Ajax' Kweekvijver: O17 sobere vechtmachine

BvdPloeg, 18-04-2017 om 11:00, 15951 views, Ajax Showtime |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Wie de Future Cup wint en over twee weken waarschijnlijk kampioen wordt in de competitie heeft weinig te klagen. Ajax O17 haalt misschien wel het maximale eruit wat erin zit, maar toch merkte je tijdens het Paasweekend een publieke opinie die niet per se tevreden was. Ik kreeg vaak de vraag of deze O17 een mindere lichting is? Of deze O17 wel spelers heeft die straks kunnen doorbreken? Waar je dat bij andere lichtingen vaak al enkele jaren van tevoren kunt zeggen, wordt het nu afwachten geblazen.

Want ondanks de kritische noten die werden gekraakt toonde de Future Cup ook aan dat er veel potentie is. Daan Reiziger ontpopte zich tot penalty-killer, verdedigend stond het ijzersterk met Sergiño Dest, Liam van Gelderen, Sven Botman, Mitchel Bakker en Abdallah Aberkane en voorin was er dreiging via Venitchio Sint, Szabolcs Schön en Giovanni de la Vega. Gery Vink heeft de afgelopen maanden een sobere vechtmachine in elkaar geknutseld, wat mensen daar ook van vinden.

In de competitie levert dat bijna alleen maar drie punten op. Ajax O17 staat compact, zet druk waar mogelijk en geeft defensief weinig weg. Als er ruimte is, kan de ploeg goed voetballen, maar er wordt ook niet geschroomd om het middenveld over te slaan en met lange ballen de flankspelers te zoeken. Als iemand zijn taak niet uitvoert, verkeerd staat of om andere redenen tot de orde moet worden geroepen, is Vink er als de kippen bij om zijn keel wekelijks (lees: dagelijks) schor te schreeuwen.

De trainer wordt al jaren geroemd binnen Ajax om zijn trainerskunsten. Bijna iedere speler die hem als mentor heeft, loopt met hem weg en ook op deze O17 drukt hij zijn stempel. Waar je bij O19 en misschien ook O16 en O15 de trainers blind zou kunnen inwisselen, maakt Vink van zijn elftallen vaak een eigen project. Hij wordt door tegenstanders soms raar aangekeken als hij op zaterdag weer langs de kant staat te brullen of wanneer hij de scheidsrechter verbaal aanvalt als Ajax op eigen helft een ingooi niet krijgt toegewezen. Tien seconden later staat hij weer liefkozend complimenten uit te delen of geeft hij (zoals in de finale van de Future Cup) iedere speler die wordt gewisseld een warme knuffel. Zo is Vink.

Het geeft meteen aan waarom hij complimenten krijgt als mentor, als vaderfiguur die hard kan zijn en ook een arm om de schouder van spelers kan slaan. Twijfels zijn er echter als het aankomt op het trainende gedeelte. Vink houdt er wat betreft spelsystemen en tactiek zijn eigen ideeën op na. In tegenstelling tot andere trainers was hij vorig seizoen de eerste die teruggreep naar een nummer 10, hij tovert regelmatig de gekste systemen uit zijn hoge hoed met vier aanvallers, twee middenvelders of noem het maar op. Maar de meeste kritiek krijgt Vink onder de jeugdvolgers voor het feit dat hij schuift, puzzelt en geen echte eigen visie en leidraad lijkt te hebben. Spelers gaan voor hem en voor elkaar door het vuur, maar spelen tegelijkertijd bijna allemaal op zo'n drie, vier of zelfs vijf verschillende posities, de keeper uitgezonderd.

Dest speelde als rechtsback, linksback, zes en rechtsbuiten, Van Gelderen en Aberkane kwamen al als rechtsback, centrale verdediger en zes in actie en Sven Botman moest regelmatig al als aanspeelpunt in de spits spelen, ook als er nog een half uur te spelen was. Jurgen Ekkelenkamp wordt opgeleid als een zes, maar speelt het hele seizoen al als acht of tien, Jurriën en Quinten Maduro speelden achterin en op het middenveld en Giovanni de la Vega is het manusje van alles bij uitstek. Rechts- en linksbuiten, spits, acht, zes of tien... Op Twitter noemde ik het gekscherend de Giovanni de la Vega positie-bingo. Richonell Margaret speelt als middenvelder het hele seizoen al als buitenspeler of spits en ga zo maar door. Op de Future Cup heeft iedereen het kunnen zien.

