Ajax' Kweekvijver: Dolberg briljant en klungelig

BvdPloeg, 24-09-2015 om 08:45, 19980 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ik had hem al een paar keer aan het werk gezien, maar was wel benieuwd wat hij over een periode van enkele weken zou presteren. Kasper Dolberg kwam deze zomer naar Ajax en alleen al zijn verschijning boezemt tegenstanders angst in. De Deen is groot, sterk en liet in de voorbereiding zien dat hij ook nog kan voetballen. Het totale pakket, maar te vroeg juichen kan dodelijk zijn. Dolberg ging namelijk briljant, maar ook ploeterend door zijn eerste weken in Amsterdam.

Het beste voorbeeld voor bovenstaande was de wedstrijd tussen Ajax A1 en PEC Zwolle A1 van woensdagavond. Dolberg begon in de spits en kopte in de beginfase meteen op de paal. Het publiek ging er eens goed voor zitten, maar de goal die in de lucht hing, kwam maar niet. Een belangrijke reden daarvoor is de verloren creativiteit in de A-jeugd. Abdelhak Nouri en Donny van de Beek waren vorig seizoen het brein van A1, zij spelen nu allebei bij de beloften. Een grote leegte, die wordt opgevuld door Dani de Wit en Noussair Mazraoui.

Eerstgenoemde is een harde werker, een type Siem de Jong. Iemand die overal een voetje tussen heeft, iemand die in de zestien komt en iemand die zijn ploeg wel degelijk op sleeptouw kan nemen. Maar De Wit is geen man van een geniaal steekballetje of een schaarbeweging. Daar moet in de huidige A1 Mazraoui voor zorgen. Het kleine, dunne ventje wordt langzamerhand een man. Het zou mij niets verbazen als hij deze zomer zonder dollen twintig centimeter is gegroeid. Daarmee bloeit hij letterlijk op, want waar Mazraoui vorig seizoen veelal de reserve of rechtsback was, waar trainers hun handen vol aan hadden, daar is hij dit seizoen vooralsnog een lust voor het oog.

Hij kapt, hij draait en heeft een lichaamsschijnbeweging in huis, waardoor hij mannetjes passeert alsof ze er niet staan. Het is meteen de keerzijde van 'Noessie', die als rechtsback en als middenvelder weleens wat teveel wil doen en bovendien als pleintjesvoetballer gewezen moet worden op zijn taken. Gery Vink was daarom weer drukker dan hij misschien had had gehoopt in het pisweer op De Toekomst. Het middenveld is kortom volledig veranderd, daar moeten ook de bekende namen aan wennen.

En dus ook nieuweling Dolberg. Zijn geluk is dat hij nooit met Van de Beek en Nouri samenspeelde, waardoor die samenwerking met zijn huidige ploeggenoten misschien wel beter verloopt dan anders het geval was geweest. Feit is wel dat de hierboven geschetste situatie zorgt voor andere aanvalstactieken. Vaker dan ooit werden en worden de vleugels gezocht, Dolberg wordt geacht om daarom in de zestien te staan. Tegelijkertijd hamert Vink bij zijn ploeggenoten op de gedurfde inspeelpass op de Deen, die zodoende meteen weet wat hem te wachten staat als Ajax-spits. Het speelkwartier bij Silkeborg IF is voorbij.

En dat is best even wennen voor de gewezen goalgetter. Alleen al in de voorbereidingswedstrijd tegen Vitesse A1 (0-5 nederlaag) lag hij zo'n tien keer op de grond, tegen PEC Zwolle was het ook vaak incasseren geblazen. Verdedigers in Nederland dekken door, bovendien kwam Dolberg bij Silkeborg regelmatig van de vleugels, hier staat hij juist vaak met de rug naar de goal. En dus moet de beuk erin en moet Dolberg zijn lichaam leren gebruiken. Hij zal donderdagochtend vast en zeker zijn opgestaan met wat pijntjes in rug en schouders, ook dat is het leven van een Ajax-spits.

De moeilijkste voetbalvacature van Nederland schrijft verder voor dat je voetballend mee kunt doen. Balletje vasthouden, wegdraaien, kaatsen, de ideale spits kan het allemaal. Naast het sleuren en ploeteren wisselt Dolberg ook daar minnetjes af met plusjes. Voor rust was hij een paar keer geniaal met eenmaal een wippertje op Mazraoui, twee keer een snelle kaats op Carel Eiting en enkele keren sterk wegdraaien en openen op de flank. Maar ook waren er ballen die wegschoten, ballen die hij net iets te lang vasthield of ballen die werden aangenomen en waarbij je zag dat er even geen vervolgidee was.

Wat echter ook Dolberg is, is de doelpuntenmaker die hij nog niet eerder kon laten zien. Hij raakte al regelmatig paal en lat dit seizoen, woensdagavond waren daar treffer één en twee in het rood en wit. De eerste was een strakke vrije trap door de muur, de tweede was een vuurpijl in de verre hoek die de keeper alleen maar heeft horen langskomen. De reactie van Dolberg was veelzeggend: brede grijns en handjes in de lucht. De Deen krijgt vertrouwen van Vink, maar een spits heeft ook goals nodig. Dat beseften ook zijn teamgenoten, die hem massaal kwamen feliciteren. Misschien is wat dat betreft het hek nu wel van de dam.

