Ajax' Kweekvijver: Kemper maakt grote indruk

BvdPloeg, 08-02-2017 om 15:15, 25632 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Zonder de geblesseerde Matthijs de Ligt en Navajo Bakboord en met de talentvolle Moise Kean op het formulier bij tegenstander Juventus hield de gemiddelde jeugdvolger van Ajax wel even zijn adem in. Ajax O19 maakte echter snel aan alle onzekerheid een einde en dat was voor een groot gedeelte te danken aan een ijzeren defensie. Het hele seizoen al blinkt de verdediging uit, met Boy Kemper misschien wel als meest verrassende naam. 

Dat Aron Winter in tegenstelling tot De Ligt wel een beroep kon doen op Deyovaisio Zeefuik hielp uiteraard al een boel. De rechtsback speelt wekelijks bij Jong Ajax en past zich daar moeiteloos aan. Hij was dinsdagavond de rots in de branding aan de rechterkant. Anderson Lopez, normaal gesproken toch geen vast gezicht in de selectie van O19, mocht door blessures bij teamgenoten zijn opwachting maken en na een nerveus begin zag je hem groeien. Zeefuik ruimde achter hem alle rommel op. Hij loopt door muren heen, hij beschikt over een keiharde tackle en is bovendien razendsnel. Dat hij Italianen bij bosjes over zij- en achterlijn liep met zijn schouderduw was een prachtig beeld.

Maar de grootste vraagtekens stonden natuurlijk achter het centrum, zonder De Ligt, maar ook verrassend genoeg zonder Danilho Doekhi. De verdediger speelde tot dinsdagavond alles in de Youth League, en dat was best logisch. Doekhi is lang, ijzersterk in de lucht, hij traint al wekelijks met Jong Ajax mee en ook voetballend maakt hij stappen. Tegen de grote en sterke Kean leek hij een zekerheidje, maar niets bleek minder waar. Winter koos voor Darren Sidoel en Boy Kemper en daar kreeg hij geen spijt van.

Voor Sidoel was het dinsdag een prachtige beloning na lang blessureleed, net als dat dat gold voor Stan van Bladeren. De verdediger brak in augustus van 2016 zijn been en toen hij na maandenlang keihard werken zijn rentree maakte, volgde twee dagen later een gescheurde achillespees. Sidoel dook opnieuw de sportschool in, werkte keihard en stond er enkele weken geleden weer. Hij kreeg meteen volop speeltijd van Winter, met de wedstrijd tegen Juventus als ultieme beloning. Sidoel vocht, won veel duels, roeide ballen over de zijlijn als dat nodig was en liet eigenlijk geen steek vallen. De sportschool heeft hem goed gedaan, de blessures mentaal misschien ook wel.

Kemper had niet te maken met blessureleed, maar misschien wel met iets wat bijna net zo lastig is; naar Ajax komen. De linksbenige verdediger kwam afgelopen zomer over van FC Volendam en hij tekende een eenjarig contract. Als je destijds met mensen sprak, leken sommigen soms te vergeten dat Kemper ook was aangetrokken, maar vanaf dag één bewees hij waarom hij was gehaald. Hij speelde als linker centrale verdediger, als linksback en ook af en toe op 'zes' en hij scoorde eigenlijk nooit een onvoldoende. Hij oogt vanaf dag één nuchter en betrouwbaar, maar wel met de borst vooruit.

Dat leverde dinsdag tegen Juventus misschien wel zijn beste wedstrijd voor Ajax op. Kemper bouwde op, hij had geen zenuwen onder de soms grote Juve-druk voor rust en samen met Sidoel maakte hij Kean onschadelijk. De spits trok af en toe naar de zijkanten om zichzelf wat ruimte te verschaffen, maar hij had constant één of twee Ajacieden in zijn nek. Kemper heeft de uitstraling van een brave jongen, maar hij deelde uit. Hij liet zich zien als echte mandekker, waar hij dit seizoen in de competitie ook vaak vooral de voetballer was. Passen naar de juiste kleur, strak en precies en geen gekke dingen doen. Daarmee werd hij binnen no-time basisspeler.

Dat is knap, als je je bedenkt dat hij vorig seizoen nog bij FC Volendam O17 speelde. Hij is dit seizoen opeens international en lijkt zeker toekomst te hebben bij Ajax. Zijn contract loopt komende zomer af, waaruit misschien ook wel bleek dat Ajax in tegenstelling tot Abdallah Aberkane en Danilho Doekhi (beiden een contract tot 2019) nog twijfels had over een langdurig verblijf van Kemper in Amsterdam. Die zullen ongetwijfeld verdwenen zijn. Ajax heeft met Kemper en Sidoel een mooi centrum, en dan zijn er ook nog de tegen Juventus ook uitblinkende Mitchel Bakker en Doekhi. Verdedigers die de op papier grootste talenten van Europa zoals Kean overtuigend uit de wedstrijd kunnen spelen. Als dat geen fijne wetenschap is...

