Ajax' Kweekvijver: 'Rode' Redan op naar comeback

BvdPloeg, 29-11-2016 om 13:00, 16382 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Wat begon met een hattrick in de eerste wedstrijd van dit seizoen, eindige zaterdag voor een paar weken met een tweede rode kaart in slechts tien officiële wedstrijden tijd. Daishawn Redan is nog niet de goalgetter van de afgelopen jaren en na een discutabele prent tegen NEC eerder dit seizoen, was er zaterdag niets af te dingen aan de rode kaart die hij kreeg. Een schorsing volgt en hopelijk doorbreekt de spits daarna de stagnatie.

AZ had er net 0-2 van gemaakt op De Toekomst en dat werd gevierd alsof de wereldbeker was gewonnen. Bezoekende clubs vieren goals altijd wel uitgelaten tegen het grote Ajax, maar AZ bereikte een volgend level. Niet zo gek, aangezien AZ B1 vecht om een plekje in de Eredivisie na de winterstop. Een plek die bij een nederlaag allerminst zeker was geweest. Het was echter niet minder frustrerend voor de Ajacieden, die tot de 0-1 beter waren en wonderwel nog niet twee of drie keer hadden gescoord. Redan deelde in die frustratie met een tackle op een ongevaarlijke plek op het middenveld. Hij kwam met twee benen van achteren in en zag rood.

In tegenstelling tot zijn rode kaart tegen NEC in Nijmegen was er nu geen begrip. Redan werd destijds van het veld gestuurd vanwege een mogelijke elleboogstoot, maar zelfs de tegenstander van de spits gaf na afloop toe dat Redan zich slechts los probeerde te rukken. De KNVB bleef echter achter zijn scheidsrechter staan, gaf Redan zes wedstrijden schorsing, maar dit werd teruggebracht tot vier na fel protest uit Amsterdam. Een nieuw beroep leidde ertoe dat Redan alleen de wedstrijden tegen FC Emmen (thuis, 1-0 winst) en PEC Zwolle (uit, 0-1 winst) moest missen. Of Ajax opnieuw zo fel zal protesteren, lijkt uitgesloten.

Gery Vink zag zaterdag toe hoe zijn nummer negen over de schreef ging, hij zag hem protesteren en greep toen in. 'Daishawn! Wegwezen!' Redan reageerde door te stellen dat hij de scheidsrechter wilde duidelijk maken dat hij met één in plaats van twee benen in kwam, maar het was aan dovemansoren gericht. Ajax B1 moest door met tien man en kon in het restant van de wedstrijd geen vuist meer maken. Het verloor met 0-2 en staat daarom in de middenmoot. Met uitwedstrijden tegen PSV (woensdag) en Feyenoord (zaterdag) op het programma bewees Redan zijn ploeg zo op meerdere fronten een slechte dienst.

Want Ajax B1 draait als één van de weinige teams uit Amsterdam niet echt geweldig. In de beker werd het in de eerste ronde al uitgeschakeld en van de negen competitiewedstrijden won het er 'slechts' zes. Drie keer werd er verloren en van de zes zeges waren er maar twee met twee of meer doelpunten verschil. FC Volendam werd met 5-0 verslagen en Sparta met 2-0. Tegen NEC (1-2), FC Emmen (1-0), PEC Zwolle (0-1) en Vitesse (3-4) was het krap. Ajax B1 maakte vijftien treffers in die negen competitiewedstrijden.

Redan maakte er dit seizoen 'pas' zes, maar dat is met bovenstaande cijfers dus niet zo gek. B1 speelt wekelijks in een andere formatie (en soms ook systeem), coach Vink had al te maken met blessureleed voor Oliver Horvath, het spel oogt regelmatig wat stroef en als er goed wordt gevoetbald (zoals tegen AZ), worden kansen maar moeizaam benut. Ook Redan zelf kwam al regelmatig in situaties, waarin hij doorgaans simpel afdrukt. Dit seizoen gaan de ballen er alleen lang niet allemaal in. Samen met een stroef draaiend elftal, de wetenschap dat Redan er doorgaans dertig tot veertig maakt per seizoen en het feit dat hij met 38 procent van de productie ondanks alles van levensbelang is voor B1, verklaren de twee rode kaarten misschien al wat meer.

Feit is dat Redan er drie wedstrijden naast staat. Te hopen is dat hij in die periode voor zichzelf kan verklaren wat de problemen zijn en daarna kan hij afrekenen met de stagnatie die een beetje lijkt op te treden. We kunnen amper spreken over een doelpuntendroogte, maar hopelijk beseft Redan dat er heel veel kansen liggen, straks na de winterstop. Kaj Sierhuis ruikt al aan Jong Ajax en nu Adham El Idrissi bij de beloften vertrekt, biedt dat kansen bij A1. Redan is de enige spits van B1 en met een beetje fantasie komen er straks weekeinden dat Sierhuis bij Jong Ajax opdraaft, Redan bij A1 en bijvoorbeeld een Brian Brobbey bij B1. Nu het even tegenzit, is het aan een koele kikker als Redan om die kansen te grijpen. Mét zijn zestiende verjaardag begin 2017 in het achterhoofd kan een frustrerend seizoen zo snel veranderen in een seizoen van de grote comeback.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Meer van deze Noa Lang
6. 'Wonderkind' Real bij Ajax
7. 11 clean sheets, geen contract
8. Knopper maakt indruk met B2
9. Kluivert kijkt geïnteresseerd toe
10. Jeugdbeleid Ajax wankelt niet

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ElFlaco14
Wordt een lastige zaak voor de B1. Tegen PSV uit gaan er 4 B2 spelers mee, druk is hoog en winnen is noodzakelijk.
0 0
V12
Teams van Gery Vink draaien nooit geweldig. Hij zal vast een aardige man zijn en over veel kennis beschikken maar het lukt hem niet om de juiste zaken aan zijn team over te brengen. Zijn elftallen swingen nooit. Je ziet aan Keizer en Bosz dat een trainer echt wel verschil maakt. Er zijn vast betere trainers te vinden.
1 -1
Ozymandias
Vink heeft dan ook vaak de teams met het minste talent onder zijn hoede gehad. Zo was hij voor het invoeren van het rouleren van jeugdtrainers vaak de trainer van de A2. Dat is niet voor niets aangezien hij heel goed is in het raken van de juiste snaar bij spelers. Ook in de ontwikkeling van Nouri was hij zeer belangrijk omdat hij de enige was die hem niet met kid gloves behandelde en hem ermee weg liet komen als hij niet meedeed in de omschakeling.
0 -1
4xbestevaneurop
Gijp zei gister m.b.t. Rep dat Europees succes voor altijd verleden tijd is.
Dit jaar komen we ten eerste tot minimaal halve finale EL. Onana,Sanchez,Ziyech en Dolberg, stuk voor stuk kampioenen eerste klas die ons zelden tot nooit teleurstellen.
Aangezien 2 van deze spelers ook nog eens binnen no time in hart en nieren Godenzonen zijn geworden en niet op de eerste de beste trein stappen (Dolberg&Sanchez), daarom is de kans groot dat zij ons volgend jaar helpen te overwinteren in de CL want kampioen worden we op een oude slof.(010 zweet nu al paar weekjes,die zijn na de winterstop helemaal op 50km van de Coolsingel)
Niet dat je Gijp serieus moet nemen,maar alle anderen die hetzelfde denken denken ook dat Cruijff gek was. Maar op de dag van een nieuwe finale wisten wij het el die tijd beter en proosten wij op Johan!
0 -1
Dwergje48
Pas nou maar op, niks van wat je hier zegt is nog zeker. Positiviteit is goed maar realisme en afwachtendheid ook. Als je denkt dat je er al bent gaat het geheid mis.
1 0
jaripettersson
Als er ieder jaar 2 jongens doorsijpelen naar het eerste via Jong Ajax is dat mooi. De individuele klasse die ze meebrengen, daar gaat het toch om. Daarom zeggen teamprestaties in de jeugd niet alles. Zolang iedere categorie maar meedoet in club-brede tactiek (die van Cruijff weet je wel) van hoog druk zetten, met een zes spelen, individuele kwaliteiten uitbouwen en benutten etc. En pas op met trainers als Aron WInter! Die gaan tactieken verzinnen om resultaat te halen, in plaats van focussen op het uiteindelijk belang: hoe lever je iemand af bij het eerste.
0 -1
geDaante
En dus pas op met opleiders als Ouaali en Bergkamp, die er blijkbaar niet strak opzitten, en jeugdtrainers deze ruimte geven.
0 -2
jaripettersson
Ik weet niet of het komt omdat Winter toch wat ouder was dan Bergkamp toen ze samen speelden. Winter was ook al langer international. Misschien kijkt Bergkamp wel tegen hem op.
0 -1
geDaante
Ik vind het wel heel veel gaan overal resultaten en winnen als team in je stukken Bram, zaken die veel minder zouden gaan tellen bij Ajax, tenminste, onder Jonk. En ook 'Bosz'-voetbal wordt niet door de hele opleiding gespeeld, zoals de A1 onder Winter, waar Winter duidelijk een eigen hand in heeft, en dat is een zeer slechte zaak.
2 -1
BDW
Weinig spitsen bij A1 en B1 dan..
0 0
trodat4030
In de A1 loopt ook Kaars nog rond, maar die wordt in dit artikel niet bij name genoemd. Ook kan Lopez nog eventueel in de spits uit de voeten, als die fit is (wat vaak niet het geval is helaas). Maar goed, die hebben weinig tot geen potentie voor Ajax 1 als spits, itt Redan.
0 0
Ozymandias
Het lijkt me veel te vroeg om eerstejaars B-junior dit seizoen al met de A1 mee te doen. Vervroegd doorschuiven brengt een risico met zich mee als een speler daar kwalitatief nog niet aan toe is. Kijk bijvoorbeeld naar Nunnely die totaal stil is komen te staan toen hij vervroegd naar de A1 werd doorgeschoven. Pas nu lijkt Nunnely weer enigszins de weg opmhoog weer terug hebben gevonden en dat gaat nog steeds met goede en slechte wedstrijden. Ik blijf de hoop houden dat zijn ontwikkeling weer in een stroomversnelling terecht zal komen. Hij is natuurlijk nog altijd maar een eerstejaars A-junior.

Komt Szabolcs eigenlijk nog naar Ajax?
0 0
trodat4030
Szabolcs komt waarschijnlijk na de winterstop, begreep ik afgelopen weekend. Werd pas na de transferdeadline (1-9) 16, dus kan pas in januari overgeschreven worden.
1 0
Ozymandias
Ah mooi, er was een gerucht dat een Engelse club hem nog voor de neus van Ajax weg wilde kapen. Aangezien het al een tijdje stil was rondom hem vroeg ik me af hoe het zat.
1 0
J00DT0TMIJND00D
Ja klopt Chelsea wou 'm ook maar al te graag hebben. Ben benieuwd hoe goed onze Hongaarse aanwinsten zullen zijn.
1 0