Ajax' Kweekvijver: Pasquali, even geduld a.u.b.

BvdPloeg, 01-03-2017 om 15:10, 37554 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Buitenlandse spelers die naar Ajax komen, het blijft een wonderlijk verhaal. De Amsterdammers haalden in de afgelopen maanden met Schön Szabolcs, Antonio Trograncic en Sebastian Pasquali drie spelers van buitenaf, maar officiële wedstrijden zaten er nog niet in. Vooral voor Australiër Pasquali zal het eeuwige wachten inmiddels gaan vervelen. 

Wie denkt dat een jeugdtransfer van A naar B in het voetbal simpel is, komt namelijk bedrogen uit. Op zowel de officiële websites van de KNVB als van de FIFA staan lijsten vol met dikke documenten met regeltjes. Regeltjes over wedstrijden, over competities, over clubs, maar ook over transfers van amateurs en professionals in het jeugd- en betaalde voetbal. Lijstjes met eisen, ellenlange lijstjes.

Ik heb gepoogd mijn hoofd erover te buigen, maar als je de documenten bekijkt, gaat het al snel tollen. De lijst waaraan een speler van buiten de EU moet voldoen, voordat hij officiële wedstrijden mag spelen, is enorm. De FIFA schermt met het Transfer Matching System, waarin alle informatie van een speler kan worden opgeslagen, maar toestemming van de verkopende club via dit zogenaamde TMS is niet genoeg. Uiteindelijk heeft iedere speler een International Transfer Certificate (ITC) nodig.

En om die te krijgen, heb je nogal wat geduld nodig, vooral als je jeugdspeler bent. En als je jonger bent dan achttien jaar, zoals Pasquali. Instanties binnen de FIFA buigen zich per speler over de zaak en bepalen aan de hand van criteria, wederom lijstjes en eisen of een speler inderdaad mag overstappen. Denk hierbij aan verhuizing van familie, maar voor spelers van buiten de EU komt ook nog de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) om de hoek kijken. En waar het bij een Wav, die bepaalt of iemand buiten de EU in Nederland arbeid mag verrichten, om gaat, is uiteindelijk een zogenaamde tewerkstellingsvergunning (TWV).

TMS, ITC, Wav, TWV, het is onduidelijk in welke fase de juridische afdeling van Ajax met Pasquali is, maar het feit is dat de middenvelder op 25 november 2016 werd gepresenteerd als nieuwe aanwinst. De FIFA schrijft profspelers die om 23.59 uur van de transfermarkt nog overstappen snel over, bij de jeugd blijft het een lange zit. Omdat Trograncic en Szabolcs van binnen de EU komen, lijkt het voor hun geen kwestie van maanden, maar het hele circus blijft lastige materie. 

Dat is verder niet heel gek, want de straffen voor buitenlandse topclubs naar aanleiding van jeugdtransfers zijn niet voor niets. Spelers worden weggehaald uit soms verre oorden en dus wordt er streng op toegezien wat wel en niet door de beugel kan. Het is een secuur klusje en zelfs bij jeugdspelers binnen Nederland kan het soms even duren voordat een speler speelgerechtigd is. Vraag dat maar aan Anwar El Ghazi, die met Ajax niet echt de medewerking kreeg van Sparta die het wilde, waardoor hij pas na drie maanden zijn debuut maakte voor Ajax A1. Ook dat is nog een factor waar men rekening mee moet houden.

Het bericht van Ajax dat er een jeugdspeler is aangetrokken, is daarom niet meer dan een kleine stap in een lang proces. Een proces waar je bijna medelijden van zou krijgen, maar een proces waar wat achtergrondinformatie wel op zijn plek is. Ajax heeft te maken met vele instanties voordat het een op papier simpele transfer van een toptalent definitief rond heeft. Voor Pasquali en de fans die hem dolgraag in actie willen zien, blijft daarom de boodschap: Nog even geduld a.u.b.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Schijt hebben, acties maken
6. Meer van deze Noa Lang
7. 'Wonderkind' Real bij Ajax
8. 11 clean sheets, geen contract
9. Knopper maakt indruk met B2
10. Kluivert kijkt geïnteresseerd toe
11. Jeugdbeleid Ajax wankelt niet
12. 'Rode Redan' op naar comeback
13. Welkome afleiding De la Vega
14. Dani de Wit, motor van A1
15. Droomjaar Gravenberch
16. Transfer kent alleen verliezers
17. Fijne keepersstrijd bij O17
18. Flemming verdient basisplek
19. Een felbegeerde krabbel
20. Kemper maakt grote indruk
21. Na regen komt zonneschijn
22. Sierhuis blijft verbazen

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Piethein
Mag Pasquali wel meetrainen? Las ook ergens dat ie geblesseerd was?
0 0