Ajax' Kweekvijver: Eiting groeit razendsnel

BvdPloeg, 02-12-2015 om 08:00, 16845 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Vanwege privé-omstandigheden kon ik er helaas niet live bij zijn, maar de beelden van Ajax TV maakten maandagavond veel goed. Ajax A1 was zaterdag na de 2-1 zege op Spartak Moskou in de Youth League in staat om ook in de competitie een goed resultaat neer te zetten. Dat Carel Eiting wederom een cruciale rol speelde in de 5-2 eindstand is niet eens een verrassing meer. De nieuwe captain van Ajax A1 beleeft vooralsnog een fantastisch seizoen.

Ongeveer een jaar geleden schreef ik in deze rubriek voor het eerst over de Eiting, die op 11 februari 2016 pas achttien jaar oud wordt. Destijds, in november van 2014, had hij net een puike pot gespeeld in de Youth League tegen FC Barcelona. Hij zette zijn naam in één klap op de kaart en zou in datzelfde seizoen al de plek als controlerende middenvelder overnemen van gewezen toptalent Aschraf El Mahdioui. Hij speelde een EK met Oranje U17 en tekende in april van dit jaar een eerste contract tot de zomer van 2018.

Het waren allemaal gevolgen van zijn ontwikkeling. Beschreef ik Eiting vorig jaar nog als iemand die zich wegcijferde voor ploeggenoten Abdelhak Nouri en Donny van de Beek, inmiddels is hij die status allang ontstegen. In de huidige A1 is hij nog steeds vooral de controleur, maar dienend is hij allerminst. Dat bleek alleen al tegen FC Groningen, waarin hij een wereldassist gaf op Dani de Wit en zelf zorgde voor de 4-2. Als Kaj Sierhuis voor rust het balletje had breed gegeven, had Eiting er zelfs nóg één gemaakt. Hij stuurt, zit overal tussen, speelt (nog steeds) alles naar de juiste kleur en heeft vooral stappen gemaakt op fysiek vlak.

Had en heeft Eiting een natuurlijke feeling voor positie, als hij vandaag de dag onverhoopt in een duel komt, is hij daar klaar voor. Hij werkte de afgelopen maanden keihard in het krachthonk en is daardoor nog sterker aan de bal geworden. Daardoor heeft hij meer tijd om zijn jonge medespelers te sturen en is hij voetballend bepalender. Eiting gebruikt zijn linkerbeen niet alleen meer om het balletje bij een medespeler in te leveren, hij doet er zelf heel leuke dingen mee.

Dat alles had dan weer tot gevolg dat Wim Jonk hem meteen captain maakte toen hij verantwoordelijk werd over de A1. Vince Gino Dekker was onder Gery Vink nog de (zeer sterke en gewaardeerde) aanvoerder, maar Jonk wilde graag een leider die centraal op het veld staat opgesteld. Het is een praktische uitleg die best valt uit te leggen, maar vooral de reactie van Eiting op het overnemen van de band was prachtig. Hij vroeg de leiders om het eerst aan Dekker en het team te vragen en te vertellen, alvorens hij de aanvoerdersband wilde accepteren. 

Eiting heeft het beste voor met zijn elftal, hij werkt zichzelf uit de naad en is daardoor een geliefde teamgenoot. In vier maanden tijd zette hij nieuwe stappen als controleur en als mens, met als mooiste resultaat dat hij vorige maand voor het eerst voor Oranje U19 werd opgeroepen. Als zeventienjarige rammelt hij aan de poorten van het volwassen voetbal. Hij, en niemand anders, is de absolute motor van A1. Samen met Aschraf El Mahdioui lijkt daarmee de toekomstige erfenis van een ongetwijfeld ooit vertrekkende Riechedly Bazoer nu al geen punt van zorg meer. (foto: Black Bath Towel Photographers)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

Profiteer nu van 30% korting op de officiële trainingscollectie van Ajax! 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip
Deel 11: Dolberg briljant en klungelig
Deel 12: 'Oordelen over opleiding te vroeg'
Deel 13: 'Duitse schimmel!'
Deel 14: 'Ajax heeft Noa Lang'
Deel 15: Sierhuis meldt zich aan het front
Deel 16: Gevolgen niet te overzien

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Horrontelli
Zo stom om met Jonk te stoppen. Zoals Cruijff zei: je stuurt de helft van je succesformule weg. Ik denk dat de talenten zoals Eiting nog wel even blijven komen, maar over 4 jaar zal het weer opdrogen zonder bemoeienis van Cruijff.
0 0
Alexander40
Waar is leyder eigenlijk? Nog steeds geblesseerd?
0 0
JohnDylan
Ik geloof dat hij zeker tot aan de wintestop geblesseerd zou zijn. Hopelijk kan hij in de tweede helft van het seizoen veel trainen en spelen. De maanden voor zijn blessure speelde hij erg goed en als hij dat niveau dit seizoen al terug kan vinden mag hij al tevreden zijn.
0 0
TRAjax
Een Ajax met minimaal Savastano, De Ligt, Eiting, Donny, Appie, Vaclav en Muric (i.m.o. grootste talenten) is toch een Ajax waar iedereen van kan genieten? Hopelijk weten ze stuk voor stuk een basisplaatst te veroveren!
1 0
NouriVandeBeek
Eiting is weer bezig aan een ijzersterk seizoen! Hopelijk een nieuw contactje tot 2021 op zijn verjaardag!
0 0
Semmier
Hoe goed is Ashraf El Mahdioui? Is dat iets voor Ajax 1?