Vink motiveert, is 24/7 bezig met zijn elftal en ondanks alle positiewisselingen en vreemde systemen ontwikkelden spelers als De la Vega, Ekkelenkamp, Dest, Van Gelderen en Botman zich sterk. De vraag is alleen of Ajax gebaat is bij een trainer die voor een gedeelte toch zijn eigen plan trekt. Hoe ver was De la Vega geweest als hij het hele seizoen op het middenveld was opgesteld en hoe verwarrend wordt het voor Ekkelenkamp als hij volgend seizoen gewoon weer op zijn beoogde positie als controleur komt te spelen onder een andere coach? Vink haalt het maximale uit zijn ploeg als het gaat om resultaat, met de mouwen opgestroopt en in fases ook echt wel leuk voetbal. Maar haalt hij ook het maximale uit het individu?

Het zijn open vragen, die ik pas kan beantwoorden als de meeste spelers volgend seizoen doorstromen naar Ajax O19. Terwijl Vink dan de huidige O16 naar zijn hand zal gaan zetten, ben ik benieuwd wat Aron Winter en Frank Peereboom doen met bepaalde spelers. Misschien is de eindconclusie wel dat de spelers van de huidige O17 vooral aan winnaarsmentaliteit hebben gewonnen, daarvoor zijn beloond met twee prijzen en dat Vink wel degelijk het maximale uit zijn ploeg heeft gehaald. Ikzelf begin echter voorzichtig te denken dat er door alle wisselingen, tactieken met brekers of verdedigers in plaats van creativiteit op het middenveld en middenvelders op de flanken een sobere vechtmachine is ontstaan met een ploeg die juist nog veel meer in zijn mars heeft. Met AZ-uit (0-4, met Ekkelenkamp op zes, De la Vega als linkshalf en combinatievoetbal van start tot finish) als hoopgevend argument. 

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Schijt hebben, acties maken
6. Meer van deze Noa Lang
7. 'Wonderkind' Real bij Ajax
8. 11 clean sheets, geen contract
9. Knopper maakt indruk met B2
10. Kluivert kijkt geïnteresseerd toe
11. Jeugdbeleid Ajax wankelt niet
12. 'Rode Redan' op naar comeback
13. Welkome afleiding De la Vega
14. Dani de Wit, motor van A1
15. Droomjaar Gravenberch
16. Transfer kent alleen verliezers
17. Fijne keepersstrijd bij O17
18. Flemming verdient basisplek
19. Een felbegeerde krabbel
20. Kemper maakt grote indruk
21. Na regen komt zonneschijn
22. Sierhuis blijft verbazen
23. Pasquali, even geduld a.u.b.
24. Ajax gaat ooit de YL winnen
25. Ajax-jeugd vreet Feyenoord op
26. Doodzonde, maar shit happens

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Dexy
Als Vink een goede people-manager is waar alle spelers mee weglopen, laat hij zich dan ook vooral bezighouden met people-management. Wat mij betreft maakt Ajax van hem een soort talentenbegeleider, waar talenten kunnen aankloppen als ze problemen ervaren. In die rol zou Vink nog jaren lang perfect kunnen functioneren bij Ajax.

Maar laat deze man niet langer meer hoofdcoach van een jeugdteam zijn. Een hoofdcoach van een A/B/C/D/E-team zou i.m.o. spelers moeten klaarstomen voor het 1e elftal d.m.v. het aanleren van een spelwijze die de Cruijff-filosofie waarborgt. Die spelwijze zou bij alle jeugdteams leidend moeten zijn, aangezien het 1e ook zo speelt. En niet, zoals nu het geval is, dat een coach van één bepaalde lichting (in dit geval Vink bij O17) zijn eigen tactische ideeën mag toepassen die haaks staan op de Cruijff-spelwijze.
1 -3
Babangida83
Wat mij opvalt is dat spelers wel een positie naar voren worden gezet (verdedigend) en niet een positie naar achteren (Aanvallend). Op zich goed dat spelers op andere posities neergezet worden. Dan leren ze andere facetten van het spel. Een aanvaller verdedigende kwaliteiten aanleren en een verdediger een betere techniek laten krijgen door hem te laten aanvallen of op het middenveld te laten spelen. Alleen dan moet je het beide kanten op doen. Daarnaast dien je het natuurlijk binnen de perken te houden.

