Ajax' Kweekvijver: Jonk for president

BvdPloeg, 12-09-2015 om 08:00, 12048 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Het was woensdagavond verplichte kost voor iedere Ajax-fan die een beetje feeling heeft met de huidige gang van zaken in Amsterdam. Al dagen werd de documentaire 'De Toekomst van Ajax' groots aangekondigd en aan alle lof vooraf was geen woord gelogen. In een uurtje beeld en geluid liet Ajax TV op een prima manier zien waarom alle neuzen bij Ajax rap dezelfde kant op moeten. Johan Cruijff zal vooral met een glimlach hebben gekeken naar Wim Jonk.

Jonk, het zwarte schaap van de familie (lees: het technisch hart). De man die er bijna iedere dag is, op zijn terrein. De Hoofd Jeugdopleiding loopt daarbij niet populair met een leren jasje en een telefoontje over De Toekomst, Jonk is er altijd met het Ajax-logo op de borst. Niet zo gek als je je zijn mooiste uitspraak van de eerder genoemde documentaire herinnert: 'Als je hier het veld oploopt, dan heb je Ajax in je!'

Het is precies de reden waarom ik ongelofelijk veel respect heb gekregen voor Jonk en de manier waarop hij bezig is. Hij ademt Ajax en staat op het veld met maar één doel: Johan Cruijffs plannen zo snel mogelijk in de praktijk brengen. Hij verliest daarbij zijn eigenwaarde geen moment uit het oog want het zijn ook zijn plannen, vertelde hij. Hij was, met inbreng van andere oud-voetballers de initiator achter de revolutie, die via Cruijff een gezicht kreeg. Arrogant doet Jonk daar verder niet over. Hij spreekt altijd van 'plan Cruijff' en stelt meer dan eens dat hij keurig naar Cruijff luistert als die zijn telefoon weer eens heeft gevonden.

Toch mag er zo langzamerhand weleens een lans worden gebroken voor de rol van Jonk want de ideeën mogen nog zo mooi zijn, ze moeten wel in de praktijk worden gebracht. Alle trainers, al die nieuwe performance-coaches en ook alle vrijwilligers en mentoren worden door Jonk aangestuurd. Het heeft al na één jaar hard werken tot gevolg dat het niet uitmaakt of je op zaterdag naar D1, C1 of A1 gaat kijken, de speelstijl en spelvreugde is overal hetzelfde. Individueel maakten spelers enorme stappen. We doen er luchtig over, maar Ajax is de enige club die zo extreem is in het doorschuiven en individueel motiveren en begeleiden van spelers.

Donny van de Beek, Abdelhak Nouri en Vaclav Cerny waren al langer de grote talenten, fans maakten afgelopen seizoen ook kennis met nieuwe namen. Namen die er plots stonden in B1 omdat dat bij Ajax kan. Ben je goed genoeg en ben je fysiek en mentaal klaar voor meer weerstand en een grotere uitdaging? Dan krijg je die kans. Matthijs de Ligt draaide een fantastisch seizoen, Donyell Malen verdiende een transfer naar Arsenal en tijdens de Copa Amsterdam was de selectie van Ajax nog nooit zó jong.

Jonk kan er uren over volpraten, in de documentaire legde hij vooral de nadruk op die ontwikkeling. Iedere coach is dag en nacht bezig met één of meerdere spelers en Jonk houdt het allemaal in de gaten, samen met rechterhand Ruben Jongkind. Niet als leiders, maar als 'one of the guys'. Ze lachen, ze zijn vol motivatie omdat ze weten waar de weg naar gaat leiden. En dat terwijl ze op alle mogelijke vlakken worden tegengewerkt. Minder geld, contracten die niet worden verlengd, onzin-aankopen in het eerste en het tot voor kort totale negeren door het technisch hart. Pesterijtjes van de mensen met wie Jonk ooit aan één kant in de rechtbank zat. Ineens stonden Marc Overmars en Jonk lijnrecht tegenover elkaar.

