Ajax' Kweekvijver: Na regen komt zonneschijn

BvdPloeg, 14-02-2017 om 12:00, 32813 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Hij is bezig aan zijn elfde seizoen bij Ajax, maar in tegenstelling tot veel andere aanvallers staat Mees de Wit lang niet altijd in de spotlights. De linkspoot heeft een fijne voorzet, hij maakte dit seizoen al tien goals en gaf negen assists in ruim dertien wedstrijden, maar het is maar de vraag of hij na dit seizoen nog Ajacied is. Het zou doodzonde zijn voor hem, helemaal als je zijn geschiedenis wat beter kent.

De Wit werd op 17 april 1998 geboren in Weesp, om de hoek bij Ajax. Het was dan ook niet gek dat hij in beeld kwam in Amsterdam toen hij talent bleek te hebben als spelertje van FC Weesp. Hij leerde voetballen in de tuin met zijn vader en broer en later in de kooi met vrienden en oudere jongens op een pleintje in Weesp. Daar leerde hij de vele trucs, die hij vandaag de dag nog steeds gebruikt. Ajax pikte hem op en in het seizoen 2006-2007, De Wit was toen acht jaar, trok hij voor het eerst het Ajax-shirt aan. Via E3, E1, D2, D1, C2, C1, B2, B1, A2 en A1 belandde hij bij de start van dit seizoen in Ajax O19. Hij overleefde daarmee de schifting die plaatsvond door het schrappen van A2. De Wit speelde in het verleden ook nog wedstrijden bij de KNVB, voor Oranje O16 en O17.

Tien seizoenen Ajax en voormalig jeugdinternational, maar De Wit is lang niet altijd zeker van een basisplaats bij O19. Aron Winter stelde geregeld jongens als Ché Nunnely, Justin Kluivert en zelfs middenvelder Noa Lang op op de flanken. De Wit is in dat opzicht ook geen haantje de voorste, op en buiten het veld. Hij kan geweldige wedstrijden afwisselen met wedstrijden waarin hij onzichtbaar is. En dan moet gezegd worden: Als hij goed is, is hij heel goed. Zijn technische bagage is enorm, hij heeft een goede startsnelheid en voor een pure linksbuiten heeft hij een goed rechterbeen. Hij heeft een mooi atletische houding en dus lijken alle ingrediënten al jaren aanwezig om het te laten zien. Maar dan rekenen we buiten de privé-situatie van De Wit.

Zijn ouders zijn namelijk sinds zes jaar gescheiden. Dat is vervelend, maar bij De Wit zorgde het ervoor dat zijn vader hem en zijn broer alleen moest opvoeden. Dat was zwaar voor de twee en dan vooral voor vader De Wit. Zijn lichaam protesteerde en er ontstonden paniekaanvallen met een hartinfarct tot gevolg. Plots waren de rollen omgedraaid. De Wit had het al niet makkelijk en moest nu meer dan ooit voor zichzelf zorgen met een zieke vader thuis. Bij Ajax wist men weinig tot niets van de situatie. Men was bij gesprekken onder de indruk van De Wits voetballende kwaliteiten, maar op het mentale vlak moest nog wel iets gebeuren. Dat was dus niet zo gek.

De Wit ging in november van 2016 een samenwerking aan met zaakwaarnemer en spelersbegeleider Stefano van Delden, die zich uiteraard richt op het sportieve vlak, maar er vooral voor zorgt dat de familie weer zorgeloos kan leven. Van Delden heeft zelf nogal een moeilijke jeugd gehad en dus herkende hij de situatie van De Wit meteen. Sinds november is hij bij de familie aanwezig en ondersteunt hij dagelijks De Wit zijn vader met huishoudelijke taken, zodat er ook thuis een topsportklimaat kan heersen. Mees kan zich op die manier focussen op zijn sport en hoeft zich niet meer constant druk te maken om zijn vader. Hij kan sinds enkele maanden eigenlijk pas echt leven als een toekomstige prof.

Dat zie je terug op het veld. De Wit wordt constanter en is vooral in de cijfers bezig aan een goed seizoen. Zijn opa is zijn trouwste fan, die al jaren alles bijhoudt in mappen. Iedere speelminuut en goal wordt opgeschreven. Dit seizoen speelde De Wit acht competitiewedstrijden, twee keer een helft in de Youth League, elf oefenduels en een supercupwedstrijd. Hij stond in totaal dus in 22 wedstrijden binnen de lijnen, verdeeld over 1211 speelminuten. Dat zijn ruim dertien hele wedstrijden, waarin hij dus tien keer scoorde en negen keer een doelpunt voorbereidde. Alleen Justin Kluivert kon dit seizoen dezelfde cijfers overleggen en dan nemen we zijn treffer bij Jong Ajax nog mee.

