Ajax' Kweekvijver: Fijne keepersstrijd bij O17

BvdPloeg, 17-01-2017 om 15:15, 26532 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Verschillende keren had ik het hier al over jong keeperstalent. De afgelopen seizoenen kwamen bijvoorbeeld Indy Groothuizen en Stan van Bladeren door en de laatste twee jaar rammelt Jeffrey de Lange aan de poort van Jong Ajax en het eerste. Wie denkt dat het daarna rustig wordt, komt bedrogen uit. Na de terugkeer van Terence Meuwese onder de lat van Ajax O17 is er namelijk sprake van een heus luxeprobleem voor Gery Vink.

De coach van O17 had dit seizoen regelmatig te maken met blessureleed of schorsingen, maar onder de lat mocht hij tot dusverre niet klagen. Terwijl Meuwese nog herstelde van een slepende liesblessure vulden 'jonkies' Jord Ruijgrok en Daan Reiziger het om en om in. Hoewel laatstgenoemde ook regelmatig bij Ajax O16 mocht opdraven, was dat al best lastig kiezen. Des te verrassender was het daarom dat Meuwese meteen na zijn rentree de plek onder de lat terugverdiende. Een gevecht om de nummer 1-positie brandt na de winterstop pas echt los.

Zaterdag start de nieuwe competitie voor O17 met een uitwedstrijd in Groningen en er is nog niet met zekerheid te zeggen wie daar zal keepen. In de eerste twee oefenwedstrijden in januari speelde Meuwese de meeste minuten, maar ook Ruijgrok en Reiziger kwamen aan bod. Het drietal verschilt in leeftijd, lengte, breedte en specifieke kwaliteiten enorm van elkaar, dus de keeperscarrousel draait op volle toeren. Voor wie moet Vink gaan kiezen? En valt er überhaupt wel te kiezen?

Terence Meuwese
Laten we beginnen met Meuwese, voor dit seizoen de gewezen nummer één van O17. Hij is met zijn zestien jaar de oudste, hij is tweedejaars B-junior en dus heeft hij op papier het meeste recht op de plek in het doel. Met de vorm is bovendien weinig mis en dat is reuze-knap. Meuwese lag er op één dag na precies een jaar uit met vervelende liesklachten en begin december was daar zijn rentree bij O16. Hij keepte een geweldige partij en verdiende zo meteen een kans als keeper van O17 in de laatste twee competitiewedstrijden voor de winterstop. Het vertrouwen deed hem zichtbaar goed en dus omcirkelen we zijn naam met de dikste stift. 

Meuwese keepte in de voorbereiding op de tweede seizoenshelft het meeste en dat is niet zo gek. Hij is namelijk heel goed in waar het bij keepen nogal om draait; ballen tegenhouden. Meuwese is snel met handen en voeten en keert zo verschillende ballen die er bij andere doelmannen misschien wel in waren gegaan. Het krachthonk heeft hem tijdens zijn revalidatie een stel stalen benen opgeleverd en nu het erop lijkt dat hij met zijn 1.78 meter nog niet is uitgegroeid qua lengte is het vrij logisch als hij zaterdag in Groningen vanaf minuut één start.

Jord Ruijgrok
Daar zal Ruijgrok waarschijnlijk anders over denken. De goalie was vorig seizoen nog keeper van Ajax O15, maar hij sloeg een lichting over. Hij keepte door het blessureleed van Meuwese bijna alle wedstrijden bij O17 voor de winterstop en dus zal ook hij met enige verwachting kijken naar de nieuwe competitie. Ruijgrok is iets meer dan een half jaar jonger dan Meuwese en de 1.83 meter lange doelman werd niet voor niets al gelinkt aan Liverpool

Ruijgrok is in vergelijking met Meuwese iets minder explosief, maar ook hij beschikt over een puike reflex. Vink was tijdens wedstrijden langs de lijn nog weleens bezig met de doelman, die zich naar zijn mening nog wel iets meer leek te mogen laten gelden. Maar hij liet zich ook zien met mooie reddingen in een voor O17 toch lastige periode met enkele pijnlijke nederlagen. Voor Ruijgrok geldt natuurlijk ook dat hij als eerstejaars B-junior nog even de tijd lijkt te hebben.

