Ajax' Kweekvijver: Lekker blijven, Donyell

BvdPloeg, 27-07-2015 om 12:35, 28386 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

De geruchtenmolen draait op volle toeren en dus komen er weer bijna dagelijks berichten voorbij waarvan het hart van de gemiddelde Ajax-fan even overslaat. Tientallen namen passeren de revue, 99 procent van de tijd lopen deze geruchten leeg als een luchtballon. De vingers gingen gekruist bij de massale Engelse berichtgeving over Jasper Cillessen en dat is nu niet anders bij Donyell Malen. 

Donyell Malen, zestien jaar oud, spits en doelpuntenmaker van beroep. Alhoewel, nog niet helemaal. Ajax wil de aanvaller graag aan zich binden, het deed Malen een contractaanbieding, maar centjes verdienen doet hij nog niet. In tegenstelling tot leeftijdsgenoten Navajo Bakboord en Ché Nunnely laat de krabbel van Malen op zich wachten. Waarom? Eigenlijk heeft niemand enig idee.

Want zaakwaarnemer Mino Raiola is goed voor zijn spelers en als de beroemde én beruchte agent zich eenmaal over een speler heeft ontfermd, dan is het kamp gesloten. Geen woord wordt er dan nog gerept uit een andere mond dan uit die van Raiola zelf. En als hij zijn mond opentrekt, volgt er zelden tot nooit alleen maar formele taal. Zo ook niet bij Malen. Want de spits vierde op 19 januari al zijn zestiende verjaardag en in mei volgde een contractaanbieding. Niet snel genoeg, zo vond Raiola, die dat op zijn eigen manier kenbaar maakte: 'We doen het rustig aan. Ajax heeft heel lang gewacht.'

En dus zit Ajax in de wachtkamer van Raiola en niet andersom. Geen onbekende situatie, Marc Overmars kent de wachtkamer van de belangenbehartiger beter dan die van zijn eigen tandarts. Raiola's wil is wet en je kunt moeilijk ontkennen dat hij dat spelletje sterk speelt. Geen enkele zaakwaarnemer had Zlatan Ibrahimovic op nota bene de allerlaatste dag van de transfermarkt nog naar Juventus kunnen brengen. En dat hij Ricardo Kishna met versleten knieën en een mager jaar bij Lazio weet te stallen, dat kan alleen Raiola.

Daarom is het niet zo vreemd dat één enkel geruchtje van een voor velen waarschijnlijk onbekende website de alarmbellen alweer doet rinkelen. In alle andere gevallen was erom gelachen, nu niet. Arsenalyouth.wordpress.com slingerde zaterdag 25 juli de wereld in dat Malen rond is met Arsenal, een bericht gebaseerd op een Twitter-account van een Arsenal-fan. Kan het nog vager? Bijna niet, en toch liep het angstzweet bij Ajax-fans waar het maar gaan kon. 

Dat is niet zo vreemd want die handtekening van Malen onder een hoogstwaarschijnlijk driejarig contract bij Ajax wil maar niet komen. Juist de speler die afgelopen seizoen een ongekende ontwikkeling doormaakte, treuzelt nu en dat is geen fijn gegeven. Een jaar na een voor de Ajax-jeugdopleiding desastreus verlopen transferzomer is er weer onduidelijkheid en dat kan De Toekomst niet gebruiken. Ajax kan een situatie zoals bij talenten Mink Peeters, Javairo Dilrosun, maar vooral Timothy Fosu-Mensah nu even niet hendelen. 

En dus rest niets anders dan een beroep te doen op Donyell Malen. De aanvaller die zonder twijfel het eerste gaat halen als hij doorgaat met waar hij mee bezig is. Ik schreef het in deze rubriek al eens: Malen is de eerste Ajax-spits in jaren die het echt kan gaan halen. Sterk, snel, goed in de combinatie, steeds koeler in de afronding... Hij is de eerste die ik noem als mij wordt gevraagd of er nog een nieuwe Patrick Kluivert zit aan te komen. Als alles een beetje meezit natuurlijk.

Mocht er Europese interesse zijn, en die is er vast en zeker, dan is dat niet meer dan logisch. Raiola zal ook vast en zeker tegen Malen zeggen of hebben gezegd dat hij een Europees avontuur best aan kan. En hoeveel er ook altijd wordt gesproken over mensen zoals Ouasim Bouy; Fosu Mensah gaat wél als een raket bij Manchester United en Robin van Persie kwam er als jong talent ook in Engeland. Spaarzame voorbeelden, maar ze bieden wel houvast voor jonge jongens met ambities en zaakwaarnemers zoals Raiola. 'Hij is een fenomeen', zei de agent in april van dit jaar. 