Het rendement moest omhoog en ging dus omhoog, nu hij leeft en kan leven als een topsporter. Van Delden zorgt voor een maaltijd als De Wit thuis komt. Hij kan vroeg naar bed, eet verstandiger en doet oefeningen voor het slapen gaan en als hij ’s ochtends wakker wordt. Met oud-Ajacied Henny Schipper bereidt hij wedstrijden voor en kijkt hij beelden terug voor een analyse. Hij doet aan kickboksen en voetbalt ook nog steeds op de straat in Weesp. Het is indirect allemaal een reactie op de feedback van Ajax dat er nog twijfels zijn over de mentale weerbaarheid van De Wit. De club hoorde pas kortgeleden over de privéomstandigheden en dus kon beter verklaard worden dat de aanvaller soms met zijn hoofd ergens anders leek in een wedstrijd. Hij liet zijn koppie weleens hangen. Wat nu rest is nog enkele maanden vlammen, voordat er een hard oordeel geveld gaat worden over De Wit. Wordt het Jong Ajax of een vertrek? Van Delden hoopt dat er toekomst is voor De Wit, die door geïnteresseerde Eredivisie-scouts al een type Piet Keizer wordt genoemd. Na het overlijden van het Ajax-icoon een vergelijking met impact. ‘Mees is een lieve, eerlijke en nederige jongen, soms weleens zo lief en eerlijk dat hij zichzelf tekort doet', aldus Van Delden.

Ikzelf vergelijk hem vaak met Vince Gino Dekker; allebei snel, allebei een mooie voorzet, maar Dekker is misschien wat explosiever, De Wit heeft weer wat meer technische ‘skills’. Het zou misschien helemaal geen gek idee zijn om hem een toekomst te bieden bij Ajax, waar hij al zijn hele leven speelt. Het zal ook volgend seizoen niet overlopen van de buitenspelers bij Jong Ajax en nu De Wit een nieuwe weg in is geslagen, kan hij misschien nog grote stappen maken. De komende maanden zullen daarvoor cruciaal zijn. Zijn cijfers zijn indrukwekkend, maar ook in het veld moet hij zijn stempel blijven drukken. Niet vertragen, maar constant dreigend zijn. Op die manier kunnen enkele moeilijke jaren zomaar veranderen in een prachtige toekomst vol mogelijkheden. Na regen komt zonneschijn.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Schijt hebben, acties maken
6. Meer van deze Noa Lang
7. 'Wonderkind' Real bij Ajax
8. 11 clean sheets, geen contract
9. Knopper maakt indruk met B2
10. Kluivert kijkt geïnteresseerd toe
11. Jeugdbeleid Ajax wankelt niet
12. 'Rode Redan' op naar comeback
13. Welkome afleiding De la Vega
14. Dani de Wit, motor van A1
15. Droomjaar Gravenberch
16. Transfer kent alleen verliezers
17. Fijne keepersstrijd bij O17
18. Flemming verdient basisplek
19. Een felbegeerde krabbel
20. Kemper maakt grote indruk

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
mistermiyagi
Dekker kan beter als linksback verder gaan, ideale speler hiervoor.
Mees de Wit mist de x factor en de start snelheid.

Je moet doorzetten i.p.v zielig lopen doen, dat je het zo moeilijk hebt. (lopen vele rond die het nog veel moeilijker hebben als jou)
Dat is het leven.. laat het je niet beïnvloeden..

Laat zien dat je het contract verdient, dat je in Ajax 1 kan en wil spelen.
0 0
Maxwell_5
Allejezus...!! Heb jij het stuk wel gelezen/begrepen?
On-ge-lo-fe-lijk, het niveau van sommige mensen hier..
0 0
RH1900
Doet hij zielig dan? Pff..
0 0
trodat4030
Dat vind ik zo'n non-argument, anderen hebben het nog moeilijker. Dus als ik jouw been breek en m'n opa staat ernaast wiens been geamputeerd is, moet jij niet zeiken en gewoon door blijven lopen, want m'n opa heeft t zwaarder?
0 0
Manos
Mooi stuk Bram! Wat je schrijft over Mees klopt als een bus. Zowel prive als over z'n spel. Het was vroeger al een genot om naar zijn bewegingen te kijken. Hopelijk houdt hij de stijgende lijn vast want talent heeft hij absoluut.
0 0
Koenniiee
Ik snap de vergelijking met Dekker wel. Alleen zie ik Mees wel eerder doorbreken dan Vince Gino.

