Ajax' Kweekvijver: Sierhuis blijft verbazen

BvdPloeg, 22-02-2017 om 13:00, 21261 views, Ajax Showtime |

Maak kans op jouw Ajax-droom. Vul je lijstje in!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Zo'n anderhalf jaar geleden verdiepte ik me voor het eerst een beetje in de nog prille carrière van Kaj Sierhuis. Als topscorer van de jeugdopleiding groeide de interesse in zijn persoon vanuit de buitenwacht en ook bij mij. Ik had de eer om eind 2016 met mijn collega een groot achtergrondverhaal te maken over de spits, maar zelfs daarna blijft hij mij nog steeds verbazen. Dinsdagavond in de Youth League voegde hij wederom twee treffers toe aan zijn totaal, maar vooral buiten die goals viel hij op.

Het is inmiddels een bekend verhaal, dat van Sierhuis en zijn zaakwaarnemer Nikkie Bruinenberg. Ze spraken vorig seizoen af dat Sierhuis er veertig moest maken om een etentje te verdienen. De teller stokte bij 37 en dus werd de inzet voor dit seizoen verdubbeld. Inmiddels staan er alweer 25 treffers achter zijn naam in vier verschillende competities. In de Eredivisie voor A-junioren, in de Nike Cup, de Youth League en in de Jupiler League... Hij scoorde overal. 62 goals in anderhalf jaar tijd, je hoofd gaat er van duizelen. Bruinenberg telde dinsdag ook mee, maar over een etentje maakt hij zich kennelijk geen zorgen. 'Hij had er drie moeten maken, hij had die bal door het net moeten jagen bij die stift.'

Het tekent de instelling. De familie Sierhuis leeft voor de goals van Kaj, maar zijn agent zal vast ook wel tevreden zijn met de enorme ontwikkeling die de aanvaller blijft doormaken. Dood en begraven leek hij, toen hij in april 2015 als middenvelder op de Future Cup moest spelen. Hij werd het seizoen erna vijfde spits, vierde spits, derde spits, tweede spits en uiteindelijk de nummer één in de punt. Hij maakte goals, uit alle hoeken en standen, van intikkers tot weergaloze volleys, hij kreeg een contract, maar de vraag in de topics op het internet bleef altijd: "Kan hij het ook op het hoogste niveau?"

Het is een vraag waar Sierhuis waarschijnlijk wel mee heeft leren omgaan. Toen hij aan de lopende band scoorde in de middenbouw vroegen mensen zich af of hij het ook in de bovenbouw zou kunnen. Toen hij daar begon te scoren, werd er getwijfeld of hij het ook zou doen in de Jupiler League. Nu hij daar al drie keer scoorde in slecht 359 speelminuten rest de vraag of Sierhuis dan daadwerkelijk de spits van de toekomst is voor Ajax. Is hij buiten zijn goals goed genoeg? Is hij de opvolger van Kasper Dolberg als nummer negen?

Ikzelf neig steeds meer naar "ja". Ik snap de twijfels, want is Sierhuis net zo explosief en technisch onderlegd als Dolberg? Kan het spelletje van Ajax aan hem worden opgehangen in een bomvolle Amsterdam ArenA? Ik zou eerlijk gezegd niet weten waarom niet. Simpelweg omdat Sierhuis op de momenten dat twijfel misschien toeslaat, steeds weer dingen doet die je niet meteen bij hem verwacht. Is het niet met goals, dan is het wel met de manier waarop hij zich manifesteert op het veld. Want buiten een goalgetter wordt hij meer en meer een complete spits.

Sierhuis heeft namelijk een veel functionelere techniek dan menigeen denkt of dacht. Bij Jong Ajax gooit hij zonder twijfelen een "Zidane" uit de heupen, maar veel belangrijker: hij geeft bijna alle acties een goed vervolg. Hij kan een kopduel winnen, hij kan zijn lichaam erin zetten en vanuit daar kan de ploeg voetballen. Sierhuis wacht daarbij niet (meer) af, maar doet actief mee met de aanval. Hij trekt regelmatig weg uit de spits en zet op links of rechts een aanval op of hij loopt niet in de bal, maar diep, zoals bij de genoemde stift in de slotseconde tegen Dinamo Kiev. Combineer dat met een natuurlijk gevoel voor positie en een hoog arbeidsethos en mijn "ja" van zojuist is misschien al wat beter te verklaren.

Sierhuis is geen gazelle zoals Dolberg, maar hij heeft wel enorm veel eigenschappen die ervoor kunnen zorgen dat hij straks daadwerkelijk in de ArenA speelt. Ik sluit niet uit dat Peter Bosz hem er begin volgend seizoen al bij neemt, gewoon om even te kijken. En wie weet wat er dan kan gebeuren? In 2015 vergeleek ik hem een keer met Harry Kane en misschien is dat wel een steeds treffendere vergelijking. Net als Kane heeft Sierhuis dat geblokte en daarmee misschien wel altijd een beetje de schijn tegen. Maar net als Kane blijft Sierhuis vooralsnog steeds weer verbazen. 