Daan Reiziger
Maar wat goed is, komt snel, zo bleek voor de winterstop bij Reiziger. Hij kwam over van FC Groningen O15 en doorgaans moeten spelers zich even aanpassen. Niets bleek minder waar bij Reiziger, want wie hem nog niet kende, kende hem na de eerste twee á drie wedstrijden bij Ajax O16 wel. Reiziger deinst er niet voor terug om zijn ploeg tachtig minuten lang luid aan te sturen en dat is knap op de leeftijd van vijftien. Hij is de jongste van de drie, maar doet op dit moment niet (veel) onder voor Ruijgrok en Meuwese.

Ik vergeleek hem al eens met De Lange, puur door de genoemde coaching. Wie zijn verdediging goed neerzet, heeft zelf minder te doen en dat blijkt steeds maar weer. Door zijn opmars bij O16 kreeg hij in de loop van de eerste seizoenshelft al enkele wedstrijden bij O17 en ook daarin nam hij de leiding. Reiziger haalt er daarnaast regelmatig een onmogelijke bal uit met zijn 1.86 meter. Een geduchte concurrent, helemaal als we over dit seizoen heen kijken en volgend seizoen kijken naar O17.

Meuwese heeft streepje voor
Voor Vink de lastige taak om uit de drie talenten te kiezen. Het liefst heeft een coach namelijk één doelman, maar door de prestaties van Ruijgrok en Reiziger is het niet ondenkbaar dat Meuwese niet alles zal keepen. Dat is voor Meuwese alleen maar lekker, concurrentie maakt iedereen beter. Feit is namelijk wel dat hij een streepje voor lijkt te hebben, en terecht, op basis van zijn prestaties na zijn terugkeer in december.

Wat rest is het managen van de ambities. Gelukkig is er Ajax O16, waar wekelijks een doelman kan spelen in een ook enorm talentvol elftal. Voor één van de drie rest één keer in de zoveel tijd echter ook een reserve-plek, iets waar je met het talent van Reiziger, Ruijgrok en Meuwese in deze fase van je jeugdcarrière niet op zit te wachten. Met de Future Cup in april op komst en volgend seizoen waarschijnlijk wat lege plekken in O19 in het vooruitzicht ontwikkelt er zich desondanks een fijne keepersstrijd, waar O17 alleen maar de vruchten van kan gaan plukken.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Schijt hebben, acties maken
6. Meer van deze Noa Lang
7. 'Wonderkind' Real bij Ajax
8. 11 clean sheets, geen contract
9. Knopper maakt indruk met B2
10. Kluivert kijkt geïnteresseerd toe
11. Jeugdbeleid Ajax wankelt niet
12. 'Rode Redan' op naar comeback
13. Welkome afleiding De la Vega
14. Dani de Wit, motor van A1
15. Droomjaar Gravenberch
16. Transfer kent alleen verliezers

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Nathan2
Mooi stuk weer bram. Goede analyse. Wat mij betreft is Meuwese de 1e keus. Hij is de meest complete van de drie. De andere twee hebben nog tijd om door te ontwikkelen en volgend seizoen te strijden om de 1e plek te strijden. Reiziger heeft mij verast en zie ik behoorlijke stappen maken. Inderdaad een type De Lange qua coaching.
Voor deze groep is het inderdaad behelpen. Bij jong heeft van bladeren pas 1 wedstrijdje gespeeld dit seizoen en ook vorig seizoen nagenoeg niet. Leeuwenburg doet zijn ding maar is niet de topper waar we op zitten te wachten. Alblas doet het goed maar is met zijn 22 eigenlijk te oud voor jong. Zie het wel zitten met De Lange volgend jaar bij jong. Onana lekker in 1 met een goede ervaren keeper erbij. Ruiter wil bij Utrecht weg dus zou optie kunnen zijn. Alblas derde keeper. Leeuwenburg verhuren, Groothuizen verkopen. Laat Van Bladeren lekker met de Lange strijden om plek in jong. Bij o19 heb ik twijfels voor volgend jaar. Plomper is niet goed genoeg en met alleen meeuwese erbij wordt het krap.
0 0