Ajax' Kweekvijver: Gevolgen niet te overzien

BvdPloeg, 16-11-2015 om 10:30, 16897 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ajax staat in de fik, nog meer dan vijf jaar geleden, toen Johan Cruijff met alle goede bedoelingen zijn revolutie ontketende. Ajax brandt omdat er in tegenstelling tot vijf jaar geleden nu mensen sneuvelen die Ajax verder hielpen. Ajax is doodziek omdat er in tegenstelling tot vijf jaar geleden na Johan Cruijff geen nieuw tijdperk meer is. Ajax is overgeleverd aan mensen die al jaren bewijzen het niet te kunnen en niet te snappen. De gevolgen daarvan zijn veel groter dan iedereen denkt.

Het is het best uit te leggen door simpelweg de publieke opinie te benoemen. Op de dag dat het bericht over het ontslag van Wim Jonk naar buiten kwam, reageerden velen niet eens verbaasd. Het was volgens hen een logisch gevolg van Jonks koppige gedrag, "Dan had hij maar aan moeten schuiven". Een dag later sloeg die publieke opinie volledig om. Jonk deed een (heel klein) boekje open over wat er eigenlijk gaande is bij Ajax. Hij vertelde waarom hij deed wat hij deed en plots verschenen er louter steunbetuigingen. Mensen kwamen opeens in opstand. Het is dat de supporters opriepen om het niet te doen, anders was het een stuk drukker geweest bij de ArenA. Denk ik.

De omslag bij het publiek bewijst dat fans simpelweg niet weten/wisten wat er allemaal aan de hand is. Van buitenaf communiceert Ajax het als een verschil van mening en dus nemen mensen dat logischerwijs aan. Dat Ajax de opkomende en dreigende kritiek handig in de kiem smoorde tijden de aandeelhoudersvergadering, beschreef Sjoerd Valkering hier al. Van borstklopperij om een transfer die aan anderen moeten worden toegeschreven tot een vroegtijdig vertrek bij een cruciale vergadering om doodleuk een oefenpotje in Engeland te gaan spelen. Voor kritiek is gewoon even geen plek, de mensen aan de top zijn bijna geslaagd in hun missie en dus gaan ze over lijken. Met Johan Cruijff en eventueel Wim Jonk zijn de grootste slachtoffers een feit.

Het (mogelijke) vertrek van het tweetal is de doodsteek voor Plan Cruijff, ondanks de uitgesproken goede bedoelingen van de directie, rvc en bestuursraad dat dit niet zo is. Waarom? Omdat de pleuris uitbreekt, zodra Jonk de arbitragezaak verliest. De Toekomst was de afgelopen maanden voor het eerst sinds zo'n twintig jaar een omgeving van rust en professionaliteit. Ouders stuurden hun kinderen naar Ajax vanwege Plan Cruijff, iedereen liep met de borst vooruit vanwege de enorme vooruitgang. Analisten op honderd kilometer afstand kunnen met hun gezicht op tv stellen van niet, maar Ajax werd in twee jaar tijd weer voorloper op het gebied van jeugd.

Dat valt allemaal in elkaar als gebeurt wat dreigt te gebeuren, de gevolgen zijn niet te overzien. Jonk en Ruben Jongkind zijn de publiekelijke slachtoffers, maar ook trainers en personeel zouden weleens massaal kunnen vertrekken. Mensen zijn aangenomen om Plan Cruijff uit te voeren en zijn daar dankzij de goede prestaties in gaan geloven. Als dat wegvalt, ga je weg, zo simpel is het. Helemaal als de grote baas is weggewerkt uit de top. Met de kennis en enorme bagage die werknemers hebben opgedaan dankzij Jonk zullen bedrijven/clubs vast en zeker in de rij staan. Die enorme knowhow over Plan Cruijff zal vanaf dan juist ontbreken bij Ajax. Veel succes in dat geval met het uitvoeren van dat Plan...

Maar de gevolgen zijn groter, zoals Jonk al stelde tegenover de AFCA Supportersclub en zoals Catenaccio al schreef in een analyse. De belangrijkste pijler (de jeugd heeft de toekomst) kan de prullenbak in. Ajax 1 zal leidend worden, zo willen Marc Overmars en Dennis Bergkamp het al jaren. Dat betekent dat de jeugd allereerst niets meer te vertellen heeft, het betekent ook dat werken volgens een vast stramien en vast systeem overboord wordt gegooid. Ajax werkt dan niet meer aan de toekomst volgens één visie, de visie zal simpelweg afhankelijk worden van de hoofdtrainer die op dat moment aan het roer staat. De basis-onderdelen zullen vast en zeker behouden blijven, maar het 'hak-op-de-tak-principe' is dan helemaal terug. Lange halen-snel thuis met een echte nummer tien onder de ene trainer, twee jaar later gevolgd door 4-3-3 met een controleur en hoog staande backs met een andere trainer. De jeugd moet mee en wordt dan doodgegooid met nieuwe informatie als ze eenmaal de cruciale leeftijd van zestien jaar hebben bereikt.