Ook wordt er dus met twee verdedigende middenvelders gespeeld. Ook vrij verdedigend. Zelfs de minst verdedigende middenvelder van de twee verdedigende middenvelders is minder technisch dan een type Schone.
Lijkt mij dat je dat bij een club als Ajax niet kan maken. Dat is meer PSV-filosofie. Maar ik zou graag eens de argumentatie van Ouali willen horen. Misschien is dat bewust een jaartje. Ik ben alleen wel bang dat hierdoor sommige lichtgewichten met een briljante techniek buiten de boot vallen en het Ajax-spel ook niet optimaal aangeleerd wordt. Zeker als je ook nog zo iemand als Winter in de O19 hebt.

Qua mentaliteit lijken de jongens wel veel te leren. Dat is ook belangrijk. Maar Vink als hoofdcoach/trainer is daardoor wel een groot vraagteken of je dat wel moet willen. Gisteren zag je echt helemaal niks terug van het mooie vernuftige Ajax-voetbal. Het was allemaal ´dom´ gesprint en gebeuk. Kenmerkend was misschien dat ze ook niet konden tellen in de penaltyserie en de overwinning een penalty te vroeg opeisten. Tellen en zelf nadenken was misschien iets te moeilijk.
2 0
geDaante
Wat je in je eerste alinea zegt is waar, dat deed men ook onder Jonk, maar toen gebeurde het bewust, en met dat doel, en niet over alle linies. Dat is nu niet het geval, nu gebeurt het om zekerheidjes in te bouwen, meer controle te willen, de nul te houden. Een beetje de De Boer filosofie. Totaal niet des Ajax dus.

Ouaali en Bergkamp houden er een hele simpele visie op na. Het devies is nu 'fris/winnend en aanvallend voetballen', meer niet, that's it. Helemaal geen richtlijnen hoe je dan precies moet opbouwen, spelmaken, aanvallen, maar gewoon aanvallen, en daar heeft ieder trainer een heel ander beeld bij, zoals Vink zijn spel op de Future Cup fris en aanvallend vond, en Winter gisteren ook weer zei dat De Boer aanvallend speelde.

Bergkamp en Ouaali staan ook toe dat er weleens met een 10 wordt gespeeld, en staan klaarblijkelijk alles toe. Bergkamp zegt de visie van Cruijff te delen, maar het boeit hem blijkbaar niet dat daar haaks op gevoetbald wordt in de opleiding.

Van alles maar winnen leer je volgens mij juist helemaal niet een winnaarsmentaliteit te creëren. Spelers en teams moeten juist veel weerstand ondervinden en geregeld eens op de bek gaan, zodat ze weten dat ze alles moeten geven om tot winst te komen, en deze niet zo makkelijk behaald wordt. Jonk speelde altijd aanvallend, uiterst goed voetbal, met het geloof dat van daaruit vanzelf maximaal resultaat volgt, dat is een visie, een geloof, dat bij Ajax past. Die jongens onder hem en in de rest van de opleiding gaven alles, gingen tekeer op het veld.

Spelers brengen vooral inzet, als je ze met plezier laat spelen, niet doodgooid met opdrachten, en als je ze laat spelen in een aanvallende, leuke speelwijze met veel voetbal en druk en zoveel mogelijk goals willen maken. Dan moeten ze ook steeds scherp zijn en blijven, en ze vinden het leuk om te voetballen. Hameren op geen fouten maken, geen goals tegenkrijgen en dus van angst uitgaan, verlamd, en is funest voor het spelplezier.
1 -3
Piejotter
Jonk fan?
1 0
geDaante
Visie Cruijff fan, en van wie dan ook die deze zo goed mogelijk wil toepassen.
1 -1
Jwduijm
goed tegen argument!
0 0
Babangida83
"Het devies is nu 'fris/winnend en aanvallend voetballen', meer niet, that's it."

If you don´t know where you´re going to, anywhere will be good enough...
Ben dus helemaal met je eens dat dit geen goede richtlijnen zijn.

Die Winter daar word je trouwens ook niet vrolijk van. Daar komt zoveel cliché uit zonder enige vorm van nadenken. Het zal je trainer maar zijn.

