Ajax' Kweekvijver: 15-jarige absolute uitblinker

BvdPloeg, 29-03-2016 om 10:40, 18997 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

In een weekend waar het over Noa Lang, Justin Kluivert en Ché Nunnely had moeten gaan, ging het over een krachtpatser die indruk maakte. De Future Cup was het podium om het te laten zien en Mitchel Bakker zette zichzelf indrukwekkend op de kaart. De ijzersterke linkspoot was de absolute uitblinker bij een verder teleurstellend Ajax B1.

Wat keken we er met z'n allen naar uit en in vier delen #RoadtoFutureCup ontstond ook bij mij de indruk dat het nog weleens wat zou kunnen worden. Zelfs zonder uitblinkers Matthijs de Ligt, Navajo Bakboord en Justin Kluivert stond er een ploeg die op papier alles had om te presteren. De werkelijkheid was anders en vooral Kluivert werd enorm gemist. Zonder stootkracht voorin, zonder excellerende middenvelders en met teveel fouten achterin was een vierde plaats meer dan het hoogst haalbare.

Eigenlijk bleef iedereen onder zijn normale niveau. Een zeer behoorlijk normaal niveau, dat in de competitie bijna wekelijks aan de dag wordt gelegd. Ter Heide is dan een felle back met een goed vervolg, Hoogenhout een mannetjesputter die onklopbaar is in de lucht, Lang is dan de regisseur van het elftal en voorin maakt Kaars goals aan de lopende band. Het liep allemaal anders. Johan Cruijff zat misschien teveel in het hoofd en ook de voorbereiding was natuurlijk niet optimaal. Twee dagen niet trainen en een avond voor de start pas verzamelen.

De lichtpuntjes waren in ieder geval op één hand te tellen. Tijs te Duits keepte in de minuten die hij kreeg een prima toernooi. Tegen Barcelona was hij de man die ervoor zorgde dat het in de slotfase geen 6 of 7-0 werd. Jurgen Ekkelenkamp haalde een ruime voldoende als controleur. Hij pakte ballen af, maakte steeds de juiste keuzes aan de bal, was gevaarlijk met afstandschoten en hij speelde altijd naar de juiste kleur. Vooral dat laatste bleek voor veel teamgenoten enorm lastig.

Maar zoals gezegd was de absolute uitblinker Mitchel Bakker. Hij is eerstejaars B-junior met een zeer recent verleden als linksback. Als linker centrale verdediger was hij echter in zijn element. De keren dat een aanvaller het over het hele toernooi won van hem, waren op één hand te tellen. Bakker won alles, over de grond en door de lucht. Hij verlegde het spel, dribbelde soms in, coachte zijn kwakkelende teamgenoten en ondertussen bleef hij maar doorgaan met keihard werken. Een sliding zag je zelden bij Bakker, puur met zijn lichaam was hij aanvallers van alle lengtes en breedtes de baas.

Bakker is vijftien jaar, maar er staat al een enorme kerel. De verplaatsing naar het hart van de defensie kan voor hem weleens de doorbraak zijn. Daar komt hij meer in de duels, hoeft hij minder meters te maken en heeft hij het overzicht. Als linksback kwam hij voetballend af en toe nog niet uit de verf. Ook dit seizoen waren er regelmatig wat foutjes, maar de laatste weken is hij onverzettelijk. Bakker moet voetballend nog veel stappen maken, maar ijzersterke mandekkers achterin lopen er momenteel niet veel in de opleiding.

