Ajax' Kweekvijver: Transfer kent alleen verliezers

BvdPloeg, 10-01-2017 om 10:10, 20417 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Met het vertrek van Francesco Antonucci komt er een einde aan een zeer interessant project van slechts anderhalf jaar. De Belg kiest voor een avontuur bij AS Monaco, naar eigen zeggen omdat hij daar meer vertrouwen voelt. Een contract tot 2022, trainen met het eerste en ook het loonstrookje zal niet tegenvallen. Ajax kreeg er een mooie vergoeding voor, maar in mijn ogen kent deze transfer alleen maar verliezers.

Want met Antonucci vertrekt een groot talent uit de jeugdopleiding van Ajax en dat is niet voor het eerst de laatste jaren. De club maakt er winst op, ziet ook geen project van jarenlang hard werken uit elkaar vallen, maar de ontwikkeling van de middenvelder was er één die ikzelf bovengemiddeld interessant vond. Ik weet nog dat hij in de zomer van 2015 naar Ajax kwam en meedeed bij een oefenpotje van Ajax O17 (destijds nog B1). Antonucci dribbelde, dribbelde, dribbelde, schoot zo af en toe en gunde sporadisch een medespeler de bal.

Veel mensen langs de kant zagen het met afgrijzen aan, maar ik stond samen met onze fotograaf naast mij te glunderen. In een voetbalwereld van tegenwoordig met body, box-to-box en grote longen was Antonucci vanaf dag één een openbaring. Hij had nog oogkleppen op, maar ook in de maanden na zijn komst liet hij zien waarom de rasvoetballer nooit mag uitsterven. Hij schoot van twintig of dertig meter ballen in de kruising alsof het geen moeite kostte en steeds meer zag hij teamgenoten om zich heen staan. Noa Lang en hij vormden lange tijd een geweldig duo op het middenveld van O17, al was er (misschien wel terecht) kritiek dat Antonucci bij balverlies vrij weinig meer deed. Blessures hielpen ook al niet mee en toen hij zich eindelijk mocht tonen aan het grote publiek tijdens de Future Cup eerder dit jaar viel het allemaal toch wat tegen.

Het zal, samen met het feit dat jongens als Abdelhak Nouri werden teruggehaald in de slotfase van de competitie, de reden zijn geweest waarom Antonucci vorig seizoen nooit de stap naar Ajax O19 kon en mocht maken. Bij O17 ging het seizoen als een nachtkaars uit en de publieke opinie was toch vooral dat nog niemand écht overtuigd was van de kunsten van Antonucci. Het was nog te veel vrijblijvend, coaches langs de kant stonden zich soms op te vreten, maar niet veel later konden ze ook luid applaudisseren.

Hoe anders was het de afgelopen eerste seizoenshelft, waarin Antonucci de schroom van zich af leek te gooien en een onherkenbaar goede spelmaker werd. Een type Isco noemde ik al eens. Dribbels waren plots functioneel, assists voerden opeens de boventoon in plaats van doelpunten en in tegenstelling tot bij O17 kreeg hij wekelijks een basisplaats van Aron Winter en Frank Peereboom. Antonucci drukte steeds meer zijn stempel en de publieke opinie sloeg langzaam wat om. Langzaam, want in vergelijking met Nouri en consorten zijn de mensen natuurlijk niet heel snel meer tevreden.

De transfer naar Monaco was desondanks onverwacht op alle fronten. Antonucci leek een prachtig half jaar tegemoet te gaan, samen met het onverslaanbare O19. De coaches waren naar buiten toe positief en ondanks wat blessureleed leek er geen vuiltje aan de lucht. Niemand die toen kon weten dat het al maanden borrelde bij Antonucci. Hij was niet happy, want hij speelde te weinig en hoewel de coaches in interviews blij waren met de Belg, werd er op de achtergrond kennelijk niet met hem gecommuniceerd. Dat is niet nieuw, maar of het slim is bij een aankoop, die tot voor kort nog maar anderhalf jaar in Amsterdam was? Wat was er gebeurd als Ajax Antonucci meer bij de hand had genomen? Als het met hem iets meer naar de toekomst had gekeken?