Ik denk overigens dat Vink er wel een echte vechtersmentaliteit bij die jongens inbrengt. Vrij gelijkwaardig aan een winnaarsmentaliteit. Dat is opzich wel belangrijk. Ik vraag me alleen sterk af hoe je die kwaliteit van Vink kunt gebruiken in de huidige Ajax-methode. Want als trainer/coach gebruiken wordt lastig met zijn visie (of gebrek daaraan). Lijkt me niet dat Vink op zijn leeftijd nog veel stappen als trainer/coach kan maken. Maar ik laat me graag het tegendeel bewijzen door iemand als Vink.
1 0
geDaante
Of hij zou zich moeten schikken in een assistentenrol, eventueel bij een hoger elftal, en anders maar ontslaan. Niet leuk voor hem, maar het gaat om Ajax en zijn opleiding, waarin kwaliteit bovenaan moet staan, en zeker een eenduidige clubvisie. Mensen die zich daar niet ondergeschikt aan kunnen maken, moeten wieberen. Alle neuzen dezelfde kant op, ego's opzij.
2 -2
geDaante
Kortom, deze man ondermijnt de clubvisie volledig, het is weer het ego van deze man die prevaleert boven de ontwikkeling van het individu en van het spel. Het resultaat is onder hem belangrijker dan het individu, en de ontwikkeling van het spel. Deze man heeft de mentaliteit van pre-revolutie; allemaal jeugdtrainers die eilandjes waren en hun eigen dingetje deden, en vooral wilden pochen met hun eigen presteren en resultaten. Totaal kansloos dus.

Als verschillende trainers hun eigen kansloze visietjes mogen toepassen op talenten en hun elftallen, die vrijwel haaks staan op de clubvisie, dan kan je niet meer spreken van een clubvisie.
Onder Cruijff en Jonk moest alles op elkaar afgestemd zijn, met het oog op het spel van het eerste (wat Bosz nu zo'n beetje speelt). Van de F-jes tot en met het eerste dezelfde filosofie en speelwijze, en alle trainingen in het teken van deze speelwijze, veelal op basis van techniek, handelingssnelheid en combinatiespelletjes. Dát is visie, dát is talenten zo goed mogelijk klaarstomen voor je eerste elftal, die dan één zijn met de speelwijze, en alleen nog maar fysiek even hoeven aan te haken, als dat al nodig is.

En daarbij, resultaatgericht voetbal met veelal lange ballen en voorgeven maar, en zonder opbouw en het middenveld inspelen, zonder combinatiespel, zonder spelmaken, zonder driehoekjes, zonder spel tussen de linies, zonder spel in de kleine ruimte, zonder steekpassjes en het lopen daarop, etc., daar leren spelers helemaal niks van, worden ze individueel totaal niet beter van, zeker de meer technische en aanvallend ingestelde spelers, die je vooral wil opleiden. En dan ook nog een halve CV neerzetten als half, ten koste van je beste aanvallende middenvelder (De la Vega),
en deze middenvelder als buitenspeler, etc.

Echt schandalig wat er gebeurt, de incompetentie die tentoon wordt gespreid, die verloochening van de clubvisie waardoor er geen visie meer is, en hoe dit toegestaan wordt.

Zelfs Danny Blind is overstag en maakte een opmerking over individueel opleiden, en dat talenten moeten willen winnen, maar dat jeugdtrainers niet per se zouden moeten willen winnen, en zeker niet keuzes maken op basis van winnen als team, ongetwijfeld refererend naar Vink, de man die altijd met net wat teveel passie loopt te schreeuwen langs de lijn voor team resultaat. Als je werkelijk vooral oog hebt voor het individu, maak je je niet zo druk langs het veld, neem je zaken op, bespreek je dat later met de betreffende speler.

Dit soort mensen, als Vink, zijn mensen die niet onder Jonk konden werken. Het zijn types die zich niet ondergeschikt kunnen maken aan een eenduidige clubvisie, waarbij ze hun ego opzij moeten zetten, ten faveure van de opleiding/Ajax. Als Bergkamp/Ouaali hem en anderen erop zou wijzen zijn manier van spelen, opstellingen en mentaliteit aan te passen aan die van de clubvisie, krijg je weer gejammer en onrust. Dat wil Bergkamp/Ouaali niet, en vriendjes ontslaat hij ook niet, dus laat hij het maar lekker zijn gangetje gaan, met all gevolgen van dien.