Hopelijk luisteren Raiola en Malen echter naar hun gezonde verstand. Raiola stelde in dezelfde maand april namelijk ook dat jonge talenten 'niet spelen in Italië'. Hij heeft perfect voor ogen hoe het zit in Europa en hoewel hij Bouy op 18-jarige leeftijd naar Juve bracht, kan ik mij zo niet heugen dat Raiola ooit speelde met de carrière van een minderjarige. Ook Malen moet goed bedenken dat Ajax een rotsvast vertrouwen in hem heeft en dat het mede door talenten zoals hij zo is dat er inmiddels weer contracten worden gegeven aan jongens van zestien. 

Malen moet dat contract gewoon tekenen en na het afgelopen superjaar maar eens gaan bewijzen dat hij behoort tot de buitencategorie. Als B-junior doelpunten maken in de A-jeugd, nog cleaner worden voor de goal en mentaal sterk blijven. Lekker bij Ajax blijven, Donyell, en de Europese avonturen voorlopig laten voor wat ze zijn. Bij Ajax sta je op je achttiende in de ArenA, dat gaat je op geen enkele andere plek lukken. Luister naar jezelf en een heel klein beetje naar Raiola. Want zelfs hij moet toch weten én beseffen dat er de komende jaren geen betere plek is voor een talentvolle spits dan in Amsterdam. 

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
FlyingDutchMan
Vrees dat de kweekvijver voor Donyel net te laat kwam. Toen hij dit las wilde hij terug krabbelen, maar hij had al getekend..
0 0
V12
Deze schrijver hoopt nog regelmatig een quote te gaan krijgen van Raiola. Wat een onzin vertelt hij over deze man. Als je goed voor je spelers bent dan breng je ze niet voor je eigen gewin onder bij steeds weer een andere club en vertel je ze niet steeds van die rare praatjes.
Vind je ook dat hij Balotelli zo goed begeleid heeft? Het draait bij deze man om snel geld. Het woord carierre kan hem niets schelen. Ik wou dat ze hem bij Ajax de deur wezen.
0 0
ambtenaar
Die Raiola heeft me toch een hekel aan ons Ajax, probeert alles zo snel mogelijk naar het buitenland te werken.
0 0
31xAjax
Het is het beleid van de verlosser, de redder, de almachtige om B spelers geen of niet meteen een kontrakt aan te bieden.