Jonk spreekt over alle onrust met vuur, iedereen kon de afgelopen maanden in interviews zien dat hij pissig was, maar hij bleef wel altijd keurig. Tijdens trainingen merkte je niks aan hem, zo kon hij zo een uur vrolijk en vol goede moed bezig zijn met Ezra Walian. Een week later stond hij dan langs de kant bij Ajax B1, bestuderend of de inhoud van de andere trainingen per persoon werden opgepakt. De week erna vervolgens weer keihard werkend om spelers te wijzen op tekortkomingen en de punten waar progressie kan worden geboekt. Samen met een groot team van trainers had Jonk zogezegd schijt aan de onrust met de prachtige inhoud van de Ajax TV-docu tot gevolg.

Zoals Jonk in het uur durende kunststukje sprak over het Ajax hoe het volgens hem moet zijn, dat is een verademing. Het is alsof je Cruijff hoort praten, alleen dan nog iets rustiger en meer dan eens niet te moeilijk. Bijvoorbeeld over druk zetten, iets waar vanaf de middenbouw stap voor stap aan wordt gewerkt. 'Je wil aanvallend en aantrekkelijk voetbal spelen en daar heb je aantal voorwaarden voor nodig. Het begint ergens want je moet eerst de bal veroveren, hoe kun je dat het best organiseren? Wij willen dat verdedigers vooruit denken. Vanuit proactief verdedigen op de helft van de tegenstander kom je sneller in balbezit en heb je sneller kans op een goal.' Heerlijk toch?

Tscheu La Ling zette deze maand een grote stap met zijn rapport en de beginselen van wat lijkt op afspraken die eindelijk zwart op wit komen te staan. Alles lijkt zodoende met een sisser af te lopen. De strijd is echter nog niet gestreden zolang Jonk geen vrijbrief krijgt om te doen wat hij en Cruijff hebben bedacht. Mocht alles inderdaad zonder grote slachtoffers blijven, dan verdient Jonk een standbeeld voor de totstandkoming van Plan Cruijff. Met een beetje pech had één van de belangrijkste mensen van de club op dit moment namelijk gewoon thuis gezeten, klaar met het gezeik, voorbeelden genoeg. Gepest en vernederd zet Jonk nu echter al de eerste stappen naar een betere toekomst. Een toekomst met beter voetbal, talenten die nog eerder goed genoeg zijn en daarmee weer een sprankje hoop brengen voor een flitsend Ajax. Precies zoals het vooraf bedoeld was.  

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Kinkladze
Mooie docu, volledig met je eens dat Jonk heel waardevol is voor Ajax, mag nog jaren blijven!!
1 0
Bobo het Konijn
Wat ik vooral vind is dat Jonk en Bergkamp een onbetrouwbare rol hebben gespeeld en nu zijn ze nog onderling gebruouilleerd ook. Van der Sar veel succes en sterkte ermee. Maar als er eentje moet gaan, dan zou ik het liefst Jonk en Jongkind en de atletiekclub zien gaan. Maar daar zit Cruijff zijn handel weer. Kortom, we zijn er nog niet.
2 -2
Kinkladze
Jonk en Bergkamp onbetrouwbaar, Cruijff zijn handel.. Spoor jij wel??
0 -1
Barra
Heb je geen vertrouwen in Cruijff en co of heb je helemaal geen vertrouwen in het huidige jeugdbeleid? En hoe zou het volgens jou dan moeten ingevuld worden. Hoor zoveel mensen kritiek geven, maar bijna nooit iemand die ook aangeeft hoe het dan wel moet.
0 -1
Truus de Bakker
'Gepest en vernederd'... Ik zou me er niet prettig onder voelen als dit over me geschreven werd. Want hiermee zet je Jonk als lullo neer. Als broekpissende puber.
2 -2
Cruyffie
Ach nee joh, dat is toch gebeurd? Had Jonk er dan op moeten slaan? Hij is erboven blijven staan, en staat nu weer aan de top. Goed stuk!
2 -1
BigDaddy84
Zoals hieronder al is gezegd: 'Niemand verdient een vrijbrief'. Discussie moet altijd mogelijk zijn binnen een organisatie en er moet ook altijd (intern) gepraat worden. Communicatie is van groot belang! Zeker in de huidige situatie (en de vorige jaren) waarin de club op het gebied van financiën, organisatie, speelwijze en de jeugopleiding hevige veranderingen heeft doorgezet. Dat deze veranderingen niet direct in het eerste zichtbaar kunnen zijn doordat er ook gepresteerd moet worden is in mijn ogen zeer goed te begrijpen. Net als de aankopen die meer voor de breedte werden gehaald, omdat logischerwijs de doorstroming van jeugdspelers (zowel kwantitatief als kwalitatief) nog niet voldoende was.

