Ajax' Kweekvijver: Doodzonde, maar shit happens

BvdPloeg, 25-03-2017 om 13:00, 22606 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ajax raakt met Daishawn Redan één van de grootste talenten uit de eigen jeugdopleiding kwijt en dus volgt automatisch een golf van verontwaardiging. Mensen zijn boos, anderen teleurgesteld, anderen kritisch en weer anderen juist heel begripvol. Voor alle reacties valt wel iets te zeggen, alleen niet voor de vele lijstjes van talenten die Ajax de laatste jaren kwijtraakte. Shit happens, namelijk.

Iedere situatie was en is er één op zich, zo ook voor Redan. De exacte reden van zijn vertrek moet nog volgen, maar het kan zomaar weer om iets anders gaan, dan bij spelers die eerder al vertrokken. Mink Peeters vertrok namelijk omdat hij bij Ajax niet op het middenveld speelde en als vrije speler bij Real een contract kon tekenen, Timothy Fosu-Mensah en Javairo Dilrosun omdat zij de aanbiedingen van Manchester United en City niet konden weigeren. Helemaal niet omdat Ajax met hen te lang wachtte en zij niet in de positie waren hetzelfde te doen. Donyell Malen koos voor een duidelijk plan bij Arsenal, Millen Baars werd weggestuurd bij Ajax en Juan Familia Castillo koos voor zijn familie en Chelsea. Iedere speler zijn eigen verhaal. 

En dus rest ons en mij als jeugdwatcher niets anders dan Redan veel succes te wensen bij zijn nieuwe club, welke dat ook moge worden. De spits is een geweldig talent, ik hoopte hier kortgeleden nog op een krabbel, hij beloofde zelfs een handtekening, maar de geruchten bleven komen. Hij werd desondanks doorgeschoven naar Ajax O19, speelde in de Youth League, leek de wereld aan zijn voeten te hebben, maar Ajax kreeg nul op het rekest. Kamp Redan zal er vast en zeker een goede reden voor hebben. 

Schermen met het excuus 'wie heeft het gered in het buitenland?' is te makkelijk. Welke talenten die wel bij Ajax bleven hebben het uiteindelijk gered en hadden het Europees niet gehaald? Wie bij een Europese topclub terecht komt en niet slaagt, komt meestal alsnog uit in het betaalde voetbal. Spelers hebben (meer) financiële zekerheid voor zichzelf en hun familie en laten we niet vergeten dat Ajax zelf ook talenten uit heel de wereld ophaalt, waarvan ook niet iedereen de eindstreep bereikt. Redan terechtwijzen moeten we laten, discussiëren over het hoe en waarom rest.

Heeft Ajax er alles aan gedaan? Daar lijkt het wel op. Fosu-Mensah, Peeters en Baars hadden misschien best reden tot klagen, Redan zo op het oog niet. Maar soms werkt het niet, soms willen spelers iets anders, dat is hun goed recht. Het is bekend dat er meer spelers ontevreden zijn op De Toekomst, dat mogen we niet los zien van het vertrek van Wim Jonk en al die jeugdtrainers. Ajax is een nieuwe weg ingeslagen en daar is niet iedereen het mee eens. Zo is ook algemeen bekend dat Redan een zeer goede band onderhield met de inmiddels vertrokken Brian Tevreden. Wat als, wat als... Kijk niet verbaasd op als meer spelers de route van Redan kiezen. En net als bij de goalgetter mogen we hen dat niet kwalijk nemen. En ook moeten we niet meer boos worden op Ajax, want gebeurd is gebeurd.

