Ajax' Kweekvijver: Groeibriljant Dolberg beloond

BvdPloeg, 22-12-2015 om 13:30, 12471 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Kasper Dolberg ligt perfect op schema. De Deen, die net zijn eerste half jaar bij Ajax achter de rug heeft, heeft kunnen laten zien wat hij kan. In de competitie en in de Youth League waren het zes maanden waarin de blonde spits, ongelofelijk leergierig, grote stappen zette. Een trainingskamp met het eerste elftal in Turkije is de perfecte beloning.

Nog geen drie maanden geleden durfde ik het aan om in deze rubriek een eerste stukje te tikken over Dolberg. Ietwat vroeg, maar de verwachtingen waren dan ook enorm, vooral bij de buitenwacht. En dus was het niet zo gek dat mensen meteen schreeuwden om de aanvaller toen hij begin september begon te scoren. Jong Ajax, Ajax 1, mensen wisten van gekheid niet wat ze moesten zeggen. Toch ben ik blij dat Dolberg zijn eerste half jaar lekker bij de A1 heeft afgemaakt. Briljant en klungelig noemde ik hem drie maanden geleden, dat laatste verdween snel.

Mag je eigenlijk kritisch zijn op een piepjonge spits die net 'binnen' is in een totaal vreemde omgeving? Eigenlijk niet, maar om de verwachtingen wat te temperen, benoemde ik de vorige keer toch even de voetballende missertjes en tekortkomingen die toen met enige regelmaat zichtbaar waren. Als bewijs dat A1 de juiste leerschool zou zijn voor hem, omdat er bij A1 lekker gevoetbald wordt en de clichés over meer fysieke strijd en mentale groei nog niet aan de orde waren. Eerst wennen, lekker voetballen, het Ajaxspelletje leren kennen en beginnen met scoren. Het was exact de route die Dolberg bewandelde.

En daarom staat er nu een spits die veel verder is dan enkele maanden geleden. Dolberg heeft enorm veel kwaliteiten die hij ook op het hoogste podium liet zien. Hij is kopsterk, hij houdt inmiddels vaker wel dan niet een balletje vast, hij heeft een kiezelhard schot in zijn rechtervoet, is snel, technisch en hij is niet te beroerd om hard te werken. Het allermooiste moment? Zonder twijfel zijn dribbel, uit tegen FC Utrecht A1. Het leverde geen goal op en dus geen assist, maar Dolberg showde in één actie waarom hij door John Steen Olsen werd aangeraden bij Marc Overmars. Een weggewerkte bal in de zestien van Ajax werd in één keer onder controle gebracht, daarna snel wegdraaien op eigen helft met zijn man in de rug, daarna een indrukwekkende sprint van zeker vijftig meter richting zestien van de tegenstander en tot slot het overzicht om een teamgenoot te bedienen. Perfect.

In de maanden die volgden, volgden goals, assists, lekkere acties en goede resultaten met Ajax A1. Totdat hij inmiddels een maand geleden plots zijn laatste wedstrijd speelde tijdens Ajax A1 - Ajax A2 in de beker. Iedereen dacht aan een blessure, maar navraag bij Dolberg zaakwaarnemer leert dat Ajax hem bewust 'uit competitie' nam. 'Hij had wat problemen met een spier, maar hij kon in principe gewoon spelen. Ajax wilde echter niet dat hij nog wedstrijden ging spelen, Kasper moest eerst weer helemaal fit worden.' Dat is kennelijk gelukt want vier dagen geleden hoorde Dolberg dat hij in de winter mee mag naar Turkije. 'Hij heeft al weleens meegetraind bij Jong Ajax', zegt Steffensen. 'Maar dit is natuurlijk heel erg mooi. Ajax zal hem vast meenemen om te testen, de coaches hebben in wedstrijden en tijdens trainingen genoeg gezien.'

