Ajax' Kweekvijver: Sierhuis blijft verbazen

door BvdPloeg 8

Ajax' Kweekvijver: Sierhuis blijft verbazen

door BvdPloeg 8

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Zo'n anderhalf jaar geleden verdiepte ik me voor het eerst een beetje in de nog prille carrière van Kaj Sierhuis. Als topscorer van de jeugdopleiding groeide de interesse in zijn persoon vanuit de buitenwacht en ook bij mij. Ik had de eer om eind 2016 met mijn collega een groot achtergrondverhaal te maken over de spits, maar zelfs daarna blijft hij mij nog steeds verbazen. Dinsdagavond in de Youth League voegde hij wederom twee treffers toe aan zijn totaal, maar vooral buiten die goals viel hij op.

Het is inmiddels een bekend verhaal, dat van Sierhuis en zijn zaakwaarnemer Nikkie Bruinenberg. Ze spraken vorig seizoen af dat Sierhuis er veertig moest maken om een etentje te verdienen. De teller stokte bij 37 en dus werd de inzet voor dit seizoen verdubbeld. Inmiddels staan er alweer 25 treffers achter zijn naam in vier verschillende competities. In de Eredivisie voor A-junioren, in de Nike Cup, de Youth League en in de Jupiler League... Hij scoorde overal. 62 goals in anderhalf jaar tijd, je hoofd gaat er van duizelen. Bruinenberg telde dinsdag ook mee, maar over een etentje maakt hij zich kennelijk geen zorgen. 'Hij had er drie moeten maken, hij had die bal door het net moeten jagen bij die stift.'

Het tekent de instelling. De familie Sierhuis leeft voor de goals van Kaj, maar zijn agent zal vast ook wel tevreden zijn met de enorme ontwikkeling die de aanvaller blijft doormaken. Dood en begraven leek hij, toen hij in april 2015 als middenvelder op de Future Cup moest spelen. Hij werd het seizoen erna vijfde spits, vierde spits, derde spits, tweede spits en uiteindelijk de nummer één in de punt. Hij maakte goals, uit alle hoeken en standen, van intikkers tot weergaloze volleys, hij kreeg een contract, maar de vraag in de topics op het internet bleef altijd: "Kan hij het ook op het hoogste niveau?"

Het is een vraag waar Sierhuis waarschijnlijk wel mee heeft leren omgaan. Toen hij aan de lopende band scoorde in de middenbouw vroegen mensen zich af of hij het ook in de bovenbouw zou kunnen. Toen hij daar begon te scoren, werd er getwijfeld of hij het ook zou doen in de Jupiler League. Nu hij daar al drie keer scoorde in slecht 359 speelminuten rest de vraag of Sierhuis dan daadwerkelijk de spits van de toekomst is voor Ajax. Is hij buiten zijn goals goed genoeg? Is hij de opvolger van Kasper Dolberg als nummer negen?

Ikzelf neig steeds meer naar "ja". Ik snap de twijfels, want is Sierhuis net zo explosief en technisch onderlegd als Dolberg? Kan het spelletje van Ajax aan hem worden opgehangen in een bomvolle Amsterdam ArenA? Ik zou eerlijk gezegd niet weten waarom niet. Simpelweg omdat Sierhuis op de momenten dat twijfel misschien toeslaat, steeds weer dingen doet die je niet meteen bij hem verwacht. Is het niet met goals, dan is het wel met de manier waarop hij zich manifesteert op het veld. Want buiten een goalgetter wordt hij meer en meer een complete spits.

Sierhuis heeft namelijk een veel functionelere techniek dan menigeen denkt of dacht. Bij Jong Ajax gooit hij zonder twijfelen een "Zidane" uit de heupen, maar veel belangrijker: hij geeft bijna alle acties een goed vervolg. Hij kan een kopduel winnen, hij kan zijn lichaam erin zetten en vanuit daar kan de ploeg voetballen. Sierhuis wacht daarbij niet (meer) af, maar doet actief mee met de aanval. Hij trekt regelmatig weg uit de spits en zet op links of rechts een aanval op of hij loopt niet in de bal, maar diep, zoals bij de genoemde stift in de slotseconde tegen Dinamo Kiev. Combineer dat met een natuurlijk gevoel voor positie en een hoog arbeidsethos en mijn "ja" van zojuist is misschien al wat beter te verklaren.

Sierhuis is geen gazelle zoals Dolberg, maar hij heeft wel enorm veel eigenschappen die ervoor kunnen zorgen dat hij straks daadwerkelijk in de ArenA speelt. Ik sluit niet uit dat Peter Bosz hem er begin volgend seizoen al bij neemt, gewoon om even te kijken. En wie weet wat er dan kan gebeuren? In 2015 vergeleek ik hem een keer met Harry Kane en misschien is dat wel een steeds treffendere vergelijking. Net als Kane heeft Sierhuis dat geblokte en daarmee misschien wel altijd een beetje de schijn tegen. Maar net als Kane blijft Sierhuis vooralsnog steeds weer verbazen.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Schijt hebben, acties maken
6. Meer van deze Noa Lang
7. 'Wonderkind' Real bij Ajax
8. 11 clean sheets, geen contract
9. Knopper maakt indruk met B2
10. Kluivert kijkt geïnteresseerd toe
11. Jeugdbeleid Ajax wankelt niet
12. 'Rode Redan' op naar comeback
13. Welkome afleiding De la Vega
14. Dani de Wit, motor van A1
15. Droomjaar Gravenberch
16. Transfer kent alleen verliezers
17. Fijne keepersstrijd bij O17
18. Flemming verdient basisplek
19. Een felbegeerde krabbel
20. Kemper maakt grote indruk
21. Na regen komt zonneschijn

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties