Ajax' Kweekvijver: De meest opvallende elf

door BvdPloeg 11

Ajax' Kweekvijver: De meest opvallende elf

door BvdPloeg 11

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Met de bekerwinst van Ajax O15 afgelopen weekend zit het seizoen er definitief op. De jeugd uit Amsterdam traint nog even door, maar mag daarna genieten van een welverdiende vakantie. In een seizoen waarin een karrenvracht aan prijzen werd binnen gesleept vielen er uiteraard ook weer veel spelers op. Ik koos er elf die mij verbaasden of die simpelweg de beste waren.

Maar eerst een speciale vermelding bij de start voor de vele jeugdspelers die hun debuut maakten in het eerste elftal. De meesten speelden al amper meer in de jeugd, Justin Kluivert deed dat nog enkele maanden voor de winterstop. Maar hij, Carel Eiting, Deyovaisio Zeefuik en Matthijs de Ligt vielen vooral al op bij het grote publiek. Officieel nog tweedejaars A-junioren, dat zouden we haast vergeten. Ze staan niet in deze lijst, want daar staan elf namen die het hele seizoen op De Toekomst speelden, maar het staat buiten kijf dat dit viertal zich als een raket ontwikkelde. Hulde!

Jeffrey de Lange (19 jaar, O19)
Man, wat is het zonde dat hij vertrekt. Ik zal niet ontkennen dat ik hier een klein charme-offensief opende om hem in Amsterdam te houden, maar hij besloot logischerwijs anders. FC Twente biedt hem de kans om misschien volgend seizoen al in de Eredivisie te spelen en dat uitzicht was bij Ajax verder weg dan ooit. De club uit Enschede zal zich snel in zijn handen wrijven als De Lange het niveau kan halen wat hij de laatste twee jaar aan de dag legde. Want dat niveau was indrukwekkend.

Een doelman die in 20 van de 27 wedstrijden zijn doel schoon houdt, kunnen we met recht 'opvallend' noemen. Hij zette een serie neer van elf clean sheets op rij en dat deed hij voor de winterstop met bijna wekelijks een andere defensie voor zich. De Lange zette het neer, begeleidde zijn elftal in aanvallend en verdedigend opzicht en was er zelf als de kippen bij als hij moest optreden. Een indrukwekkend laatste seizoen in zijn elfde en laatste jaar bij Ajax. Hem zien we zeker terug op de Eredivisie-velden, dat kan haast niet anders.

Sergiño Dest (16 jaar, O17)
De rechtsback was in een lichting met onder meer Redan, Familia Castillo, Ekkelenkamp en Botman lang een grote onbekende. Eigenlijk vreemd, aangezien hij ook al jaren in de jeugdopleiding speelt. Vorig seizoen viel hij meer op bij het grote publiek en dit seizoen volgde zijn doorbraak, in hoeverre je daar bij een jeugdspeler van kan spreken. Hij speelde wekelijks op een andere positie, maar Dest was met zijn snelheid, verdedigende acties en aanvallende input heel belangrijk voor Ajax O17.

Met een seizoen Ajax O19 voor de boeg lijkt zijn route veel op die van Deyovaisio Zeefuik. Ook die rechtsback was lang 'één van de spelers op het wedstrijdformulier' en daar deden we hem toen misschien al wel te kort mee. Na een goed 'Zeefuik-jaar' in O17 kan Dest zichzelf in O19 definitief op de kaart zetten. Als rechtsback en als jeugdinternational van USA is hij in ieder geval iemand om vanaf nu meer dan ooit in de gaten te houden.

Donny Warmerdam (15 jaar, O15)
De eerste, maar zeker niet de laatste in deze lijst uit de lichting van Ajax O15. Donny Warmerdam is al jaren de captain van dit groepje talenten, maar doorgaans hebben de kijkers het vooral over bijvoorbeeld ploeggenoten Unuvar, Hansen en El Kadiri. Dat is niet helemaal terecht, want Warmerdam ontwikkelt zich al enkele jaren heel erg snel. Voetballend is hij eigenlijk veel te goed voor een verdediger, maar ik denk wel dat hij daar bij Ajax uiteindelijk wel terecht komt.