Ook zo voorspelbaar allemaal. Nog voordat Jonk weg was gewerkt, lagen er al plannen om het rouleren en met name methodologie af te schaffen, dat de rode lijn en die visie bewaakte. Om de opleiding te beschermen voor het ego van (bepaalde) jeugdtrainers. Nu kan men weer allemaal zelf aanklooien.

Dit mogen we niet accepteren, laat je niet verblinden door het succes van het eerste en van Jong Ajax, dat zijn jongens die nog opgeleid zijn onder Jonk, en die perfect kunnen doorstromen onder Bosz, die vrijwel hetzelde spelletje speelt. Zo hoort het. Dit moet behouden blijven voor de lange termijn, eigenlijk zolang Ajax zal bestaan, maar dit is al onderbroken en wordt op deze manier afgebroken. Natuurlijk zullen er dan wel talenten blijven doorkomen, maar de individuele kwaliteit zal minder zijn, doordat deze niet optimaal worden uitgebuit, en talenten zullen ook veel maar moeten wennen aan de speelwijze van het eerste, als ze dat dan nog wel zo goed kunnen aanleren. Moeten dan ook weer switchen naar spelen in de kleinere ruimte, na jaren met langer spel bezig te zijn geweest.

Kortom, funest dit allemaal. Er is weer een revolutie nodig.
6 -2
Knalpot
bla bla bla bla hou toch een keer op joh!
0 0
Maxwell5
Eilandjes in de jeugdopleiding. Daar werd in het verleden nog zo voor gewaarschuwd, en maar blijven beweren dat ze het plan van Cruijff volgen. Bullshit!
2 -2
geDaante
Precies Maxwell.
0 -1
chrisjuhhh
Wat betreft Gery is gewoon waar .
Hij is een geweldig persoon en trainer , maar nogmaals hij is absoluut geen coach hij beheerst dit gewoon weg niet .
En wat mij zorgen baar is dat er geschreven word "wat andere vinden van het spel systeem en zijn ideeën ", dit verraad juist Gery als anti Cruijff revolutie en liep hier al heel lang mee rond , zeker ten tijde van Jonk en was een van de angels in Wim zijn rug .
1 0
Koenniiee
Het is wel duidelijk dat Gery er zijn eigen ideeën op na houdt. Of hij echt anti-Cruijff is, weet ik niet Chris. Ik vind het alleen jammer dat vooral creativiteit bij Gery, maar ook bij Winter, zeker niet volledig tot ontplooiing komt. En dat is een understatement. Dat is namelijk wel waar Ajax om draait.

Jeugdtrainers moeten opleiden voor een aanvallende visie met veel creativiteit, ruimte in de rug, pressie, 1-tegen-1 creëren op de flanken, centraal opbouwen van achteruit via middenvelders, kleine ruime voetbal, durven inspelen en in een dynamisch 'jasje' waarbij verdedigers (vooral backs) aanvallend meedoen en vice versa.

Niet meer voor het elftal van bijvoorbeeld Frank de Boer of op termijn het elftal van Mourinho of Van Gaal. Zegt ook wel veel dat we nu de FC winnen en dat we totaal niet hebben genoten van het voetbal. Nee, doe mij dan maar die FC van eerdere seizoenen, zeker in de jeugd, waar ik geniet van de wedstrijden!
1 -1
chrisjuhhh
Hij hanteer het systeem niet wat Cruijff wilde , want hij blijft van mening dat een 10 wel kan in het systeem . (zie zijn wedstrijden maar op na ) .
Het vreemde is , dat hij wel sommige trainingen hanteer gebaseerd op Cruijff visie .
Je zou eens rond moeten banjeren op de toekomst je val met je ogen in een verbazing die zijn weerga niet ken en zeker als je weet hoe het eerst was .
1 0
Babangida83
Naar mijn idee wordt ´de nummer 10 positie´-discussie misbruikt om verdedigender te spelen. Een nummer 10 kan prima, denk ik. Zo lang je er geen 2 brekers achter zet en er bovendien een libero aan toevoegt; een verdediger die voor zijn verdediging speelt. Daarbij dus een extra linie creërend om de bal naar terug te spelen en zo het balletje terug naar de keeper te vermijden en de bal centraal op het middenveld te houden. Bovendien is het iemand centraal die de bal makkelijk van kant kan verplaatsen (twee middenvelders naast elkaar bemoeilijkt dat op een cruciale positie).

