Ajax' Kweekvijver: Bergkamp vol in de spotlights

BvdPloeg, 13-05-2016 om 12:25, 17817 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Jarenlang was hij het trouwe gezicht op de bank naast Frank de Boer. Wie Frank zag, wist dat Dennis niet ver weg was. Het duo leek twee handen op één buik, maar niets blijkt minder waar. De Boer vertrekt, hij neemt Orlando Trustfull mee en Bergkamp blijft achter. De man die nooit een woord teveel zegt, moet nu gaan bewijzen dat hij een zogenaamde cultuurbewaker is of kan zijn. De spotlights staan niet meer op De Boer, maar op zijn rechterhand. 

Een cultuurbewaker. Het is een populair woord bij Ajax, maar wat houdt het eigenlijk in? Bergkamp had het erover in een uitgebreid interview met VI en De Boer zelf noemde zijn spelers vaak cultuurbewakers. Op het moment dat Edwin van de Sar het donderdag zei, knalden de vraagtekens in mijn hoofd. Welke cultuur? En wat is daar nog van over?

Ik vrees dat er wordt gedoeld op de cultuur die Johan Cruijff wilde introduceren, maar zoals ik al weken schrijf, zou Ajax er goed aan doen de naam van de overleden legende niet langer te gebruiken na de zetten die op De Toekomst zijn gedaan. De club slaat een nieuwe weg in waar Cruijff totaal niet achter had gestaan. Het uitgangspunt dat jeugd moet doorstromen naar het eerste elftal is ongeveer het enige wat nog overeind staat.

Als de Cruijff-cultuur bovendien de cultuur is waar Van der Sar het over heeft, is Bergkamp dan wel een bewaker? Of was hij juist degene die er als brug tussen eerste elftal en jeugdopleiding voor zorgde dat deze cultuur binnen enkele maanden teniet werd gedaan? Waar Bergkamp zelf verkondigde dat hij er voor wil zorgen dat 'Plan Cruijff behouden blijft', daar was hij als bewaker en belangrijke pion na het vertrek van Wim Jonk juist degene die veel veranderde.

Ik vind het dan ook interessanter dan ooit dat Bergkamp blijft en als cruciale schakel wordt neergezet door Van der Sar. Hij moet nu de daad bij het woord voegen en laten zien wat al die gemaakte plannen uit het verleden echt voor hem betekenen. De Boer is er niet meer om tijdens iedere persconferentie of tijdens interviews recht te lullen wat krom is. Dat neem ik hem overigens niet kwalijk. Zijn taak was het eerste elftal, zijn taak was niet om cultuurbewaker te zijn.

Toch leek hij het wel want waar Bergkamp wekelijks schitterde in afwezigheid, daar was De Boer bijna wekelijks te vinden op De Toekomst. Hij was er zelfs toen Ajax A1 de Youth League-wedstrijd speelde tegen Chelsea in Londen en vanaf de start wist hij alle spelers bij voornaam te noemen, of het nu om D1 of A1 ging. De Boer wierp zich op als schakel tussen eerste elftal en jeugdopleiding, maar was dat op papier helemaal niet.

Met het vertrek van de coach valt dus ook nog die spontane gast weg die er wekelijks voor zorgde dat jeugdspelers het idee kregen dat er naar hen gekeken werd. Over het eerste elftal maak ik me niet zoveel zorgen. Een nieuwe trainer betekent automatisch dat er dingen gaan veranderen, hoe graag Ajax dat ook wil voorkomen. Benieuwd ben ik vooral naar de manier waarop cultuurbewakers een afbrokkelende cultuur zonder uithangbord De Boer gaan bewaken.

Bergkamp staat vol in de spotlights en dat is waar hij eigenlijk helemaal niet van houdt. Hij kan het nu eigenlijk niet meer maken om stil en afwezig te zijn. Wat hij achter gesloten deuren allemaal doet, daar moet hij nu ook mee op de voorgrond treden. Hij moet bewijzen dat de aanzwellende kritiek richting zijn persoon onterecht is. Dat doet hij niet door A-junioren vervroegd naar Jong Ajax door te schuiven of het volledige trainingsschema op de kop te gooien. Dat doet hij door de restjes van Plan Cruijff te bewaken alsof het zijn leven is. Want na de uitspraken van Van der Sar weten we nu eindelijk naar wie we écht moeten kijken als er de komende maanden dingen dreigen fout te gaan.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip
Deel 11: Dolberg briljant en klungelig
Deel 12: 'Oordelen over opleiding te vroeg'
Deel 13: 'Duitse schimmel!'
Deel 14: 'Ajax heeft Noa Lang'
Deel 15: Sierhuis meldt zich aan het front
Deel 16: Gevolgen niet te overzien
Deel 17: Eiting groeit razendsnel
Deel 18: Ajax speelt met vuur
Deel 19: Groeibriljant Dolberg beloond
Deel 20: De allerbeste elf van 2015
Deel 21: Bay en zijn Osteitis pubis
Deel 22: Keihard voor Kluivert en Lang
Deel 23: Kippenvel op de armen
Deel 24: Het grootste verlies na Jonk
Deel 25: 16 jaar en nu al steunpilaar
Deel 26: Lange bal doet zijn intrede...
Deel 27: Gewezen sterren plots terug
Deel 28: 'In A1 word je afgeslacht'
Deel 29: Ajax heeft z'n pitbull terug
Deel 30: Treurend richting de pub
Deel 31: 15-jarige absolute uitblinker
Deel 32: Opleiding moet koers bepalen
Deel 33: De voor- en nadelen van A2