Hij was jarenlang een klein mannetje, die door zijn fysiek achterin altijd goed positie moest kiezen om de bal te veroveren. Daar plukt hij nu de vruchten van, nu hij qua lengte en in de breedte snel vooruit gaat. Warmerdam is snel, kan inmiddels een tegenstander opzij zetten en voetballend is hij vaak de eerste die het moet verzinnen. Bij hem begint de opbouw en hij schroomt niet om middenvelders met een man in de rug gewoon aan te spelen. Met links, met rechts, door de lucht of over de grond. Warmerdam is een echte Ajax-speler, die na blessureleed een mooi jaar achter de rug heeft. Een eerste selectie voor Oranje O15 was een verdiende beloning.

Boy Kemper (17 jaar, O19)
En wat te denken van Boy Kemper, de verdediger die afgelopen zomer voor één seizoen tekende. Hij kwam over van FC Volendam en toonde vanaf dag één de bravoure die nodig is om bij Ajax te slagen. Geen tijd om te wennen, hij stond er meteen. En Aron Winter stelde hem ook meteen op. Kemper speelde in het begin nog weleens als zes, maar deed het daarna vooral heel goed als linker centrale verdediger en linksback. In de categorie 'opvallend' staat hij misschien wel bovenaan, want wie had zo'n seizoen verwacht?

Hij werd jeugdinternational bij Oranje, scoorde voor O19, speelde samen met Darren Sidoel Moise Kean uit de wedstrijd tegen Juventus en dat allemaal in een debuutseizoen. Hij heeft voor de publieke opinie misschien wel wat weg van Nick Viergever, hij heeft zelfs hetzelfde loopje. Voor een carrière als die van Viergever zal Kemper tekenen en als hij zo doorgaat, zie ik niet in waarom dat niet zou kunnen.

Niyi Scholten (15 jaar, O15)
De kleine, grote beer uit O15, die na jaren zoeken zijn positie lijkt te hebben gevonden. Niyi Scholten speelde jarenlang voorin, maar als linksback was hij het afgelopen seizoen een openbaring. Met zijn ongelofelijke fysiek had hij totaal geen moeite om zich verdedigend staande te houden tegen de rechtsbuitens, waardoor hij zich naar hartenlust kon richten op het aanvallende gedeelte. Daarbij plukt hij de vruchten van zijn jaren als aanvaller, want Scholten heeft een actie, hij is snel, goed in de kleine ruimte en daardoor een toegevoegde waarde als back.

Langs de lijn bij O15 werd een keer gezegd dat Scholten alles op 120 procent doet en dat hij zich daardoor weleens voorbij loopt. Daar zit misschien wel wat in. Hij rent en vliegt en loopt tegenstanders ondersteboven als hij het genoeg vindt. Een foutje kan hij door zijn snelheid makkelijk repareren, maar het is aan de coaches om die foutjes er zoveel mogelijk uit te halen. Maar Scholten moet vooral niet te veel veranderen en niet soberder worden, dan blijft hij namelijk een fijne attractie op de linkerflank.

Kenneth Taylor (15 jaar, O15)
Door naar de middenvelders, te beginnen met Kenneth Taylor. De linkspoot begon in O15, ontwikkelde zich snel, maakte de stap naar O16, maar mocht de laatste weken van het seizoen als steunpilaar meedoen bij O15 in de jacht naar de titel en de beker. Taylor zal volgend seizoen samen met Sontje Hansen als enige speler uit de huidige O15 naar O17 doorschuiven en dat vertelt het hele verhaal. Hij is zijn lichting misschien wel een beetje ontgroeid en moet uitgedaagd worden.

