Ajax' Kweekvijver: Hansen stapt uit de schaduw

BvdPloeg, 05-04-2017 om 13:00, 16566 views, Ajax Showtime |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

De één zijn dood is de ander zijn brood, nergens geldt het meer dan in het voetbal. Treurden we een week geleden nog over het vertrek van Daishawn Redan, niet veel later staan nieuwe spitsen op. Spitsen die allang waren opgestaan, maar nu eindelijk uit de schaduw kunnen stappen. Sontje Hansen (14 lentes jong) is één van hen. De goalgetter ramde reeds 31 ballen binnen dit seizoen en zijn honger is nog lang niet gestild.

Het was een prachtig gezicht, dinsdagmiddag op De Toekomst. Ajax O17 speelde de kraker tegen AZ en hoewel Gery Vink genoeg spelers tot zijn beschikking had bij O17 en ook uit O16, koos hij voor de jongste jeugd. Ryan Gravenberch speelt met zijn 14 jaar al weken in de basis, Brian Brobbey (15) deed al meermaals mee en viel dinsdag in, Hansen maakte zijn debuut in O17 en dan zat ook Calvin Raatsie (doelman van Ajax O15, twee maanden 15) nog op de bank.

Het verhaal van Hansen is misschien wel het meest interessant. De jonge goalgetter kwam toen hij 11 jaar was pas naar Ajax en hij heeft zich in drie jaar tijd in de spotlights gespeeld. In de jaren ervoor kwam hij uit voor HSV Sport (waar hij op zijn vierde al begon), Zwaluwen '30 en sv Always Forward. De Ajax-scouting troefde vervolgens AZ en FC Volendam af. Hij is inmiddels jeugdinternational van Oranje O15, hij speelde dit seizoen al voor O15, O16 én O17 en hij staat met 31 treffers bovenaan op de topscorerslijst, met alle spelers van Ajax O15 tot en met het eerste elftal meegerekend. Daarmee treft hij onder meer Kaj Sierhuis (29 goals) af.

Daar stopt overigens wel de vergelijking met Sierhuis, want Hansen lijkt eigenlijk in geen enkel opzicht op hem. Het jonge talent is centrumspits, maar bij Oranje O15 was hij tegen Ierland ook al eens de beste van het veld als linksbuiten. Hansen is razendsnel op lange afstand en in de korte versnelling, hij kan met links en rechts combineren en afronden, hij heeft een bovengemiddeld goede basistechniek en hij is zuiver in de combinatie met medespelers. Dat die medespelers de naam dragen van bijvoorbeeld Naci Unuvar, Ian Beelen en Donny Warmerdam werkt zeker niet tegen in de hoeveelheid kansen die hij krijgt geboden of die hij door loop- of individuele acties zelf creëert.

Redans vertrek is een enorme aderlating voor Ajax, maar Brobbey en Hansen plukken er dit en misschien ook volgend seizoen wel snel de vruchten van. Het is niet uitgesloten dat Ajax nog een nieuwe jeugdspits haalt, maar Brobbey in O19 en Hansen bij O16 en O17 is volgend seizoen helemaal geen gek scenario. Net als voor veel andere spelers uit Ajax O15 geldt dat ze uitgedaagd moeten blijven worden. Helemaal nu ze stuk voor stuk blijven presteren, met Hansen als aanvalsleider. En zeker nu de tricky leeftijd van zestien er over anderhalf á twee jaar aankomt voor de meesten.