En dus is de derde, logische reactie van boze ouders dat kinderen zullen vertrekken. Zij die kwamen voor Plan Cruijff, weigeren mee te doen aan een 'we zien wel-beleid'. Tientallen ouders reageerden tegenover mij ontsteld. Niet eens zozeer vanwege het aangekondigde ontslag van Jonk, meer om het feit dat de basis waarop de spelers kunnen rekenen fragiel wordt. Ajax zal altijd een club blijven met exceptionele talenten, maar ze zullen net als vroeger in fases komen en niet in een constante stroom worden 'gemaakt'. Dat kan overigens ook niet volgens analisten, Jonk, jeugdtrainers en ouders weten wel beter.

En dus heeft de directie, raad van commissarissen en bestuursraad zijn zin. Geen kritiek meer op het eerste 'omdat de jeugd zo goed voetbalt'. Je werkt gewoon de stoorzender eruit en zorgt er dan voor dat de jeugd gewoon hetzelfde gaat spelen. De hoofdverantwoordelijken hebben vast en zeker een hart voor de club, maar binding met Plan Cruijff hebben ze nooit gehad. Niet zo gek als je bedenkt dat Edwin van der Sar het Plan een half jaar geleden voor het eerst las. Niet zo gek als je kijkt naar de trainingsaanpak bij het eerste, waar dagelijks anderhalf uur getraind wordt om daarna lekker huiswaarts te keren. Om vervolgens tijdens een trainingskamp in Qatar iedere speler fysiek uit te putten en kapot te maken. Alles wat Plan Cruijff niet is. Dat sluit dan weer naadloos aan bij Jong Ajax, waar juist constant belachelijk hard getraind wordt.

Er is geen visie bij het eerste, zoals collega Sam van Raalte al schreef, en straks ook niet meer bij de jeugd. Iedereen tuint erin en dat is een groot gelag. Kennen jullie de tijd nog van voor Plan Cruijff en Frank de Boer? Iedere twee jaar een andere trainer met een ander idee, andere mensen aan de top en eigen lievelingetjes die gehaald dienden te worden. We zijn terug bij af en dat is vooral voor de jeugdopleiding een dramatisch scenario. Tussen hoop en vrees kijken trainers, spelers en ouders naar de arbitragezaak en de ledenraadsvergadering op 17 december. Het is de enige houvast voordat de club in het diepe wordt gegooid en een oplossing, in tegenstelling tot vijf jaar geleden, verder weg is dan ooit.

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

SALE: profiteer nu van 30% korting op het officiële Ajax thuis- en uittenue!

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip
Deel 11: Dolberg briljant en klungelig
Deel 12: 'Oordelen over opleiding te vroeg'
Deel 13: 'Duitse schimmel!'
Deel 14: 'Ajax heeft Noa Lang'
Deel 15: Sierhuis meldt zich aan het front

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
JohnDylan
Ajax wil de A1 tot en met de B1 onder het technische hart onderbrengen en dus onder de bevoegheid van de hoofd jeugdopleiding weghalen. Ik begrijp dat Jonk dat een verschikking vind aangezien de heren van het technische hart geen enkele visie hebben.
0 0
Flippmo
Ik als groot voetbal fan kan het niet meer aan zien.
Ziek echt ziek ben ik van dit alles.

Denk dat het voor mij beter is weg te blijven bij de arena.
3 0
Blankenburg
Goed stuk!!! Het blijkt maar weer dat de meesten daar alleen voor zichzelf en het pluche zitten. Allemaal engerds, met die blaaskop van een Henny Henrichs voorop. Het slijm loopt van z'n kop af. Voor de AVA waren alle bestuurlijke scenario's en een-tweetjes al afgesproken en ingestudeerd. Je word als supporter wel op de proef gesteld. Het is eigenlijk al een tijd niet leuk meer bij Ajax. Het wordt tijd voor de grote schoonmaak
1 0
geronimo
Lege Arena tegen Cambuur zou mooi actie zijn
4 -2
Siemmie
Eens! Maar denk niet dat je dat voor elkaar kijgt.
0 -1
MS22
Iedereen naar binnen in minuut 14
0 -2
MichelAngelo66
Wat dacht je van iedereen naar buiten in de 14e minuut.
3 -3
JCr14
Mijn conclusie is dan ook deze, dat iemand die de macht in handen heeft, zich weinig van samenzweringen moet aantrekken wanneer het volk hem goedgezind is.