Genoeg reden dus om positief te blijven, ondanks dat het allemaal wat tegenviel. De spelers die het dit weekend niet konden laten zien, krijgen de komende weken de kans om in de spannende titelstrijd met Feyenoord en PSV hun stempel te drukken. Met Kluivert terug op de linkerflank, het af en toe misschien inbrengen van Bakboord en met Bakker als verdedigend blok is eremetaal namelijk dichterbij dan de Future Cup misschien deed vermoeden. (foto: Reinand Visscher)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip
Deel 11: Dolberg briljant en klungelig
Deel 12: 'Oordelen over opleiding te vroeg'
Deel 13: 'Duitse schimmel!'
Deel 14: 'Ajax heeft Noa Lang'
Deel 15: Sierhuis meldt zich aan het front
Deel 16: Gevolgen niet te overzien
Deel 17: Eiting groeit razendsnel
Deel 18: Ajax speelt met vuur
Deel 19: Groeibriljant Dolberg beloond
Deel 20: De allerbeste elf van 2015
Deel 21: Bay en zijn Osteitis pubis
Deel 22: Keihard voor Kluivert en Lang
Deel 23: Kippenvel op de armen
Deel 24: Het grootste verlies na Jonk
Deel 25: 16 jaar en nu al steunpilaar
Deel 26: Lange bal doet zijn intrede...
Deel 27: Gewezen sterren plots terug
Deel 28: 'In A1 word je afgeslacht'
Deel 29: Ajax heeft z'n pitbull terug
Deel 30: Treurend richting de pub

