Ajax' Kweekvijver: Sierhuis meldt zich aan het front

BvdPloeg, 08-11-2015 om 09:00, 22452 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ieder seizoen zijn ze er weer, zonder uitzondering. Ieder seizoen vallen er spelers op die je aan het begin van het seizoen niet op je lijstje had staan. Vaak omdat anderen ogenschijnlijk beter zijn of een beter seizoen achter de rug hadden. Je moet je lijstje echter altijd aanpassen en dat is dit seizoen niet anders. In een A-jeugd zonder de sterkhouders van vorig seizoen staan nieuwe mensen op. De meest in het oog springende naam is ongetwijfeld Kaj Sierhuis.

Kaj Sierhuis, doelpuntenmaker van beroep, is al enkele jaren een opvallend talent in de Ajax-opleiding. Via Jonger Oranje belandde hij uiteindelijk in Amsterdam en doelpunten maken bleek hem op het lijf geschreven. Zo werd hij in 2013 nog topscorer van Ajax C1, nadat hij in 2010 al topscorer van de opleiding werd met maar liefst 44 treffers. De exacte aantallen heb ik niet voorhanden, maar dat Sierhuis in het rood en wit meer dan honderd goals maakte, dat durf ik wel aan.

En dus zou het helemaal geen verrassing moeten zijn dat juist hij de topscorerslijst van Ajax aanvoert. Negentien goals al staan er achter zijn naam, verdeeld over Ajax A1 en Ajax A2. Toch is het wel degelijk een verrassing want na vorig seizoen, en met de huidige concurrentie voorin, hadden weinigen de zeventienjarige goalgetter zogezegd op het lijstje staan. Sierhuis heeft zijn naam echter (opnieuw) op de kaart gezet in slechts enkele weken van het nieuwe seizoen. Negentien treffers in de A-jeugd, ik herhaal het nog maar even.

Switchen tussen A2 en A1
Dat aantal wordt een stukje knapper als je bedenkt dat de blonde spits dit seizoen zelden twee wedstrijden achter elkaar negentig minuten kan maken bij hetzelfde team. Bij zowel A2 als A1 komt hij volop aan de bak, maar meer dan eens is hij na een ochtendwedstrijd van A2 terug te vinden op de lijst van het meest bekende jeugdelftal. In het begin misschien wel als 'opvulling', al klinkt dat harder dan het is. Sierhuis liet namelijk al snel een prima indruk achter.

En dus mocht hij de laatste weken steeds vaker met A1 meedoen, zaterdag was hij bij de 8-1 zege op FC Volendam A1 zelfs basisspeler in de punt. Dat Wim Jonk daar geen moment spijt van kreeg, bleek wel uit de hattrick die Sierhuis produceerde binnen tien minuten. Dat die prestatie midden november niet vanzelfsprekend is, blijkt wel als we een quote van Sierhuis uit augustus van dit jaar aanhalen: 'Het was voor mij al een beloning om er tegen Heerenveen bij te zijn. Als eerstejaars A-junior had ik nog niet veel met de A1 gespeeld. Maar door blessures van enkele jongens zat ik bij de selectie', zei hij na zijn twee goals in de supercup-wedstrijd van A1 tegen Heerenveen. 

Concurrentie en positie
Toen was hij nog een broekie, drie maanden later meldt Sierhuis zich serieus aan het front. En naast de ontbrekende zekerheid van een vast elftal is dat ook nog eens extra knap met de aanwezige concurrentie. Ezra Walian bewees de afgelopen jaren doelpunten te kunnen maken, Adham El Idrissi en Ottar Magnus Karlsson waren er vorig seizoen al in de A-jeugd en met Kasper Dolberg en ook nog de aanwezigheid van Zakaria El Azzouzi is het dringen geblazen. 

Sierhuis profiteerde optimaal van blessureleed bij anderen én van de speeltijd die hem werd gegund. Al in de voorbereiding maakte hij minuten in A1, gevolgd door zijn twee treffers als spits in de supercup. Het voorgevoel doet misschien anders vermoeden, maar Sierhuis stond dit seizoen zelfs vaker bij A1 op het wedstrijdformulier dan bij A2: acht om zes. Zijn doelpuntengemiddeldes zijn daarbij indrukwekkend. In A1 speelde hij dus acht wedstrijden, waarvan twee in de basis, uitgesmeerd over 301 minuten. Sierhuis was daarin zes keer trefzeker, wat gelijk staat aan één goal per vijftig minuten. Bij A2 maakte hij zelfs zeven goals in zes competitiewedstrijden.

Sierhuis rendeert zodoende zowel in A1 als in A2 en dat komt vooral omdat hij eindelijk weer centrumspits is. In de jeugdopleiding was hij lang de nummer negen, zelfs bij Oranje U15 en Oranje U16. Dat veranderde vorig jaar plots toen hij speler werd van B1. Sierhuis moest Donyell Malen voor zich dulden en hij werd een Urby Emanuelson 2.0 van de trainers. Hij speelde letterlijk achterin, op het middenveld en voorin, het aantal posities was niet op één hand te tellen. Als spits speelde hij zelden en dus moest hij dit seizoen beginnen aan een soort van comeback.

Goalgetter met hersens
Maar wat maakt Sierhuis nou zo speciaal? Waarom kan hij de volledige jeugdopleiding lang zoveel blijven scoren? Sierhuis is allereerst goed in de zestien en hij heeft oog voor positie, de belangrijkste eigenschap van een spits. Maar daarnaast beschikt hij over een prima schot, hij is redelijk tweebenig, hij is ijzersterk in de lucht en in de combinatie heeft hij enorme sprongen gemaakt. Dat laatste misschien wel omdat hij vorig seizoen zo vaak middenvelder was. Ieder nadeel heeft zijn voordeel, zo blijkt. 