Topfit kan hij straks dus aansluiten bij de eerste selectie. Om te proeven aan het niveau waar hij naartoe moet en om heel veel te leren. Dolberg is zo nuchter dat zenuwen hem geen parten zullen spelen en dus kan hij lekker genieten. Na de winterstop volgt vast nog geen debuut in '1' maar met de bagage in Turkije kan hij wel doorgroeien. Ajax zal hem vast en zeker laten ruiken aan de wetten van de Jupiler League en daarnaast volgen er met A1 nog heerlijke krakers tegen onder meer Sevilla, Feyenoord, AZ en PSV. Dolberg zal ook vast nog een keer op zijn bek gaan, maar so far heeft hij zijn selectie helemaal zelf verdiend. Omdat hij een groeibriljant is die wordt beloond voor een aanpassing in recordtempo. Op naar het volgende hoofdstuk!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip
Deel 11: Dolberg briljant en klungelig
Deel 12: 'Oordelen over opleiding te vroeg'
Deel 13: 'Duitse schimmel!'
Deel 14: 'Ajax heeft Noa Lang'
Deel 15: Sierhuis meldt zich aan het front
Deel 16: Gevolgen niet te overzien
Deel 17: Eiting groeit razendsnel
Deel 18: Ajax speelt met vuur

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajax27
Ik zie vrijwel nix van de jeugd door de afstand, dus ben altijd erg blij met dit soort stukjes. Thanks Bram en AS!
1 0
Ajacied1989
Mooi dat hij meegaat naar Turkije. Een echt talent. Ik moet zeggen dat Sierhuis mij dit seizoen ook ontzettend positief opvalt. Nooit echt op hem gelet en altijd gedacht dat het echt zo'n spits was die alleen maar veel scoorde omdat hij de spits van Ajax was, maar dit jaar veel van hem gezien en dat bevalt me goed. Die jongen weet altijd waar hij mee bezig is, het ziet er niet altijd even gelikt uit, maar hij maakt bijna altijd de juiste keuze en pikt daarnaast altijd zijn doelpuntje mee.
0 0
NouriVandeBeek
Het beste zou zijn om Dolberg in de JL te laten spelen. Sierhuis kan dan in de spits bij de A1. Vooral hopen dat hij fit blijft, want hij heeft lang niet alles kunnen spelen dit halfjaar.
0 0
trodat4030
Lijkt me ook een prima plan. In de A is de spits positie gewoon gigantisch druk bezet met Sierhuis, Walian, Dolberg, Karlsson (het is een spits die wel eens speelt, dus ik noem hem maar) en El Idrissi die hard bezig is weer fit te worden.. Eigenlijk moet er gewoon 1 doorschuiven, want je wilt eigenlijk alle spelers aan bod laten komen om ze de kans te geven te ontwikkelen. Daarnaast denk ik dat Dolberg niet onder doet voor Hendriks.

Edit: en dan te bedenken dan Malen nog is vertrokken, terwijl de club hem heel graag wilde behouden. En ja, als Malen was gebleven had Ajax Dolberg ook gehaald..
0 0
JohnDylan
Het zou mooi zijn als Hendriks (voor anderhalf seizoen) wordt verhuurt en Dolberg wordt doorgeschoven. Met El Azzouzi en Dolberg bij Jong Ajax en Walian en Sierhuis in de A1 kunnen alle vier dan zo veel mogelijk aan spelen toe komen.
4 0
JohnDylan
Dolberg maakt de indruk dat in potentie een complete spits is die zowel in het combinatiespel als qua goalscorer zijn steentje bij kan dragen. Het is jammer dat hij niet meer dan tien wedstrijden heeft kunnen spelen in de eerste seizoenshelft. Hopelijk leert hij veel van het trainingskamp met het eerste en wordt hij snel doorgschoven naar Jong Ajax.

Trouwens hoop ik ook dat Bay nu fit blijft en (behalve voor de Youth League wedstrijden waarin in hoop dat Nouri en Vd Beek mee doen) een vaste basisplaats in de A1 verrovert. In de wedstrijd die ik dit seizoen van hem zag maakte hij een redelijke indruk en volgens mij heeft hij meer potentieel dan De Wit en Boultam.
0 0
Kupke
Ik denk het niet. Ik zie hem niet veel verder groeien helaas
1 -3
Ajax#1900
Waarom? Dit is in mijn ogen een van de weinige spitsen uit de jeugd die het eerste kan halen.
0 0