Dus ik maak me helemaal geen zorgen. Wij gaan met eigen jeugd naar de Europese top......
1 -5
MosesD
Precies. Als het goed is, komend seizoen al, want dan zijn we 5 jaar verder.
1 -3
MosesD
Als hij vertrekt dan is dat toch wel een teken aan de wand. Velen vertellen dat het zo goed gaat op de opleiding sinds de revolutie. Echter vertrokken vroeger de Sneijdertjes niet naar het buitenland. Tot op heden zijn Bouy, Peeters, Dilrosun, Fosuh Mensah, Malen zomaar even 5 zéér grote talenten naar het buitenland. Tel daar Denwill en Kisha die net een jaartje uit de A1 waren maar even bij op. Hoe komt dat? De vinger wijzen naar de de zaakwaarnemer of geld is te gemakkelijk. In de spiegel kijken zou ook eens nuttig zijn. Want velen claimen hier dat het fantastisch is en gaat met de opleiding, een jaar of 6 terug vertrokken de toptalenten niet op zo'n jonge leeftijd.
3 -6
V12
Denswill en Kishna hebben het allebei niet gemaakt bij Ajax. Kishna speelde niet zo heel best dit jaar en is niet bereid nog een jaar bij ons te spelen. Denswill werd niet goed genoeg bevonden en zijn spel hield ook niet over. Als hij was gebleven dan had Riedewald hem gewoon uit de basis gespeeld want die is momenteel beter. In België is Denswill ook geen groot succes. Dat jonge spelers naar het buitenland gaan heeft alles te maken met geld. Het overkomt Feyenoord overigens ook en veel meer clubs. Aangezien Ajax een goede opleiding en naam heeft overkomt het hen waarschijnlijk vaker. Papa en Mama krijgen een baan die hen veel geld oplevert 300.000 per jaar is heel gewoon. De kinderen zijn 15. Als ze op hun 21ste de club moeten verlaten wegens te weinig succes hebben Pa en Ma toch een mooi appeltje voor de dorst.
Het geld is zeer aantrekkelijk en onder die verlokking wordt verder alles rechtgeluld.
Want denk jij nu echt dat de ouders zelf kunnen bepalen of de opleiding van deze clubs beter zijn. Een rondleiding en een powerpoint presentatie geven daarvoor veels te weinig informatie.
Het draait om geld en erkenning. Ouders willen horen dat hun kind de beste is. Beter als die andere kinderen van de concurrerende ouders. Zo staan ouders langs de lijn. Vooral als er hoger gespeeld wordt. Hoe hoger de competitie hoe fanatieker, emotioneler en minder realistisch de ouders. Gelukkig zijn er uitzonderingen maar helaas wordt dat steeds minder. Geld en erkenning van het buitenland zijn de drijfveren.
0 0
MosesD
Beiden hebben niet echt de kans gekregen. Er waren spelers die heel slecht konden spelen en nimmer gewisseld werden.
Dat Riedewald beter is ben ik met je eens, maar dat is nu. Toen was de situatie anders.
Fnoord talenten gingen altijd al vroeg, bij Ajax gingen de grotere talenten nimmer. En dat het altijd met geld te maken heeft is gewoon onzin. Dat geldt in sommige gevallen, maar zeker niet altijd. Heel makkelijk zo generaliseren.
0 -1
ajaxminimax
Heeft denk ik ook met de tijd te maken. Vroeger bleven sowieso heelveel talenten in nederland en gingen ze naar het buitenland als ze 24 jaar waren. Dat zie je nu gewoon niet meer. En dit heeft vooral met geld te maken.... en in dit geval ook aan de zaakwaarnemer. Rioolrat heeft alleen maar dollartekens in de ogen. Als malen vertrekt, moet ajax gelijk rioolrat weigeren op de toekomst. Helaas zit tete nog bij hem, anders hem weigeren bij heel ajax
1 -1
RusselWestbrook
Doe nou niet zo fucking dom. Je kan Raiola niet weren. Ajax heeft daar ten eerste niks over te zeggen (net zoals jouw baas niet mag bepalen naar welke tandarts je gaat), ten tweede maak je het dan extreem makkelijk om voor een stuiver bij Ajax te vertrekken. Een speler die al bij Ajax zit hoeft dan alleen maar ff met Mino bellen if ie zijn zaakwaarnemer wil worden.
1 -1
gras
Eens. Raiola is een realiteit en daar moet Ajax een antwoord op vinden. Waar ze nu mee komen, namelijk de verhoudingen laten verzuren, is iig geen oplossing.
0 0
MosesD
Nou, in het vereden gebeurde dit alleen bij Fnoord bijvoorbeeld. Er gingen wel spelers, maar dat waren niet de toptalenten. Als de opleiding echt zo waanzinnig goed is, dan zal er heus wel eentje vertrekken, daar doe je niks aan, maar niet 5.
1 -1
RusselWestbrook
Vroeger kochten de topclubs alleen bij hoge uitzondering een tiener.

Nu stropen ze alle velden af voor het volgende supertalent.

Maar dat zal vast aan de opleiding van Ajax liggen. En de Boer natuurlijk. Overmars ook. En de VVD, PvdA en D66.
1 -1
DonAdam
De tijden zijn verandert. "Vroeger" kon je een Sneijder die tegen zijn topniveau aanhinkte op zijn 23e voor rond de 20 miljoen halen. Tegenwoordig kost zo'n jongen al snel 50 miljoen. De almaar hoger wordende transfersommen voor de allerbeste spelers zorgen ervoor dat de topclubs de velden afstropen om de allerbeste 16 jarige talentjes aan zich te binden in de hoop dat dat de nieuwe topspelers van de toekomst worden. En geef ze eens ongelijk, want deze jongelingen kosten "slechts" €80.000-100.000 op jaarbasis en sommige van die talenten leveren ook als ze het eerste niet halen nog een paar miljoen op. Denk aan Rekik, Stoch en Guidetti. Toch een lekker extraatje gezien het feit dat je ze maar een paar jaar hebt opgeleid vergeleken met de club van herkomst.

Hoe dan ook, dat er meer jongens vertrekken op jonge leeftijd ligt niet zozeer aan de opleiding of de club als om de veranderde strategie van de internationale topclubs. Overigens wel een heel groot probleem voor Ajax gezien het feit dat Ajax alles heeft gezet op de eigen jeugd en Ajax geen poot heeft om op te staan als zo'n jongen niet wil tekenen.

Overgens moeten we eerst afwachten wat Malen gaat doen eer we Raiola weer beschimpen.
0 0
gras
Met je eens, maar dat zegt niet zo zeer iets over de opleiding, die volgens mij juist uitstekend is, maar over het beleid om jonge spelers wel of niet te binden en onder welke voorwaarden.