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
carel romijn
Bergkamp moet doen waar hij goed in is. Het sturen en begeleiden van talenten . Maar niet meer op de bank gaan zitten als een dood vogeltje.
0 0
gras
Zo uitgesproken zie ik vdPloeg zelden. Maar hij heeft een punt, Bergkamp moet het nu laten zien.
1 0
gebruikersnaam
Deze man is de laatste persoon die bij de revolutie een rol speelde en de persoon die de meerderheid achter zijn visie kreeg ipv de visie van Jonk. Wat mij betreft zijn er dan ook maar 2 geschikte rollen en dat zijn hoofd jeugdopleiding of technisch directeur. Het heeft genoeg koppen gekost dus laat het maar zien dat jou visie in praktijk een goeie visie is
1 0
afca95
Jonk vraag 7 miljoen voor herstructurering voor de jeugdopleiding. Wat doen overige mensen van het TH inclusief RVC ze kopen Sinkgraven voor +- 8 miljoen... Bergkamp had partij voor Jonk moeten kiezen en de filosofie moeten bewaken. Er is nu gewoon jeugd wat beter is dan Sinkgraven. Hoe kan je tegen Jonk zeggen je krijgt niet meer geld terwijl je 1 of andere prutser uit Heerenveen koopt. Onbegrijpelijk. Bergkamp moet wegwezen lekker naar Arsenal gaan. Top voetballer geweest als spelers voor Ajax mooie dingen gedaan, maar voor deze functie is hij ongeschikt!
3 -2
Bus18
Bergkamp hoeft niet weg. Spelers zijn lovend over zijn individuele trainingen. Hij moet lekker spitsen of techniek trainer worden, hij is ongeschikt gebleken als verbinding tussen de Toekomst en de Arena en als assistent trainer.
2 -1
Civilengineer
Er wordt veel gesproken over het plan Cruiff. Het duurde eventjes maar ik heb eindelijk het document gevonden dat Johan Cruijff in maart 2011 indiende. Het wordt nu hopelijk duidelijk dat het ''plan'' een filosofie was en geen uitgewerkt plan.

Bron: https://drive.google.com/file/d/0Bx0PeoZwe4IlTjgtazZlTDI2T0U/view?usp=sharing
2 -3
tijger19
Leuk document om door te lezen, voetbal technisch en inhoudelijk zeer sterk. Alleen het plan mist organisatorische uitvoerbaarheid, het is een utopie om te denken dat mensen (hoe zulke goede vrienden dan ook) kunnen fungeren in een organisatie waarin de rollen en functies niet duidelijk zijn, ik quote: 'Structuur, regels en procedures zijn niet leidend maar ondersteunend aan opleidingsproces.'. Ik geloof in het plan zoals het hier staat, rapport Cruijff. Alleen heeft het nog een uitvoerbare, organisatorische 'touch' nodig.

Zelf studeer ik Bedrijfskunde en Filosofie, en er staat zoveel interessants in dit document, dat ik het gewoon enorm jammer vind dat ik niet meer over de stand van zaken weet. Als je dit plan, in een iets zakelijker jasje kan steken, organisatorisch kan fine-tunen dan is er nog zo veel kwaliteitsverbetering binnen Ajax mogelijk.
0 0
gi0vanni
Het trieste is dat de contracten verkeerd zijn opgesteld (niet door Cruijff). En nog triester is dat zelfs dit geen probleem was als ze dingen goed met elkaar overlegt en uitgevoerd hadden op basis van die filosofie.

Want Jonk volgde de filosofie wel uitvoeren maar de rest op wat uitzonderingen na niet. (ze hadden het wel beloofd) Hij heeft meerdere malen aangegeven dat ze dingen niet goed deden maar omdat hij als hoofd jeugdopleiding niets te zeggen had in de democratie stopte hij met overleggen omdat het toch geen zin had.

Verder gaf hij aan dat hij dingen wou oplossen maar de rest niet want ze wilde Cruijff's filosofie niet volgen maar die van hun zelf. Dus kwamen ze met een gepaste oplossing op het perfecte moment. Precies toen Cruijff ziek werd namen ze de macht over en werd alles wat met Cruijff te maken had (inclusief Cruijff) buitengewerkt.

Dus als je met mensen werkt die iets anders doen dan ze beloofd hadden en je tegenwerken dan kan het nog zo goed organisatorische goed geregeld zijn maar dan faalt het altijd.
0 0
Kingoffdatoilet
Ah leuk nog een bedrijfskundige. Als ze er gewoon een team van bedrijfskundigen en andere mensen op zetten zou je een geweldig plan kunnen schrijven. Interessante mogelijkheid. Dit moet dan wel in samenhang met mensen die verstand van voetbal hebben.
0 0
PeterVKV
Precies, doordat die mix ontbrak is het fout gegaan. Alleen maar voetbalverstand is niet genoeg. Aan de andere kant is het ongelooflijk dat mensen als van Wijk en Weijers dit hebben laten gebeuren. Je zou bijna denken.......
0 0
Kingoffdatoilet
Die zijn dus niet capabel genoeg
0 0
PeterVKV
Blijkbaar niet. De meesten willen het niet weten en ratelen bij elke gelegenheid hetzelfde verhaal af alsof ze insiders zijn. Cruijff heeft overigens zelf gezegd dat het een filosofie is. Die filosofie had daarna moeten worden uitgewerkt door directie/TH in een uitgebreid en gedetailleerd business plan waar iedereen achter stond. Dan waren alle problemen met Jonk niet ontstaan. Dat zal ook wel de reden zijn geweest dat de RvC kinsbergen heeft ontslagen, want die was daarvoor verantwoordelijk als algemeen directeur.
0 0
gi0vanni
Als niet insider kun je toch veel weten. En hoe? Simpel door te luisteren wat er gezegd werd en minstens net zo belangrijk door te kijken naar hun daden.

