Ajax' Kweekvijver: Een felbegeerde krabbel

BvdPloeg, 01-02-2017 om 14:00, 16784 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Nog één nachtje slapen en dan is het zover, dan wordt Daishawn Redan zestien jaar oud. Voor hemzelf misschien niet meer dan een leuke mijlpaal, maar voor voetbalclubs in Europa reden genoeg om de oren te spitsen. Was Ajax er in 2015 binnen drie weken bij als het ging om een contract voor de toen net zestienjarige Matthijs de Ligt, in het geval van Redan lijkt eenzelfde scenario noodzakelijk.

De spits is namelijk allerminst stilgevallen na een voor Ajax O17 en hem teleurstellend verlopen eerste seizoenshelft. De ploeg eindigde als zesde in de competitie en werd uitgeschakeld in de beker. Redan miste enkele wedstrijden door schorsingen, maar toonde vlak voor de winterstop gelukkig al aan dat hij ook dit seizoen wil strijden om de topscorerstitel. Bij zijn rentree tegen Almere City FC was Redan vier keer (!) trefzeker in slechts 23 minuten tijd. Meteen na de winterbreak deed hij dat dunnetjes over met drie goals in 28 minuten in een oefenwedstrijd van Ajax O19 tegen KRC Genk. 

Inmiddels staat hij op twaalf treffers in officiële wedstrijden, maar dat zijn er zo'n twintig als we de oefenpotjes meetellen. Het zijn geen vreemde getallen voor Redan, die de laatste jaren steeds is terug te vinden op de topscorerslijst. Hij was samen met Kaj Sierhuis altijd al de makkelijkst scorende spits in de jeugdopleiding en dat is vandaag de dag niet veranderd. Dat is knap, helemaal als we meerekenen dat Ajax O17 voor de winterbreak in veel wedstrijden amper iets creëerde en Redan er dus ook vijf duels niet bij was. Het één had vast met het ander te maken. Dat hij, zoals gehoopt, de kans krijgt om iedere dag met O19 mee te trainen, was begin januari een passende beloning.

Want Redan wordt zo langzamerhand echt een spits om in te gaten te houden voor het eerste elftal, laten we zeggen voor rond 2019. Hij was al sterk in de duels, zelfs nu hij al jaren een lichting hoger speelt voor zijn leeftijd, maar Redan begint een echte 'kast' te worden. Was hij doorgaans levensgevaarlijk in de diepte met het gezicht naar de goal (dat is hij nog overigens nog steeds), spelers kunnen hem nu ook blind inspelen met de rug naar de goal. Hij is balvast, hij heeft oog voor medespelers, maar heeft ook zijn instinct voor doelpunten niet verloren. Het blijkt allemaal nu het begint te lopen bij O17, dat lang stoeide, maar AZ dinsdagavond van het veld tikte. Waar Redan eind 2016 nogal eens op een eiland stond, wordt hij nu weer gevonden. 

En dat is te zien aan de productie. Na de winterstop was het na zijn hattrick bij O19 ook raak tegen FC Groningen en dinsdag maakte hij een doelpunt tegen AZ. Negen punten uit drie duels voor Ajax O17, met Redan weer ouderwets als captain en leider in de punt. Niet alleen vanwege zijn doelpunten, want zijn assists tegen FC Utrecht en AZ waren prachtig. Hij heeft de versnelling, hij wint kopduels en laat anderen daardoor ook beter voetballen. Een mooie tweede seizoenshelft lonkt met Ajax O17 en ook een flink aantal wedstrijden met Ajax O19 is niet uitgesloten.

Redan blijft er ogenschijnlijk koel onder, ook nu hij zestien jaar wordt. Een cruciale leeftijd voor Ajax, dat nu zijn slag moet slaan. De jonge spits verdient een contract, maar een verbintenis is ook een signaal naar alle geïnteresseerden. Naar Manchester United bijvoorbeeld, maar net als bij leeftijdsgenoot Myron Boadu (AZ) zal de interesse veel groter zijn dan dat. Redan wordt steeds completer en sterker en dat blijft niet onopgemerkt. Een felbegeerde krabbel zou voor hem, voor de Ajax-fans, maar ook voor Ajax het perfecte verjaardagscadeau zijn.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Schijt hebben, acties maken
6. Meer van deze Noa Lang
7. 'Wonderkind' Real bij Ajax
8. 11 clean sheets, geen contract
9. Knopper maakt indruk met B2
10. Kluivert kijkt geïnteresseerd toe
11. Jeugdbeleid Ajax wankelt niet
12. 'Rode Redan' op naar comeback
13. Welkome afleiding De la Vega
14. Dani de Wit, motor van A1
15. Droomjaar Gravenberch
16. Transfer kent alleen verliezers
17. Fijne keepersstrijd bij O17
18. Flemming verdient basisplek

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Donnyvdbeek10
Het zal ons tog niet gebeuren dat we hem kwijtraken?!! Het kan een nieuwe kluivert voor ons gaan worden
0 0
Middenweg401
Als spelers meteen weg wil om te cashen, dan is gelijk een hoop duidelijk. Of niet slim genoeg of niet de juiste mentaliteit m.b.t. eigen carrière.
0 0
4xbestevaneurop
Ff lachen: Scouts van Barca hebben de afgelopen tijd meerdere keren gekeken naar een Ajacied namelijk Veltman. Nee, geen grap.
2 -1
je
Marc Netto ik hoop dat je bij deze Redan op de stoep staat op de dag dat hij 16 wordt voor een krabbel.
2 0
AJAXAFC1
Eerlijk gezegd nog nooit zien spelen dezen jongen is die echt zo goed ja?
0 0
Dennish
In alle jeugdcompetities scoorde hij meer dan 40 doelpunten.
3 0
AJAXAFC1
Houden dan die gozer!
0 0
Onpartijdig
Oh man, wat hoop ik dat hij blijft, spannende tijden
2 0
NouriVandeBeek
Ik hoop echt dat hij snel voor Ajax gaat tekenen. Hij moet toch ook weten dat hij snel kansen gaat krijgen in Ajax 1.
1 0
La Bomba
Ja maar hij weet ook dat het probleem is dat Ajax op het moment teveel talenten heeft die er even aan mogen ruiken en vervolgens weer op de bank terecht komen.
Een Donny of Frenkie hadden bij Fc Twente basis gespeeld en zich beter kunnen ontwikkelen.
Nu komt Neres en wat gaat er gebeuren met Cerny en Kluivert?
0 0
DeAjacied07
De wetten van een topclub. Ajax is juist een club die jonge talenten veel kansen geeft en als de spelers constant presteren, blijven ze heus wel staan. Zie een Dolberg, zie een Onana.
0 0
Sjaakvaak
Ja bij FC Twente.. Maar de angst is niet dat hij Ajax opeens inruilt voor Twente, de angst is dat hij naar Man U gaat.

Kluivert en Neres worden wissels achter Younes en Traore, Cerny gaat lekker in Jong ballen waar hij voorlopig nog wel thuis hoort.
0 0
Redrum
Het snelle debuut van Kluivert moet dit soort jongens toch het vertrouwen geven dat ze er snel bij kunnen komen als ze goed genoeg zijn.
1 0