Het talent is er, dat zeg je zelf 'zeer grote talenten'. Het is niet aan de opleiding om ze te contracteren. Sterker nog, Jonk en Overmars denken daar soms heel anders over. Het is de directie die daarover gaat.

Ik weet ook niet of je de Raiola's van deze wereld daar ruimte mee geeft om hun ding te doen, maar het gebeurt nu wel erg veel bij Ajax.
0 0
A Cohen
Weer één die in de tentakels is beland van Minkunkel Pizzabakker.
Weer één die zijn voetbalcarriere kapot laat maken voor geld.
Gewoon bij hem blijven en je komt vanzelf wel ergens op de bank terecht.
En...we horen nooit meer iets van je.
0 0
Benji
Die jongen is gewoon weg hoor, hoe hard jullie ook smeken. De keuze voor Raiola geeft al aan dat je geen lange Ajax-carriere gaat hebben. Tete kiest nog voor een relatief rustige opbouw, maar die blijft hier ook niet jaren...
1 0
Ajaccus
Je kunt je langzaam een scenario voorstellen waarbij spelers die Raiola als zaakwaarnemer hebben zich bij voorbaat buiten de markt prijzen bij Ajax. Volgens mij hebben we het daar hier niet al te lang geleden al eens uitgebreid over gehad.
Geen school, geen opleiding, zonder toneel geen optreden...
1 0
RuudRuud
Die kinderen beseffen steeds minder hoe ongelofelijk tof het is om op handen gedragen te worden bij de grootste club in eigen land. Vrienden die voor jou regelmatig op de tribune zitten, Ajax-supporters die een zwak hebben voor zelfopgeleide spelers etc.

Het is zo veel toffer om een held in Amsterdam te zijn dan misschien wat meer geld te verdienen bij Arsenal, om vervolgens als een heel anonieme speler verhuurd te worden aan Stoke City ofzo.

Neem Davy Klaassen als voorbeeld, die ongetwijfeld binnen afzienbare tijd de stap naar de top gaat maken, heeft in mijn ogen het ideale pad uitgestippeld.
6 -1
gras
Begint echt zulke ontwrichtende vormen aan te nemen. Maar kan me ook niet aan de indruk onttrekken dat het beleid van Ajax aanscherping behoeft, of dat de regels omtrent jeugdtransfers nog strenger moeten worden gesteld. Een praktijk waar alleen verliezers zijn en enkel de zaakwaarnemer korte termijn profijt van trekt, moet je met regels kunnen aanpakken.
1 -1
Piejotter
Ajax doet dat ook bij andere clubs. Dus als je dat gaat doen dan beperk je Ajax ook in zijn of haar mogelijkheden om jonge spelers (zoals Fisher etc.) weg te halen.
1 -1
Scottish_Fan
Idd, arsenal, real madrid enz shoppen bij ons, wij shoppen weer bij Malmo, Germinal beerschot en dat soort clubs, en die lijnen zullen met t huidige financiele plaatje in de voetbalwereld altijd zo blijven.
0 0
gras
Verschil is wel dat je bij Ajax weet dat je vorming centraal staat en individueel maatwerk. Daarnaast krijg je vaak die kans in het eerste en wordt je niet direct afgerekend op fouten. Die opleidingscultuur heb je niet bij bijv. PL clubs. Die hopen gewoon een parel te vinden tussen bakken aangetrokken jeugdspelers, die zo goed is dat hij geen opleiding nodig heeft.

Een misvatting die nu al bakken aan jeugdspelers van een meer geleidelijke opbouw en daarmee van een geslaagde loopbaan heeft beroofd. Want dat is niet alleen een kwestie van talent, maar ook van keuzes. Kijk naar Kuijt. Zelfs bij Quick boys had hij amper meer talent dan zijn teamgenoten. Maar die neemt steeds een geleidelijke stap omhoog, went aan de hogere handelingssnelheid en niveau en kan dat op die manier aan.

Overigens vind ik dat Ajax zich ook primair moet blijven richten op de NL markt.
0 0
Piejotter
Triest is wel dat zo'n jong kereltje al met dit soort zaakwaarnemers in zee gaan. Zaakwaarnemers die alleen aan geld denken en niet aan de belangen van hun sportieve toekomst.
1 -2
RuudRuud
Dat vind ik niet. Als ik zou mogen kiezen, zou ik ook voor Raiola kiezen aangezien die man je overal heen kan brengen.

