Ajax' Kweekvijver: Hansen stapt uit de schaduw

door BvdPloeg 4

Ajax' Kweekvijver: Hansen stapt uit de schaduw

door BvdPloeg 4

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

De één zijn dood is de ander zijn brood, nergens geldt het meer dan in het voetbal. Treurden we een week geleden nog over het vertrek van Daishawn Redan, niet veel later staan nieuwe spitsen op. Spitsen die allang waren opgestaan, maar nu eindelijk uit de schaduw kunnen stappen. Sontje Hansen (14 lentes jong) is één van hen. De goalgetter ramde reeds 31 ballen binnen dit seizoen en zijn honger is nog lang niet gestild.

Het was een prachtig gezicht, dinsdagmiddag op De Toekomst. Ajax O17 speelde de kraker tegen AZ en hoewel Gery Vink genoeg spelers tot zijn beschikking had bij O17 en ook uit O16, koos hij voor de jongste jeugd. Ryan Gravenberch speelt met zijn 14 jaar al weken in de basis, Brian Brobbey (15) deed al meermaals mee en viel dinsdag in, Hansen maakte zijn debuut in O17 en dan zat ook Calvin Raatsie (doelman van Ajax O15, twee maanden 15) nog op de bank.

Het verhaal van Hansen is misschien wel het meest interessant. De jonge goalgetter kwam toen hij 11 jaar was pas naar Ajax en hij heeft zich in drie jaar tijd in de spotlights gespeeld. In de jaren ervoor kwam hij uit voor HSV Sport (waar hij op zijn vierde al begon), Zwaluwen '30 en sv Always Forward. De Ajax-scouting troefde vervolgens AZ en FC Volendam af. Hij is inmiddels jeugdinternational van Oranje O15, hij speelde dit seizoen al voor O15, O16 én O17 en hij staat met 31 treffers bovenaan op de topscorerslijst, met alle spelers van Ajax O15 tot en met het eerste elftal meegerekend. Daarmee treft hij onder meer Kaj Sierhuis (29 goals) af.

Daar stopt overigens wel de vergelijking met Sierhuis, want Hansen lijkt eigenlijk in geen enkel opzicht op hem. Het jonge talent is centrumspits, maar bij Oranje O15 was hij tegen Ierland ook al eens de beste van het veld als linksbuiten. Hansen is razendsnel op lange afstand en in de korte versnelling, hij kan met links en rechts combineren en afronden, hij heeft een bovengemiddeld goede basistechniek en hij is zuiver in de combinatie met medespelers. Dat die medespelers de naam dragen van bijvoorbeeld Naci Unuvar, Ian Beelen en Donny Warmerdam werkt zeker niet tegen in de hoeveelheid kansen die hij krijgt geboden of die hij door loop- of individuele acties zelf creëert.

Redans vertrek is een enorme aderlating voor Ajax, maar Brobbey en Hansen plukken er dit en misschien ook volgend seizoen wel snel de vruchten van. Het is niet uitgesloten dat Ajax nog een nieuwe jeugdspits haalt, maar Brobbey in O19 en Hansen bij O16 en O17 is volgend seizoen helemaal geen gek scenario. Net als voor veel andere spelers uit Ajax O15 geldt dat ze uitgedaagd moeten blijven worden. Helemaal nu ze stuk voor stuk blijven presteren, met Hansen als aanvalsleider. En zeker nu de tricky leeftijd van zestien er over anderhalf á twee jaar aankomt voor de meesten.

Net als voor al die leeftijdsgenoten en jonge talenten geldt voor Hansen dat hij zomaar in een stroomversnelling kan belanden, 14 jaar is tegelijkertijd ook nog steeds piepjong, er zijn er ook genoeg gestagneerd in de bovenbouw. Hansen lijkt op het oog echter een stabiele jongen die niet over één nacht ijs gaat. Hij presteert al drie seizoenen goed en kan de route van Redan als mooi voorbeeld voorhouden. En dan hopen dat hij op zijn zestiende voor een andere route kiest, namelijk die op weg naar de Amsterdam ArenA.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Schijt hebben, acties maken
6. Meer van deze Noa Lang
7. 'Wonderkind' Real bij Ajax
8. 11 clean sheets, geen contract
9. Knopper maakt indruk met B2
10. Kluivert kijkt geïnteresseerd toe
11. Jeugdbeleid Ajax wankelt niet
12. 'Rode Redan' op naar comeback
13. Welkome afleiding De la Vega
14. Dani de Wit, motor van A1
15. Droomjaar Gravenberch
16. Transfer kent alleen verliezers
17. Fijne keepersstrijd bij O17
18. Flemming verdient basisplek
19. Een felbegeerde krabbel
20. Kemper maakt grote indruk
21. Na regen komt zonneschijn
22. Sierhuis blijft verbazen
23. Pasquali, even geduld a.u.b.
24. Ajax gaat ooit de YL winnen
25. Ajax-jeugd vreet Feyenoord op
26. Doodzonde, maar shit happens

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties