Ajax' Kweekvijver: Flemming verdient basisplek

BvdPloeg, 24-01-2017 om 13:40, 18868 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

De jeugdopleiding van Ajax zit doorgaans vol verrassingen. Wie het ene seizoen top kan zijn, kan een jaar later door de ondergrens zakken. Maar ook andersom staan er ieder jaar nieuwe spelers op. Bij O19 is er na het vertrek van Franco Antonucci en de blessure bij Sebastian Pasquali ruimte op het middenveld en Zian Flemming maakt de meeste aanspraak om daar meer te gaan spelen.

Het verhaal van Flemming zit anders in elkaar dan de simpele redenering 'toen goed, toen minder'. De middenvelder was een prachtige speler om naar te kijken toen in 2014 groeipijn een abrupt einde maakte aan zijn opmars. Flemming was als jong talent bijna wekelijks beslissend in wedstrijd en op grote toernooien. Dat kon opeens niet meer. Soms kon hij een hele week trainen zonder pijn, waarna hij op zaterdag het ene been niet voor het andere kon krijgen. Hij maakte wel minuten, maar bovenal was hij vaak afwezig. Die pijn duurde maanden, pas begin 2015 mocht hij weer twee keer per week met de groep meetrainen.

Het was een onverwachte stop in zijn ontwikkeling en de herstart ging met vallen op opstaan. In 2015 speelde hij af en toe mee bij B1 en B2 en kon hij de draad weer oppakken. Hij miste de Future Cup omdat hij nog niet fit genoeg werd bevonden, maar hij legde wel de basis voor een seizoen met veel speeltijd en geen blessureleed in 2015/2016. In A2 speelde hij wekelijks, maar de gevolgen van zijn enorme lichamelijke groei waren zichtbaar. Dankzij de sportschool stond er opeens een enorme kleerkast op het veld, maar trainers van Ajax moesten ook volop met hem aan de slag vanwege de groei en de effecten die dat had op zijn loopstijl en versnelling.

Flemming overleefde als vaste basisspeler van A2 de schifting in de jeugdopleiding, die volgde na het opheffen van A2, en hij maakt dit seizoen deel uit van een selectie van 23 spelers bij O19. Een enorme groep, waar Flemming in de eerste maanden het 'slachtoffer' van werd. Iedereen bleef fit en dus was er vaak geen plek voor hem, net als voor bijvoorbeeld Noa Benninga, Martijn Kaars, Anderson Lopez of Jasper ter Heide. De manier waarop Flemming zich langzamerhand in de wedstrijdselectie knokte, was dan ook bewonderenswaardig en opvallend.

Nu, net na de start van de tweede seizoenshelft, lonkt plots een mooi half jaar voor Flemming. Antonucci is vertrokken, Pasquali is nog niet fit (en zal ook nog moeten wennen) en omdat Carel Eiting al het hele seizoen deel uitmaakt van Jong Ajax wordt het middenveld wekelijks gevormd door andere spelers. Nu Noa Lang het goed doet als aanvallende middenvelder en Dani de Wit onomstreden is als captain liggen er vooral kansen op de positie van verdedigende middenvelder. Misschien is Flemming daar wel het ontbrekende puzzelstukje.

Want de achttienjarige krachtpatser is nog steeds dezelfde goede voetballer van vroeger, alleen in een ander lichaam. Tijdens een interview voor 'Het Verhaal Achter' stelde Kaj Sierhuis gekscherend dat Flemming wel acht pizza's kan eten en er dan nog steeds ijzersterk uitziet en dat neem ik meteen van hem aan. Flemming plukt langzaam de vruchten van zijn sterke lichaam. Hij is er een stuk balvaster door geworden en hij wint enorm veel duels. Dat combineert hij steeds meer de oude, vertrouwde Flemming die we kennen uit de C-jeugd. Hij ziet het spelletje, hij heeft het vermogen om een steekbal te geven, maar bovenal kan hij fungeren als rustpunt. De bal gaat in 99 van de 100 gevallen naar de goede kleur en met een vlammend schot en een inmiddels uitermate geschikt lichaam voor kopduels scoort hij regelmatig. Dat hij zaterdag de belangrijke penalty bij 0-0 mocht nemen tegen FC Utrecht, zegt ook genoeg. Aron Winter was al lovend.

Misschien blijft hij wel reserve en moet hij het doen met invalbeurten en af en toe een basisplaats, maar Flemming rammelt meer dan ooit aan de poorten. Hij komt uit een diep dal, krabbelde langzaam op, maar kan in zijn laatste seizoen in de jeugdopleiding zomaar een verrassende sprong voorwaarts maken. Bij Ajax O19 kan hij een belangrijke kracht worden op het middenveld en als hij zo goed blijft voetballen, is het ook niet uitgesloten dat we hem volgend seizoen in Jong Ajax terugzien. Het kan snel gaan en als iemand dat verdient, is het Flemming. Hij werkt hard, traint op zijn tekortkomingen en dat gecombineerd met een stabiele persoonlijkheid kunnen hem meer brengen dan hijzelf misschien had verwacht voor dit seizoen. 

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Schijt hebben, acties maken
6. Meer van deze Noa Lang
7. 'Wonderkind' Real bij Ajax
8. 11 clean sheets, geen contract
9. Knopper maakt indruk met B2
10. Kluivert kijkt geïnteresseerd toe
11. Jeugdbeleid Ajax wankelt niet
12. 'Rode Redan' op naar comeback
13. Welkome afleiding De la Vega
14. Dani de Wit, motor van A1
15. Droomjaar Gravenberch
16. Transfer kent alleen verliezers
17. Fijne keepersstrijd bij O17

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
WinstonWeed
Ian Fleming...
0 0
3*stars*3
Ken hem niet goed genoeg maar die naam kwam mij bekend voor.
Paar jaar geleden won hij doelpunt van de maand en versloeg hij Hoogendijk.
Toen stond er een jochie voor de camera, tijd vliegt en nu staat er een powerhouse.

Ben benieuwd naar zijn ontwikkeling.
1 -1
jeppas
De Bruyne look a like!
1 -2