Ajax' Kweekvijver: Talentenfabriek stokt nooit

BvdPloeg, 18-05-2017 om 11:30, 16925 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ajax staat in de finale van de Europa League, Jong Ajax werd tweede in de Jupiler League, Ajax O17, O14 en O12 werden al kampioen en voor O19 en O15 liggen er nog vier prijzen in het verschiet. Het seizoen 2016/2017 kan voor Ajax in meerdere opzichten een historisch jaar worden, er moet alleen nog geoogst worden in de laatste weken van deze jaargang.

Terwijl iedereen al vooruit kijkt naar de finale van Ajax tegen Manchester United in Stockholm staat er ook voor Ajax O19 een mooie week op het programma. Zaterdag kan de ploeg van Aron Winter kampioen worden, uitgerekend tegen rivaal Feyenoord. Een paar dagen later staat de bekerfinale tegen PSV gepland. Tel daar de winst van de Supercup bij op en herinner je een mooi jaar in de Youth League en de conclusie is dat het best vreemd is dat O19 niet zo hot is als voorheen.

Voor dit seizoen was de belangstelling al wat lauw. De gouden lichting met onder meer Donny van de Beek, Abdelhak Nouri en Vaclav Cerny maakte de stap naar het eerste, dus wat nu? Aan Winter de taak om van een nieuwe ploeg een hecht elftal te maken. Dat lukte. Aan de hand van Justin Kluivert, Kaj Sierhuis en in Europa ook Matthijs de Ligt werd er niet één keer verloren in de eerste seizoenshelft en stonden nieuwe publiekslievelingen op. De Toekomst stroomde met de week meer vol, er was leven na Appie en Donny!

Na de winterstop werd dat minder. Sierhuis maakte de stap naar Jong Ajax, De Ligt en Kluivert naar het eerste. Er bleef een jong O19 over, na de blessure van Sierhuis zonder echte spits en zonder de ogenschijnlijke toptalenten waar fans zich mee willen identificeren. Bovendien liet O19 meteen wat punten liggen in de nieuwe competitie. Maar daarmee doen we een geweldig jaar van dit elftal te kort. Een elftal waar juist andere spelers opstonden, waar ondanks veel doorgeschoven spelers gewonnen bleef worden en waar straks misschien wel drie prijzen in de prijzenkast staan.

Met Kluivert, De Ligt en ook Carel Eiting, Deyovaisio Zeefuik en straks Sierhuis brengt deze lichting weer toptalent naar de ArenA net als de generatie ervoor. En wat hebben veel spelers zich goed ontwikkeld. In een elftal dat het meer moest hebben van eenheid in plaats van individuele klasse lieten verdedigers Darren Sidoel, Boy Kemper en Mitchel Bakker zich zien, Noa Lang was de laatste maanden weer de speler die hij na zijn komst naar Ajax lang was, Zian Flemming en Mees de Wit verdienden met hun ontwikkeling een langer verblijf bij Ajax en Anderson Lopez rammelde aan de poort.

Het was niet wekelijks flitsend, maar mensen hadden ook vooral moeite om te beseffen dat zo'n tien procent van deze lichting al hogerop speelde. Desondanks kan Ajax O19 deze week gaan oogsten. Veel spelers uit deze selectie gaan daarna de stap maken naar de beloften, anderen blijven in een op papier ook weer ijzersterk O19 achter. Ook dan zullen er op termijn weer spelers worden doorgeschoven en zal het elftal jonger en misschien minder spectaculair zijn dan wanneer de oorspronkelijke lichting bij elkaar zou blijven. Maar dat is Ajax, voorloper op dit gebied. Goed genoeg is oud genoeg, op die manier is een lichting bij Ajax nooit saai. 

Ook in de jaargang 2016/2017 bewees het hoogste jeugdelftal van Ajax zijn onschatbare waarde; die van optimale kraamkamer voor de spelers van de toekomst. Drie ervan maakten hun debuut. En ook in de kampioensploeg van komende zaterdag zitten uiteindelijk weer pareltjes voor in de Johan Cruijff Arena. Ook in deze voor velen 'saaie' O19 van vandaag de dag zitten spelers die misschien wel over één of twee jaar zorgen voor opwinding op het hoogste niveau. Dat die ploeg ondanks al die wisselingen jaar in jaar uit blijft presteren, is al met al een groot compliment waard en verdient alle aandacht. De talentenfabriek stokt namelijk nooit, die draait in Amsterdam altijd op volle toeren.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Schijt hebben, acties maken
6. Meer van deze Noa Lang
7. 'Wonderkind' Real bij Ajax
8. 11 clean sheets, geen contract
9. Knopper maakt indruk met B2
10. Kluivert kijkt geïnteresseerd toe
11. Jeugdbeleid Ajax wankelt niet
12. 'Rode Redan' op naar comeback
13. Welkome afleiding De la Vega
14. Dani de Wit, motor van A1
15. Droomjaar Gravenberch
16. Transfer kent alleen verliezers
17. Fijne keepersstrijd bij O17
18. Flemming verdient basisplek
19. Een felbegeerde krabbel
20. Kemper maakt grote indruk
21. Na regen komt zonneschijn
22. Sierhuis blijft verbazen
23. Pasquali, even geduld a.u.b.
24. Ajax gaat ooit de YL winnen
25. Ajax-jeugd vreet Feyenoord op
26. Doodzonde, maar shit happens
27. Hansen stapt uit de schaduw
28. O17 sobere vechtmachine
29. Is er leven na Redan?