Bij O17 zal hij straks waarschijnlijk wat meer moeten bikkelen en dat zal hem goed doen. Taylor heeft een fluwelen linker, maar is eigenlijk zo goed als tweebenig. Hij kan op alle drie de posities op het middenveld uit de voeten en speelde ook al meermaals als inschuivende verdediger. In de rij Davy Klaassen - Donny van de Beek past Taylor op termijn misschien wel perfect. Hij is een passer, met een goede trap, een goede fysiek en weinig poespas. Een middenvelder voor wie volgend seizoen een uitdaging wordt, maar de regel dat grote talenten zich snel aanpassen aan een niveautje hoger, gaat voor Taylor tot dusverre altijd op.

Jurgen Ekkelenkamp (17 jaar, O17)
Veertien goals, alleen in de competitie. Jurgen Ekkelenkamp deed in het afgelopen seizoen wat niemand ooit van hem verwacht had; hij ontwikkelde zich tot een scorende aanvallende middenvelder. Uit alle hoeken en standen schoot hij raak voor Ajax O17, waarmee hij een essentiële rol speelde in de landstitel voor zijn ploeg. Twee jaar geleden was hij nog verdediger, vorig seizoen een controleur, maar dit seizoen sloeg alles.

Ekkelenkamp zal voor veel supporters misschien niet tot de verbeelding spreken, maar daarmee doen velen hem veel te kort. Hij is goed in de combinatie, snapt het spelletje, hij is goed in de duels, goed in de lucht, met zijn uitschuifbenen zit hij overal tussen en daar kwam dus het scorende aspect bij. Tijdens het toernooi van O17 in Varsseveld hoorde ik twee achterhoekers langs de lijn een opmerkelijke vergelijking maken: 'Die nummer tien heeft het loopje van Jari Litmanen.' Ik moest grinniken, maar vond de vergelijking treffender dan ooit. Als één speler heeft bewezen dat je hem niet op zijn eerste indruk moet beoordelen, is het Litmanen wel.

Ryan Gravenberch (14 jaar, O17)
Er is al veel over hem gezegd en geschreven, maar natuurlijk mag hij niet ontbreken in de lijst van opvallende/beste jeugdspelers. Ryan Gravenberch speelde afgelopen seizoen voor O15, O16 en O17 en dat terwijl hij veertien jaar is. In de winterstop durfde Ajax het aan om hem door te schuiven en Gery Vink stelde hem vanaf de start meteen op. Gravenberch begon onwennig, maar na enkele wedstrijden paste hij zich aan (zoals het grote talenten dus eigen is) en werd hij de man met de creativiteit, die broodnodig was.

Gravenberch strooide, gaf assists, maakte doelpunten en was zo net als Ekkelenkamp van cruciale waarde voor O17. Op de Future Cup liet hij het ook op het hoogste niveau zien, waarmee het publiek ook overtuigd was. In tegenstelling tot zijn broer Danzell Gravenberch is Ryan niet heel breed, maar juist lang en wendbaar. Hij heeft een groot technisch arsenaal en kan zo ontzettend goed voetballen. Hij heeft alles in zich om een moderne middenvelder te worden, met inhoud, fysieke bagage en voetballend vermogen. Aan Ajax om dat op de juiste manier te begeleiden.

Naci Unuvar (14 jaar, O15)
Ik had ook Ian Beelen of Max de Waal kunnen noemen, maar waar die twee na de winterbreak ook plots moesten omgaan met af en toe een plekje op de bank, ging Naci Unuvar door met waar hij mee bezig was. De kleine dribbelaar op het het middenveld maakte 23 goals voor Ajax O15, een ongekend aantal voor een spelmaker. En vergeet niet dat Unuvar slechts eerstejaars C-junior is en ook gewoon nog wedstrijden speelde voor O14 én O16.