Dus met andere woorden.
Supporters doe iets.
Stand your ground
5 -2
JCr14
Jonk gaf kritiek en stelde eisen.
Cruijff zei het al goed. Nederlanders kunnen niet tegen kritiek.
Maar praten zolang tot ze het wel goed hebben gedaan.
Niet in de spiegel willen kijken. Net als Overmars die even het contract uittypen van Bazoer aanhaalt, ipv zijn vele miskopen.
9 -3
wladimir
Hij heeft zich laatst natuurlijk al gigantisch voor lul gezet bij de Tafel van Kees. Dit was nog gênanter hoe Overmars zichzelf schouderklopjes geeft voor de Bazoer transfer. In de tussentijd hebben we kunnen constateren dat het rapport van Ling gehakt maakt van Overmars. Dan is er ook nog de kwestie m.b.t. onethisch handelen. Maar Wim Jonk wordt weggestuurd.
3 -2
MosesD
Ach zet Jonk, Bergkamp of Sar aan de Tafel bij Kees en jij kijkt al snel weg van schaamte. 0,0 uitstraling, 0,0 communicatief vermogen. Leuk voor op het veld, totaal ongeschikt om aan wie ook leiding te geven.
0 -1
JohnDylan
Ik vind Jonk in interviews altijd wel goed overkomen. Hij heeft weinig charisma maar weet altijd goed zijn visie en plannen onder woorden te brengen.
3 0
3sterren
Lullig om Overmars erbij te halen...

De spiegel hing te hoog voor hem.
9 0
MosesD
Je doet net alsof Ajax pas sinds een jaar of 4 een jeugdopleiding heeft. Nou, die opleiding van Ajax is al een tijdje wereldberoemd. Dat er dingen beter kunnen/moeten dat is prima. Een opleiding is nooit 'af', maar om nu te stellen dat Ajax zo goed als dood is, wat een onzin. Net zoals het onzin is dat Ajax1 nu leidend wordt. Dat is werkelijk nergens gezegd. Jij hebt veel verontruste ouders gesproken, ik ken er ook die het tegenovergestelde beweerden. Zo zal je dat altijd zien. Feit is dat Ajax groter is dan welk indivdu dan ook. De oude Jaap van Praag zei het trouwens altijd mooi: 'Ajax is als riet, beweegt soms heftig en buigt als het stormt, breken zal hij nooit'.
En zo is het maar net.
Ajax!!!!
7 -16
HeinJan
Ik ben het helemaal met je eens. Borst vooruit en positieve energie is de enige oplossing. Het glas is halfvol. De jeugdopleiding zal altijd de grootste leverancier voor het eerste elftal blijven.
2 0
Pauw
Natuurlijk is Ajax niet dood. Mijn hoop om het Ajax waarnaar ik verlang terug te zien kwam terug met het Plan Cruyff. Ik ervaar de beginselen daarvan als zaligmakend.