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
insectenverdelg
waar is GeDaante?
0 0
Ozymandias
Met Pasquali en Schön als halven en Nunnely en Horváth op de flanken zal de elftaltrainer van de A1 volgend seizoen genoeg creativiteit beschikbaar hebben. Ik neem aan dat Lang naar Jong Ajax wordt doorgeschoven en Ekkelenkamp kan dan als '6' functioneren.

Die jongen heeft dit seizoen onder Vink een enorme stap in zijn ontwikkeling gezet en als hij die lijn door kan trekken maakt hij een kans om bij Ajax te slagen. Vd Beek ontwikkelde zich ook pas vanaf de B1 stormachtig en werd daarvoor nooit in één adem met Dekker en Nouri genoemd.

Nu wil ik niet zeggen dat Ekkelenkamp zich net zo goed gaat ontwikkelen als Vd Beek heeft gedaan maar als hij zijn huidige ontwikkeling doorzet is dat niet geheel onmogelijk. Hij deed het (met een doelpunt en een veroverde strafschop) goed in de halve finale van de beker die de A1 van Ajax tegen AZ A1 speelde.

Hoewel ik de speelstijl van de B1 niet goed vind hebben individuele spelers zich onder Vink goed ontwikkeld. Ik denk dat Vink als veldtrainer en peoplemanager de ideale assistent voor een tactisch goede hoofdtrainer is. Ik zou hem volgend seizoen dan ook de assistent van Keizer bij Jong Ajax maken.
0 0
JanTa
Nogal logisch, het opleiden van talenten is de belangrijkste levensader bij Ajax. Ieder jaar als er weer bepalende spelers vertrekken, staan er (bijna) altijd weer anderen op die hun kansen ruiken.
1 0
gebruikersnaam
Toch hebben we een hele periode gehad waarin er op zn best voornamelijk middelmaat doorstroomde maar geen echte talenten. 1 van de reden om de jeugdopleiding te hervormen. Natuurlijk kunnen we niet alles aan de hervorming ophangen aangezien bij de start van de revolutie al bekend was dat de toemailge C (groep Appie, Donnie) een ontzettend sterke lichting was. Naar mijn mening zal de hervorming zichzelf nu moeten gaan bewijzen dmv de doorstroom van de lichtingen die erna komen. Met de komst van De Ligt en Kluivert is de start goed in ieder geval en ik hoop dat we nu op meer structyrele basis toptalenten zien of tenminste spelers die beter ontwikkeld zijn dan de voornamelijk middelmaat die na de periode Sneijder tot 2 jaar terug vooral doorstroomde.
0 0
AjaxCitizen
Mooi dat we talenten blijven opleiden en leveren aan het eerste. Dat hoort gewoon bij Ajax. Dit seizoen werpt het echt zijn vruchten af. Wel leuk om te lezen hoe Gheorghe Hagi het model van Ajax als richtlijn ziet voor zijn eigen club en er dit jaar kampioen van Roemenië mee is geworden. Is ook in 2012 op De Toekomst geweest:

http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=305446
0 0
Babangida83
Ik vind eigenlijk dat we toe moeten naar een lichtingsbarometer. Dat we per geboortejaar kunnen zien hoeveel spelers er nu eigenlijk Jong Ajax gehaald hebben en daarna Ajax 1. Daarnaast zou ik het leuk vinden om te zien hoe oud de jeugdelftallen zijn. Hoe jonger, des te meer dat zegt over de prestatie.
Dan kun je pas echt meten hoe goed het gaat met de jeugdopleiding. Wel goed te zien dat er na het doorschuiven en geblesseerd raken van enkelen, andere spelers dit weer opgepakt hebben. Zo hoort het en zo zal het altijd blijven.
0 0
WestlandforAjax
Ja dat zou leuk zijn! Ben er ook wel benieuwd naar hoeveel spelers per lichting het eerste gehaald hebben.
0 0
NouriVandeBeek
Ik hoop dat Noa Lang en Mitchel Bakker de vervroegde overstap maken naar Jong Ajax. Bij Noa Lang is dat logisch. Bakker speelde na de winterstop ietsje minder, maar hij kan de jL aan. Fysiek zeker Gewoon investeren op de linksback in de JL met Bakker.
4 0
Mikes
Volledig mee eens!
0 0
AFCA-pride
Ik vond Bakker op de future cup wel tegenvallen eigenlijk. Veel fysiek, maar verkeerde keuzes, fouten. We gaan het zien.
0 -2
NouriVandeBeek
Klopt, speelde geen sterk toernooi. Toch denk ik dat hij die stap aan kan.
1 0