Zo gaf Jonk aan dat de rest dingen niet goed deed en dat hij die wou oplossen.
(Kun je dus weten door te luisteren.)
Maar de rest wilden dit niet dus hebben ze hem ontslagen.
(Kun je weten door hun daden.)
0 0
ProfessorX
het werd een plan genoemd wat uitgewerkt werd
0 0
PeterVKV
Als het plan of de filosofie goed was uitgewerkt dan was het conflict niet ontstaan. Als Bergkamp en de rest van het TH in strijd met dat op schrift gestelde, gedetailleerde plan hadden gehandeld dan had Jonk zich hierop juridisch kunnen beroepen, maar dat deed hij niet dus zal het er wel niet geweest zijn. Logisch.
0 0
Rho1980
Mooi! Vind het ook te suf voor woorden dat alles wat Jonk heeft gedaan en gezegd maar ook klakkeloos voor waarheid werd aangenomen. Het lijkt me logisch dat voetbal voorop staat en begrijp heel goed dat oa Bergkamp heeft gezegd "we zijn een voetbalclub en geen medisch lab!". Je kan het ook overdrijven, performance coaches ok....maar je hebt er geen tig nodig om te weten hoe je moet lopen met of zonder bal....laat staan schieten en het verdere techniek. Bergkamp als cultuurbewaker, als ena beste Ajacied ooit vind ik het prima! Denk dat veel clubs jaloers zijn met zo'n persoon binnen de organisatie.
0 0
gi0vanni
Als de gene zegt die de filosofie opgesteld heeft dat Jonk het goed deed dan zal dat wel kloppen. Het gaat er ook niet precies om wat ze wel en niet goed deden maar meer om het feit dat ze beloofd hadden die filosofie te volgen.

Maar dat deden ze niet dus zijn het gewoon leugenaars. Ze denken dat ze hun filosofie in tegenstelling van die van Cruijff bij deze tijd past. Maar de filosofie van Cruijff is tijdloos. (Het voetbal evalueert wel maar nog steeds vanaf die basis.)
0 0
3sterren
Het is inderdaad de rol, die Frank De Boer naast zijn taken bij het eerste, zo belangrijk maakte voor de club.
Constant speurend naar nieuwe spelers voor het eerste. Al dan niet gedwongen door een starre rvc die de overvolle knip hermetisch gesloten hield.
Die betrokkenheid en interesse in de talentvolle jeugd, dat zal Ajax niet gauw meer terugvinden bij een nieuwe eindverantwoordelijke voor Ajax 1.

Bergkamp zal het heus wel goed doen. Is een intelligente man, met veel voetbal gogme. En bovendien een icoon van de club met een rood-wit gekleurd hart.

Laat Bergkamp maar schuiven, immers: ”stille wateren hebben diepe gronden”.

0 -1
BRAMHOUTEN
Misschien moet je dan eens goed luisteren wat spelers vertellen over bergkamp, dan had je kunnen weten wat hij toevoegt,
0 -2
ProfessorX
dan moet jij eens goed de studie boeken gaan herlezen , want wat is nu een verschil tussen een coach en een trainer ?
2 0
gebruikersnaam
Volgens het woordenboek is er geen verschil
0 -2
ProfessorX
dan loop dat boek achter .
0 0
afca95
Ja de techniek en motivatie spat er af bij deze selectie!
2 0
Bus18
Dan moet Dennis spitsentrainer worden.
2 0
Sulejmanibesteaankoopooit
Ik heb echt geen idee wat Dennis Bergkamp toevoegt aan Ajax. Hij zegt niks op de bank, overlegt niet tijdens de wedstrijd. Ik heb echt het idee dat hij daar een beetje op de eerste rang leuk voetbal zit te kijken.
Daarnaast praat hij blijkbaar binnen de club wel genoeg om het aan de stok te krijgen met iedereen.

Weer een mooi voorbeeld, net als overmars, dat je een hele goede voetballer kan zijn, maar absoluut niet in een organisatie kan werken omdat je simpelweg de ballen verstand hebt van hoe je je moet schikken en samenwerken in een bedrijf.
1 -1
3sterren
Als je echt geen idee hebt kun je je beter afzijdig houden van het geven van commentaar.

Zonder idee wel conclusies trekken en bovendien respectloze karakterbeschrijvingen posten –weliswaar in bedekte termen– toont dat je zelf de ballen verstand hebt hoe je je fatsoenlijk dient te gedragen op een Ajax forum, jegens Ajax iconen.
0 -2
afca95
Dus Ajax iconen mogen geen kritiek krijgen? Als ze niet functioneren moeten ze gewoon weg. Niemand staat boven de club Ajax
1 -1
Sulejmanibesteaankoopooit
Dat ik geen idee hebt komt omdat hij zich zo weinig uit, en weinig laat zien. Ik baseer mijn mening op wat er wel naar buiten komt, informatie die ik dus tot mijn beschikking heb.
Daarnaast is het volstrekt abject dat een kritische houding jegens Ajax iconen wordt gezien als een gebrek aan fatsoen.
1 -1
Ajacied1989
Je hebt zo weinig informatie tot je beschikking dat jouw commentaar onmogelijk als kritiek kan worden beschouwd, eerder als ongefundeerd gezeik.
0 -1
Leipeshitouwe
Vraag me af of Dennis the Menace nog iets gaat doen aan jeugdspelers die prive naar performance trainers stappen. Zal wel niet want Dennis the Menace wilt iedere dag om 1 uur thuis zijn en niet teveel aan zijn hoofd hebben. Dennis the Menace gaat ook de dames van Laren 6 hockeytraining geven namelijk.
2 -1
ajaxinho
Bergkamp ruilen voor Litmanen.