Als dit plan en daarmee de beginselen naar de achtergrond verdwijnen, voel ik mij niet meer verbonden met Ajax. Ajax blijft dan voortleven, maar niet in t mijne.
6 -3
MichelAngelo66
Je zegt het goed. Het niet eens zozeer om Jonk, hoewel ik hem wel een van de weinige vind die alles heel goed weet te verwoorden. De rest komt niet uit z'n woorden of zeggen niks tijdens het praten. Het gaat vooral om het principe dat er heren zijn die hun eigen agenda belangrijker vinden dan de richting die de club op wil. Dat het daarnaast nu een richting op lijkt te gaan die haaks op de "richting Cruijff" staat zegt genoeg over de intenties die er de afgelopen vier jaar waren. Die waren van hogerhand ook helemaal niet juist. Wilde toen eigenlijk al niet luisteren naar Cruijff, zijn gaan doen alsof om een plekje te bewerkstelligen en hebben het juiste moment afgewacht om toe te slaan. Vandaar ook het ontbreken van enige controle en correctie op de heren Overmars en de Boer. Het is echt zo doorzichtig als wat. Overmars, Bergkamp, de Boer en Vd Sar zijn te onervaren, te dom of te geil op een mooie positie om hun rug recht te houden en plan Cruijff uit te blijven voeren.
0 -1
MosesD
Nou, ik vind dat de Boer wel wat meer credits verdiend. Is weliswaar een overlever die al 2 jaar Ajax1 niet des-Ajax laat spelen, maar bewaarde wel altijd de rust. Sar, Bergkamp, Overmars, Jonk allen veel te licht voor de posities waar ze op zitten. Je kan dat wel naar anderen wijzen, maar het zijn deze jongens zelf die er een bende van maakten. De ideeën van Cruyff over voetbal zijn prima, zulke lichtgewichten plaatsen en je vraagt om problemen. Ik hoop dat Ajax nu echt gaat voor de beste mensen voor de diverse posities, en niet per se kiest voor een grote naam of ex-Ajaced. Dat alles is een pré, maar beslist geen vereiste.
0 0
MosesD
Ten eerste volgens Cruyff bestaat plan Cruyff niet, noem het plan Ajax, plan Michels, plan van der Veen. En het plan wordt voortgezet. Alleen zonder Jonk. En ik hoop uiteindelijk ook zonder Overmars, Sar en Bergkamp. Allen amateurs.
6 -6
Pauw
Ik noem het Plan Cruyff omdat hij initiatiefnemer is van het trachten naar de herintrede van een aantal verloren principes. 4-3-3 is mijn inziens geenszins achterhaald. De wijze waarop deze formatie invulling krijgt onder de Boer wel.

Het plan wordt voortgezet? Door de mensen die zich er nu al niet aan houden?

Met Jonk verdwijnt dan trouwens ook Jongkind en volgens Jonk ook een aantal trainers. Denk dat er dan een hoop ouders zijn die PSV ook wel een goed alternatief vinden.
3 -1
MosesD
Ajax is echt groter dan Jonk en een paar trainers. De trainers die allemaal weg moesten of zelf zijn opgestapt waren ook uitstekend.
4 -4
Pauw
Of Jonk nou Jonk heet of Heinrich, interesseert mij ook niet. Uiteindelijk wil iedereen een aantrekkelijk Ajax1 zien. Het gaat mij om het behoud van de principes. Op basis van de informatie die ik tot mij krijg is Jonk daarvan als een van de weinigen nog een bewaker.
3 0
MosesD
Ik denk dat Jonk een prima (jeugd)trainer is. Of hij geschikt is als hoofd jeugdopleiding, dan betwijfel ik ten zeerste.
2 -2
Linkspoot
Wie was wel een goede hoofd jeugdopleiding dan in uw visie ? Blind ? vd Brom ? Adriaanse ? Bedenk wel dat de successen bijna 20 jaar geleden waren met merendeel spelers die door Cruyff binnen zijn gehaald cq waren opgeleid in zijn visie .
1 -1
MosesD
Dat waren iig alledrie prima mensen met goede communicatieve vaardigheden en leidinggevende kwaliteiten. Ik zou Adriaanse of Beenhakker graag als hoofd opleiding zien. Zeker Beenhakker een prima people manager, communicatief sterk en met een groot netwerk.
20 jaar geleden door Cruyff binnengehaald en opgeleid? Ach ja, als je het zelf maar geloofd......
1 -3
Pauw
Daar durf ik niks over te zeggen.
1 0
Mokum_32
Ik weet niet of je t hebt mee hebt gekregen in alle hectiek, maar ze gaan dus de speelwijze en formatie van het eerst elftal toepassen aan de gehele jeugdopleiding. Nou dat wordt genieten jongens met de tactiek van frank
5 -2
MosesD
Dat is al sinds mensheugenis zo. Spelstijl jeugd en eerste elftal is gelijk. Dat Ajax1 nu voetbal speelt wat niet om aan te gluren is, roep ik al jaren. Maar de A1 onder de Boer speelde wel weer heel goed voetbal. De Boer is een overlever en speelt daarom niet des-Ajax. Overigens ben ik ook voorstander van spelen met een 10. Dat is namelijk des-Ajax!
1 -4
Mokum_32
Jij hebt duidelijk de jeugd niet gevolgd, cruijff heeft nu dus in de jeugdopleiding een vaste filosofie ingevoerd en speelwijze. Iedereen weet wat ze van elkaar kunnen verwachten. Zowel de jeugdtrainers als jeugdspelers als de ouders. Het schiet niet op om de speelwijze van de jeugdopleiding te veranderen omdat er toevallig bij het eerste elftal om de 3 a 2 jaar er toevallig een nieuwe trainer komt. Dat is pure kapitaal vernietiging. En de jeugdopleiding is de levensader van ajax dat is wel weer gebleken met de 85 miljoen opbrengst van jeugdspelers de laatste 4 jaar.
1 -1
MosesD
Ik kwam al op Voorland en dat was toen al zo. Alleen is de Boer nu anders gaan spelen, want het is een overlever. Daarom ben ik ook geen fan van de Boer. Goede trainer, maar niet voor een Ajax dat Ajax voetbal moet spelen. Trouwens ik vind dat je als club meerdere systemen moet kunnen spelen. Dat krampachtig vasthouden aan 443, zo 20e eeuw. Het voetbal evolueert. Ja, die 85 mio, dat waren allen spelers uit de opleiding waar zogenaamd niets van deugde. Toch wel een leuk bedrag die 85 mio......
2 -2
heinp
4-4-3 ??????
0 -2
Mokum_32
Ik heb het over opleiden, in ajax 1 moeten alle systemen mogelijk zijn ja. Daarom draagt het ook de naam ajax1, daarom moet het eerste elfal ook los staan van de jeugdopleiding. In een 4-3-3 formatie kun je de kwaliteiten van een jeugdspeler het best ontwikkelen
0 -2
MosesD
En daarom moet je niet star vasthouden aan 433, maar meerdere systemen beheersen. Met 1 spits kan al heel aanvallend zijn. Als je geen vleugelspelers hebt, moet je niet met middenvelders op de vleugel gaan spelen. Kijk altijd eerst naar de spelers die je hebt.
3 -1
Gerrr
Alleen 3 of 4 kampioenschappen kan de directie redden,zoniet dan zijn hun dagen ook geteld.
0 0
JCr14
Mijn mening is vanaf het begin hetzelfde.