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
staaf6
Ik vind het stuk ook zwaar overdreven. Mitchell Bakker is fysiek sterk, wint daarmee veel directe duels, maar maakt ook nogal eens fouten. Ik vond heel de B1 tegen vallen. Nunnely is bizar snel en daarmee moeilijk te verdedigen, maar het rendement is laag. Dat ligt overigens niet alleen aan hem, soms waren zijn voorzetten wel goed, maar waren er onvoldoende aanvallers voor de goal. Van Antonucci en Lang had ik veel meer verwacht. Bij vlagen zie je hun talent, maar ook zij leden veel balverlies, maakten verkeerde keuzes en m.n. Lang oogde niet erg gemotiveerd. Hij kwam op mij erg arrogant en verongelijkt over! Ik miste eigenlijk het plezier, de eenheid en coaching in het hele team, inclusief de staf. Ik vind net als anderen dat Ekkelenkamp juist vaak naar de verkeerde kleur speelde. Wat dat betreft had hij eens op Alejandro, de nummer 6 van Barca moeten letten. Die leed nauwelijks balverlies, was altijd aanspeelbaar en had vaak maar 1 of 2 balcontacten nodig. Die verwacht ik later nog wel als 1 van de opvolgers van Busquets in de hoofdmacht van Barcelona te zien. Net als Ricki Puig, wat een klasse nu al! Ik hoop dat ik er naast zit, maar ik verwacht niet dat er uit deze lichting veel Ajax 1 halen. Maar ze hebben nog ff om mijn ongelijk te bewijzen...
0 0
altijdwelwat
Zeker zwaar overdreven , het viel allemaal wel mee , hij was regelmatig zeer slordig in de passing. Stond regelmatig verkeerd opgesteld en teert enorm op zijn fysiek , een voordeel wat over 2 jaar zo goed als weg zal vallen. Hij speelde van de verdedigers wel het beste toernooi , maar de rest was echt onthutsend zwak.
1 0
vak114
Zeer overdreven stuk dit.
2 0
vakp
Goeie karaktervolle speler maar dit stukje is wel heel overdreven
Ik heb alle wedstrijden op de toekomst gezien maar het indribbelen of inpassen heb ik van hem niet vaak gezien
Wel kracht in de duels maar ook slordig zien spelen
Zeker goeie speler voor de toekomst maar tegen Anderlecht 1x gesprint en dat blijft dan hangen
Terwijl Hoogenhout al veel sprints van 40 meter had moeten doen door een slordige en falende middenveld
Dit was al vanaf de 1e wedstrijd het geval
Totaal afwezige middenvelders en aanvallers
Hierdoor hebben Hoogenhout en Bakker veel werk moeten verzetten waardoor ook helaas fouten worden gemaakt
Tegen Barca zowel Hoogenhout als Kaars door een fout een doelpunt tegen
Maar Hoogenhout geeft 3x met mooie actie panklaar de bal voor de goal maar niet afgemaakt zoals zo vaak dit weekend
De centrale mannen achterin mogen veel meer krediet krijgen en dit artikel is daar een mooi voorbeeld van al is het wel teveel van het goede
1 -1
Mitchellbakkerfanpage
Ik heb zelf naar deze jongenman gekeken en ik denk dat dit echt de nieuwe centrale verdediger van het Nederlands elftal word, had een paar foutjes maar die sprint tegen Anderlecht maakten echt alles goed!!!!
0 -2
grunnjood
volledig objectief natuurlijk ;)
0 -1
Rsv
Misschien wordt het eens tijd dat Bram zijn wel zeer positief gestemde Ajax-talenten bril af gaat zetten, geloofwaardigheid verliezen kan onmogelijk de bedoeling zijn voor AS lijkt me?
3 -1
JohnDylan
Ik ben zelf niet zo onder de indruk van Bakker maar ik moet eerlijk zeggen dat ik dacht dat hij een jaar ouder was. Ik wil wel eens zien hoe Botman en Bakker het volgend jaar als tweedejaars B-junioren doen op de Future Cup. Beide moeten veel rustiger aan de bal worden aangezien ze nu nog erg slordig zijn. Hetzelfde geld voor eerstejaars B-junior Ekkelenkamp die ik in de toekomst graag (weer) als centrale verdediger zie spelen.
1 -1
Joseph
Bakker liet zich inderdaad van zijn beste kant zien, verdedigde zeer sterk, maar was ook slachtoffer van Ekkelenkamp, die was dramatisch. Dat het voetballend niet lukt van achteruit ligt aan de middenvelders, die waren nergens met Ekkelenkamp voorop, die gewoon moet helpen in de opbouw. Daarnaast heb ik in tegenstelling tot dit artikel zelden iemand gezien die zo slecht zijn eigen kleur herkende..
2 -1
Voetbal verstand
Op dit forum spreekt iedereen in zijn eigen straatje
Het is eigenlijk niet normaal dat een 1e jaars B de kar moet trekken op een toernooi zoals dit. Aangezien de zogenaamde talenten. Die elke week de lucht in geschreven worden. Geen knikker raken. En een houding hebben alsof ze er al zijn. Bijvoorbeeld een noa lang. Die als een arrogant mannetje over het veld wandelt, Loopt te fitten op anderen Maar zelf geen bal raakt Een che nunnely die de snelheid heeft van een 100 meter sprinter. Maar het voetbal gogme van een F puppil heeft. Nee, De echte kenners zijn hier ver te zoeken.... 'Voetballen is simpel, maar simpel voetballen blijkt vaak het moeilijkste wat er is'. (Cruyff). Zo bleek maar weer na dit toernooi!
3 -2
vakp
Ik heb Bakker niet de kar zien trekken
Wel goed zijn werk gedaan maar ook wisselvallig
Geef deze mannen de tijd
Over 4 jaar weten we allemaal hoe ze zich hebben ontwikkeld
Er kan zoveel gebeuren
Veel talent maar ook dit weekend zie ik alleen de mentaliteit bij de verdedigers en niet bij de rest
0 0
Elflashy
Helemaal gelijk 9 van de 10 talenten zijn "over-hyped"
0 0
grunnjood
Tot wie richt jij je hier? Volgens mij is iedereen het er wel over eens dat Lang en Nunnely heel matig waren afgelopen weekend. En offtopic: de manier waarop je interpunctie toepast maakt je stuk moeilijk leesbaar.
0 0
Mokum_32
Snel vergeten dit toernooi ze mogen van geluk spreken dat ze nog de halve finale hebben gehaald
1 -1
El-Futuro
Net zo als de meeste reacties hier ben ik het niet eens met de loftuitingen van Bram naar deze spelers. 2 verdedigende spelers die continu de bal naar voren trappen zonder doel en in de duels alles proberen af te stoppen zonder enig inzicht om de bal in de ploeg te houden is een blamage voor het spel waar Ajax voor staat.