Ieder nadeel heeft bovendien z'n voordeel, de echt harde Ajax-supporters stellen 'voor hen tien anderen'. Dat gaat misschien wat ver, maar er zijn ook toptalenten die wél in Amsterdam blijven. En er zijn talenten die door zulke transfers kansen krijgen. Was Kaj Sierhuis geweest waar hij nu was als Malen was gebleven? En zo nog veel andere voorbeelden. Brian Brobbey krijgt nu misschien wel vervroegd de kans bij O17, afhankelijk van het feit of Ajax Redan blijft opstellen. Dat deed het wel toen Familia Castillo in februari van 2016 al aankondigde te vertrekken in juni, dus kijk er alvast niet raar van op. Sontje Hansen kan misschien al meer gaan spelen bij O16 en sta niet verbaasd te kijken als Ajax nog een spits uit binnen- of buitenland ophaalt. Zo gaat de carrousel door, zoals die al jaren gaat en nog jaren zal gaan. Het vertrek van Redan is doodzonde, net als bij al die andere transfers. Ajax heeft er last van, maar met hen ook Feyenoord en PSV. In die mate is de voetbalwereld veranderd, dus overheerst bij mij vooral nog het gevoel; shit happens.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

Zonnebril nodig voor de lentezon? Bestel een WZAWZDB-bril.

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Schijt hebben, acties maken
6. Meer van deze Noa Lang
7. 'Wonderkind' Real bij Ajax
8. 11 clean sheets, geen contract
9. Knopper maakt indruk met B2
10. Kluivert kijkt geïnteresseerd toe
11. Jeugdbeleid Ajax wankelt niet
12. 'Rode Redan' op naar comeback
13. Welkome afleiding De la Vega
14. Dani de Wit, motor van A1
15. Droomjaar Gravenberch
16. Transfer kent alleen verliezers
17. Fijne keepersstrijd bij O17
18. Flemming verdient basisplek
19. Een felbegeerde krabbel
20. Kemper maakt grote indruk
21. Na regen komt zonneschijn
22. Sierhuis blijft verbazen
23. Pasquali, even geduld a.u.b.
24. Ajax gaat ooit de YL winnen
25. Ajax-jeugd vreet Feyenoord op

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AjaxPassion
Slechte column. Je haalt van alles door elkaar en je conclusie snijdt geen houdt.
1 -1
AjaciedForLive
Inderdaad ik wou net hetzelfde zeggen.
0 -1
Caparzo
Stel je bent echt een toptalent met potentie, de kans dat je carrière dan nog wat wordt (daarmee bedoel ik dat je rond je 26-27e bij de absolute top speelt) als je vroeg (15-21) naar een Europese topclub (lees voor het grote geld) gaat, is zo ongeveer 2% schat ik. Naar Europese suptop bijna hetzelfde, 5%?

Hallo Ødegaard, hallo mocro's van Raiola, hallo Drenthe, hallo voormalige "De Toekomst" waslijst.. Over en uit met de veelbelovende carrières, bankrekeningen zitten vast wel goed.

Bouw je je carrière daarentegen zorgvuldig op, dus blijf/kom je bij Ajax of een soortgelijke club, ga je op je 22-23e naar een Europese subtopper (en je bent echt het ontpopte talent dat men zei), is de kans op de top schat ik zo'n 70%. Dolberg bijvoorbeeld zo het zich laat aanzien.