Als speler toen, als trainer nu!
1 0
Ajaccus
In principe zou van der Sar als voorzitter van het technisch hart de communicatie moeten doen en duidelijkheid verschaffen.
Een mening over Bergkamp kun je denk ik alleen formuleren als je weet wat zijn rol is en taken zijn.
Maar ik ben ook vreselijk nieuwsgierig naar wat er nu precies in zijn pakket zit, waar hij verantwoordelijk voor is en of hij dat naar tevredenheid uitvoert. Ik moet wel zeggen dat hetgeen hij naar de buitenwereld laat zien, een bijzonder passieve uitstraling heeft.
1 0
geDaante
Met cultuur bewaken bedoelt Bergkamp niet de Cruijff-cultuur of visie, maar de cultuur waarin hij zelf met Ajax is opgegroeid, en de cultuur die er zat pre-revolutie, oftewel terug naar het oude, geen performance coaches, niet rouleren, geen gekke dingen en progressieve ideeën, gewoon weer met de punt naar voren, coaches terughalen die lang bij Ajax gezeten hebben (en keihard hebben gefaald, maar dat boeit hem blijkbaar niet), vriendjes terughalen, trainers weer hun eigen eilandje geven en hun eigen dingetje laten doen, etc.

Het schijnt dat hij de laatste Cruijff-gezinde werknemers aan het wegpesten is door ze te degraderen wat betreft werkzaamheden, maar dat zijn woorden van een insider, die ik overigens zeer betrouwbaar vind, maar blijft een beetje speculatie.
6 0
MichelAngelo66
Hij lijkt me vrij conservatief, maar als dat zo is dan is hij de ultieme Brutus. Ik zie hem nog naast Cruijf en Jonk staan.
0 0
Bus18
Dan kan ik je de hand schudden, heb dat verhaal namelijk ook gehoord. Alleen kan ik niet beoordelen of het echt zo is. Zou me overigens niet verbazen als het waar blijkt te zijn.
3 0
Bus18
Hilarisch om te zien dat wdka,deepblue en russelwestbrook Bram van alles gaan verwijten. Komen en kwamen julie zelf wel eens op de Toekomst heren?
Bergkamp heeft zich zelden of nooit laten zien daar. Hoe kan die man beoordelen wat Jonk en Jongkind doen dan? Sinds Jonk weg is worden ongeveer alle innovaties teruggedraaid om nog maar te zwijgen over de gewijzigde tactiek na de winterstop. Lange ballen of opbouw via de backs, zelfde als bij bij Ajax 1, Iets waar Cruijff fel tegen was.
Ofja eigenlijk iedereen die een beetje van voetbal houdt.
Het enige wat nu nog met plan Cruijff heeft te maken is dat ook Bergkamp vindt dat eigen jeugd in het 1e hoort. Maarja dan volgde Feyenoord ook jarenlang "plan Cruijff"....
4 0
geDaante
Precies, er is niks meer van over, maar men wil het niet zien, of ziet het wel, maar is vooringenomen, en gekleurd.

Dat laatste ook inderdaad, zo lijken ze bij Ajax ook te denken, alsof de visie en Plan Cruijff puur en alleen ging om het laten doorstromen van jeugd, en geen gekke uitgaven. Zo praten ze in ieder geval altijd. Zijn best belangrijke dingen, zeker die jeugd door laten stromen, maar het gaat natuurlijk op de manier waarop, waarop gescout wordt, hoe ze opgeleid worden, met de focus op welke aspecten, en in wat voor speelwijze, door alles voor te kauwen en teamdiscipline en tactiek, of zelf te laten ondervinden, spelplezier en positiespel, etc.?

Na het vertrek van Jonk en het eruit gooien van de performance coaches zei Said Ouaali
doodleuk dat ze wat kunnen opsteken van het fysiek van de tegenstanders, dat ze daar ook meer van in de opleiding moeten krijgen. Hoe leip is dat?! Jonk eruit geknikkerd met zijn performance coaches die juist voor dat extra fysiek moesten zorgen, en dan vlak daarna zeggen dat je dat nodig hebt? Niet normaal dit, ik kan er echt met mijn hoofd niet bij, wat een figuren.

En dan zal je zien dat ze dat fysiek er weer in willen brengen op de kansloze manier van voorheen, ofwel al scouten op sterke spelertjes, ookal zijn die een stuk minder technisch, handig en creatief. Dus van mindere, sterke voetballers, proberen er voetballend toch wat van te maken, oftewel gemaakte voetballer. Dat is wat je al die jaren ook zag. Onder Jonk was het scouten op zoveel mogelijk voetballend vermogen, de beste voetballertjes, ookal werden ze fysiek nog weggeblazen, daar worden ze alleen maar leper en creatiever van, en technischer, ze moeten dan uit de duels zien te blijven, Cruijff heeft dat zo ondergaan, en tegenwoordig ook die Frenkie de Jong en Nouri bijvoorbeeld, wat toch je meest aantrekkelijke en goede talenten zijn.
En pas als dit soort lichtgewichten met zeer veel voetballende vermogen hun groeispurt achter de rug hebben, en het eerste naderen, flink fysiek optrainen, zodat ze er niet alleen mentaal en technisch klaar voor zijn, maar ook fysiek. Zo kunnen talenten eerder debuteren, en dat was ook een speerpunt van Plan Cruijff.
5 0
Eduard
Ik vind dat t goed is dat de druk erop gaat! Er moet duidelijkheid komen over de te volgen visie. Die bepaald namelijk wat er verder gebeurd.

En ja, het is raar dat de man die er mede de oorzaak van was dat Jonk vertrok (Jonk die in de jeugdopleiding plan Cruijff volgde althans zijn construct ervan zoals Cruijff hem daarin vrij liet) en die nu in de jeugdopleiding veel terugdraait zegt dat hij plan Cruijff volgt en de cultuurbewaker is.