Iedereen ziet toch dat alleen Jonk en de jeugdopleiding goed werk verricht. Je ziet de aankopen toch. En het spel
1 -2
flodder
ALLES NAAR DE KLOTEN............................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1 -1
MichelAngelo66
Goed stuk.
1 -1
wizardnl
dit laten we toch niet gebeuren? https://www.facebook.com/groups/1506942542967248/
1 0
Cruijff moet blijven
https://www.facebook.com/events/907592662624002/

Kom in actie tijdens Ajax-Cambuur!
10 -2
MS22
Er kunnen 2 dingen gebeuren, dat hang dus af of jonk de arbitragezaak wint. Als die verliest kunnen we de begrafenis van Ajax regelen. Als die wint maken we een hele positieve klapper want dan stappen hopelijk de boer, Bergkamp en overmars de zelfde dag nog op.

We kunnen alleen maar hopen en bidden voor dat laatste scenario.

Ervan uitgaande dat het ook gebeurd (positief denken) is de volgende stap wat er moet gebeuren: van de beurs af! De bankier topmannen moeten niet eens meer de arena in mogen komen met hun dikke volgevreten onesitas hoofden
2 -2
gi0vanni
Nog een andere oplossing is om met alle Ajax supporters niet meer naar Ajax te komen en het steunen totdat iedereen die Ajax heeft vermoord is opgestapt.
1 0
aietos
Als ik Jonk was zou ik niet eens wachtenop een eventuele arbitrage zaak of ledenraadsvergadering.
Gewoon zelf een jeugdopleiding beginnen naar de visie van Cruijff. Ik weet zeker dat er een groot aantal trainers en jeugdspelers met hem mee willen. Laat dat stelletje tuig maar in hun eigen sop gaar koken met hun tikkie breed terug voetbal.
2 -1
Ajax Koersvast
Als Jonk een nieuwe club begint (met de zegen van Cruijff) wordt dat mijn nieuwe club. Al moet die club in de hoofdklasse beginnen!!
3 -1
RVisscher
http://www.ajaxshowtime.com/article/opinie/87434/column-de-oprichting-van-ajax-fc-mokum
1 0
Arek Milik
Een soort "FC United of Manchester"?
1 -1
aietos
Cruijff Youth Academy

Ben ervan overtuigd dat zoiets prima kan werken.
En er natuurlijk op toe zien dat het tuig dat nu de lijnen bij Ajax uitzet er met hun vieze vette bankiers vingertjes van afblijven
2 0
Pauw
Mooie samenvatting!
0 -1
MS22
Hoe ver laten we het nog komen als supporters?
1 -1
Pauw
De iets minder ingevoerde supporter / ajacied (lees VZ topics maar eens) heeft vaak een heel ander beeld van de situatie.
1 -1
Pauw
Nou, ik kom er in elk geval tot nader order niet meer.
1 -1