Los van die hele discussie levert Jonk wel goed werk. Jeugdspelers worden duidelijk beter, de jeugdteams spelen fris en aanvallend voetbal en de prestaties zijn prima. Ik zie Jonk daarom graag lange tijd als hoofd jeugdopleiding aanblijven. Maar hij moet zich wel beseffen dat het niet zo is dat hij enkel zijn hand op hoeft te houden. Zo werkt het nergens, ook bij Ajax niet.
2 -1
Joseph
Alsof Jonk gewoon zijn handje op houdt.. Hij begrijpt heus wel wat er financieel mogelijk is en zal dus echt geen onrealistische bedragen vragen voor zijn plannen. Ik heb het gevoel dat hij kinderachtig wordt tegengewerkt, als de jeugdopleiding beter kan met meer geld, moet dat geld er komen! De jeugdopleiding is het aller belangrijkste wat we hebben..
1 -2
BigDaddy84
Dat hangt van vele andere ontwikkelingen af. Jonk wil graag veel EXTRA geld en wat mij betreft is het heel normaal dat hierover gediscussieerd wordt. Zeker als er plannen liggen voor een nieuw jeugdcomplex die mogelijke kosten die nu gemaakt worden overbodig maken. Ik ben absoluut voor het investeren in de jeugdopleiding, maar ik vind wel dat hierover altijd goed overleg moet zijn.

Het is alleen een discussie die erg lastig te voeren is, omdat niemand specifiek weet wat er precies gaande is. Als we details zouden weten zou ik misschien wel een andere mening hebben. Maar zoals het op mij overkomt wordt er erg gelet op of er slim geïnvesteerd wordt. En dat kan ik alleen maar toejuichen.
1 -1
Joseph
Ik vind het raar om Wim Jonk af te schilderen als iemand die zijn handje ophoudt, precies ook om de reden die je zelf aangeeft, je weet de details niet.

Hij komt waarschijnlijk niet aanzetten met een cheque met 4 miljoen er op en vraagt dan of er even getekend kan worden. Ik ga er van uit dat hij duidelijk maakt waar dat geld voor nodig is. Dat het dan geweigerd wordt, vind ik een beslissing die flinke uitleg nodig heeft..

Als hij alleen met het handje komt, heb je gelijk, maar ik ga daar niet van uit.
1 0
BigDaddy84
Ik denk dat je mijn woorden iets te letterlijk neemt. Het gaat mij er gewoon om dat in de tekst staat dat Jonk een vrijbrief moet krijgen om te doen wat hij wilt. En zo simpel werkt het niet. Zoals jij ook al aangeeft zal alles onderbouwd moeten worden en is vervolgens de vraag in hoeverre de extra investeringen op dit moment van belang zijn en ook duurzaam zijn.

Ik zal proberen een beeld te schetsen. Stel: Jonk wil graag nog meer ruimte voor krachttraining en daarvoor moet een extra gebouw neergezet worden. Alle kosten bij elkaar zijn 250.000 euro. Ondertussen is de directie bezig met plannen voor een nieuw jeugdcomplex en is de verwachting dat Ajax daar over 5 jaar al gebruik van kan maken. Dan is de vraag dus: hoe dringend zijn de extra faciliteiten nodig? Want na 5 jaar gaat het gebouw van 250.000 euro plat.

Dergelijke situaties gaat het mij om. Ik benadruk nogmaals, dit is iets wat ik uit mijn duim heb gezogen. Maar gezien de ontwikkelingen rondom de club kan ik me dit soort vraagstellingen voorstellen. En daarom benoem ik dus ook: het hangt af van de details. En die kennen we helaas niet.