Hij MOET nu laten zien wat de visie is en met hem het hele bestuur De vaagheden moeten stoppen En al dat "fatsoenlijke en tevens opportunistische "we volgen plan Cruijff" moet enorm veel substantie krijge. Dat MOET want anders dobberen we maar wat voort.

Kijk bij een heldere visie

-- Haal je de passende hoofd jeugdopleidingen (Het individu centraal of t team ........en echt keuzes maken )
-- Een passende coach (aanvallend voetbal met hoge pressie dan heeft Aad de Mos gelijk met Smidt op t lijstje !! etc...)
-- trek je de juiste spelers aan
-- volgt er een duidelijke structuur in de organisatie

Zonder zo n visie rommelt t maar wat als een boemeltreintje "die heeft dan tenminste nog een rails "

Een echt goed bestuur eist een Visie en werkt daar consequent aan. Het is het bestuur van Ajax te verwijten dat ze nog steeds geen duidelijkheid hebben Van Wijers en z n club to de directie daaronder Niet best!!

Dennis kan dit niet alleen Het moet wel Maar hij heeft hulp nodig om dit nu eindelijk is goed op papier te krijgen op een wijze die heel Ajax inspireert.
1 0
Copacabana
Geweldig stuk Bram, Dennis die nooit op de Toekomst kwam wist ff te vertellen dat Jonk doorsloeg richting de kant van Jongkind.
Dat het trainen met bal omhoog ging onder Jonk vergeleken met de jaren voor de revolutie was blijkbaar niet relevant voor Dennis.
Dennis kwam liever met ongefundeerde onzin in de Vi en huilde lekker uit over Jonk en de grote boze Jongkind. Dennis wekte nog net niet in de indruk dat de jeugd de hele dag moest polstokhoogspringen.

Maarja bij de knvb gaan ze nu de twin games invoeren, daar hebben ze het begrepen.
Dennis vond het allemaal maar onzin.
7 -2
El-Futuro
Voor wat het waard is Bram, ik heb je af en toe geprikkeld met kritische kant tekeningen ten op zichte van je eerdere opinie stukjes maar dit stukje is meesterlijk geschreven.
Nu weet ik dat je onafhankelijk denkt en handelt, je bent niet gekleurd.
De informatie die jij krijgt zijn van ouders/spelers, zelf volg je ook een hoop wedstrijden en trainingen.

Dat er ook werkelijk veel aan het Plan Cruijff word verandert zijn de ouders en de spelers die er toe doen een DOORN IN HET OOG.
Jammer genoeg kunnen ze niets zeggen want er worden korte metten mee gemaakt. Er heerst nu een grote angst cultuur, Dennis en Marc zijn heel rancuneus.

Spelers lopen nu massaal naar performance specialisten buiten Ajax!!
4 -1
Eduard
Ik vind t ontluisterend om te lezen echt.

Ik heb je al vaak gezegd dat ik geen xpert ben maar ik voel dat er op de toekomst veel aan het veranderen is En dat voelt niet goed en ziet er niet goed uit

Mijn god er moet nu wat gebeuren Hopelijk komen ze bij zinnen
2 0
Bennyben
Kritiek op bergkamp van de mensen hier snap ik niet zo, wees blij dat dit soort legendes nog voor onze mooie ajax van dienst willen zijn
1 -1
gebruikersnaam
Wat ik niet snap zijn mensen die blind achter iemand aan lopen omdat hij als voetballer een legende is
1 0
afca95
Ook als je een legende bent als voetballer, wil niet zeggen dat je alles kan maken als trainer / bestuurder. Je moet gewoon presteren of je nou naam hebt of niet. Ajax is geen probeersel! Bergkamp functioneert niet in deze rol!
1 0
Mokum_32
Ik zie in bergkamp wel een man met voetbal verstand maar geen leider type. Hij heeft al met jonk en trustfull ruzie gehad lijkt me niet dat hij de organisatie kan neerzetten
1 0
Joseph
De cultuur bewaker van Ajax had natuurlijk Jonk moeten zijn. Met het verdedigende voetbal met lange ballen, had Bergkamp beter de bewaker van het gedachtegoed van PSV kunnen zijn.
2 -2
Ajacied1989
Je weet dat De Boer hoofdtrainer is?
0 0
Joseph
Ik weet ook dat Bergkamp zich met de gang van zaken ging bemoeien op de toekomt. Daar kwam hetzelfde spel naar boven als in het eerste, veel verschil zit er dus niet tussen die 2.
0 -1
Ajacied1989
A1 is echt een slag minder dan onder Jonk. Dat is duidelijk een verlies. De rest van de teams speelt gewoon vergelijkbaar als eerder dit seizoen. Er wordt hier bijvoorbeeld ook gedaan alsof de B1 ineens niet meer goed speelt, maar dat is al het hele jaar droevig.
Het verlies van Jonk als vakman is het grootste verlies.
0 0
Ajax27
Dat het stukje subjectief is boeit me niet zo... het staat ten slotte in de hoofdrubriek 'opinie'.

Waar ik wel wat meer moeite mee heb is dat Bergkamp vaak zo zwart/wit wordt weggezet. Bram, ben jij zelf wel vanaf dat de poort opengaat totdat de poort dichtgaat op de toekomst? Hou je daar een presentielijst bij? Weet jij het dag- en/of weekprogramma aan taken die Bergkamp van zijn werkgever Ajax krijgt?

Één van de weinige dingen die Bergkamp ooit in de media heeft gezegd is dat ie de nuances in de trainingen van de jeugd wou veranderen. Voor de mensen die niet weten wat dat inhoudt, is dat ie bepaalde kleine details wou veranderen. Jongens weer wat meer laten voetballen. Ik weet totaal niet wat de verhoudingen zijn qua voetbal/performance maar als dat bijv. 60-40 was, dan wilde Bergkamp het wellicht naar 70-30.