Wat rest is finetunen, iets waar men bij Ajax en spitsen eigenlijk alleen maar mee bezig is. Arek Milik weet er alles van en vraag het anders maar aan Ottar Magnus Karlsson, Ezra Walian, Kolbeinn Sigthórsson en al die andere potentiële Ajax-spitsen die werden of worden gekweekt. Als Dolberg zijn beide voetjes op de grond houdt en hij gaat niet mee in de vele Twitter-reacties, die meteen reppen over Jong Ajax, dan wordt hij een heel interessant project om te volgen. Af en toe was hij de afgelopen weken briljant, maar regelmatig ook wat klungelig. Een half jaar Ajax A1 is daarom de ideale opstap naar de beloften, want als hij het straks helemaal begrijpt, is dat een niet te missen volgende halte. (foto: Black Bath Towel Photographers)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
lf87
Wie had toen gedacht dat hij heel Jong gewoon zou skippen en basis in de EL finale zou staan
0 0
Champy
Als je goed had opgelet, kon je al zien dat Mazraoui vorig seizoen al zijn groeispurt heeft gehad.

Is nu eind 1m70 - 1m80
0 0
trodat4030
Noussie liep me net voorbij en ik schat hem op 1.83/1.84 ongeveer..
0 0
trodat4030
Die spurt is nog niet ten einde, net zoals zijn vader groeit hij vrij laat (pa begon ook pas op 16/17 jarig leeftijd echt te groeien). Zijn vader is keurig - 1.90 geworden, dus als ie dat red heeft ie nog wel ff te gaan. Na de zomer líjkt het verschil iig erg groot (veel basisplaatsen in de A1 helpt natuurlijk bij het opvallen ;)), die 20 cm is wat overdreven, maar een cm of 8 heeft hij er wel bij sinds mei..

Btw, goed dat je terug bent! Wees wijs en hou je af en toe een beetje in ;)
1 0
JPC40
wedstrijd niet kunnen zien, aangezien dit soort matches maar weinig worden uitgezonden vindt ik het lastig om te bepalen of het een goeie speler wordt of ook niet.
0 0
Benji
Dolberg speelde gister wel een behoorlijk matige 1e helft. Oogde timide en toonde weinig initiatief, moest aangespoord worden door medespelers om te jagen. Tweede helft stond er gelukkig een heel andere speler.

Mazraoui was op het middenveld een openbaring, heeft inderdaad een flinke fysieke groei doorgemaakt. Mooie stijl.
0 0
FlyingDutchMan
Interessant om te horen van Mazraoui, ik wist ook niet beter dat hij een simpele rechtsback was die eigenlijk al een beetje was opgegeven. Mooi om te horen dat hij nu als middenvelder aan zijn tweede jeugd is begonnen.
0 0
Truus de Bakker
Mooi artikel met veel oog voor detail. Complimenten!
2 0
La Bomba
Is die Dolberg zo groot dan?
De A1 mist inderdaad creativiteit en hopelijk worden Nouri en Cerny opgesteld tegen Schalke 04 anders vrees ik dat ook het Europees avontuur voor de A1 een moeilijk verhaal wordt.
1 -1
trodat4030
Hij heeft in principe alles wat je graag ziet in een Ajaxspits idd.. Lengte, kracht, techniek, soms zie je een vlaag van gogme, gaat wel goed komen. Op het middenveld is het wachten op Antonucci, dan heb je de creativiteit die op het middenveld zo gemist wordt nu. Ben benieuwd naar de YL, wellicht kunnen Nouri en vd Beek hem dan wel x op x wegsturen en voeden met lekkere balletjes..
3 0
Ajax#1900
Die jongen is 1.76, laten we elkaar niet opeens napraten omdat hij twee keer heeft gescoord, dat zegt echt niks. Rond de kerst kunnen we met een eerste oordeel komen.
0 -3
trodat4030
Ik ben al jarenlang gemiddeld 2x per week op de Toekomst en volg alles van de D1 t/m Jong zoveel mogelijk live, ik hoef niemand na te lullen, meestal zijn het anderen die míj nalullen.. Groetjes van iemand met kénnis!

Met je lengtes van internet overtypen en dan doen alsof je ergens verstand van hebt..
2 0
OntlastendeMiddenvelder
Hoe lang is hij inmiddels? Hij is bijna 18, dus veel groeien zal hij niet meer.
0 0
trodat4030
Hij is de 1.80 wel voorbij iig. Zal het eens vragen zaterdag, of ik ga gewoon ff naast hem staan en vergelijk dan ff met mezelf ;)
0 0
OntlastendeMiddenvelder
Graag!

1.80 vind ik niet zo lang, eigenlijk. Door het artikel en een paar opmerkingen hier dacht ik dat hij wel 1.90 zou zijn.
0 0
trodat4030
Hij liep me net voorbij en hij is (iets) langer dan ik en ik ben 1.86..
1 0
OntlastendeMiddenvelder
Kijk, daar hebben we iets aan. Bedankt voor het kijken!
0 0
Joseph
geloof dat hij inmiddels wel iets gegroeid is...
0 0