Ajax' Kweekvijver: Derde seizoen ten einde

BvdPloeg, 29-06-2017 om 09:00, 13918 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

De transfers van Francesco Antonucci en Daishawn Redan, een seizoen vol met prijzen, de stap van Justin Kluivert naar het eerste elftal, de wederopstanding van Noa Lang en het jaar vol doelpunten van Sontje Hansen en Kaj Sierhuis. Het is slechts een greep uit alweer het derde seizoen van de Ajax' Kweekvijver, dat met de zomerstop voor de jeugd ten einde komt.

Na een jaar met het vertrek van Wim Jonk was het afgelopen jeugdseizoen eigenlijk een oase van rust. Er kwam een nieuwe trainer bij Ajax O19, er waren veel jonge spelers die al vroeg werden doorgeschoven en onder de streep had het allemaal eremetaal tot gevolg. Lang niet altijd met goed voetbal, de zaterdagen waren echt niet altijd leuk, maar aan het einde van de rit trok ik weer met alle plezier door heel Nederland.

Met John Heitinga voor de groep bij O19, ongelofelijk veel jong talent bij O17, een fijne lichting dat toe is aan O16 en nieuwe jongens die we gaan volgen in O15, is er voor komend seizoen weer genoeg om over te schrijven. In augustus zal de Ajax-jeugd weer starten, om enkele weken later weer te beginnen aan de competitie. Gelukkig is er met Ajax 1 genoeg om de tijd uit te zingen. En voor wie alles nog eens rustig wil teruglezen, alle 32 delen van het seizoen staan hieronder.

Via deze weg wil ik verder wederom iedereen bedanken voor alle feedback, de veelal leuke reacties en de vaak prima discussies onder de stukken of op Twitter. Ieder jaar probeer ik een stapje extra te zetten namens AS, om ieder seizoen met meer en actueler nieuws te komen en daarmee inhoudelijke Kweekvijvers tot gevolg. Net als de eerste twee seizoenen waren de 'kijkcijfers' weer hoog, dus zie ik iedereen graag terug in deze rubriek bij de start van een nieuwe jaargang! Is er iets wat je kwijt wil, heb je tips of op/aanmerkingen? Ik hou me 24/7 aanbevolen.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Schijt hebben, acties maken
6. Meer van deze Noa Lang
7. 'Wonderkind' Real bij Ajax
8. 11 clean sheets, geen contract
9. Knopper maakt indruk met B2
10. Kluivert kijkt geïnteresseerd toe
11. Jeugdbeleid Ajax wankelt niet
12. 'Rode Redan' op naar comeback
13. Welkome afleiding De la Vega
14. Dani de Wit, motor van A1
15. Droomjaar Gravenberch
16. Transfer kent alleen verliezers
17. Fijne keepersstrijd bij O17
18. Flemming verdient basisplek
19. Een felbegeerde krabbel
20. Kemper maakt grote indruk
21. Na regen komt zonneschijn
22. Sierhuis blijft verbazen
23. Pasquali, even geduld a.u.b.
24. Ajax gaat ooit de YL winnen
25. Ajax-jeugd vreet Feyenoord op
26. Doodzonde, maar shit happens
27. Hansen stapt uit de schaduw
28. O17 sobere vechtmachine
29. Is er leven na Redan?
30. Talentenfabriek stokt nooit
31. De meest opvallende elf
32. Eerste jaar zonder A2

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ElFlaco14
Nieuwe B1 in mijn ogen...meest getanlanteerd team van Ajax.
Ben benieuwd hoe Vink dit gaat managen, heeft luxe probleem met zo veel goede spelers.
0 0
geDaante
Je stukken worden gewaardeerd Bram, en ik lees ze altijd met plezier, maar wat je hier als positief brengt, is eigenlijk negatief.

Die 'rust' is een gevolg van al die egootjes pleasen en de ruimte geven, ten koste van de individuele ontwikkeling van de talenten en de clubvisie. En ook van vriendjespolitiek en conservatisme.

Die nieuwe trainer voor -19 was niet bepaald een goede zet, en Vink voor de -17 was nog erger. En nóg erger is dat Vink nog kan blijven zitten ook. Heitinga puur aangesteld om het zijn van een oud-Ajacied, wat heeft hij bewezen? Het is puur te hopen dat hij heel veel van Keizer opgestoken heeft, maar dit is geen beleid.

Vaak verschrikkelijk voetbal dat on-Ajax was, met name in de bovenbouw. Prijzen boeien niet, helaas is dat nu wel weer meer het geval, weer ten koste van de individuele ontwikkeling.