Al met al beheerst Sierhuis flink wat facetten van het takenpakket van een Ajax-spits. En dat wordt weleens vergeten als het allemaal soms wat lomp oogt. Sierhuis passeert niet even drie mensen met een schaarbeweging, al is hij wel bijzonder atletisch en snel voor zijn bouw. Een hakballetje, balletje achter het standbeen of een omhaal behoort bij hem zeker tot de mogelijkheden. Op alle fronten kunnen er nog stappen worden gemaakt, maar ook dát wordt vanwege zijn verschijning vergeten: Sierhuis is pas zeventien jaar en eerstejaars A-junior. 

Hij is een spontane jongen die goed in de groep ligt. Hij houdt op de training of voor een wedstrijd wel van een dolletje en ook tijdens een duel doet hij soms lekker gek. Bijvoorbeeld als hij met A2 meedoet en de doelman van de tegenpartij de bal steeds wel erg lang in zijn handen houdt. 'Eén, twee, drie, vier, vijf...', schreeuwt Sierhuis niet veel later bij ieder moment dat de keeper dat bal vastpakt. Het zorgt voor een glimlach langs de kant, maar de scheidsrechter begrijpt de boodschap wel. Sierhuis wordt weliswaar toegesproken, de keeper niet veel later ook.

Een spits zonder fratsen met een neusje voor de goal en een gezonde dosis Amsterdamse humor; Sierhuis timmert lekker aan de weg. En dat alles terwijl hij op school doodleuk zijn vwo-diploma haalde. Momenteel studeert hij Economie en Bedrijfskunde op de Universiteit van Amsterdam. Nee, Sierhuis stond niet op mijn lijstje, maar komt met zijn prestaties en achtergrond absoluut binnen in de top van mijn klassement. De concurrentie in Amsterdam kan zijn borst natmaken. (foto: Black Bath Towel Photographers)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip
Deel 11: Dolberg briljant en klungelig
Deel 12: 'Oordelen over opleiding te vroeg'
Deel 13: 'Duitse schimmel!'
Deel 14: 'Ajax heeft Noa Lang'

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
mistermiyagi
Ajax heeft baat bij een spits ala siem/luuk de jong die de ballen vast kan houden dat moet sierhuis lukken binnen nu en 3 jaar.
1 0
Champy
Slimme gozer. Hij loopt dus een jaartje voor met zijn studies.
1 0
JohnDylan
Persoonlijk vind ik het jammer dat Dolberg niet elke wedstrijd in de spits wordt gezet want die heeft volgens mij alles om op die positie een topper voor Ajax te worden. Sierhuis is een goede doelpuntenmaker en ontwikkeld zich momenteel goed maar is beperkter. Ik vind Sierhuis vergelijkbaar met Walian die het ook moet hebben van een goede positionering in en rondom de 16 en een koelbloedigheid in de afwerking.
1 0
OntlastendeMiddenvelder
Hmm, hij studeert dus Economie en Bedrijfskunde. Slechte zaak, hij is niet alleen met voetbal bezig. Ik zeg, meteen uit de selectie zetten.

(Voor wie het sarcasme ontgaat: zie het artikel over het rode baardje van Kishna, eerder vandaag. )
3 -3
Arim_
Als ie met 17 jaar een echt groot talent is, moet je hem misschien ook maar snel eens laten debuteren.
1 -3
OntlastendeMiddenvelder
Leukste rubriek van de site, dit.
2 0
Joseph
Iemand die meetelt met de scheidsrechter, ik vind dat heerlijk! Er zit volgens mij een goede kop op bij deze jongen.. 2 studies naast zo veel trainen, daar heb ik respect voor, Overmars 2.0.
1 0
jaribombari
Heeft ie al een contract? En hoe lang is ie eigenlijk? Beetje type Luuk de Jong?

0 0
GuusjeHiddink
Deze jongen komt er wel. Was buiten Ajax om ook altijd met een bal bezig bij de plaatselijke voetbalvereniging waar hij eerst speelde.
1 0
Ajax4life16
Dat kan je gewoon nog niet weten, hij heeft namelijk niet het talent van vd Beek Nouri en Cerny. Die doelpunten kunnen of blijven komen, of zomaar wegzijn. Kijk maar naar bv Huntelaar en luuk de Jong
0 -1
GuusjeHiddink
Talent zegt ook niet alles..... Neem bijvoorbeeld Freddy Adu als voorbeeld, werd beschreven als toptalent. Kijk waar hij nu speelt. Daarnaast vind ik Sierhuis een speler die het niet van zijn acties moet hebben maar van het harde werken. En daarvan zijn er genoeg geslaagd in het profvoetbal.
0 0
gras
Leuk stuk Bram. Zoals altijd als je het over je passie hebt.
4 0
AFCA.
Klinkt veel belovend! Hopen dat hij zich door ontwikkeld en wie weet hebben we hem dan eindelijk.... de echte ajax spits
1 0
BobHaarms86
Zou het dan weer eens... Een nieuwe, echte Ajax-spits? Ik hoop het zo! Als hij zich dit en volgend jaar zo blijft ontwikkelen en dan misschien een jaartje Jupiler League kan hij misschien wel de verrassing van 2018 worden, in Ajax1 wel te verstaan. Laten we het hopen!
3 0