Wat ik blijf onthouden zijn de kleine stukjes in interviews die je hoorde van de spelers zelf, die aangaven dat ze nog steeds enorm naar hem opkijken.. geïnspireerd raken als ze hem horen praten over voetbal, geïnspireerd raken als ze zien wat een verfijnde voetballer het nog steeds is en wat hij hiervoor allemaal heeft gedaan. En dat ze ontzettend veel van hem leren. En volgens mij (maar dat weet ook ik niet) is dat zijn belangrijkste taak. Individuele trainingen met kleine groepjes of zelfs met losse individuen uitvoeren.

Ik hoop dat we dit boegbeeld nog lang bij Ajax mogen blijven zien!
3 -2
Joseph
Natuurlijk zegt Bergkamp niet dat hij het helemaal om wilt gooien, dan gaat hij direct in tegen plan Cruijff en dat zou niemand pikken, dus heeft hij het over "nuances" of "de goede dingen uit het plan". Maar als met het vertrek van Jonk en daarmee plan Cruijff 20 mensen vertrekken, heb je het niet over nuances. Bovendien zag je direct het resultaat van deze nuances, de lange bal werd geintroduceert, hierdoor werd de opbouw van achteruit verstoort en zet je puur in op individuele kwaliteit, een dramatisch gevolg van "nuances".
2 -3
Ajax27
Volgens mij begon Ajax vanaf toen minder stroperig te voetballen. Werd er oppurtunistischer gespeeld.. ging de bal sneller naar voren, waardoor er meer mogelijkheden ontstonden. Volgens mij begonnen zowel Younes en Milik daardoor veel beter te draaien. Ajax zal nooit een counterploeg worden, altijd een voetballende ploeg. Maar wat vaker de bal sneller naar voren krijgen was juist hetgeen wat het weer wat attractiever maakte om naar te kijken.
0 0
Joseph
Ik heb het natuurlijk over de jeugdopleiding, Ajax 1 speelt dat betonvoetbal al veel langer. Bij Ajax 1 is onder Jonk nooit iets veranderd, dat was 1 van de frustraties van Jonk toen hij er nog zat..
0 0
Ajax27
haha sorry... my bad, natuurlijk ging het over de jeugdopleiding.

Dat er 20 volgers vertrekken kan... maja iedere werknemer is te vervangen. Dus als Ajax vervolgens 15 nieuwe specialisten aanneemt dan hoor je daar in de media weinig van, maar das het logische vervolg.

Over de wedstrijden van de jeugd kan ik gewoon weinig zeggen, daar zie ik gewoon té weinig van als Limburger.
0 0
Joseph
Natuurlijk zijn die vervangen, maar het gaat natuurlijk om jongens die achter plan Cruijff en Jonk stonden en daarom vertrokken zijn. Het natuurlijk niet aannemelijk dat ze dezelfde nog eens zouden halen, dat zou botsen.
0 0
BvdPloeg
Ik bekijk trainingen en wedstrijden nu al drie jaar wekelijks. Ik heb Bergkamp twee keer gezien. Hij was één van de mensen die spelers uit B2, B1 en A2 moest wegsturen. Hoe doe je dat als je geen wedstrijd of training ziet?
2 -1
Ajax27
Overmars is ook degenen die met alle spelers op de foto staat om het contract te tekenen... maar bij 3/4 van die spelers wordt ie geadviseerd door z'n staf, door z'n scouts, door de analyses die zij maken. Dat noemen ze een bedrijf... waarin iedereen op ieders positie z'n eigen taken heeft.

Ze nemen een boegbeeld, die op een nette manier een jong talentje zegt dat ie het bij Ajax niet gaat halen, maar als ie keihard blijft werken zeker in de voetballerij terug te vinden zal zijn. Is dat zo raar?

Als ik het als spelertje van 14-15-16 jaar niet zou redden.. zou ik het evengoed een hele eer vinden en netjes vinden dat een man als Bergkamp me dat vertelt met een positief praatje erbij.
0 -1
PeterVKV
Volgens mij is de cultuur van Ajax het spelen van fris, aanvallend voetbal met veel, technisch en tactisch sterke, zelf opgeleide spelers. Dat laatste lukt nog steeds redelijk, maar dat eerste heb ik in de afgelopen jaren onder de Boer weinig gezien. Dus wat dat betreft was Frank ook niet zo'n beste cultuurbewaker en hoeven we niet zo dramatisch te doen over zijn vertrek.

Maar bedoeld wordt natuurlijk de rol van Bergkamp in het vertrek van Jonk. De cultuur van Ajax is in ieder geval niet het spelen van ren je rot voetbal met een stel overtrainde spierbundels zoals je in Engeland vaak ziet. Bergkamp vond dat men doorschoot in de performance training en wilde de balans met de techniek training herstellen. In dat opzicht heeft hij zich een prima cultuurbewaker getoond. Dat het zo escaleerde met Jonk is heel jammer, maar heeft niets met Bergkamp te maken, maar met een volledig gebrek aan sterke leiding bij Ajax.

Wel vind ik dat de cultuur bewaakt moet worden door het gehele TH en niet door 1 persoon omdat die functie erg vaag is. Bergkamp moet verantwoordelijkheid nemen voor een specifieke taak waarop hij afgerekend kan worden. Ik zou hem graag zien als hoofd jeugdopleiding. En ja, dan moet hij altijd op de Toekomst zijn.
0 -1
wdka
De reet van die volendammer likt zichzelf natuurlijk niet.
0 -5
Copacabana
Drink je nog een wodka.
1 -1
RusselWestbrook
Waarom moet Bergkamp naar de voorgrond treden?.Wat is daar het nut van?