We zullen het nooit weten en dat is ook van en voor Antonucci zelf doodzonde. Als hij zijn goede spel had doorgetrokken bij Ajax, dan had hij zonder twijfel de kans gekregen bij Jong Ajax. Zonder Nouri, Frenkie de Jong en Donny van de Beek loopt het daar niet over van creativiteit en Dennis Bergkamp en Saïd Ouaali bewezen al dat ze jonge gasten graag voor de leeuwen gooien. Ik sluit niet uit dat het plots snel had kunnen gaan, al moeten we ook niet vergeten dat er juist met Nouri, De Jong en Van de Beek veel concurrentie is als we kijken naar het uiteindelijke doel van iedere speler: Ajax 1.

Of we iets kunnen leren van deze move? Spelers hebben soms meer steun nodig dan ze misschien naar buiten toe laten zien en andersom is een beetje geduld soms op zijn plaats. Misschien moet Ajax bij zichzelf te rade gaan waarom Antonucci maar twee keer negentig minuten speelde dit seizoen, net als vele andere sterkhouders die vroegtijdig werden gewisseld omdat de selectie van O19 misschien wel veel te groot is. Maar misschien had Antonucci ook juist blij moeten zijn met het feit dat hij ondanks die enorme selectie wekelijks in de basis startte en in de minuten die hij kreeg echt belangrijk was. Ik baal vooral als een stekker, als jeugdwatcher en als Ajax-fan. Ik baal van het feit dat Ajax een rasvoetballer verliest. Met Sebastian Pasquali staat de nieuwe spelmaker al klaar, maar de eerste potjes van O19 na de winterstop worden toch even anders. Antonucci transformeerde in anderhalf jaar tijd van dribbelaar met oogkleppen tot een architect van O19. Hoe blij iedereen ook is, Antonucci met een transfer naar Monaco en Ajax met drie miljoen euro... voor mij kent deze transfer alleen maar verliezers.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Schijt hebben, acties maken
6. Meer van deze Noa Lang
7. 'Wonderkind' Real bij Ajax
8. 11 clean sheets, geen contract
9. Knopper maakt indruk met B2
10. Kluivert kijkt geïnteresseerd toe
11. Jeugdbeleid Ajax wankelt niet
12. 'Rode Redan' op naar comeback
13. Welkome afleiding De la Vega
14. Dani de Wit, motor van A1
15. Droomjaar Gravenberch

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
3sterren
Volgens mij zijn de talenten die heel goed kunnen ballen al vaak sfeer aan het proeven bij het eerste, momenteel Kluivert, een enkeling is zelfs al basisspeler: Dolberg.
Dat sommige talenten geen vertrouwen voelen vind ik een moeilijk te beoordelen verschijnsel, dat is namelijk voor een ieder weer anders. Wat veel is voor de één, is soms te weinig voor de ander.
Maar ik geloof er niets van dat Ajax een kille club is waar trainers rondlopen zonder empathisch vermogen. Maar je kunt nu eenmaal niet iedereen blij maken.
En niet iedereen is geboren met een Ajax-hart en heeft een lichaam waar rood-wit bloed door de aderen vloeit...
0 0
Chesterson93
Prachtig verwoord.
0 0
3sterren
Ik zie een overeenkomst met Bazoer, twee hele grote talenten, die allebei op zeer jonge leeftijd vertrokken omdat ze hogerop wilden. Hongerig naar meer speeltijd in een hoger elftal.
Ambitie is te prijzen, maar als je het niet kunt koppelen aan geduld blijf je zoekende. Weer een vertrek naar een andere club lijkt dan de oplossing, zeker als die vertrouwen uitspreken en daarnaast ook nog een grote buidel met geld voor je neus houden.
Wat verwacht je trouwens van een TD tijdens een kennismakingsgesprek ? ”Nou jongeman, we willen je wel hebben, maar je gaat minder verdienen, veel minder zelfs en op speeltijd hoef je nooit te reken, snotneus...” Natuurlijk beloven ze van alles om het jeugdige talent los te weken uit zijn vertrouwde omgeving. Ajax, in de persoon van Marc Overmars zal echt niet zoveel anders handelen.

Maar hoe vaak blijkt dat vertrouwen plotsklaps te verdwijnen als sneeuw voor de zon. Meestal al zodra de wittebroodsweken voorbij zijn.