Zeg maar een type De Ligt tegen Heerenveen. Een type Danny Blind/Rijkaard die vaak indribbelde of een type Guardiola die dat ook deed. Eigenlijk zo´n speler waarvan je niet weet of hij nou verdediger of middenvelder is en zo altijd een man-meer-situatie creëert. Je speelt dan dus eigenlijk 3-4-3.

Mijn voorkeur blijft echter een 4-3-3, omdat dit simpeler is in de uitvoering. Een goed uitgevoerde 3-4-3 is trouwens wel erg mooi om naar te kijken. Qua spelmechanismes en trainingen is het vrijwel identiek. Dus ik denk dat je beide systemen onder de Cruijff-visie/Ajax-methode zou kunnen scharen. Wel belangrijk bij een 3-4-3 is dan dat de spits dan een type Bosman is die puur in de punt speelt of een nummer 10 hebt die constant de diepte zoekt als de spits in de bal komt. Anders heeft de nummer 10 geen ruimte.
1 0
Rsv
Goed geschreven stuk, Vink heeft gewoon z'n sterke en zwakke punten maar brengt deze lichting sowieso het nodige bij.
0 -1
geDaante
Als jeugdcoach heeft hij voor Ajax geen sterke punten, zo blijkt. Als je hem zou behouden, dan als assistent, maar gezien zijn ego en bewijsdrang, zal hij zich niet willen schikken in die rol, dus afscheid van nemen. Wil je een professionele, goede opleiding, moet je harde keuzes durven maken, en voor kwaliteit gaan, en je clubvisie nooit laten ondermijnen door een enkel persoon.
3 0
Dexy
Of als talentenbegeleider, waar spelers met problemen kunnen aankloppen. Dat sluit wél goed aan bij het sterke punt van Vink, namelijk people-management.

Het probleem is zijn rol als hoofdcoach van een jeugdteam. Daar is hij niet geschikt voor, althans niet binnen de rol die jeugdtrainers vervullen in het post-revolutie-Ajax.
0 0
V12
Bij Jonk kon dit dus niet. Ajax moet niet met een 10 spelen en zeker niet in de opleiding. Maar goed de afdeling methodologie ging eruit en Bergkamp liet de trainers weer van alles bepalen. Het gaat nu weer om de trainers ipv de spelers. Het aantal talenten zal de komende jaren weer afnemen we gaan gewoon weer terug naar af. Maar gelukkig kunnen we eerst nog wel even genieten van de vele mooie talenten die het tijdperk Jonk heeft opgeleverd.
5 -1
geDaante
Ja, we kunnen gelukkig nog genieten van die talenten, nu Bosz er ook zit, en zij dus prima kunnen doorstromen, maar het is gewoon een klote gedachte dat het er op de lange termijn niet goed uitziet, en dat de levensader, het belangrijkste onderdeel van Ajax, de ziel van Ajax, kapot wordt gemaakt.
0 0
chrisjuhhh
Juist dit dus en dat baart me zorgen , want er zijn er nu nog een paar die der eigen heeeel belangrijk vinden .
0 0
La Bomba
Dit is gewoon een mindere lichting en er zitten geen exceptionele talenten bij zoals in de lichtingen daarvoor.
Idd haalt Vink er alles uit wat vechtersmentaliteit betreft maar dat is dan ook het enige.
Ik heb Vink maar ook Winter niet hoog zitten.
Vink is een schreeuwlelijk en Winter een dooie mus.
0 -2
geDaante
Ook met een mindere lichting houd je vast aan je principes en filosofie, ware het niet alleen maar om die mindere jongens toch nog de kans te geven aan te haken in die filosofie, of in ieder geval nog zo goed mogelijk individueel op te leiden voor hun eigen toekomst. Ook wil je dat de betere, potentievolle spelers in diezelfde lichting zich wel individueel doorontwikkelen, en ook in de speelwijze van het eerste, op hun positie.

Je gaat dan niet om maar wat resultaat als team te behalen lange ballen spelen, en gewoon niet meer opbouwen en op het middenveld spelen, daar wordt vrijwel geen enkele speler beter van, zeker je technische spelers niet.