Hoewel Dekker veel traint op zijn rechterpoot (en het naar binnen trekken), heeft Mees dat van nature en daarbij - dat zeg je goed - heeft hij de technische bagage in kleinere ruimtes.

Het is een mooie speler om naar te kijken. Ik kijk veel liever naar types als Mees dan 'road runners' die het vooral moeten hebben van snelheid en slechts een voorzet. In het verleden is gebleken dat je het daar helemaal niet mee red bij Ajax, zoals Lukoki, Becker, De Sa, Etc.
0 0
trodat4030
Vind ik een slechte vergelijking, Dekker vs Lukoki, de Sa en Becker. De laatste 3 hebben vooral snelheid (en vooral van nature) en gooien ballen blind voor de pot. Die hebben nooit echt geleerd hoe ze een bal bij de 1e paal, de 2e paal of op de penaltystip te geven. Dekker heeft z'n snelheid zich eigen moeten maken aan de hand van looptrainers en heeft een veel betere, gerichtere voorzet. Dekker komt ook totaal niet in de buurt van de snelheid van de 3, waar hun voorzetten in de verste verte niet lijken op die van Gino.
0 0
Koenniiee
Ik bedoel ook niet dat Dekker op hun lijkt qua kwaliteit, want Dekker heeft veel meer gevoel in z'n poten en een beter schot en veel betere voorzet. Maar qua type is er wel enig overeenkomst.

Maaar.. alsnog moet Dekker het vooral hebben van zijn snelheid, buitenom gaan en voorzet geven. Dat soort types sterven uit en zijn tegenwoordig linksback.

Met die andere namen geef ik voorbeelden van ook zulke types, maar hebben inderdaad minder kwaliteit. Alsnog zie ik weinig toekomstperspectief in Ajax 1 voor Dekker en Nunnely, waar techniek, passing, kleine ruimte dribbel, noodzakelijk is. Dus in die zin hebben ze zeker overeenkomsten, maar ook ik zie wel verschil in kwaliteit.
0 0
trodat4030
Ik vind dat te makkelijk, klassieke buitenspelers kunnen prima, míts ze een goede voorzet hebben (zoals Dekker dus) en ernaast een kopsterke spits (een type Dost/Luuk de Jong/Sierhuis) loopt. Een Dekker kan zo'n spits gewoon topscorer maken. Ik zie juist heel weinig (jeugd)spelers zich nog echt richten op het verbeteren van hun voorzet, zelf scoren wordt vele malen belangrijker gemaakt/meer gewaardeerd en daarom leggen de buitenspelers zich tegenwooordig liever op het naar binnen komen en zelf scoren, dan op het kunnen geven van een gerichte voorzet.

Ik blíjf geloven in klassieke buitenspelers.
0 0
trodat4030
Ik snap de twijfel bij de club wel. Ik heb bij Mees altijd het gevoel dat de eerste actie in een wedstrijd bepalend is hoe hij de rest vd wedstrijd speelt. Lukt die actie (hoeft niet per se een goal te zijn, maar en goede passeeractie gevolgd door een goede voorzet), dan kan hij uitblinken, maar mislukt die actie, dan kan hij net zo goed direct gewisseld worden, want dan komt er de hele wedstrijd niks uit. Dat gevoel had ik altijd, tot dit seizoen, je ziet dat er ergens een knop is om gegaan. Nu ik het verhaal achter hem ken, snap ik dat allemaal wel. Ik denk dat die jongen die hem nu helpt, echt een geschenk voor hem is, het maakt echt een wereld van verschil. Goede ontwikkeling. Ik zou graag zien dat hij nog een jaar blijft om te zien hoe deze ontwikkeling zich doortrekt.
0 0
Chesterson93
De zaakwaarnemer, Stefano van Deelden? Dat mag ook eens gezegd worden. Een zaakwaarnemer die bepaalde dingen voor je wegneemt: kan ik van genieten.
0 0
VoorAltijdNummer14
Hoop dat deze jongen een kans gaat krijgen in jong Ajax volgend seizoen! Deze jongen is geen blinde draver zoals Dekker en alle andere snelheidsduivels van de afgelopen jaren. Techniek, individuele actie en aardig tweebenig! Een vertrouwenstrainer als Keizer die technische voetballers kan waarderen, weet vast het maximale uit deze jongen te halen!
0 0
Dinho
Precies dit, niks aan toe te voegen.
0 0