Hun keuze is niet wenselijk, maar zeker wel menselijk...
1 -2
AIR-S
Ontzettend jammer. Erg goede voetballer die duidelijk plezier had in het spelletje.

Kan mij ook niet voorstellen dat hij het alleen voor het geld deed, ik denk dat hij bij Monaco gewoon echt meer vertrouwens voelde. Weet ook niet of ik het eens ben met de titel "Alleen maar verliezers", wellicht dat dit voor Antonucci zelf niet eens een slechte keuze is geweest.
2 0
chrisjuhhh
Leuk verhaal Bram , maar wees eens realistisch en zet Antonucci eens af tegen een de Jong , Eiting , Nouri en vd Beek om in de jeugd te blijven .
Antunucci kiest voor het geld en is niets mis mee , maar als hij zich had willen bewijzen dan had hij gebleven , zeker gezien de gang van zaken bij Ajax .
0 -4
BvdPloeg
Dat is toch ook exact wat ik schrijf? Haha. Beide partijen hebben 'schuld', maar ik kan op dit moment nog even slecht tegen al die happy reacties. Ajax verliest een ongelofelijk goede voetballer en dat is doodzonde.
6 0
Knalpot
Helemaal gelijk Bram, zoals zo vaak wordt er door de supporters echt weer met oogkleppen gekeken. Dit ventje liet bij Anderlecht al zien een bijzonder talent te zijn omdat het dan bij Ajax niet meteen loopt wordt ie weggezet als niet goed genoeg voor Ajax! Nee Ajax heeft niet genoeg gedaan voor Antonucci! Ik snap heel goed dat deze jongen naar andere opties kijkt, en wellicht dat die franstalige omgeving voor hem veel belangrijker zal zijn dan het geld dat hij ervoor gaat krijgen.
3 -1
3sterren
Met oogkleppen kun je niet zien en kijken doe je ook niet met je hart.
Ik begrijp de emotie rondom zijn vertrek.
Ook ik vind het doodzonde dat hij gaat.

Maar ook ik vind dat de huidige lichting talenten, een uitzondering daar gelaten, te vroeg, teveel wil. Dat is een proces wat nooit zal veranderen.
Maar om Ajax daarvan de schuld te geven vind ik goedkoop...
Ook Antonucci is onschuldig. Niemand is ’schuldig’ het is meer een kwestie van ongeduldig.

Gelukkig zijn er volop talenten die wel hun kunsten willen blijven vertonen in het prachtige rood-wit, waar onder dat shirt een echt Ajax-hart klopt.
Een Nouri, Van de Beek, Eiting, De Ligt en vele anderen.

Maar zeker ook een Klaassen, ook al kun je die met gemak nu al een routinier noemen, die heeft toch zijn kans afgewacht en is gebleven. Ondanks getouwtrek van enkele mooie Italiaanse clubs. Hij blijft tot het moment komt dat het tijd is om te gaan.