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Schijt hebben, acties maken
6. Meer van deze Noa Lang
7. 'Wonderkind' Real bij Ajax
8. 11 clean sheets, geen contract
9. Knopper maakt indruk met B2
10. Kluivert kijkt geïnteresseerd toe
11. Jeugdbeleid Ajax wankelt niet
12. 'Rode Redan' op naar comeback
13. Welkome afleiding De la Vega
14. Dani de Wit, motor van A1
15. Droomjaar Gravenberch
16. Transfer kent alleen verliezers
17. Fijne keepersstrijd bij O17
18. Flemming verdient basisplek
19. Een felbegeerde krabbel

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
mistermiyagi
Wie zijn volgens jullie de grootste centraal defensieve talenten dan? naast De Ligt (wereldtopper in spe)

Even over Bakker
Is Bakker niet te lomp om als Lv te spelen, Ajax speelt met aanvallende backs (Barcelona doet hetzelfde ala Alba/Sinkgraven)
Lijkt mij dat Bakker beter past op de LCV.
0 0
trodat4030
Doet me denken aan Viergever. Geen gekke dingen, niet 1 kwaliteit waarin hij echt uitblinkt en vrij betrouwbaar. Ik denk dat z'n zaakwaarnemer wel een belletje van Ajax kan verwachten de aankomende maanden om eens te kijken voor een verlenging. Hij wordt een dikke week voor zijn contract afloopt 18, al denk ik niet dat men meteen voor een 5 jarig contract gaat, maar 3 plus een eventuele optie zie ik wel gebeuren. Vind hem als linker centrale overigens het best, beter dan op de flank of op 6.
1 0
wladimir
Waarom niet gewoon voor 5 jaar vastleggen? Viergever zal wel vertrekken deze zomer. De Ligt en Riedewald zullen om de LCV plek in het eerste strijden. Volgens mij is het niet slecht om Kemper een paar seizoen LCV in Jong te laten spelen en eventueel back-up van het eerste. Of is er een betere LCV in de jeugd?
0 0
trodat4030
Moeilijk uit te leggen, gevoelskwestie, maar t komt erop neer dat ik niet goed kan inschatten waar zijn top zal komen te liggen. Straks is zijn top dat wat Viergever reeds heeft bereikt, dan weet ik niet of je dan voor 5 jaar moet kiezen.. Nick was pas enkele jaren geleden rijp voor het niveau Ajax (op z'n 25e). En met (eenzijdige) opties kan je ook prima tot 5 jaar komen, maar je kan er wat makkelijker afscheid van nemen als het toch tegen blijkt te vallen.
0 0
wladimir
Ik begrijp je punt. Alhoewel deze jongen zal uiteraard nog geen topsalaris krijgen natuurlijk. Persoonlijk ben ik geen fan van Viergever. Ik zie hem deze zomer liever vertrekken tegen een bescheiden winst. Volgend seizoen moeten Riedewald en de Ligt meer minuten gaan maken. Misschien kan Eiting ook wel LCV spelen.
0 0
Rsv
Riedewald is te slap voor een centrale verdediger.
2 0
zuidzuid
Voetballend wel goed. Sanchez compenseert zijn verdedigende tekortkomingen.

Als ie dat ook nog kon speelde ie nu wel bij barcelona
0 0
Mikes
Met alle respect voor deze Ajax kweekvijver, ik vind Kemper echt helemaal niets. Jaa hij speelt basis doet niks raar, maar doet ook niks bijzonders. Bakker is een veel groter talent en in potentie een veel betere speler. Het was gister ook vaak Sidoel die de duels uitvocht met Keane. Kemper vind ik echt niet potentieel Ajax 1 materiaal. Alhoewel ik deze verhalen altijd te gek vind, vind ik dit een hele rare.
0 -1
chrisjuhhh
zoals Bergsma eerst de voldoende speler was en is zo is dat nu Kemper en ook zulke spelers heb je nodig in je team ( zie Viergever ) .
Het kan niet allemaal sierlijke voetballers zijn in je team , ook no nonsens spelers heb je nodig .
1 0
wladimir
Welke spelers uit de A1 gaan in jouw visie wel het eerste halen?
0 0
Mikes
Van de spelers die tegen juventus speelden denk ik:
- Zeefuik
- Bakker
- Eiting
- lang (twijfel ik wel bij)
- Sierhuis (twijfel ik wel bij)
0 -1
wladimir
Volgens mij wijst de historie uit dat drie spelers uit een lichting die het eerste halen al buitengewoon is.

Zeefuik en Bakker maken een goede kans. Veltman en Tete spelen waarschijnlijk niet lang meer bij Ajax. Sinkgraven is een gemaakte linksback. Op het middenveld is heel veel concurrentie. Net als in de spits.

Kluivert heeft z'n debuut al gemaakt en die hoort eigenlijk ook bij deze generatie volgens mij.
0 -1
chrisjuhhh
beoordeel het als ze in Jong Ajax spelen en minuten mogen maken in het 1e .
Vergelijk van de O19 en 1 is te groot aangezien er al veel talent rond loopt .
0 0
BvdPloeg
Dat mag, geen probleem. Bakker is een geweldig talent, daar heb ik ook al eens over geschreven. Ik heb ook expres even gewacht, want spelers beginnen wel vaker goed, maar Kemper heeft nog geen wedstrijd dit seizoen lager gescoord dan een 6,5. Voetballend vind ik hem wat verder dan Bakker, maar hij is ook een jaartje ouder. Bakker is fysiek dan weer wat sterker.
2 0
J00DT0TMIJND00D
Hoop dat ze van Bakker een centrale verdediger maken, kan hij in de toekomst mooi naast De Ligt spelen, wauw dat is en wordt een beestenduo hoor!
1 0
Mikes
Idd, jaa ieder heeft zo zijn voorkeuren en ja het is idd een stabiele speler zonder iets speciaals. Hij oogt alleen zo onhandig (beetje zoals Viergever, waar ik ook niet echt fan van ben)
0 0