Ajax' Kweekvijver: Hakjes van Antonucci

BvdPloeg, 22-08-2015 om 08:00, 14202 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Doe je scherm eens op zwart en denk eens aan jouw favoriete voetbalmomenten… Klaar? Wat kwam er in je op? Ik stelde deze vraag deze week nog aan een goede vriend, er kwamen indrukwekkende voorbeelden voorbij. De hakbal van Rafael van der Vaart is een klassieker, maar ook noemde hij het hooghouden van Richard Witschge en hij noemde Ronaldinho als begrip ‘waar niets aan viel toe te voegen’. Geen toeval, magische momenten komen voort uit dingen die je niet iedere dag ziet.

Met de huidige social media word je tegenwoordig dood gegooid met mooie voetbalmomenten, variërend van een goal tijdens FC Barcelona – Real Madrid tot aan een hakje in de competitie van IJsland. Alles komt voorbij en de ene video is nog meer het bekijken waard dan de ander. Wat opvalt is dat het gaat om bovengenoemde ‘magische momenten’. Zelfs maanden na Feyenoord A1 – Ajax A1 in de competitie vorig seizoen zag ik nog filmpjes voorbij komen op Facebook van Abdelhak Nouri die Feyenoord-verdedigers dolde.

Het is exact de reden om de laptop open te slaan en een lans te breken voor de vrijbuiter, de aanleiding daarvoor was het eeuwig durende hooghouden van Silvano Vos bij Ajax – Willem II en de legendarische act van Witschge tegen Feyenoord. Het applaus voor beiden was niet van de lucht, zoiets zie je niet iedere dag. Hooghouden is een kunst, 3.178 keer mensen, dat is voetbal. En dus stond ik op mijn achterste poten toen Frank de Boer voorafgaand aan Ajax – Willem II blij vaststelde dat overbodige schaarbewegingen van Anwar El Ghazi spaarzamer worden. Mijn voetbalhart huilt bij zulke uitspraken.

Want waarom staan social media vol met akka’s, hakjes en lobjes? Waarom dacht jij zojuist bij ‘een favoriet voetbalmoment’ waarschijnlijk aan een wondergoal of een geweldige actie? Omdat ze iets toevoegen aan het steeds sterieler wordende voetbalwereldje. Kennen we El Ghazi nog, een jaar geleden tijdens AZ – Ajax? Balletje onder de voet, uitdagen en niet veel later een lekker gevechtje met Jeffrey Gouweleeuw. De Boer walgde na afloop van de actie van zijn pupil, terwijl iedere Ajacied springend door de kamer sprong. ‘Ooooohh!’ zal de gemiddelde reactie zijn geweest. Amsterdamse bluf. Is de tegenstelling duidelijk?

Want waar het eerste elftal van Ajax sterieler wordt, daar moeten we met z’n allen waken dat de jeugdopleiding de jeugdopleiding blijft. Ik genoot van de ruim 3.000 keer hooghouden van Silvano, net als dat ik genoot (en geniet) van hoogstandjes van Nouri en vroeger dus van Witschge. Franco Antonucci is er ook zo één die graag een mannetje extra passeert omdat het kan. Justin Kluivert ook, hij had de bal vorige week prima langs zijn man kunnen spelen, maar hij besloot de bal in één beweging over hem heen te wippen. Briljant! Toch is ook hier de stem van controle hoorbaar. Ajax A1 was tegen Vitesse statisch en saai, de enige die snelle voetjes had was Ché Nunnely. Antonucci werd gemaand terug te verdedigen, logisch tot op bepaalde hoogte, maar hopelijk slaan we niet door.

Want ook de 15-jarige jeugd van nu wordt straks als ze 25 is herinnerd aan dat ene hakje in De Kuip of dat balletje onder de voet tegen AZ. Matthijs de Ligt moet daarom lekker indribbelen, Antonucci moet op termijn afdwingen dat anderen in dienst van hem spelen en Nouri? Die moet, zoals mijn collega Sam al schreef, gewoon spelen bij Jong Ajax. Dan maar wat minder body, dan maar wat meer goals tegen, een veel gehoorde opmerking is niet voor niets dat men op de tribune bij Ajax liever met 4-3 wint dan met 1-0.

