Ajax' Kweekvijver: 'Carel denkt altijd stap vooruit'

BvdPloeg, 07-11-2014 om 08:03, 28944 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Iedereen keek er al enkele weken naar uit, bij Ajax werden sommige spelers zelfs al enkele potjes van tevoren gespaard. Tegen FC Barcelona kwam het er allemaal in één keer uit, Ajax A1 speelde dinsdagavond bij vlagen met de Spaanse grootmacht. Donny van de Beek, Damian van Bruggen, Damon Mirani, Robert Muric, allemaal blonken ze uit. Maar de grootste verrassing van de avond stond met nummer 6 op de rug een fantastische pot te spelen. Wat goed is, komt snel, Carel Eiting is weer zo’n levend bewijs van die theorie.

Eiting, bezig aan zijn achtste seizoen in Amsterdam, geboren op dezelfde datum als Rafael van der Vaart, voor dit seizoen had alleen niemand het over hem. Hij miste dan ook wat wedstrijden door verplichtingen bij de KNVB en bovendien heeft hij bij de A-junioren flink wat concurrentie. Ashraf El Mahdioui staat als aanvoerder op zijn positie, achterin doen jongens als Mirani en Van Bruggen regelmatig mee. Maar de laatste weken speelde Eiting zich geruisloos in het elftal. Eerst wat wedstrijden bij A2, de afgelopen twee weken uitblinker tegen Sparta A1 en Barça. En dat terwijl hij 16 jaar is en dus eigenlijk nog bij Ajax B1 had kunnen spelen.

Maar Eiting heeft heel veel talent en als El Mahdioui geblesseerd moet afhaken, twijfelen trainers geen moment om hem het vertrouwen te geven. Tegen Barcelona was hij de stofzuiger op het middenveld, die vooral voor Abdelhak Nouri het vuile werk opknapte, waardoor de kleine spelmaker voorin van waarde kon zijn. Maar met alleen de term 'stofzuiger' doe je Eiting tekort. Hij heeft ongelofelijk veel gevoel in zijn linker en hij was voetballend het verlengstuk tussen verdediging en aanval. Hij cijferde zich weg voor Van de Beek en Nouri, maar blonk ondertussen uit in zijn simpele klasse. Alles naar de juiste kleur, als het even kan de bal vooruit. Ondertussen de kwaliteit om op te duiken rond of zelfs in de zestien meter. Tegen Sparta was hij daarmee trefzeker, tegen Barcelona met afstandsschoten zeer gevaarlijk.

Aandachtig toeschouwer op De Toekomst was Maarten Stekelenburg, bondscoach van Nederland onder 17 jaar. Eiting was bij hem eind oktober een vaste waarde tijdens het EK-kwalificatietoernooi in Servië, waar U17 zich als groepswinnaar plaatste voor de eliteronde in 2015 om straks het EK in Bulgarije te bereiken. Bij zijn leeftijdsgenoten is Eiting al even een dragende kracht op het middenveld. 'Hij is één van de twee controlerende middenvelders bij mij. Carel kan nog wel wat stappen maken in de fysieke duels en het kort dekken van je man, maar daar is hij goed mee bezig', stelt Stekelenburg in een telefoongesprekje.

Bij Ajax tegen Barça viel er dinsdag weinig te merken van het enorme leeftijdsverschil tussen Eiting, zijn ploeggenoten en zijn tegenstanders. Waar er bij Barcelona meerdere tweedejaars A-junioren op het veld stonden, mag Eiting officieel pas net een half jaartje op een scooter rijden. Stekelenburg: 'Een talent heeft in mijn ogen de eigenschap dat hij zich met meer weerstand snel kan aanpassen. De één heeft wat meer tijd nodig, Carel pakt het snel op. Het is voor mij geen verrassing meer dat hij vaak bij A1 mee mag doen, Carel kreeg ook tegen Barcelona veel fysiek geweld tegenover zich en hij hield zich knap staande. Hij heeft de kwaliteit om al te weten wat hij gaat doen en waar hij moet staan zodat hij niet zo snel in de problemen komt. Hij denkt altijd een stap vooruit. Het is knap dat hij zich zo snel aanpast aan het niveau als de weerstand bij een club wordt verhoogd. Hij is ook een jongen die nadenkt over zijn toekomst, hij weet wat hij wil en hij werkt hard aan zijn ontwikkeling om beter te worden.' 

Als verdedigende middenvelder lijkt Eiting in zijn element, maar als centrale verdediger werd hij al opgesteld om wat extra body te kweken in de duels. Al dat rouleren, voor sommigen is het niet altijd de beste uitkomst, Eiting gedijt er goed onder. 'Ik vind het goed dat Ajax spelers op verschillende posities laat spelen', stelt Stekelenburg. 'Daar worden ze beter van en ze breken vaak niet eens door op de positie waar ze jarenlang hebben gespeeld in de jeugd. Of Carel of een andere speler nu een 4, een 6 of een 8 wordt, je kunt als club dan in ieder geval alle kanten op.'