Zodat jij lekker slapen, Bram?
1 -3
BvdPloeg
Ik slaap heerlijk. Bergkamp moet naar voren treden omdat hij het gezicht is achter alle veranderingen. Het is schrikbarend dat zoveel mensen dat kennelijk niet eens weten. Of niet willen weten, dat kan ook.
3 -1
wdka
Het is schrikbarend hoever jij in de kont van jonk gekropen bent.
1 -7
Civilengineer
Jij wilt alleen dat hij naar voor treedt zodat jij kan gaan zeiken als het verkeerd gaat. Hij voert veranderingen door waarbij het technisch hart ook volledig achter staat. Hij hoeft niet naar buiten te treden omdat het hele technische hart verantwoordelijk is.
1 -3
RusselWestbrook
Van dittem.
1 -4
Copacabana
Oneens
2 0
marwirtz
Hoe zo mooi objectief stukje, hij schrijft zijn mening en dat is volgens mij altijd subjectief. We roepen allemaal wat, maar we weten feitelijk eigenlijk helemaal niets. Alles is gissen.
Jonk is weg en gelijk is de revolutie van Cruijff mislukt. Ze hebben andere accenten gelegd, dat wil niet zeggen dat men niet meer volgens de cultuur van Cruijff werkt.
Ik kan e n wil niets roepen, alleen dat ik het voetbal van Frank de Boer niet het Ajax voetbal vond. En ik hoop dat dit wel weer terugkomt. Ik word liever 2e met fantastisch voetbal dan 1e met Ajax onwaardig voetbal.
2 -2
wdka
Je hebt hier wel een mooi objectief stukje journalistiek uit je kokosnoot geperst. Die bram, lepelt dat gewoon even op uit z'n onderbuik. Je bent net fischer af en toe een bevlieging maar voornamelijk kut met peren. Zoals Frankie zou zeggen: Brammetje, doe maar even wisselen joh.
2 -3
RusselWestbrook
Haha helemaal dit.
0 -2
BRAMHOUTEN
Wat een verschrikkelijk slecht stuk dit. Moet zeggen dat mijn naam genoot vaker slechte stukken schrijft.... Zal wel aan de naam liggen :)
0 -10
Civilengineer
Plan Cruijff wordt te pas te onpas gebruikt. Niemand weet wat plan Cruijff werkelijk is, dus ook onze columnist.

De aanval op Bergkamp is natuurlijk ook onnodig. Hij wil Ajax verder helpen met zijn interpretatie van de filosofie van Cruijff. Maak hem hoofd jeugdopleidingen.
3 -1
BvdPloeg
Waarom weten we niet wat Plan Cruijff is? Als je je een beetje had verdiept, kun je precies weten wat Plan Cruijff is. Bergkamp wil geen leider zijn, net zo min als dat hij hoofdcoach wil zijn. Daarom vind ik het ook zo interessant om te zien hoe hij met deze rol om zal gaan.
1 0
Civilengineer
Het document wat Johan in maart 2011 indiende spreekt van een filosofie van Cruijff bestaande uit vier pilaren van innovatie.

- Speler: Totale ontwikkeling van de speler
- Training: Individuele training van vaardigheden
- Trainer: Training door samenwerking specialisten
- Club: Een lerende en productieve organisatie

Bron: https://drive.google.com/file/d/0Bx0PeoZwe4IlTjgtazZlTDI2T0U/view?usp=sharing

Misschien kun je de volgende keer evaluatie maken aan de hand van het document want Cruijff indiende?
0 0
Civilengineer
Een plan voor een bedrijf is meer dan een paar a4-tjes. Het zegt ook hoe het uitgevoerd moet worden. Dat ontbrak in het plan, kun je het dan nog een plan noemen? Ik denk van niet.
1 0
RusselWestbrook
Van dattum.
1 -1
RusselWestbrook
We weten het niet omdat het plan Cruijff een paar a4'tjes met daarin grote lijnen was

Daaruit zijn Plan Jonk en plan Bergkamp gekomen. Ofzo.
1 -1
BvdPloeg
En bij welke van die 2 (plan Jonk of plan Bergkamp) horen het trainen van het individu beperken, spelen zonder 6, het aanstellen van een hoofd jeugdscouting, het wegvallen van performance en het laten varen van het rouleren van trainers? Dat plan wijkt in dat geval namelijk op al deze punten af van wat Cruijff altijd heeft voorgedragen. Niet alleen in 'die paar a4tjes', tijdens zijn hele leven.
1 0
Civilengineer
Ik vermoed bij geen van de uitvoeringen maar er achter komen dat iets niet werkt zegt weinig. Alleen bij Walt Disney gaat alles volgens het boekje. Niet alles werkt zoals je verwacht. Als je dat constateert moet je doorpakken. Dan is juist het moment om de aanpak te veranderen.
0 0
BvdPloeg
'Niet alles werkt zoals verwacht'. Wat werkte er niet? Dit is niet alleen mijn mening, hè. Ouders en spelers luiden massaal de noodklok zoals ik al schreef. Hoe kun je dan zeggen dat het goed is wat er gebeurt? We kunnen het beter nog even aankijken want ik word als Jonk-man weggezet en jij ziet duidelijk veel in de aanpak van Bergkamp. Prima, we gaan het zien. Moraal van het verhaal: ik ben heel erg benieuwd naar hoe Bergkamp dit oppakt.
1 0
BRAMHOUTEN
Ouders luiden massaal de noodklok, de ouders van talenten die het toch niet gaan halen. De ouders van kluiver, Nouri , eiting en Vd ligt hoor je niet. Ouders van talenten die weten dat hun kind afscheid moeten nemen van de opleiding janken het hardst, waarschijnlijk omdat ze de dollartekens als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. Ik vind jou artikel beetje makkelijk scoren . Jij bent zelf helemaal leip van jonk, is je goed recht maar om bergkamp zo af te schilderen vind ik stuitend
0 0
Civilengineer
Ik irriteer me mateloos aan types zoals jij. Jullie staan aan de zijlijn te zeuren op alles en hebben vertrouwen in een persoon zonder managementvaardigheden. Het ging niet zoals Jonk wilde in het technisch hart en hij kwam niet meer opdagen. Dommere dan dat kan gewoon niet.