De speelstijl van De Boer zit er nu eenmaal in. Controle- en resultaatgericht, ieder jaar een beetje meer. Het is niet eens zozeer te wijten aan De Boer, die simpelweg meegaat in de waan van de dag. Controleren en domineren in plaats van risico nemen en vernederen. Welke club doet dat tegenwoordig nog wel? De ruwe randjes worden glad gestreken. Mensen geilden enkele jaren geleden op tachtig procent balbezit voor FC Barcelona, niet meer om Ronaldinho, die ooit het Camp Nou betoverde met magie.

Het is daarom aan de mensen óp De Toekomst om de piepjonge hooghouders en uitdagers tot de favoriete voetbalmomenten bij voetbalfans ván de toekomst te laten behoren. Hakjes van Antonucci tegen PSV en een panna op de achterlijn van Nouri, dat willen we zien toch? Het publiek wil genieten, ook bij de jeugd die juist nog zo lekker onbevangen is. Hou dat in stand, het liefst tot aan het eerste elftal. Dan hoeft het publiek niet alleen meer op de banken voor een tienjarige knul die bizar lang hooghoudt, maar is dat jonge talent slechts een voorproefje op wat komen gaat.  

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
fredajax
Mooi stuk, altijd leuk om te lezen.
En daarbij het klopt helemaal wat er geschreven wordt.
0 0
Nummer 9
Ook de jeugd bij Ajax word steeds on-creatiever ...
1 0
stefan pluim
100 procent eens
0 0
Indy
Die schaarbewegingen van El Ghazi, zonder dat hij de intentie heeft zijn tegenstander te passeren — en zonder dat het hem eerder in de wedstrijd gelukt is om er voorbij te komen — dat hoeft wat mij betreft niet. Dat is gewoon flauwekul. Dat ben ik met Frank eens.
Zoiets is heel misschien wél leuk als de tegenstander al dolgedraaid is.
1 0
Truus de Bakker
Tegen Jablonec wilde hij op eigen helft een tegenstander passeren. Resultaat: balverlies en vrije trap rand 16 omdat Gudelj hard moest corrigeren.
Overigens is Ghazi verder goed bezig. Werkt hard en blijft gaan.

Uiteindelijk moeten de jonkies leren hun unieke kwaliteiten functioneel in te zetten in een prestatie-omgeving.
0 -1
AmSTERdamzuid
De goal van Litmanen in Triest tegen Milan!!! Dat moment ,die blikken , dat geluk vergeet ik nooit!
1 0
Raoul14
Wat ben ik het hier 100% mee eens, dat is de reden dat ik naar voetbal ga en kijk en zeker naar Ajax. Dat is wat Ajax onderscheidt van de rest. Dat is Ajax. Creativiteit, techniek, beetje arrogantie, risico's, durf. Voor een tikkie terug en breed komt toch niemand kijken, zeker als dat dan ook nog gepaard gaat met mindere resultaten.
1 0
RuudRuud
De Boer : " Gudelj potentiële aanvoerder? Nee, nieuwkomers worden geen aanvoerder"....in de jeugd wordt daar blijkbaar anders over gedacht
1 0
Truus de Bakker
Volgens mij trapt AS hier een beetje een open deur in. Het is niet meer dan logisch dat je de unieke kwaliteiten van spelers in de jeugd eruit probeert te halen. Zou je die willen onderdrukken weet je bijvoorbaat dat je doorsnee voetballers voortbrengt. Een van de speerpunten van de lijn Cruijff is nu net om het individu en zijn unieke kwaliteiten als basis te nemen en daarop voort te borduren. Uiteindelijk moet wel alles op de juiste plek vallen: de unieke kwaliteiten moeten functioneel ingezet kunnen worden. Voorbeeld Kishna: unieke kwaliteiten. Om die reden bij Ajax gekomen en doorgestroomd. Had die laatste stap naar het functioneel gebruik van zijn unieke kwaliteiten nog niet gemaakt maar mocht wel al meedoen. Helaas wilde hij het traject bij Ajax niet afmaken.
1 0
klaas
pff,010 haalt een grote middenvelder een no 10 in huis emil hansson samen met die oldengaard 1 van de
grootste scandinavische talent die daar rondloopt ze hebben goud in handen,zatten we te slapen bij ajax
1 -3
CHRISSSSZ
Goede speler hoor, maar dit is wel overdreven. In zijn leeftijdscategorie al 2 a 3 betere middenvelders
0 0
Middenweg401
Die jongen heeft ook zitten slapen dan. Dat clubje is deze eeuw nog geen kampioen geworden, en daar gaat 1 spelertje geen verandering in brengen.
2 0
Truus de Bakker
Mee eens. Trouwens elke jeugdspeler die niet voor Ajax kiest maar voor een andere Nederlandse club... geeft toch blijk van een slecht oordeelsvermogen.
0 0
Mokum_32
De vergelijking met de speelstijl van de boer staat volledig scheef met de werkelijkheid. Jonk wil juist dat spelers initiatief nemen. En wilt met de punt naar achter spelen en niet naar voren zoals het eerste speelt. Als iemand de ajax cultuur bewaakt is jonk het en niet frank met het eeuwige inspiratieloze saaie getik.
3 0
Middenweg401
Om de eerste alinea te antwoorden: de rushes van Jespers Olsen en Simon Tahamata, de onnavolgbare passeerbewegingen van Gerald Vanenburg, de aannames en kapbewegingen van Van Basten, de pas van Jonk en de daaropvolgende lobjes van Bergkamp, het stifje van De Wit, de schaar van Ling, de branie van Roy die Gererts een paar wedstrijden helemaal gek maakte, de passie van Litmanen en het fanatisme van Lerby en Davids. Dit alles definieert Ajax voor bij.
En dan heb ik Cruijff nog niet eens genoemd.. Zie het 14 minuten durende filmpje "Cruijff is art" op Youtube.
Het zou eigenlijk verplichte kost moeten zijn bij de alle Ajax spelers, jong en oud, om deze beelden er in te branden. Ik las laatst trouwens dat Nouri goed op de hoogte is.:)