Veel hier zijn positief over hem.
0 -1
Pauw
Heb m al tijden niet zien spelen. Zoals ik echter voor Nouri naar de A1 kwam kijken, kwam ik ook voor hem. Zie in hem (net als Eiting) een zeer goede zes.

De concurrentie is in elk geval enorm. Ajax zal keuzes moeten maken. Gezien het feit dat hij nu weinig aan spelen toekomt zou je verwachten dat ze 'm verpatsen. Hoop van niet. Maargoed, Nouri is eigenlijk hetzelfde verhaal. Niemand gelooft dat Ajax Nouri laat vertrekken.
0 0
V12
Nee maar ze moeten hem dan wel gewoon eens alle wedstrijden laten spelen.
0 0
Joseph
De jeugdopleiding is echt waanzinnig goed bezig, waar we het de afgelopen 20 jaar moesten doen met 1 nieuw "groot" talent per jaar, stromen ze nu werkelijk binnen.

De jeugd die nu instroomt is bovendien ook haast direct basisspeler. Dit geeft toch aan dat het eerste niet goed aan het trainen is en dat de lijn van de jeugdopleiding doorgetrokken moet worden naar het eerste. Niet de lijn van het eerste naar de bovenbouw..

Iedereen die nog twijfelde of je het eerste met eigen jeugd en jeugdaankopen kon vullen, zal nu toch wel begrijpen dat dit voor Ajax de enige mogelijkheid is om Europees ooit nog iets te presteren?
3 0
JubbegaAFCA
Juist ja!!
0 0
geDaante
Jij snapt het.
0 0
ajaxinho
Het is zelfs de vraag of ervaren spelers, zoals Heitinga, vdVaart, NdJong en Sneijder, de concurrentie aankunnen tegen de aankomende lichting.

Heitinga maakt al geen kans tegen Veltman en Riedewald.
Volgens mij krijgt NdJong het ook moeilijk tegen Eiting.

Eigenlijk zou dat de drijfveer moeten zijn om terug te keren naar Ajax.
Ik geloof ook wel dat dat in het geval van Heitinga zo is.
1 -1
Mokum_32
Heerlijke speler je vergeet overigens de pass op de 5-2 waar nunnely uit scoorde, geweldige bal buitenkant voet
0 0
ajaxinho
De stift op Sierhuis was ook klasse.

Meestal zijn het aanvallers die stiften om te scoren.
Hij gebruikt de stift voor een assist.
0 0
JohnDylan
Het mooie aan Eiting is vooral zijn hoge handelingssnelheid door zijn goede techniek en inzicht. Wel moet hij aan zijn snelheid werken want nu komt hij in de problemen als zijn directe tegenstander veelvuldig loopacties de diepte in maakt. Zet Eiting dus tegen een snellere versie van Klaassen en hij heeft een moeilijke wedstrijd. Gelukkig heeft hij nog een paar jaar om daar aan te werken en als hij zich zo blijft ontwikkelen als het afgelopen anderhalve seizoen zal hij het eerste van Ajax zeker halen.
1 0
CHRISSSSZ
Snel verbeteren dan, anders krijg je een Vejinovic 2.0..
0 0
JohnDylan
Het spelinzicht van Eiting is van nature veel beter dan dat Vejinovic waardoor hij zijn gebrek aan snelheid beter kan opvangen met goede positionering. Toch is het natuurlijk wel iets waar hij (hard) aan moet werken.
0 0
MS22
Volgend jaar lekker in jong Ajax!
0 0
Pauw
Ik vind 'm beter dan Bazoer, maar dat mag ik niet zeggen. Natuurlijk is het nog even afwachten wat hij in de Eredivisie gaat doen.
1 -1
Cruyffie
Tuurlijk mag je dat zeggen. Vind ik ook: zeker voor het Ajax-spelletje. Bazoer loopt (nog) te veel met de bal imo, en minder goed gevoel voor ruimte. Eiting is echt perfect, de nieuwe busquets: voetballend top en verdedigend fel, plus ook nog intelligent. Heerlijk!
2 0
SjaakieSwart
Hopelijk wordt hij wel nog wat sneller, maar dat komt waarschijnlijk nog wel.
0 0
OKP-AFCA
Zijn er eigenlijk nog kritische punten aan Eiting?

Het kan toch niet allemaal wereldtop zijn?
2 0
Horrontelli
Ja, hij is niet de snelste. En ik vraag me af of zijn kleine en gedrongen gestalte hem geen problemen gaat opleveren. Is hij niet wat te zwaar voor een 17-jarige? Maar wat een geweldige speler, ik word echt gelukkig van het kijken naar zoveel talent.
0 0
Len nart
De Ajax jeugd is ook wereldtop. Maar als hij dat wil blijven moet hij zich op ieder punt blijven verbeteren.
0 0
Cruyffie
Ik denk wel dat hij wereldtop is/wordt. Toen ik voor het eerst bij de jeugd ging kijken, ik kwam voor Nouri, toen nog B1, speelde hij daar ook mee. Viel meteen op, als aanjager achter Donny en Nouri. Vooral valt op dat ie technisch gewoon heel erg goed is, zeker voor iemand die vaak op 4 en 6 speelt. Fenomeen!
0 0
CHRISSSSZ
Dit vond ik ook na het lezen van dit stuk, er mag ook best opbouwende kritiek op hem gegeven worden..
0 0
guusvdajax
ja kan hij geen man passeren met een flitsende actie en hij is niet de snelste
2 0