Net als voor al die leeftijdsgenoten en jonge talenten geldt voor Hansen dat hij zomaar in een stroomversnelling kan belanden, 14 jaar is tegelijkertijd ook nog steeds piepjong, er zijn er ook genoeg gestagneerd in de bovenbouw. Hansen lijkt op het oog echter een stabiele jongen die niet over één nacht ijs gaat. Hij presteert al drie seizoenen goed en kan de route van Redan als mooi voorbeeld voorhouden. En dan hopen dat hij op zijn zestiende voor een andere route kiest, namelijk die op weg naar de Amsterdam ArenA.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Schijt hebben, acties maken
6. Meer van deze Noa Lang
7. 'Wonderkind' Real bij Ajax
8. 11 clean sheets, geen contract
9. Knopper maakt indruk met B2
10. Kluivert kijkt geïnteresseerd toe
11. Jeugdbeleid Ajax wankelt niet
12. 'Rode Redan' op naar comeback
13. Welkome afleiding De la Vega
14. Dani de Wit, motor van A1
15. Droomjaar Gravenberch
16. Transfer kent alleen verliezers
17. Fijne keepersstrijd bij O17
18. Flemming verdient basisplek
19. Een felbegeerde krabbel
20. Kemper maakt grote indruk
21. Na regen komt zonneschijn
22. Sierhuis blijft verbazen
23. Pasquali, even geduld a.u.b.
24. Ajax gaat ooit de YL winnen
25. Ajax-jeugd vreet Feyenoord op
26. Doodzonde, maar shit happens

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Web
Geweldige speler, nog te jong om te beoordelen of hij in de toekomst doorbreekt?
In deze leeftijd groep zitten er nog meer, ik vind deze lichting nog beter dan die van Nouri en vd Beek

Maar ze zijn nog jong afwachten.
0 0
Cello
Natuurlijk blijft het eeuwig zonde dat Redan voor een andere club heeft gekozen om uiteindelijk professional te worden.
Maar toch.... het is niet altijd even nadelig als dat het op het eerste gezicht lijkt. Je kan namelijk niet ieder talent aan je binden...
Bij elke voetbalclub is het vlaggenschip het eerste team. Daar is vrijwel alles binnen de club op afgestemd. Een selectie heft doorgaans plaats voor 24 tot 30 spelers. En natuurlijk een eerste team kan er maar 11 + 3 invallers opstellen. Dat betekent, wanneer er jaarlijks zich veelbelovend talent blijft aandienen je in een soort van trechter terecht komt waar je steeds minder de kans kan krijgen, waar ook de concurrentie steeds heviger wordt.

Nu al zie je dat spelers zodanig ongeduldig worden dat ze vertrekken of zichzelf onmogelijk maken en daarom mogen vertrekken. Nu al zie je dat spelers misschien wel te lang blijven hangen in Jong Ajax. Zo lang dat ze het perspectief verliezen om ooit in Ajax-1 te spelen, laat staan basisspeler te worden.
Veelal heeft dat ook te maken met een goede generatie aan spelers die in het eerste staan, vaak met langdurig contract ook nog. En ja...dan wordt het moeilijk voor een jonge speler om een vaste waarde eruit te spelen. Dan wordt het geduld we heel erg en zwaar op de proef gesteld.
De één kan daar makkelijk mee omgaan dan de ander.
En... wanneer de club dan ook nog versterkingen haalt van buitenaf voor Ajax-1 dan kan dat natuurlijk makkelijk bij een speler de moed in de schoenen doen zakken.

En wij als supporters doen daar ook aan mee. Wij zijn de eersten die roepen om versterking van buitenaf. Immers, zo stellen wij, met de jongeren wordt niet alleen een kampioenschap moeilijk, een Europees avontuur kan je dan helemaal wel op je buik schrijven.

Dus alles overdenkende hoeft het helemaal nog niet zo slecht te zijn als er wat spelers vroegtijdig vertrekken, zelfs niet als er een hele leeftijdsgroep vertrekt. Jammer is het dan wel, maar erg is het niet!. Kijk maar naar wat er de afgelopen jaren alleen al is vertrokken en wat er nu nog steeds wel staat in A1, JA en Ajax-1. Moet je je voorstellen dat wanneer er geen enkele speler zou zijn vertrokken de afgelopen 4-5 jaar hoeveel ontevreden gezichten je dan er nog een keer bij had gehad, omdat ze niet aan spelen toekomen.
0 -1
Mikes
Ik heb hem paar keer live gezien en veel in samenvattingen. Dit is een speler waar je van kan genieten. Vind hem wel te goed op dit moment voor o15, daar moet hij wel weg naar mijn mening. Spelen jn o16 en af en toe bij o17 is beter voor hem denk ik.
0 0
chrisjuhhh
Die hele lichting is best bijzonder gezien wat er nog rond loopt
1 0