Ajax' Kweekvijver: Welkome afleiding De la Vega

BvdPloeg, 06-12-2016 om 12:10, 21654 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Giovanni de la Vega leeft momenteel voor even zijn droom. De middenvelder van Ajax B1 is twee weken op pad met de nationale ploeg van Chili U17 voor een trainingsstage en vier oefenduels. Het is een welkome afleiding in barre tijden voor B1, dat afgelopen weekend voor de derde keer op rij verloor. Tijden, waarin De la Vega zichzelf juist heeft hervonden.

De kleine linkspoot heeft een paar lastige maanden achter de rug. Hij kampte met enkele blessures, speelde maar zelden bij B1 vorig seizoen en mocht vooral opdraven in het kwakkelende B2. Daarin had hij moeite zijn stempel te drukken, iets waar hij inmiddels stappen in maakt. De la Vega moet meer zijn stempel drukken, hij moet ballen opeisen en op die manier aanwezig zijn. Met goals en assists was hij tot dusverre van groot belang voor B1, dat maar ternauwernood boven de degradatiestreep lijkt te gaan eindigen voor de winterstop.

Dat hij vorig seizoen als eerstejaars B-junior mocht trainen met B1 was een uitkomst. De la Vega werd uitgedaagd, haakte aan en het was mooi geweest als hij toen al vaker de kans had gekregen. Hij moest even wachten en in de voorbereiding op dit seizoen leek alles op zijn plek te vallen. Als middenvelder maakte hij indruk. De la Vega is klein, maar ó zo begaafd. Hij kan meer met een bal dan veel van zijn teamgenoten, hij heeft met zijn linkerbeen een ragfijne pass (kort én lang) in de benen en hij bewees dit seizoen ook dat hij van dertig meter raak kan vuren in de bovenhoek.

Aan het einde van het seizoen 2014/2015 schreef ik al over De la Vega, die toen als nummer zes bij Ajax C1 de kar trok. Inmiddels is wel duidelijk dat hij het best tot zijn recht komt als nummer tien. Kort achter de spits kan hij aanvallers wegsteken, hij kan zelf schieten, hij kan een korte combinatie opzetten en in acht á negen van de tien keer lukt het plan wat in De la Vega's hoofd opkwam. Het is een teken van vorm en dat is knap in een elftal dat ploetert en knap met het feit dat De la Vega bijna wekelijks op een andere positie staat opgesteld.

Dat is jammer. Hij speelde al als linksbuiten, als spits, als rechtsbuiten, als aanvallende middenvelder en als verdedigende middenvelder. Deels voortgekomen aan het feit dat anderen geblesseerd of geschorst waren, maar deels ook door keuzes van coach Gery Vink. Die zorgde voor het unicum dat De la Vega uit tegen PSV, vorige week woensdag, maar liefst op vier posities speelde in de zeventig minuten dat hij in actie kwam. 'Alle ballen op Gio', leek de opdracht en daar sprak vertrouwen uit. Drie dagen later zat de middenvelder met Chileense roots op de bank tegen Feyenoord. Hij moest toezien hoe een middenveld zonder creativiteit voor rust werd overlopen.

Een welkome afleiding is het dus dat De la Vega momenteel in Chili zit. Zijn vader is Chileens en dus mag het talent uitkomen voor zowel Nederland als Chili. Voor Oranje liep hij al stage, het shirt van Chili draagt hij voor het eerst. De bond had De la Vega al een tijdje op het oog. Het stuurde scouts, er kwamen positieve rapportages terug, maar het telefoontje met een uitnodiging voor een stage was daarmee niet minder verrassend. Ajax stemde in, neemt op de koop toe dat het De la Vega mist tegen FC Utrecht en Almere City FC en gunt hem de kans. Net als dat het Serginio Dest reeds de kans gaf bij USA U17.

De la Vega mag gaan genieten en moet daarna met de tijd een keuze maken tussen één van de twee landen. Dat het over twee weken winterstop is, komt daarom niet op een verkeerd moment. Ajax B1 kan bijtanken, De la Vega kan alle indrukken op zich in laten werken en met frisse moed kan Ajax na de winterstop proberen revanche te nemen voor een matig najaar. Met De la Vega in de huidige vorm, en hopelijk met nog iets meer Chileense pit als bagage, als absolute spelmaker.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Meer van deze Noa Lang
6. 'Wonderkind' Real bij Ajax
7. 11 clean sheets, geen contract
8. Knopper maakt indruk met B2
9. Kluivert kijkt geïnteresseerd toe
10. Jeugdbeleid Ajax wankelt niet
11. 'Rode Redan' op naar comeback

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
4xbestevaneurop
Oke, er werden misschien te veel mensen naar de club gehaald die weinig met voetbal te maken hadden, het werd een kliekje. Maar vraag nu aan iedereen, van Nouri tot vd Beek en misschien zelfs ook De la vega, ze hebben Wim Jonk allemaal hoog zitten.
Ondanks zijn fouten is het eeuwig zonde dat hij weg is. In die docu over Plan Cruijff proefde je bij hem waar het om moet gaan bij Ajax: De wereld veroveren en innoveren.
Als trainer liet hij al zijn teams spelen zoals Ajax hoort te spelen en waar Ajax groot mee is geworden. Toen hij weg moest had hij in de jeugd CL nog geen wedstrijd verloren. Hij wilde een wat hoger budget voor de opleiding, kon niet ondanks alle redenen om het wel te doen (geld zat+levensader).
Hij kwam op voor Plan Cruijff dit werd hem fataal. Cruijff bleef achter hem staan, ook al moest hij weglopen bij zijn grote liefde Ajax.
Wie weet komt hij ooit nog terug. Wie zijn passie voor Ajax en voetbal zag, en hoe hij Ajax net als Cruijff weer groot wilde maken in Europa, dat is genoeg reden om de deur voor Jonk altijd open te houden. Iedereen die wist dat als Jonk moest Cruijff ook zou stoppen. Toch kon het allemaal,Bbergkamp, vd Sar, De boer, Overmars gingen verder met de orde van de dag. Het zogenaamd volhouden van de Visie Cruijff, terwijl de baas zelf zijn handen eraf trok.
Wie checkt of Ajax de visie van Cruijff wel volgt zoals zelfs is vastgelegd binnen in de club? Hennie Henrichs? Wie doet datzelfde op de toekomst, Ouaali? Laat me niet lachen..
2 -2
Minsc
Oude koeien, het artikel gaat over De la Vega.
2 0
geDaante
Jonk was ook een man van de details, net als Cruijff, en zat er strak op, ook middels 'methodologie' om de rode lijn te bewaken, en trainers in de gaten te houden, of ze niet teveel afweken van de visie, en hun eigen stempeltje gingen drukken. Dat zie je nu helaas al weer wel, die vrijheid voor trainers om hun eigen dingetje te doen. Misschien geen gehele doodsteek, maar de opleiding is daarmee al weer een paar stappen achteruit gegaan.
0 -1