Het is dus niet mijn doel om Jonk neer te zetten als een type die miljoenen opeist zonder onderbouwing. Mocht ik dat beeld hebben was ik veel negatiever geweest over Jonk.
0 0
Joseph
In dat voorbeeld kan ik mij volstrekt voorstellen dat Jonk geïrriteerd zou zijn. Ajax moet in mijn ogen geen concessies doen als het gaat om de kwaliteit van de jeugdopleiding.

Jonk is daar verantwoordelijk voor, als hij geïrriteerd is, vind ik dat een slecht teken. Wat mij betreft mag Jonk die vrijbrief gewoon krijgen, Jonk mag niet in deze mate tegengewerkt worden op de toekomst.

We hebben er voor gekozen hun plan uit te voeren, dat moet dan gebeuren. Ik kan mij ook voorstellen dat Jonk baalt van Sinkgraven, dat geld had ook naar de jeugdopleiding kunnen gaan. Maar zo moet het helemaal niet werken, dat moet los van elkaar staan, ik hoop dat de veranderingen in het technisch hart dit verbeteren.
0 0
BigDaddy84
Dan verschillen wij daar van mening. Want hoe belangrijk ik de jeugdopleiding ook vind en hoe erg ik het werk van Jonk ook waardeer, een vrijbrief hoort Jonk (en daarbij overigens niemand) te krijgen. Dan draag je namelijk de macht over aan 1 persoon zonder dat daar controle op is en dat komt een organisatie nooit ten goede.

De tegenwerking die Jonk krijgt vind ik daarnaast ook overdreven. Zo heeft hij elk jaar extra budget gehad. Weliswaar niet het gehele bedrag wat hij wou, maar hij heeft wel degelijk extra geld gekregen. In mijn voorbeeld zou het er voor mij ook van af hangen hoe groot het belang van het gebouw zou zijn. Als dat belang laag ligt omdat er door goede planning prima van de 'oude' faciliteiten gebruik gemaakt kan worden, zou ik dat gebouw nooit neerzetten. Zeker niet met in het achterhoofd dat er een nieuw jeugdcomplex aan zit te komen.

Het gezeur van de aankoop van Sinkgraven snap ik daarnaast ook niet. Want wie uit de jeugd zou zijn plek invullen? Nouri? Van de Beek? Cerny? Die jongens zijn er nog niet klaar voor! Die hebben nog minimaal een jaar nodig om basisspeler te worden. En waarschijnlijk zelfs langer. Het niveau moest omhoog en met de aankopen die gedaan zijn kan dat. Met enkel jeugd niet. Die kunnen nu juist in alle luwte zich verder ontwikkelen en straks, als er meerdere spelers vertrokken zijn, op een hoger niveau de vrijgekomen plekken invullen. We kunnen niet blijven teren op 18-jarige spelers. En als ze daadwerkelijk goed genoeg zijn, staan ze erin. Het bewijs daarvan zie je in de basisopstelling.
0 -1
Joseph
Jonk is aangesteld voor die positie, de belangrijkste positie voor Ajax, dus ja hij hoort de "macht" te hebben. Er is duidelijk gezegd dat de jeugdopleiding naar een hoger niveau moet, dan laat je de man die daar verantwoordelijk voor is, dat uitvoeren. Als je dat proces dan wilt verstoren, moet je daar een hele goede reden voor hebben die de verantwoordelijke man kan begrijpen.

De reden dat ik in jouw voorbeeld de positie van Jonk zou begrijpen, is omdat 5 jaar een te lange tijd is om niet te werken met de best mogelijke faciliteiten. Als 1 speler door die faciliteiten het verschil al kan maken in die 5 jaar, is de investering er uit.

Ik was het trouwens ook volledig eens met de aankoop van Sinkgraven, precies om de redenen die jij schetst. Ik bedoel alleen te zeggen dat geld naar spelers van het eerste niet hoort te betekenen dat daardoor minder geld beschikbaar is voor de jeugdopleiding. Zo lijkt het natuurlijk wel voor Jonk.