Conclusie, vroeg weggaan staat bijna 100% gelijk aan kiezen voor de poen maar carrière compleet verkloten. Keuzes. Maar idd doodzonde.
0 -1
Red Devil
Geen aandacht meer aan besteden en hem ook niet meer opstellen want dit soort types zijn het Ajaxshirt niet waard.
Familie en zaakwaarnemer zien alleen maar het geld en de loopbaan van die jongen maakt ze geen reet uit.
4 0
maikelklaassen
onbegrijpelijk, als er 1 club is waar je als jonge speler kan doorbreken, voor de titel kan spelen en ieder jaar europees mee doet is het ajax wel. als hij zich doorontwikkeld had kreeg hij sowieso een contract en waarschijnlijk speelminuten bij het eerste.
0 0
AjaxPassion
Wellicht zien hij en zijn omgeving ook wel in dat de kans miniem is om überhaupt door te breken (met zijn kwaliteiten), aangezien het steeds lastiger wordt voor hem aangezien hij niet het fysiek van een klassieke spits gaat krijgen en ook niet de techniek van een zwervende spits alla Messi.
0 0
Middenweg401
Ik ben altijd voor nuance, maar Je kunt ook doorslaan Bram. Natuurlijk slagen niet alle zogenaamde top talenten uiteindelijk in Ajax 1 als ze blijven. Maar je kunt best stellen dat je je kansen over het algemeen flink verkleint door direct naar een grote club met moordende concurrentie te gaan i.p.v. bij de grootste opleidingsclub te blijven met zeer grote reputatie op dat gebied (en die daardoor grote kansen biedt op mooie transfers vanuit het eerste).
En je kunt schrijven wat je wilt. Maar als je het woord "geld" niet 1x genoemd wordt dan neem ze ze iets te veel in bescherming i.m.o., en neem je de door hen aangevoerde "redenen" soms wat te serieus.
8 0
Archy
Goed artikel! Het is heel erg jammer maar zoals in het artikel werd geschetst 'voor hem 10 anderen'.
1 -3
ElFlaco14
Netjes uitgelegd, wellicht kwam Ajax met dit artikel na alle negatieve reacties gisteren op deze site ivm vertrek redan.
1 -5
Myers
Dit artikel komt niet van Ajax, maar van Bram van der Ploeg, de jeugdwatcher van AS.
4 0
je
Bedankt Louis van Gaal en notabene ji werkt niet meer bij Man U.
1 -1
Chesterson93
Jammer dat het artikel zich op sommige momenten lijkt tegen te spreken. Dus Fosu-Mensah en Dilrosun kregen wél op tijd een aanbieding, maar kozen voor iets anders? Dus niet voor het plan, maar gewoon het geld? En daarna vervolgens lees je dat Ajax meer had kunnen doen bij die twee. Als het ging om geld, was het nooit gelukt. Dus wat had je kunnen doen, als je zegt dat zij kozen voor het geld? Jammer dat men niet in ogenschouw lijkt te houden dat, hoe professioneel de club ook is, Ajax fouten heeft gemaakt bij de jeugd.
1 0
BvdPloeg
Nee, bij vooral Fosu Mensah was Ajax veel te laat. Ze kwamen pas toen hij al rond was met Man U. En voor het geld alleen gaat een speler doorgaans niet, hoe gek dat misschien ook klinkt. Ik snap overigens de verwarring, heb de zin in het begin wat aangepast.
0 -2
Chesterson93
Aaah, mooi. Ik zie het nu. En toch blijft het spijtig, want van een jongen als Redan wil je toch zien hoe die zich voltrekt in "1". Het blijkt maar weer eens dat de grootste talenten in de jeugd op de een of andere manier - op de Ligt na - niet in het eerste belanden. Hopelijk wordt Nouri de volgende die het wél haalt, anders ben ik bang dat meerdere jongens(Zamani, Unuvar of Hansen in de toekomst) ook zullen verdwijnen.
0 0
AjaxPassion
Wat een onzin, waar denk jij dan dat ze voor gaan? Daar ben ik oprecht benieuwd naar.

Het avontuur? Daar kan ik inkomen, maar daar hoor ik er geen een over.
Geld is misschien niet altíjd de enige reden, maar sowieso een van de.
0 0
Chesterson93
Gaat een jongen van 16 zeggen: "Ik ga voor het avontuur"? Kom op man, je bent beter dan dit. Men doet alsof alleen geld een drijfveer is om te vertrekken. Bekijk België eens. Nainggolan, E. Hazard, T. Hazard, Fereira-Carrasco, Origi, Januzaj, Mirallas, Alderweireld en Vertonghen: allen naar het buitenland gegaan op jonge leeftijd én international geworden. En dan zijn er nog verschillen in generaties. Sorry hoor, maar dit geeft iedereen hoop. Dus dat zal ook meespelen. Niet iedereen is een geboren of gemaakte geldwolf. Spelers die wat van de wereld gezien hebben zijn meestal blijer, want dan hebben zij iets anders meegemaakt dan het staccato levensstijl in Nederland. Ik neem hen dat niet kwalijk. Wél teleurgesteld dat Ajax een (top)talent armer is. Maar dat kan ik ook met minder agressie - jegens een speler van 16(!) - aangeven.
0 0
Delangearm
alleen geld speelt hierbij een rol
0 0
Chesterson93
*tegen lijkt te spreken
0 0