Ajax' Kweekvijver: Droomjaar Gravenberch

BvdPloeg, 20-12-2016 om 12:05, 23275 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Hij is tweedejaars C-junior, speelde begin deze maand nog een internationaal indoortoernooi met Ajax C1, maar de laatste twee wedstrijden van Ajax B1 stond hij in de basis. Ryan Gravenberch kreeg zijn kans en heeft deze met beide handen gegrepen. Na de winterstop sluit hij vast aan bij O17, als veertienjarige belofte.

Ruim een jaar geleden schreef ik in deze zelfde rubriek over Gravenberch, toen met zijn vader Ryan. Het ging over de opleiding, over hoe zijn zoon zich ontwikkelde, over Plan Cruijff en dat iedereen daar zo happy mee was. Toen wisten we nog niet dat Wim Jonk en velen met hem in december van hetzelfde jaar nog zouden vertrekken. Veel veranderde sinds het vertrek van Jonk, maar de opmars van Gravenberch zelf stagneerde geen moment.

Het broertje van oud-Ajacied Danzell Gravenberch speelt vanaf dag één bij Ajax. 'Hij is een liefhebber', sprak zijn vader in 2015 en dat spat er vanaf. Gravenberch 'zit op voetballen', zou Evert ten Napel zeggen. Hij heeft een heel fijne techniek voor een middenvelder met zijn lengte. Hij is goed met links en met rechts, hij kan versnellen met zijn lange benen en al enkele jaren op rij eindigt hij in de dubbele cijfers op de topscorerslijst. Momenteel staat hij alweer op zes goals.

Bij B1 komt hij nu en na de winterstop in aanraking met jongens die twee tot drie jaar ouder zijn en dat zal wennen zijn. Voordeel is dat Gravenberch niet onbekend is met vervroegd doorschuiven. Als speler van D1 deed hij al met C2 mee en als speler van C2 speelde hij eigenlijk wekelijks in C1. De instelling van zijn vader toen zal daarbij ook nu als leidraad gelden: 'Het vervroegd doorschuiven is een plus als het kind eraan toe is, maar ze moeten daar wel bij geholpen worden', klonk het vijftien maanden geleden. Onder de vleugels van Gery Vink kan Gravenberch in het komende half jaar grote stappen maken.

Want een veertienjarige is natuurlijk nog lang niet uitgeleerd. Zo kan Gravenberch namelijk heel goed zijn, dwingend in de passing, met assists of met goals, maar soms zijn er ook van die dagen dat je er na een half uurtje achterkomt dat Gravenberch meedoet. Het zou mooi zijn als hij de kans krijgt bij O17 om in een zwaardere competitie zijn stempel te drukken. Dat dat niet onmogelijk is, bewezen Hossein Zamani en Brian Brobbey uit Gravenberchs lichting al.

Vooral fysiek zal de jongeling dan stappen moeten maken, of in ieder geval om moeten kunnen gaan met het feit dat anderen regelmatig sterker zullen zijn dan hem. Ryan is geen spierbundel zoals zijn broer Danzell en vader Ryan. Hij is een stylist, die in potentie wel kan uitgroeien tot een sterke, moderne middenvelder. Twee basisplaatsen bij B1 waren in ieder geval een prachtig voorschot voor wat nog komen gaat in 2017. Een jaar waarin hij het moet laten zien. Zijn vorm zal bepalen of hij bij het begin van het seizoen 2017/2018 ook B1-speler is of dat hij misschien al wel mag ruiken aan A1. Na een droomjaar voor Gravenberch is namelijk niets meer onmogelijk. 

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Meer van deze Noa Lang
6. 'Wonderkind' Real bij Ajax
7. 11 clean sheets, geen contract
8. Knopper maakt indruk met B2
9. Kluivert kijkt geïnteresseerd toe
10. Jeugdbeleid Ajax wankelt niet
11. 'Rode Redan' op naar comeback
12. Welkome afleiding De la Vega
13. Dani de Wit, motor van A1

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
BlueDuke
Mooi stuk weer
0 0
geDaante
Waarom moet hij uitgroeien tot een 'moderne' (lees: zoals al die anderen) en sterk speler? Laat hem gewoon een stylist zijn. Hij hoeft fysiek alleen qua conditie aan te haken, verder uit de duels zien te blijven, wordt ie slimmer en technischer van.
1 0
Chesterson93
Mag dan hopen dat hij niet hetzelfde ondergaat als Nouri, want dan begint je carrière op je 21e.
0 -1
FlyingDutchMan
Wat is daar mis mee, in Spanje debuteren de meeste gasten op 22/23 jarige leeftijd.
1 0
trodat4030
Hele mooie speler, vind hem altijd iets weghebben van een balletdanser (wat een compliment is en geen belediging) als hij weer eens z'n pirouettes gebruikt om een paar tegenstanders voor schut te zetten. Heeft zijn arm ook in een typische houding als hij aanzet om iemand te passeren. Ben erg benieuwd naar zijn ontwikkeling de aankomende jaren.
2 0