Ekkelenkamp in het centrum van het veld zonder goed draai en traptechniek, niet wetend waar de ruimte is en handelingssnelheid missend is een belediging voor het Ajax waar Cruijff voor stond/staat.
Kijken naar de jeugd teams als Barcelona en Anderlecht waar wel een voetballende 6 staat met inzicht, draaitechniek en traptechniek is deze artikel van Bram er een zonder voetbal visie maar wel goede banden heeft met ouders van jeugdspelers, ander kun je dit niet verklaren.

Speler als Ricki Puig zonder een sterke fysieke component maar wel de technische en inzichtelijke basis heeft zou de norm moeten zijn!
5 0
JohnDylan
Ekkelenkamp komt voetballend te kort om op '6' te spelen maar is als centrale verdediger opbouwend een stuk beter dan de spelers die op de Future Cup in de verdediging speelden. Ik begrijp niet waarom Ekkelenkamp niet centraal achterin werd gezet met Lang als '6'. Dan was de opbouw veel beter verlopen en was het veel makkelijker geweest voor de B1 om balbezit te houden.
2 0
altijdwelwat
Lang is inderdaad de ideale nr 6 , dan had Antonucci op 10 kunnen staan en dan had ik Juan er als 3e middenvelder bij gezet . Dan had je een vrij complementair middenveld staan.
0 0
Kishnaaa7
Kan iemand mij vertellen wat het probleem van Anderson Lopez was in de Future cup, had namelijk veel meer verwacht van hem.
1 0
willieovertoom
Komt kwalitatief gewoon tekort. Is in mijn ogen niet goed genoeg voor Ajax. Tel daarbij op dat hij ook nog eens als linksbuiten stond.
1 0
Ricoo
Bakker sprong eruit omdat hij nog wel wat dingen goed deed. Opbouwend is het gewoon niet goed, bij geen van de verdedigers en dat is best pijnlijk.
0 -1
willieovertoom
Ik ben het niet eens over Ekkelenkamp. Ik vond hem echt handelingssnelheid tekort komen voor die positie. Ook leverde hij juist ongelofelijk veel ballen in, vaak in de voeten van de tegenstander. In mijn ogen krijgt Jurgen niet meer dan een 5.5, en dan ben ik nog heel coulant.
4 0
Ricoo
Inderdaad, wilde hij het spel over de breedte verplaatsen, leverde hij hem zo in.
0 0
grunnjood
Geen enkel team heeft deze Future Cup echt indruk gemaakt met mooi voetbal en dat zal ook deels aan de weersomstandigheden hebben gelegen. Toch had ik meer verwacht van sterkhouders als Nunnely en Lang. Nunnely leek in geen velden of wegen op hoe hij vorig jaar op dit toernooi voor de dag kwam en dat viel me toch wat tegen. Maar met de Ligt en Kluivert ontbraken er twee spelers die wat mij betreft de potentie hebben om het eerste te halen.
1 0
Ricoo
Nunnely is wel een speler die ten minste een actie in huis heeft en ja, ik vond hem ook wat tegenvallen maar hij heeft nog steeds de potentie. Bij Lang ergerde ik me aan hoe hij zijn koppie liet hangen, terwijl hij zelf werkelijk niets liet zien.
1 0
JohnDylan
Nunnely zit al een tijdje in een vormdip maar het is duidelijk dat hij enorm veel potentieel heeft. Ik denk dat ze hem te vroeg naar de A1 hebben doorgeschoven terwijl hij dat niveau net nog niet aankon. Alleen ben ik niet bang voor zijn ontwikkeling en ben ik er gerust op dat hij in de loop van het volgende seizoen zal uitgroeien tot één van de uitblinkers bij de A1.
0 -1