Er zit zeker een hoop kwaliteit (leuke artikelen ook altijd). Maar de identiteit van Ajax moet wel bewaakt worden, want ik merk dat een hoop jongere supporters een totaal ander beeld hebben van waar Ajax voor staat, en hoe we moeten spelen.
5 0
MosesD
De branie van Roy? Rest zie ik nog voor me.
0 0
AFCA.
Zo is het! Ik ben wel klaar met het domineren. Ik zie ajax nog liever een keertje met 4-3 verliezen maar dat ik achteraf zeg:"goh wat was dat een fantastische wedstrijd zeg", en ik me de wedstrijd nog lang kan herinneren. Tegenwoordig onder frank winnen we met een gruwelijke zaad wedstrijd met 1-0 zonder acties of wat dan ook. En een dag later ben je t al weer vergeten. De panna van kishna tegen Heerenveen op de achterlijn, die kan ik dromen. Maar heb geen idee wat ik van schone zou moeten herinneren. Misschien een vrije trapje maar verder?
1 -1
Suarez16_
Ja de eerste helft uit bij Rapid was gewoon leuk en vermakelijk. Toen dacht ik kut we geven een 0-2 voorsprong weg, maar we speelde wel een puike eerste helft. 2de helft tegen rapid was ook gewoon goed tot de 2-2 en uit bij az 0-3 was ook een prima eerste helft. Toen zat ik tegen willem 2 te kijken en dacht ik wel 3-0, maar hadden ze door gedrukt was het 7-0 geworden en het spel was saai. Bij Ajax tegen jablonec zag je gelijk het oude seizoen weer, tikkie terug tikkie breed lange bal waar niemand op loopt. Ik heb 1 leuke combinatie gezien en dat was de 1 2 van Klaassen en Milik waar de penalty uit kwam. Het ging van leuk naar oud seizoen. Hopelijk pakken ze tot de interland gewoon de volle buit (moet lukken) en gaat De Boer dan met zn staff zitten en overleggen wat beter moet.
0 0
JubbegaAFCA
goeie column en helemaal mee eens, vorig jaar AZ uit was echt geweldig wat El Ghazi deed, die acties wil je elke wedstrijd zien...
3 0
3*stars*3
Idd maar frank gaf Anwar een draai om de oren.
"Foei Anwar, niet meer!".
1 0