Als de keuze zou zijn Sinkgraven of 10 miljoen voor de jeugdopleiding, zou ik altijd voor Andersen gegaan zijn. Ik vind dat we dat soort bedragen moeten uitgeven als ze ook echt er voor zorgen dat we een topselectie krijgen. Ik zou deze 10 miljoen liever uitgeven als Bazoer ea. 21 jaar zijn en er een echt zwakke positie is..
0 0
BigDaddy84
Natuurlijk heeft Jonk de macht, maar niemand heeft zoveel macht om maar te doen wat ze willen. Ook Jonk niet. En dat zou ook niet goed zijn. Dat zou namelijk betekenen dat alle beslissingen die Jonk maakt voor goed worden verklaard en dat is vragen om moeilijkheden. Zoals ik al zei: Jonk levert prima werk, maar zal zichzelf altijd moeten onderbouwen. En die onderbouwing moet door een meerderheid gedragen worden. Voor anderen binnen de organisatie geldt hetzelfde.

In mijn voorbeeld zou ik het geld niet uitgeven, aangezien er staat dat de faciliteiten prima gebruikt kunnen worden zolang er maar een goede planning is. Als je dan een dergelijk gebouw moet afschrijven in 5 jaar tijd omdat je daarna een nieuw jeugdcomplex krijgt is in mijn ogen overdreven. Dan zie ik liever dat geld extra geïnvesteerd worden in het nieuwe complex, waardoor er langer genoten kan worden van de extra investering.

Ik denk dat wij het in grote lijnen op zich wel eens zijn. Ik ben een groot voorstander van wat er gebeurt in de jeugdopleiding. Maar ik vind wel dat er een bepaalde verantwoordelijkheid moet worden afgelegd en dat alles wel getoetst moet worden.
0 0
Joseph
Ik denk ook dat we het eens zijn hoor, ik zie alleen geen ruimte voor bezuiniging in de jeugdopleiding. Voor mijn gevoel gebeurt dat nu door het afwijzen van de plannen van Jonk.

Ajax moet top of the bill zijn met hun talenten, waar de rest investeert in dure spelers, moeten wij investeren in de beste jeugdopleiding. Als dat elk jaar een update van de trainingsfaciliteiten betekend, moet er elk jaar een update komen.

Natuurlijk zit er een grens aan wat redelijk is en moet Jonk alles verantwoorden, maar ik denk nogmaals dat Jonk dat prima in kan schatten.

In mijn ogen is het goedkeuren van de plannen van Jonk een formaliteit, niet iets dat tegengewerkt kan worden..
0 0
BigDaddy84
Dan is dat denk ik het enige waar we het niet over eens zijn. Ik zie het, in tegenstelling tot jouw visie, niet als tegenwerken. Zeker ook omdat Ajax al een zeer groot budget heeft voor de jeugdopleiding en het in dit geval gaat om extra investeringen.

Maar zoals ik al zei: misschien heb je wel gelijk. De details kennen we niet en het is daarom moeilijk om over te oordelen. Ik wil dan ook niet oordelen ten faveure van Jonk of de directie. Ik vind de gang van zaken alleen wel normaal en kan me voorstellen dat er situaties zijn waarin Jonk minder extra budget krijgt. Dat zoiets dan direct wordt gezien als tegenwerken vind ik dus te ver gaan. Want dan zou je de specifieke plannen, de uitleg erbij en het gevraagde budget specifiek moeten kennen.

We zullen zien hoe het nu verder gaat. Maar ik denk niet dat het goedkeuren van de plannen van Jonk een formaliteit zal worden. En om heel eerlijk te zijn zou dat ook slecht zijn. Hoe hoog ik Jonk ook heb zitten.
0 0
Joseph
Dat is het verschil, ik hoef de details eigenlijk niet eens te weten. Ik heb meer vertrouwen in Jonk dan in de mannen die zijn plannen afwijzen. Dus ja als het om de macht over de jeugdopleiding gaat, vertrouw ik Jonk volledig, ook dat hij niet onnodig geld over de bank smijt.
0 0
JohnDylan
Er is alleen een verschil in echte kritiek en zeuren. Op Jonk word veel gezeurd en weinig echte kritiek gegeven. Persoonlijk vind ik dat Jonk veel goed doet en een paar dingen fout. Gelukkig is hij iemand die weet wat zijn zwaktes zijn (en haalt hij mensen om zich heen die hem op zijn zwakke punten ondersteunen) en leert van zijn fouten (zoals het wachten met het geven van contracten aan jeugdspelers). Ik hoop dat Jonk niet de opvolger van De Boer wordt want er is nog veel te doen aan de jeugdopleiding en ik denk dat Jonk daar de ideale man voor is en blijft.
1 0
Roodhart
Jonk is topper!!!
2 0
Caparzo
'Gepest en vernederd', zou het werkelijk zo erg zijn (geweest)? Het zijn toch allemaal volwassen kerels daar, of wat?! Je kunt verschillende visies hebben, en als je merkt dat je niet nader tot elkaar komt (lees het geen zin heeft nog bij de TH-meetings aan te schuiven), stoppen met de vergaderingen, maar als er bij Ajax werkelijk moedwillig wordt gepest en vernederd zou dat wel triest zijn..