Je moet alleen zelf de touwtjes in handen houden en niet je hoofd op hol laten brengen. Kenny Tete is verstandig en beseft dat doorbreken bij Ajax belangrijk is voor zijn carrière, maar laat zich ook begeleiden door Raiola. Niks mis mee, zeker met het oog op je toekomst. Als je maar je hoofd erbij houdt
2 0
gras
Je moet toch helemaal niet overal willen worden gebracht? De goede clubs melden zich zelf. Overal waar een zaakwaarnemer je introduceert, kom je niet terecht vanwege je prestaties en een club die daar gecharmeerd van is, maar vanwege schimmige, niet transparante belangen van club en zaakwaarnemer.

Een zaakwaarnemer moet vooral op de achtergrond blijven. Je contract goed in elkaar zetten, hard spelen als het moet, zacht als het kan. Dat levert minder geld op voor de zaakwaarnemer, maar is wel in het belang van de speler.
0 0
RuudRuud
Onzin, zonder Raiola had Emanuelson nooit bij AC Milan gespeeld en nooit een miljoenensalaris gepakt. Ondanks hij het niet bij Milan gered heeft, is het wel een goede stap voor zijn carrière geweest. Zonder Raiola had hij denk ik bij Eintracht Frankfurt of Nantes geëindigd denk ik
0 -2
gras
Ik denk dat een speler dat beter zelf kan uitmaken of het een verstandige stap is geweest. Alsof je kunt voorspellen hoe een loopbaan anders zou zijn gegaan. Dat kun je wel afdoen als onzin, maar daar heb je dan ook geen enkele fundering voor.

Bovendien was Urby toe aan een volgende stap en een geslaagd eerste elftal speler. Jouw vergelijking gaat dus compleet mank. We hebben het over B jeugd man.
0 -1
Piejotter
Lekker blijven , en beter worden dan komt het grote geld over enkele jaren wel, hij is nog maar een jongetje, tijd genoeg.
0 -1
eros
Hebben ze niet genoeg voorbeelden: Gyliano van Velzen, Quincy Owusu-Abeyie, Ouasim Bouy,...

Nu Malen en Kishna weer.
Teken tot je 19e,... verleng nogmaals tot je 24e,.... en vertrekt naar een man utd ofzo.

Moet je is kijken hoeveel spelers van Raiola werkloos zijn of niet spelen,... en degene die wel spelen waren al top voordat ze bij hem kwamen.
0 -1
Cruyffie
Van mij mogen ze Raiola stelselmatig weigeren aan de poort bij Ajax. \'Als Raiola je belangenbehartiger is, dan kom je er bij Ajax niet in. Niet in de jeugd en niet in het eerste\'.

Wat een gezeik brengt die man mee, ga eens normaal met elkaar om joh. Het is een bekend gegeven dat ajax vrij laat contracten aanbied op hun 16e: want dan loopt het contract lang door tot 19,5jr. En dan kunnen ze op hun 18,5e verlengen met vier jaar (tot 23,5jr). Dit alles om te korte contracten (zoals eriksen) te ontlopen.

Oftewel: opflikkeren Raiola. Als je niet wil denlen in belang jeugdspeler én in belang van de opleider, dan maar wegwezen.
4 -1
vakp
Als hij net als Kishna toch niet zijn carriere bij Ajax een aantal jaren wil voortzetten dan mag hij nu ook vertrekken.
Graag bij Ajax of niet.
Het wordt tijd dat de Kishna'tjes van deze tijd met anti Ajax zaakwaarnemers helemaal niet meer bij Ajax horen te voetballen.
En spelers in de jeugd van Ajax bij binnenkomst al laten weten dat zij niet met zaakwaarnemers als Raiola in zee mogen gaan en als zij dat wel doen dan geen contract bij Ajax.
1 0
paulurs
Ik weet niet zo goed of wij ooit iets aan deze jongen gaan hebben. Over 2 jaar, als hij gaat debuteren, zal hij opnieuw een contract moeten tekenen. Ik heb absoluut niet het idee dat hij daar op zit te wachten..

Dus tsja, mega talent, maar wat hebben we er aan als we daar alleen in de jeugd van kunnen genieten?! Spelers die hun opleiding niet terug willen betalen, moeten we niet op onze club hebben. Dan die energie en basisplaats maar aan een ander talent geven..
2 0
Arim_
De afgelopen jaren hebben helaas bewezen dat je als spits talent het juist bij Ajax heel moeilijk hebt, dus wat dat betreft trekt dit artikel geen conclusie gebasseerd op feiten. Met Milik, Hendriks, El Azzouzi en Zivkovic, met nog Walian in de jeugd, kan ik me enige terughoudendheid bij Malen wel voorstellen. Al hoop ik van ganseharte dat ie blijft.
0 0
dtafca
Ik hoor twee dingen die niet met elkaar samen gaan.... Raiola en gezond verstand...
0 0