Ajax leidt spelers op om uiteindelijk in Ajax 1 te mogen schitteren. Het is geen Middelbare school, het is een opleidingscentrum om de grootste talenten te laten schitteren. Bergkamp heeft een bepaald ideeën om te zorgen dat de jeugdopleiding van Ajax hun status behoud. Dat ouders en spelers de noodklok luiden heeft waarschijnlijk meer te maken met de onrust die bij Ajax heerst. Jij gooit extra hout op het vuur.

Je had misschien eerder moeten bedenken dat Bergkamp tijd moet krijgen voordat je commentaar gaat leveren. Daarnaast vind ik het moraal van het verschaal dat Bergkamp nu al met 4-0 achter staat.
1 -1
RusselWestbrook
Ten eerste: rouleren van trainers heeft niets met plan Cruijff te maken, is puur Jonk's idee en hij had het zelf ook al gedeeltelijk de nek omgedraaid. Kans dat het ook als hij er nog wel was geweest helemaal terug was gedraaid is aanzienlijk.

Performance trainers zijn er nog steeds, alleen niet meer met een heel leger en alles bepalend.

Spelen zonder 6 is een schande, maar lijkt mij een idee van de Boer (of Trustfull).

Beperkt, niet afgeschaft.

Het aanstellen van een hoofd jeugdscouting lijkt mij een puik plan, vind je niet? Heb ook geen idee waarom dit niet 'plan Cruijff' zou zijn.
1 0
Bus18
Hahahahaha rouleren niet Cruijffs idee? Man man man
Gebral zonde enige vorm van kennis.
2 0
BvdPloeg
Bij het stukje 'performance trainers zijn er nog steeds' ben ik afgehaakt. Spelers rennen massaal naar personal trainers en professionele instanties voor extra hulp want bij Ajax wordt het NIET geboden.
2 0
RusselWestbrook
Wel makkelijk, daar afhaken, scheelt je weer toegeven dat je er naast zit verderop.
0 0
BvdPloeg
Speciaal voor jou even opgezocht. Het deel van jeugdscouting is ook grote onzin. Er was een manager hoofdscouting, die was ondersteunend aan het grote geheel dat beslissingen nam. Een hoofd jeugdscouting is beslissend als technische man. Niet vreemd dat Ladru plots op alle foto's staat van jeugdtransfers terwijl dit eerst Jonk of Overmars waren. Een hoofd jeugdopleiding moet... oh wacht, die is er niet.
2 0
Civilengineer
Het probleem is dus dat er geen Hoofd Jeugdopleiding is. Misschien moest je column gaan over geschikte kandidaten.
0 0
BvdPloeg
17 november 2015... Sinds het vertrek van Jonk zijn Bergkamp en Ouaali verantwoordelijk voor alle beslissingen die genomen zijn, dus mijn twijfel komt op basis van due beslissingen en vorige stukken niet uit de lucht vallen. Ik zal je nu met rust laten. 'Dit type' wil geen hoge bloeddruk veroorzaken bij mensen. http://www.ajaxshowtime.com/article/opinie/91747/wie-kan-dreigend-vertrek-jonk-enigszins-opvangen#GelDTsX7BhXhPIrO.97
0 0
Civilengineer
Ik krijg echt geen hoge bloeddruk. Het bevestigd alleen maar vooroordeel dat journalisten worden gekenmerkt voor zelfoverschatting. Ik wist niet dat er al geschreven had wie de nieuwe hoofd jeugdopleiding zou moeten worden. Echter na het te lezen vind ik dat er weinig verrassende namen staan. Dat Bergkamp Quaali TIJDELIJK verantwoordelijkheid hebben over de jeugdopleiding betekent niet dat zij als een demagoog beslissen over de jeugdopleiding. In 6 maanden moet een goed opgezette organisatie niet omvallen. Dat Jonk en vele trainers Ajax hebben verlaten zou niet mogen betekenen dat organisatie in elkaar valt. Jonk heeft gefaald op managementgebied. Dat Bergkamp en Quaali het TIjdelijk overnemen is juist benoemswaardig. Daarom vind ik het zeer kwalijk dat een Ajacied na 6 maanden in een column aan zijn intregiteit gaat twijfelen. Gaat eisen dat hij naar voren treedt als cultuurbewaker. Hij is een stille kracht, een grootst voetballer.

Je had een column over het bestuur moeten schrijven waarom het zolang duurt om een geschikte kandidaat te vinden voor deze functie. Je valt de verkeerde persoon aan.
1 -1
Bus18
Ik krijg een hoge bloeddruk van schreeuwertjes als jij en westbrook die waarschijnlijk NOOIT op de Toekomst komen en geen enkele contacten hebben of info hebben.
0 0
Civilengineer
Ik ben nog nooit in Afghanistan of Syrië geweest maar ik weet er genoeg over om daar een mening over te hebben. Maar ik ben wel op De Toekomst geweest. Ik ben geen persoon die daar wekelijks komt. Maar ik vraag me nu wel af wie jou contacten zijn. Waarschijnlijk allemaal zelfoverschattende wijsneusjes met veel tijd over hebben om op hun vrije dag naar een training van Ajax te staan kijken.
0 0
BRAMHOUTEN
Kom jij zelf wel eens op de toekomst wijsneus
0 0