@Bram: Goed stuk, wat betreft je opmerking "minder geld" echter, klopt dat wel? Zoals ik het begreep, is er meer geld naar de jeugdopleiding gegaan. Oké, weliswaar minder dan dat Jonk/Jongkind hadden gevraagd, maar toch, meer geld (omdat het door Jonk gevraagde bedrag niet binnen de begroting paste). De goede forumlering zou m.i. dan zijn "minder geld dan waar ze om vroegen".
3 0
La Bomba
Ik weet niet of veel mensen weten wat knippen en plakken betekent, maar je kunt natuurlijk zo'n docu zo in elkaar zetten dat het heel wat lijkt en iedereen positief is. Als je vaker op de toekomst komt zoals ik hoor je heel andere geluiden en zijn ze bepaald niet laaiend over Jonk. Communiceren kan die man niet en er lopen veel ontevreden spelers rond.
De meesten van jullie stinken er gewoon in na het zien van de docu.
1 -3
versman
Er lopen veel ontevreden spelers rond...daarom moest het Parool in pure wanhoop een open brief schrijven naar ouders van diezelfde spelers of er alsjeblieft iemand een negatief verhaal wil vertellen over de opleiding. Het enige controleerbare feit over de mening van ouders over de opleiding komt uit een tevredenheidsonderzoek, waarbij de ouders de opleiding waarderen met bijna een 8 (zie Mike Verweij). Het enige waar tegenstanders van Jonk mee komen is dezelfde oude grammafoonplaat: de man kan niet communiceren. Als dat het enige is wat er op de man aan te merken is lijkt het me gewoon een topper. Of vind je dat Frank de Boer een spreker is a la Barrack Obama? De meeste trainers die goed zijn in communiceren zijn niet de beste trainers: Beenhakker, Maaskant, Korbach. Prachtig om naar ze te luisteren, maar geen toppers.
3 0
gerard
Goed verhaal maar met alleen talenten red je het niet is mijn mening. De grote Europese clubs spelen ook niet met alleen talenten. En de talenten die we hebben worden als snel weggekocht door de grote clubs.
1 -1
Hwb
Maar er is toch ook niemand in de hele organisatie die zegt dat we het met alleen talenten moeten doen? Dit wordt door tegenstanders van Cruijff steeds gezegd, maar werkelijk NIEMAND wil dat.
1 0
heinp
Ik ben het volledig eens met Jonk ,probleem van De boer en directie dat als het tegen zit dat alle supporters en media beginnen te roepen om ervaring en aankopen en geen kleuters op het veld ,en ja hoor ook vooral op deze site helaas.laat Ajax nu maar gewoon opleiden effe en daarna betaald het zich allemaal wel uit.
2 0
Pauw
Eens. Hopelijk zijn we binnenkort af van de parodie op de Hollandse School georganiseerd door FdB.
5 -4
Gertje
Levenslang hoofd opleidingen laten. Geen hoofdtrainer worden, er komt een dag dat je dan ontslagen gaat worden. Dat zou een gemis zijn voor de club.
6 -2
Boele
prachtig, ik hoop dat er nu wat meer ogen open gaan.....
8 0
AFCA.
Helemaal mee eens!
6 0
aietos
Een prachtmens dat z'n eigen ego weg cijfert voor het grotere doel.
8 0