Je brengt het dus alsof het allemaal zo positief is post-Jonk, maar dat is het allerminst. Van een opleiding waarin de lat zo hoog mogelijk gelegd werd, een topsportklimaat nagestreefd werd met iedereen die in dezelfde visie meemoest (vandaar vooral onrust), en waar kwaliteit leidend is, naar een opleiding die maar wat aanklooit, de clubvisie niet meer bewaakt en die jeugdtrainers hun eigen incompetente stempeltje laat drukken (want anders spelen de onderdrukte egootjes weer op), jeugdtrainers aanstelt puur omdat het oud-Ajacieden zijn, etc.

Als het maar fijn en vredig is op De Toekomst. Ik zou niet zo negatief willen zijn, maar ik kan m'n ogen er niet voor sluiten, en mezelf voor de gek houden.

2 0
BvdPloeg
Ik kan me echt volledig vinden in jouw verhaal. Ik schrijf ook alleen dat er een oase van rust was, niet dat dit goed of slecht is. Voor mij als jeugdwatcher is het prettiger werken met rust, maar ook ik had liever Jonk nog gehad. En dat O19 en vooral O17 matig voetbalden, is natuurlijk meer dan eens aangekaart. Dat moeten we vooral blijven doen, want dat de briljantjes uit de O19 komend seizoen bijna alleen maar van buitenaf komen, is geen reclame voor de opleiding.
0 0
geDaante
Thanks voor je reactie Bram, en goed dat je het even nuanceert, al had je er natuurlijk een positieve kijk op mogen hebben ;).

Los van die briljantjes van buitenaf, is het denk ik nog veel belangrijker die bovenbouw weer te laten spelen zoals het hoort; zoals het eerste en des Cruijffs, zodat die briljantjes vanuit de eigen onderbouw en middenbouw van de opleiding, waar er gelukkig wel veel van zijn, dat spel aanleren en in de diepte en breedte uitgedaagd worden hun voetbalcapaciteiten te ontwikkelen, want dat spel vraagt alles van een speler, in de kleine ruimte ook nog eens veelal.

Dat gefocus op teamresultaat moet er weer heel snel uit, ongelooflijk dat men dat weer zo belangrijk vindt. Met Vink die mag blijven zitten, heb ik eigenlijk geen hoop dat dit zal veranderen komend seizoen, en daarna eigenlijk ook niet, want wie pakt dit dat aan als het nu al niet gebeurt?

Maar ik houd onder meer jouw boeiende stukjes bij, en dan zie ik het wel.
1 0
31xAjax
De briljantjes komen altijd van buitenaf....
0 0
geDaante
Hij bedoelt talenten die het overgrote deel van de opleiding doorlopen hebben, dus vroeg gescout. Talenten van 16-17, zijn eigenlijk gewoon aankopen, die je nog wat bij kan schaven.
0 0
31xAjax
De jeugdopleiding staat en valt bij hoede scouting, meer eigenlijk niet. Talenten worden geboren niet opgeleid. Hebben we een goede lichting, dan hebben we goed gescout. Hebben we geen goede lichting dan hebben we minder goed gescout.

De toegevoegde waarde van de jeugdtrainer wordt vaak overschat, of die nu Vink of Jonk heet. Ook spelen in het teambelang en leren winnen hoort daarbij. Voetballen kunnen ze allemaal, dat is allemaal aangeboren. Of leef jij nog in de illusie dat Jonk het Nouri, van de Beek en Kluivert heeft bijgebracht???

Wordt eens wakker joh....
0 0
geDaante
Dan houd je er een veel te simpele en kortzichtige kijk op na.
0 0
31xAjax
Voetbal en het leiden van een BVO is eigenlijk ook simpel maar wordt onnodig gecompliceerd gemaakt door gasten die denken zoals jij....
0 0
ajaxinho
Top!

Op naar weer een mooi seizoen voor het eerste.
En hopelijk minder leegloop in de jeugd.
0 0
Mikes
Dit blijft een topartikel! Ben blij dat jullie er zijn om verslag uit te brengen over jeugdspelers!! Net als het verhaal achter kijk ik ook hier altijd naar uit om het te lezen.
0 0
RH1900
Precies, helemaal nu Ajax TV nog maar nauwelijks wat streamt.
0 0
UltimateKaos
Ik vind juist dat ajaxTV het afgelopen jaar heel goed gedaan heeft eigenlijk, met als hoogtepunt het 'we are back' filmpje.
0 0
FlyingDutchMan
Filmpjes zijn niet verkeerd, maar het streamen van jeugdwedstrijden was dit seizoen bedroevend en op 1 hand te tellen. Erg jammer voor mij, aangezien ik door afstand niet zomaar even naar de Toekomst rijd.
0 0