En dus is het goed mogelijk dat Eiting de komende maanden in A1 en misschien ook A2 als centrale verdediger, verdedigende middenvelder of aanvallende middenvelder wordt opgesteld. Eiting blijft er nuchter onder, hij zal niet snel het hardste schreeuwen, hij is meer een natuurlijke leider. Niet heel lang, niet heel snel, een normaal Nederlands kuifje op het hoofd, maar op het veld altijd negentig minuten lang volle bak. Een ode aan een nieuw talent is daarom wel op zijn plaats, El Mahdioui mag misschien wel sneller dan verwacht zijn borst gaan natmaken. De reactie na afloop van Ajax - Barcelona bij Ajax TV was in ieder geval veelzeggend. Waar Vaclav Cerny stuiterde van de adrenaline, ging en gaat Eiting gaat niet zweven of gek doen: 'Ik kon vrij voetballen en doen wat ik leuk vind, ik heb genoten op het veld en niet met druk gevoetbald. Lekker.' (foto: Black Bath Towel Photographers)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi
- # 5: Kun je niet koppen ofzo!?
- # 6: Roadrunner Nunnely
- # 7: Cerny de geweldenaar
- # 8: A1 is meer dan Nouri
- # 9: Magische momenten
- # 10: Korte corners zijn verboden!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
de voetbalkenne
Waar is op dit moment Jordy Bruijn gebleven? Hij was de Xavi van de Ajax jeugd. Een nummer 6 met heel veel voetballend vermogen.
0 0
BvdPloeg
Al een jaar bijna onafgebroken geblesseerd. Momenteel herstellende van een meniscusoperatie.
0 0
trodat4030
Concurrentie op CVM wordt moordend de aankomende jaren, El Mahdioui, vd Beek (ben benieuwd of hij volgende week op CVM de voorkeur boven Bazoer krijgt in oranje u19), Efmorfidis, Riedewald, Leyder, Bazoer, Eiting.. In de B1, maar ook doorgeschoven dus wel 1 jaar jonger dan Carel, spelen nog de Ligt en Lang die ik ook sterke CVM's vind.. Voorlopig zitten we gebakken..
0 0
ajaxinho
Lekkere artikel weer!
Als jullie mooie foto's erbij hebben, kunnen jullie ze als boek uitgeven ;)

Mooie citaat van Eiting ;)

Ik raak steeds meer verheugd op de instroming van de jeugdspelers...
0 0
afca patrick
Wel gedurfd van Jonk om hem direct op te stellen. Speelde uitstekend! Altijd de voetballende oplossing zoeken, zoals het hoort.
0 0
Robeerke
Als ze alledrie zo doorgaan is de driehoek op het middenveld dus al compleet, Eiting 6, vd Beek en Nouri 8 en 10.
0 0
rodnet
Ik had die jongen nog nooit zien spelen maar was behoorlijk van hem onder de indruk afgelopen dinsdag. Samen met Van de Beek voor mij de beste man van het veld. En dan nog zo jong? Prima potentieel.
0 0
insectenverdelg
Dat gaat er ook weer 1tje worden gok ik zo.
0 0
Capi86
Wat een geweldige rubriek is dit. De hoop is gevestigd op de jeugd nu. Zij verdienen deze aandacht.
0 0
scstan94
Ben ik helemaal met jou eens, kijk altijd uit naar deze rubriek. Altijd mooi geschreven en geeft mij en ook andere toch weer meer inzicht in onze jeugd.

Ga zo door AS
0 0
Cruyffie
Mooi stuk! Volg Eiting al een tijdje, hij viel me vorig jaar op in de B1, toen ie daar nog met Nouri en Donny speelde. Vooral voetballend opvallend goed voor een 6, heel erg fijn. En ook een behoorlijk drive, pittig in de duels: mooi dat ie zich zo makkelijk aanpast in de A!
0 0
ajaxfor
Goeie speler, heb echt van hem genoten tegen Barca! Ik vroeg me af: speelde carlo niet omdat nathan leyder geschorst was? Dus hij staat in de pikorde 3e, voor 16 jarige is dat niet heel vreemd natuurlijk.
0 0
scstan94
tegen sparta kreeg Eiting ook al de voorkeur boven Leyder
0 0
trodat4030
Kreeg Leyder daarvoor ook geen 2x geel in de A2? Dan ben je namelijk ook geschorst voor de A1.
0 0