En dat is in mijn ogen niet al na 1,5 jaar...
0 -1
Knalpot
Dat ze ongeduldig zijn dat zal best, ook zullen beide kampen blaam treffen dat is altijd zo. Het feit is gewoon dat we dit soort verhalen m.i. te vaak horen. En bij een uitzonderlijk talent dat Antonucci is (want dat beschouw ik hem wel, iig hoort ie de beste 10 talenten vd gehele jeugdopleiding) verwacht ik van de club wel dat ze wat meer reflectiemomenten hebben en waar nodig meer hulp kunnen bieden.
0 0
3sterren
Van horen zeggen liegt men veel...
0 0
chrisjuhhh
ook jij lees niet wat ik schrijf , zoals zoveel supporters hier .
0 -2
Knalpot
Ik heb het ook niet tegen jou persoonlijk maar meer meer naar de grote aantallen reacties van gisteren dat het maar een ordinair geldwolfje zou zijn en Ajax geen blaam treft.
1 -1
chrisjuhhh
aha oke bedankt voor de info
0 0
chrisjuhhh
Jawel maar is hij beter , dat moet je je afvragen .
Of waarom kon hij zijn geduld niet bewaren aangezien er veel door geschoven werden naar JA en 1 .
Nee Bram in mijn ogen een hele goede voetballer , maar als ik hem afzet met wat we hebben lopen in dezelfde leeftijd categorie had hij er niet gekomen en dat weet hij zelf ook wel .
Dus geen schuld bij Ajax in mijn ogen .
Vergeet die Australiër niet he :)
1 -5
3sterren
En de onlangs gecontracteerde Hongaar...
Zal ook allemaal hebben meegespeeld denk ik.
1 -1
AIR-S
Antonucci was het grootste talent van deze lichting. Dat hij geen vertrouwen voelde is gewoon een slechte zaak. Aron zou op zijn vingers getikt moeten worden, je kunt namelijk kwa geld niet concureren met de topploegen als Arsenal, Madrid etc. maar je kunt wel zorgen dat ze zich bij Ajax op hun gemak en gewaardeerd voelen. Waar Madrid, Barca, Chelsea en Man City talenten fabriekken zijn, kan voor Ajax juist een kans liggen. Wat kleinschaliger, persoonlijke benadering, connectie met de trainer van t 1e. Eens in de zoveeltijd lekker mee laten trainen. Zo moeilijk is dat niet.
4 0
3sterren
Dream on...
0 -3
Chesterson93
Omdat het niet kan of omdat het niet hoeft?
0 0
3sterren
Het gebeurt allang, en zeker ook onder Bosz.
Genoeg goede talenten krijgen de kans.
Niet wanneer zij vinden dat ze klaar zijn, maar wanneer Bosz cs dat vinden...
0 0
Chesterson93
Maar daarmee laat je het andere voor wat het is. Je zal uit een mindere poel van talenten kunnen vissen en wil je echt het meerendeel uit het buitenland gaan halen? Szabolcs is nu binnengehaald, Pasquali mag eindelijk spelen en van Paynadath weet je niet hoe lang hij blijft, gezien zijn verleden. Geen afkeer van mijn kant, maar jongens als Denswil, Fosu-Mensah en Familia-Castillo waren toch echt jongens uit Amsterdam. Niet dat dát per se moet, maar zo zie je maar dat hele talentvolle jongens uit de stad niet meer zo doorkomen als andere jaren. Ik hoop van harte dat wij op dit moment een surplus aan talent hebben en je eigenlijk niks mist aan wat er verloren is gegaan.
0 0
chrisjuhhh
Dat ben ik met je eens , maar dat typte ik niet .
0 0
AIR-S
Je zegt: "Dus geen schuld bij Ajax in mijn ogen."

Daar is het een reactie op, in mijn ogen namelijk wel.
0 0
chrisjuhhh
Ja oke daar ga ik fout je heb gelijk excuus moi .
0 0
BvdPloeg
Van 'die Australiër' hebben we nog helemaal geen minuut gezien. Feit is dat Antonucci de beste middenvelder van Ajax O19 was en het vergelijk met Van der Beek en Nouri loopt compleet scheef. Kun jij voorspellen hoe goed Antonucci op hun leeftijd was geweest? Hij was pas zeventien hè.
3 -1
chrisjuhhh
ja en Nouri vd Beek en de jong 19 ???
Het lijk wel of iedereen niet lees wat ik typ .
Het ga mij erom dat wat er nu voor hem zit voorlopig wel blijft en dat weet hij zo moeilijk is dat niet .
en nu doet iedereen of 17 en 19 jarige enorm verschil is bizar en ja is wel lichtelijk een verschil maar groot nee qua leeftijd .
Wel met je eens wat betreft dat beleid in de A1 en ik heb al eens gezegd wat er nu gaat gebeuren ben ik heel benieuwd na nu Jonk weg is .Thats all
0 -1
Lars0344
Ja hij is beter dan wat er nu in de A1 loopt. Jij zet antonucci nu af tegen jongens die 2 jaar ouder zijn dan hem. Het feit dat Aron Winter vaak voor De Wit kiest is het probleem. Dat Antonucci geen wedstrijd uit heeft mogen spelen is de reden dat hij geen vertrouwen voelt. Hoeveel moeite is het om zo'n jongen vertrouwen te laten voelen als je eerst 500.000 euro in hem geinvesteerd hebt.
3 0
chrisjuhhh
Dit ben ik met je eens , maar dat typte ik niet
0 0