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Schijt hebben, acties maken
6. Meer van deze Noa Lang
7. 'Wonderkind' Real bij Ajax
8. 11 clean sheets, geen contract
9. Knopper maakt indruk met B2
10. Kluivert kijkt geïnteresseerd toe
11. Jeugdbeleid Ajax wankelt niet
12. 'Rode Redan' op naar comeback
13. Welkome afleiding De la Vega
14. Dani de Wit, motor van A1
15. Droomjaar Gravenberch
16. Transfer kent alleen verliezers
17. Fijne keepersstrijd bij O17
18. Flemming verdient basisplek
19. Een felbegeerde krabbel
20. Kemper maakt grote indruk
21. Na regen komt zonneschijn

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Horrontelli
Ik ben vooral onder de indruk van hoe snel hij leert. Hij was 2 jaar geleden redelijk tot goed, vorig jaar opvallend goed voor een 17-jarige, maar je zag ook zijn tekortkomingen. Weer een jaar later is hij opvallend beter geworden in de dingen die hij nog niet goed kon. De meeste spelers gaan dan minder scoren.

Kieft is een goed voorbeeld. Was topscorer in Ajax 1 op zijn twintigste, werd een betere speler in Italië, kwam terug naar Nederland maar scoorde nooit meer zoveel als in zijn eerste jaren. Sierhuis groeit qua veldspel en blijft scoren. Echt knap. Nog 2 jaar in dit tempo ontwikkelen en hij is vaste spits van het eerste.
0 0
Mokum_32
heerlijke spits echt een killer. Mensen doen net alsof hij voetballend dramatisch is. Technisch is het gewoon prima beter dan de mensen denken zoals ook al in de tekst wordt aangegeven. In de 16 is het een fenomeen misschien dat hij buiten de 16 nog wat gevaarlijker kan worden zoals dolberg dat bijvoorbeeld is. Overigens was milik ook geen typische ajax spits maar die is wel voor 30 miljoen naar napoli gegaan.
0 0
Freddy Al
Beter dan Dolberg is te veel gezegd,dat kun je nu nergens aan afmeten.
Ik vind wel dat hij een sterke indruk maakt en doelgericht,zonder te veel poespas kan spelen, er zit meer in deze jongen!
0 0
blava
Vergelijkbaar met de ontwikkeling van Huntelaar. Vaak zijn het de fysiek sterke jeugdspelers die maat zetten in de jeugdopleiding (d, c en b's). In de A (u-19) trekt het allemaal een beetje gelijk en maken sommige spelers een enorme ontwikkeling door. Sierhuis is zo'n voetballer.

Eigenlijk vind ik hem al gelijkwaardig met Dolberg. Dolberg komt niet of te laat bij de eerste paal. Sierhuis weet precies waar hij moet zjn bij een voorzet. Dolberg is een sierlijke voetballer maar Sierhuis is meer effectief. Ik zie hem graag in spits in Ajax 1 (volgend jaar).
0 -2
BL4EverAjax
Dolberg komt niet bij 1e paal? Dat slaat nergens op. Bekijk bijvoorbeeld de achterwaartse kopbal tegen NEC, de assist tegen Roda op Klaassen en de 1e kans tegen Ado. Hij komt dus zeker bij de 1e paal maar 9/10 komt de bal niet bij de 1e paal. Iets wat bij Jong Ajax wel vaak gebeurd. Verder is Dolberg veel beter buiten de 16, waar ik Sierhuis wel een iets betere afmaker vind.
1 0
RH1900
Eens. Wat denk je van die goal thuis tegen Roda JC, begin van het seizoen. Klasse spitsengoal, erg moeilijk ook al lijkt het maar een intikker.
Wat Kaj betreft gun ik het natuurlijk van harte, ik ben benieuwd hoe hij zich straks doorontwikkeld als het er echt op aan komt.
0 0
Rommy
KAJ Sierhuis toekomstig spits van oranje !
0 0
willieovertoom
Ik ben een enooooooorme fan van Kaj. Zijn ontwikkeling is écht ongelofelijk geweest. Heb hem zijn wedstrijden als middenvelder zien spelen, omdat iemand anders in de punt moest opereren. Nu dus de vaste spits in de A1 en ongetwijfeld binnenkort de vaste spits van Jong Ajax. Hij is zo ongelofelijk sterk, heb Kaj vaak genoeg dwars door drie man heen zien lopen, alsof het geen moeite kost. Voetballend is hij ook enorm verbeterd, je kan hem in de diepte aanspelen (wat met de talentvolle middenvelders die eraan komen van enorme waarde gaat zijn) en scoort nog steeds extreem veel.

Hopen op een succesvolle carrière.
1 0