Ajax' Kweekvijver: Ajax-jeugd vreet Feyenoord op

BvdPloeg, 15-03-2017 om 11:00, 34696 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Nog ruim twee weken en dan staat de kraker tussen Ajax en Feyenoord op het programma. Een wedstrijd op het scherpst van de snede, met bij puntenverlies van Ajax hoogstwaarschijnlijk een vroegtijdige beslissing in de competitie. Een wedstrijd dus om alles uit jezelf te halen, alles om de tegenstander op te vreten. De instelling waarmee de jeugd van Ajax wedstrijden speelt tegen de grote rivaal.

Want wie mini-klassiekers afdoet als gewoon een wedstrijd op niveau heeft het niet helemaal begrepen. Ajax - Feyenoord en vooral Feyenoord - Ajax zijn hot, vooral bij spelers die al jaren dag in, dag uit in een Ajax-shirt rondlopen en lonken naar die Amsterdam ArenA. Krakers tegen Feyenoord zijn de duels waarin spelers willen laten zien dat ze de beste zijn. Individueel uitblinken, maar ook vooral winnen van de leeftijdsgenoten en generatiegenoten voor de toekomst. Vaak vrienden buiten de lijnen, vijanden erbinnen.

En dat is niet zo gek, want hoe ouder de spelers worden, hoe dieper de rivaliteit er al zit ingeslepen. Dat komt deels vanuit de speler zelf, die niet anders gewend is dan dat Ajax zijn club is en dat Amsterdam boven Rotterdam gaat. Maar voor een groot deel zorgt ook de entourage voor een aparte sfeer. We vergelijken het niet met De Kuip, maar Varkenoord zit afgeladen vol als Ajax O19 op bezoek komt. Spelers van Ajax O17 worden al uitgescholden langs de lijn en zelfs voor een wedstrijd van Feyenoord tegen Ajax O16 loopt Rotterdam uit. Varkenoord is niet modern, niet heel mooi, maar voor iedere Ajacied wel de plek waar het moet gebeuren. Op De Toekomst komen er vaak vijftig tot zestig man mee uit Rotterdam-Zuid.

En dus pik je de spelers er snel uit die een stapje extra doen tegen '010'. Neem Noa Lang, die op jonge leeftijd vertrok van Feyenoord naar Ajax en dat werd hem nooit in dank afgenomen. Lang scoort (bijna) altijd tegen Feyenoord en hij is altijd één van de beste spelers op het veld. Hij knokt, sleurt en voetbalt op het oog risicovoller en vrijer dan in een potje tegen pak 'm beet Willem II. Goals worden uitbundiger gevierd, bijvoorbeeld toen hij vorig seizoen met O17 de 0-2 maakte in Rotterdam en Lang druk slaand op het Ajax-logo op de borst een grote sprong in de lucht maakte. Feyenoord maakt iets extra's los.

Zo ook bij Vince Gino Dekker, die vorig seizoen op Varkenoord nog met bier werd bekogeld en werd uitgemaakt voor 'kankerjood', toen hij vlak voor tijd de 0-2 maakte en uitdagend een knieschuiver maakte voor het publiek. Of denk aan Naci Unuvar, die dit seizoen na iedere zege op Feyenoord graag een sneertje uitdeelt op Instagram aan de concurrent. En als meest recente voorbeeld is er Kaj Sierhuis, die met de vingers op de lippen het Feyenoord-publiek tot stilte maande na zijn beslissende twee goals op Varkenoord afgelopen weekend. De manier waarop hij bovendien de 1-1 van Noa Lang in zijn eentje bejubelde (bij 1.00 minuut) op de achterlijn, getuigt van een diepgewortelde motivatie.

 

#weloveyou K a j S i e r h u i s ❤

Een bericht gedeeld door ? AjaxA1watcher (@ajaxa1watcher) op


De mini-klassieker is de Klassieker. Mini staat niet voor klein, het staat alleen voor jeugd. Ik heb de laatste jaren veel mini-klassiekers gezien en Ajax verliest niet vaak als het er echt om gaat. Ajax is bijna altijd beter en het stroopt de mouwen op voor een goed resultaat. Nog twee en een halve week voor de wedstrijd van het jaar en het is misschien geen gek idee voor sommige jongens uit 1 om eens wat video's terug te kijken. Beelden van hoe het moet en samenvattingen van 70, 80 of 90 minuten alles geven. Als ook de Ajacieden zonder peper in de kont die instelling op 2 april voor de dag kunnen toveren, is het na de Klassieker weer spannend in de Eredivisie. Want niets anders dan winst telt, Feyenoord moet worden opgevreten. Een instelling waar zelfs de jongste jeugd van Ajax al van doordrongen is in de o zo belangrijke mini-klassiekers. 

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

Zonnebril nodig voor de lentezon? Bestel een WZAWZDB-bril.

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Schijt hebben, acties maken
6. Meer van deze Noa Lang
7. 'Wonderkind' Real bij Ajax
8. 11 clean sheets, geen contract
9. Knopper maakt indruk met B2
10. Kluivert kijkt geïnteresseerd toe
11. Jeugdbeleid Ajax wankelt niet
12. 'Rode Redan' op naar comeback
13. Welkome afleiding De la Vega
14. Dani de Wit, motor van A1
15. Droomjaar Gravenberch
16. Transfer kent alleen verliezers
17. Fijne keepersstrijd bij O17
18. Flemming verdient basisplek
19. Een felbegeerde krabbel
20. Kemper maakt grote indruk
21. Na regen komt zonneschijn
22. Sierhuis blijft verbazen
23. Pasquali, even geduld a.u.b.
24. Ajax gaat ooit de YL winnen

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Mung
Infantiele kop.
0 0
Sneijdertje
Ajax verliest niet vaak en is bijna altijd beter? Ik wil die cijfers wel eens zien want ik heb ons in de afgelopen 10 jaar toch echt vele malen zien verliezen tegen die lui uit Rotterdam hoor.
1 -1
Suarez16_
Jeugd of eerste? Eerste heeft de afgelopen 10 jaar 2x verloren in alle uit en thuis duels zo uit mijn hoofd van de pak hem beet 25 potjes.
0 -1
Sneijdertje
We hebben het hier over de jeugd...
0 0
RH1900
Een tijd terug inderdaad, tegenwoordig wint de jeugd de klassieker regelmatig en verliest ze zelden.
Prachtige column trouwens, klassiekers moeten gewonnen worden ten koste van alles. Het liefst tikken we ze helemaal scheel, gaat dat niet dan maar op een andere manier.
0 0
Zegmaar
Loop daar niet veel rond beste spelers gingen eruit z,als die malaica met rood.toen gingen ze de 1 tegen 1 verdedigen door je 2 beste aanvallers die roberta en fernandes op het veld en opleiding er uit te halen.
0 -1
Nouri10Eriksen
Als de spelers van Ajax 1 met de instelling van onze jeugd de wedstrijd ingaan op 2 april, vreten we Feyenoord op. Soms lijkt het wel of de spelers van het eerste er geen zin in hebben, dat je voor de mooiste club ter wereld mag spelen moet je toch ook al motiveren!
1 0
Horrontelli
Zo lang het maar rivaliteit is en geen haat.
3 0
brullie
Precies!!...
1 0