Ajax' Kweekvijver: 'Rode' Redan op naar comeback

door BvdPloeg 13

Ajax' Kweekvijver: 'Rode' Redan op naar comeback

door BvdPloeg 13

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Wat begon met een hattrick in de eerste wedstrijd van dit seizoen, eindige zaterdag voor een paar weken met een tweede rode kaart in slechts tien officiële wedstrijden tijd. Daishawn Redan is nog niet de goalgetter van de afgelopen jaren en na een discutabele prent tegen NEC eerder dit seizoen, was er zaterdag niets af te dingen aan de rode kaart die hij kreeg. Een schorsing volgt en hopelijk doorbreekt de spits daarna de stagnatie.

AZ had er net 0-2 van gemaakt op De Toekomst en dat werd gevierd alsof de wereldbeker was gewonnen. Bezoekende clubs vieren goals altijd wel uitgelaten tegen het grote Ajax, maar AZ bereikte een volgend level. Niet zo gek, aangezien AZ B1 vecht om een plekje in de Eredivisie na de winterstop. Een plek die bij een nederlaag allerminst zeker was geweest. Het was echter niet minder frustrerend voor de Ajacieden, die tot de 0-1 beter waren en wonderwel nog niet twee of drie keer hadden gescoord. Redan deelde in die frustratie met een tackle op een ongevaarlijke plek op het middenveld. Hij kwam met twee benen van achteren in en zag rood.

In tegenstelling tot zijn rode kaart tegen NEC in Nijmegen was er nu geen begrip. Redan werd destijds van het veld gestuurd vanwege een mogelijke elleboogstoot, maar zelfs de tegenstander van de spits gaf na afloop toe dat Redan zich slechts los probeerde te rukken. De KNVB bleef echter achter zijn scheidsrechter staan, gaf Redan zes wedstrijden schorsing, maar dit werd teruggebracht tot vier na fel protest uit Amsterdam. Een nieuw beroep leidde ertoe dat Redan alleen de wedstrijden tegen FC Emmen (thuis, 1-0 winst) en PEC Zwolle (uit, 0-1 winst) moest missen. Of Ajax opnieuw zo fel zal protesteren, lijkt uitgesloten.

Gery Vink zag zaterdag toe hoe zijn nummer negen over de schreef ging, hij zag hem protesteren en greep toen in. 'Daishawn! Wegwezen!' Redan reageerde door te stellen dat hij de scheidsrechter wilde duidelijk maken dat hij met één in plaats van twee benen in kwam, maar het was aan dovemansoren gericht. Ajax B1 moest door met tien man en kon in het restant van de wedstrijd geen vuist meer maken. Het verloor met 0-2 en staat daarom in de middenmoot. Met uitwedstrijden tegen PSV (woensdag) en Feyenoord (zaterdag) op het programma bewees Redan zijn ploeg zo op meerdere fronten een slechte dienst.

Want Ajax B1 draait als één van de weinige teams uit Amsterdam niet echt geweldig. In de beker werd het in de eerste ronde al uitgeschakeld en van de negen competitiewedstrijden won het er 'slechts' zes. Drie keer werd er verloren en van de zes zeges waren er maar twee met twee of meer doelpunten verschil. FC Volendam werd met 5-0 verslagen en Sparta met 2-0. Tegen NEC (1-2), FC Emmen (1-0), PEC Zwolle (0-1) en Vitesse (3-4) was het krap. Ajax B1 maakte vijftien treffers in die negen competitiewedstrijden.

Redan maakte er dit seizoen 'pas' zes, maar dat is met bovenstaande cijfers dus niet zo gek. B1 speelt wekelijks in een andere formatie (en soms ook systeem), coach Vink had al te maken met blessureleed voor Oliver Horvath, het spel oogt regelmatig wat stroef en als er goed wordt gevoetbald (zoals tegen AZ), worden kansen maar moeizaam benut. Ook Redan zelf kwam al regelmatig in situaties, waarin hij doorgaans simpel afdrukt. Dit seizoen gaan de ballen er alleen lang niet allemaal in. Samen met een stroef draaiend elftal, de wetenschap dat Redan er doorgaans dertig tot veertig maakt per seizoen en het feit dat hij met 38 procent van de productie ondanks alles van levensbelang is voor B1, verklaren de twee rode kaarten misschien al wat meer.

Feit is dat Redan er drie wedstrijden naast staat. Te hopen is dat hij in die periode voor zichzelf kan verklaren wat de problemen zijn en daarna kan hij afrekenen met de stagnatie die een beetje lijkt op te treden. We kunnen amper spreken over een doelpuntendroogte, maar hopelijk beseft Redan dat er heel veel kansen liggen, straks na de winterstop. Kaj Sierhuis ruikt al aan Jong Ajax en nu Adham El Idrissi bij de beloften vertrekt, biedt dat kansen bij A1. Redan is de enige spits van B1 en met een beetje fantasie komen er straks weekeinden dat Sierhuis bij Jong Ajax opdraaft, Redan bij A1 en bijvoorbeeld een Brian Brobbey bij B1. Nu het even tegenzit, is het aan een koele kikker als Redan om die kansen te grijpen. Mét zijn zestiende verjaardag begin 2017 in het achterhoofd kan een frustrerend seizoen zo snel veranderen in een seizoen van de grote comeback.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Meer van deze Noa Lang
6. 'Wonderkind' Real bij Ajax
7. 11 clean sheets, geen contract
8. Knopper maakt indruk met B2
9. Kluivert kijkt geïnteresseerd toe
10. Jeugdbeleid Ajax wankelt niet

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.