Overigens had je met De la Vega, Gravenbergh en Maduro een prima middenveld voor je prima verdediging kunnen neerzetten, al maandenlang, en had je prima kunnen voetballen over de grond.
0 0
Mikes
Volledig mee eens. Gery vink haalt er als team alles uit, maar het individu is de vraag, dit waren mijn gedachtes ook.
0 0
PeterVKV
Je kan ook zeggen dat het voor het individu juist goed is om afwisselend op meerdere posities te spelen. Verder vind ik het onzin dat het alleen maar gaat om de ontwikkeling van het individu. Het gaat ook om de teamprestatie, winnen dus. Kijk maar hoe blij die jongens waren na de gewonnen finale. Plezier is belangrijk en dat komt toch met winnen. Deze lichting heeft geen speler waarvan je met zekerheid kan zeggen dat hij het eerste gaat halen. Maar dit hebben ze toch mooi binnen. Bij afwezigheid van de Nouris en Cernys werd het leukste voetbal gespeeld met Botman in de spits. Toen gebeurde er tenminste wat.
0 -1
Babangida83
Ik denk dat het in de jeugd om de winnaarsmentaliteit gaat en de jongens het proces te leren hoe ze kunnen winnen. Dat samen kweekt een topsportmentaliteit.

Winnen als teamprestatie kan je ook leren, maar dat wil niet zeggen dat je alles wint. Je kan dat ook gewoon leren als je af en toe verliest. Sterker nog, dat laat zien dat er nog voldoende te leren is en is ook goed voor de mentaliteit. Alleen maar alles winnen is ook niet goed.

En ook als je verliest kan je plezier hebben. Hoe creatiever, des te meer plezier. Winnen helpt daarbij natuurlijk wel, maar is niet leidend.

Daarbij laten ze in Ajax 1 momenteel zien dat je met creativiteit ook gewoon (veel) wint. Kwalitatief werd Schalke toch hoger ingeschat van tevoren. Toch zeker gelijkwaardig.
0 0
chrisjuhhh
Wat jij onzin vindt , vond Cruijff juist belangrijk .
Jeugd moet je ontwikkelen en per individu anders trainen , ook merk ik wat je schrijft , dat je vergeet hoeveel jongere dan een lichting O17 er is ( Gravenberg bv ) een Bakker die bij O19 speelt .
Mijn vermoeden hier bij vele is dat er veel zijn die mee willen lullen maar niet weten waar over .
1 0
Koenniiee
Maar die laatste zin staat er ook niet voor niets. Wie zegt dat je met (meer) creativiteit (op het middenveld) hier niet gewonnen had?

Je hebt juist een heel seizoen om het aan het draaien te krijgen. Een beetje zoals Ajax 1. Als je als jeugdtrainer merkt dat het stroef verloopt dan moet er niet te snel op brekers en lange ballen worden teruggevallen. Dan is het juist belangrijk dat je accenten gaat verleggen waardoor spelers wel beter gaan renderen (en uiteindelijk het team).

Denk bijvoorbeeld aan het druk zetten van Ajax 1. Dat liep ook niet alle wedstrijden even soepel. Dan komen spelers als Veltman en Sinkgraven ook meer in de verdedigende situaties (en zouden ze afgeschreven kunnen worden). Doe je het druk zetten wel goed, kunnen die spelers wél uitblinken.

En zo geldt dat ook voor de jeugd en andere aspecten. Lukt het opbouwen niet? Verleg accenten. Zet je backs hoger en laat je middenvelders uitzakken. Of ga met een CVM spelen die tussen de CV's komt te voetballen, als daar het team beter van wordt.

Maar om gelijk terug te grijpen op lange ballen en brekers (lees: een hele andere koers!), puur voor het team.. tsja! Mooi stuk btw!
0 0
Dexy
Alle ballen op Svennetje, lang leve de Cruijff-revolutie!
0 0
chrisjuhhh
lees boven eens wat ik schrijf , dat zie niemand
0 0
AFCA-pride
Gravenberch met 14 jaar kon prima mee vond ik. Bakker daarentegen viel me erg tegen, verschillende foutieve passes en voortzettingen. Ik was wel gecharmeerd van onze Hongaar Schon en Dest. Botman degelijke laatste man. De La Vega zie ik het niet redden eigenlijk. Troganoric amper gespeeld, waarschijnlijk toch niet goed genoeg?
0 -1
Babangida83
Van Troganorice weet ik dat hij weinig spelritme had en al bij de B2 had gespeeld dit weekend. Dus in weze was het van tevoren al bekend dat hij het met invalbeurten moest doen.
0 0