuten extra tijd voor het gemak niet mee.

Elf clean sheets, dat staat gelijk aan:

- Twee volledige seizoenen Game of Thrones kijken, intro-tune niet meegerekend.
- 495 keer je tanden poetsen, als je je tenminste aan de twee minuten stelregel houdt.
- Zeven keer de marathon van Rotterdam lopen, als we uitgaan van de tijd van winnaar Marius Kipserem in 2016.
- 450 keer het clublied van Ajax zingen.
- Drie volledige werkweken in de ochtend- en avondspits in de file staan op de A1 naar Amsterdam.
- Heen en weer vliegen van Amsterdam naar New York.
- 5.940 keer de finale van Usain Bolt op de 100 meter sprint terugkijken op de Olympische Spelen.
- 33 afleveringen kijken van Goede Tijden, Slechte Tijden, inclusief reclame.
- Of gewoon 1.980 keer je voetbalhandschoenen aan- en uittrekken, in mijn eigen gemeten tempo.

De Lange deed het allemaal niet. Hij stond in de (minimaal) 990 minuten die hij speelde in, of vlak voor, zijn eigen zestien en hield elf wedstrijden op rij zijn doel schoon. Hij blonk zoals altijd uit in het neerzetten van zijn organisatie, het constant coachen van zijn medespelers en hij stond er op de momenten dat het moest. Hij pakte knappe ballen tegen onder meer PSV, AZ en PAOK Saloniki en zorgde er zo mede voor dat Ajax A1 het hele seizoen nog geen wedstrijd verloor of gelijk speelde. Zelfs tijdens een midweeks oefenpotje van A1 tegen Jong Ajax (5-0) was hij niet te passeren.

In de enige wedstrijd die De Lange niet speelde in de afgelopen zes maanden was het prompt wel raak, waardoor Ajax in de competitie een doelsaldo heeft van 20 voor en 1 tegen. De Lange is in topvorm en was dat eigenlijk vorig seizoen ook al. Toen moest hij zijn plek onder de lat in A1 en A2 nog delen met Stan van Bladeren en Indy Groothuizen, nu is hij de onbetwiste nummer één.

Hij traint soms met Ajax 1, zit af en toe op de bank bij Jong Ajax en als hij op vrijdag om 2 uur ’s nachts thuiskomt van een wedstrijd met Jong en zich de volgende ochtend om 10 uur ’s morgens dient te melden voor een training, gaat dat niet ten koste van de prestaties. Ik zit hier een geweldig record waarschijnlijk ongelofelijk te jinxen, maar ik sta er aan de andere kant ook niet van te kijken als De Lange er de komende weken nog enkele clean sheets aan toevoegt.

Hij heeft een goede trap, hij blijft rustig met de bal aan zijn voet en hij heeft een goede reflex. Dat combineert hij zogezegd met goede coaching. Kritiek van trainers op keepers is vaak dat ze zich moeten laten gelden en vervolgens hoor je ze tijdens wedstrijden negentig minuten de grootste onzin over het veld schreeuwen. Wie een wedstrijd op De Lange let en naar hem luistert, snapt meteen het verschil. Het is een essentieel onderdeel voor een keeper, die dankzij een goede coaching soms wel de helft minder te doen hoeft te hebben.

Op De Lange kun je bouwen en hopelijk doet Ajax dat snel. Er lopen drie keepers rond bij het eerste, drie bij Jong Ajax en één werd verhuurd. Allemaal hebben ze een contract, maar geen van allen presteerden ze op De Langes leeftijd al zo constant. Geen van allen hadden ze tijdens de wedstrijd figuurlijk twee volledige seizoenen Game of Thrones kunnen kijken. Tijd om die prestaties te belonen met een verbintenis, voordat Ajax straks in de toekomst zelf een keeper tegenkomt die bijna niet te passeren is.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Meer van deze Noa Lang
6. 'Wonderkind' Real bij Ajax

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
***1900***
Is toch gewoon leuk om te lezen dit? Verdediging speelt zeker mee maar het is een mooie statistiek. Het rijtje met vergelijkingen vind ik wel mooi haha.
0 0
Aeter
Extreem eenzijdig artikel. Zonder goede verdediging houdt namelijk geen enkele keeper de nul.
0 -1
Rho1980
Amen! Maar ook dat is een wisselwerking.... keeper zet het vaak ook neer bij/in diverse situaties. We hebben stiekem best al veel goede keepers in huis. Enfin, eerder een luxe probleem
0 0
Luigi020Ajax
bied m nou dat contract aan!!!
2 0