Velen vergelijken hem met Nouri, maar Unuvar is vooral Unuvar. Hij is een echte nummer tien, die anderen in stelling brengt, maar zelf ook kan scoren. Unuvar maakte daarbij veel doelpunten met zijn hoofd, wat opmerkelijk is voor zijn lengte. Hij is niet bovengemiddeld klein of groot en kan zich daardoor ook mengen in de fysieke duels. Hij is een bijtertje, die soms weleens een kaartje te veel pakte met een onbesuisde sliding. Maar zoals zijn vader langs de lijn altijd zegt: laat dat er vooral in zitten, dan is Unuvar straks van alle markten thuis.

Sontje Hansen (15 jaar, O15)
De topscorer van Ajax met een indrukwekkend aantal van veertig (!) goals voor Ajax O15. In de elftallen die wij als Ajax Showtime volgen (O15 tot en met O19) ook de aanvaller met de meeste progressie in één jaar. Hansen maakt volgend seizoen de stap naar O17 en dat is net als bij Taylor niet voor niets. Veertig goals is razend knap, maar tekent ook de overmacht die de spits heeft tegen zijn leeftijdsgenoten. In tegenstelling tot Brian Brobbey heeft hij daarbij niet eens het voordeel van een ongelofelijk fysiek lichaam, hij is gewoon beter dan de rest.

Hansen is snel, wendbaar, technisch, goed in de combinatie, dodelijk voor de goal en hij heeft oog voor zijn medespelers. De tandem Unuvar - Hansen draait al seizoenen lang op volle toeren en alleen om die reden is het jammer dat Hansen de stap maakt naar O17. Voor de aanvaller is het verder namelijk vooral een perfecte gelegenheid om zich te meten met een niveautje hoger. Dat hij met de aanwezigheid van Brobbey ook veel vanaf de zijkant zal gaan spelen, is daarbij niet zo erg. Bij Oranje O15 toonde hij al aan dat hij ook daar prima uit de voeten kan, wachtend op zijn kans in de punt.

Kaj Sierhuis (19 jaar, O19)
Tsja, moeten we er nog iets over zeggen? Hij maakte één goal per 83 minuten en was daarmee dé drijvende kracht achter het succes van Ajax O19. De spits heeft ongelofelijk grote stappen gemaakt, want wie had in B1 verwacht dat hij twee jaar later met een driejarig contract en een debuut in Jong Ajax de wereld zou toelachen? Ik niet, zeg ik heel eerlijk. Het verhaal is bekend; hij werkte zich op van vijfde spits naar de onbetwiste nummer negen en de Jupiler League wordt zijn volgende podium.

Ik sta nergens meer van te kijken, dus zet ik alvast in op meer dan twintig goals in de eerste divisie, want Sierhuis is gemaakt om goals te maken. Voetballend is hij zoveel beter geworden en daarmee wordt hij steeds completer. Met Huntelaar en Dolberg heeft Ajax twee spitsen komend seizoen, ervan uitgaande dat Cassierra wordt verhuurd. Een dik verdiend debuut in de hoofdmacht sluit ik daarom zelfs niet langer uit.Bram van der Ploeg
(Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Schijt hebben, acties maken
6. Meer van deze Noa Lang
7. 'Wonderkind' Real bij Ajax
8. 11 clean sheets, geen contract
9. Knopper maakt indruk met B2
10. Kluivert kijkt geïnteresseerd toe
11. Jeugdbeleid Ajax wankelt niet
12. 'Rode Redan' op naar comeback
13. Welkome afleiding De la Vega
14. Dani de Wit, motor van A1
15. Droomjaar Gravenberch
16. Transfer kent alleen verliezers
17. Fijne keepersstrijd bij O17
18. Flemming verdient basisplek
19. Een felbegeerde krabbel
20. Kemper maakt grote indruk
21. Na regen komt zonneschijn
22. Sierhuis blijft verbazen
23. Pasquali, even geduld a.u.b.
24. Ajax gaat ooit de YL winnen
25. Ajax-jeugd vreet Feyenoord op
26. Doodzonde, maar shit happens
27. Hansen stapt uit de schaduw
28. O17 sobere vechtmachine
29. Is er leven na Redan?
30. Talentenfabriek stokt nooit

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.