Ajax' Kweekvijver: Ajax speelt met vuur

BvdPloeg, 16-12-2015 om 07:00, 9180 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

De winterstop is daar, rust in de tent bij Ajax. Zo gaat het in ieder geval doorgaans op De Toekomst. Dit keer is niets minder waar. Na het vertrek van Wim Jonk, meerdere performancecoaches en de onduidelijkheid die volgde, staat er op de achtergrond meer in de fik dan voor het blote oog waarneembaar is. Ajax zal daarbij het voortouw moeten nemen om de gevolgen te blijven overzien. 

Het hele Plan Cruijff kan namelijk opnieuw beginnen of wordt overboord gegooid, hoe stellig men bij de club ook ontkent dat er vrij weinig gaat veranderen. Met een mailtje aan de ouders, iets meer bezoekjes van Edwin van der Sar aan De Toekomst en wat babbeltjes tussen Saïd Ouaali en Dennis Bergkamp is niet alles opeens opgelost. Ook niet als er straks een nieuw hoofd jeugdopleiding is, of hij nou pro- of anti-Cruijff is.

Ouders en spelers willen zo onderhand namelijk weleens weten wat er nu echt gaat gebeuren. Met het vertrek van meerdere performance coaches en Ruben Jongkind en Jonk viel een groot gedeelte van het geraamte weg waarop veel ouders en spelers al enkele jaren vol vertrouwden. Er was een weg ingeslagen en sommige spelers kwamen zelfs vanwege die ideeën naar Ajax. De club moet nu beseffen dat er veel meer leeft dan alleen een 'arbeidsconflict', waarna een werknemer vertrekt. Met Jonk is veel kennis vertrokken, het zorgt ook voor vraagtekens.

Die vraagtekens komen voort uit het feit dat spelers zich al jaren uit de naad hebben gewerkt volgens nieuwe richtlijnen. Ze kregen skillboxen voorgeschoteld, trainden om de paar maanden met andere trainers en ieder individu was op zijn geheel eigen manier bezig met zijn weg naar de top. Dat begon al bij de F-jeugd, de A-junioren maakten duidelijk stappen. Als je die volledige basis weghaalt, hoe kun je dan stellen dat er niets aan de hand is?

Wie gaat die basis opvangen? Op welke manier ga je al die individuele routes begeleiden? Als Plan Cruijff echt in stand wordt gehouden, wie gaat dat dan nu nog begeleiden en van bovenaf controleren? Het zijn vragen die bij mij leven, maar dus ook bij direct betrokkenen. En die vragen zijn veel serieuzer en verdienen meer aandacht en geen wekenlange stilte. Want als iemand geen uitleg krijgt, geen idee heeft wat er gaat gebeuren en er is totaal geen signaal dat er op korte termijn een duidelijke visie komt voor onder- midden en bovenbouw, waarom zouden ouders en spelers dan niet op zoek gaan naar zekerheid? De binnen- en buitenlandse clubs kijken met interesse mee.

Enige zekerheid kan geboden worden in de vorm van een contract, maar ook op dat vlak heerst alleen maar onduidelijkheid en doodse stilte. Marc Overmars is langzaamaan begonnen met wat eerste gesprekken, andere sterkhouders uit de eerste seizoenshelft uit de bovenbouw hebben geen idee of in het verleden gemaakte beloftes nog wel worden nagekomen. Misschien liggen er over twee weken wel ineens zes of zeven contracten klaar, want dat is toch wel het minimum waar op moet worden ingezet. Garantie is er echter allerminst. In de A-jeugd en bij Jong Ajax samen lopen opgeteld twaalf (!) contracten af. Nou, ga dan maar lekker de feestdagen in.

Ajax en alleen Ajax kan aan deze onduidelijkheid een einde maken door naast een hoofd jeugdopleiding ook eens duidelijk te stellen waar het naartoe wil. De ledenvergadering van donderdag is daarvoor een prima startpunt, helemaal als daaruit zou blijken dat Cruijff zich nog één keer mengt of (beter) moet mengen in de chaos die Ajax heet. Maar ook als Cruijff donderdag definitief de deur wordt gewezen, is er een visie nodig, of deze nou haaks staat op Plan Cruijff of niet.

Als deze situatie nog tot ver in de tweede seizoenshelft door ettert, kan Ajax nog veel meer verliezen dan alleen Jonk, Jongkind en Cruijff. Dan is niet uitgesloten dat ouders er klaar mee zijn, dat spelers weggaan en dat het imago van Ajax als dé opleidingsclub van Europa een nieuwe en misschien wel definitieve dreun krijgt. Ikzelf en anderen beweerden hier al meermaals dat de mensen die er nu nog zitten geen visie (meer) hebben. Bewijs maar dat dat wel zo is, voor de spelers, trainers, direct betrokkenen en achterban. Blijft het bij een mailtje en wat extra bezoekjes aan het trainingsveld, dan speelt Ajax serieus met vuur. 

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip
Deel 11: Dolberg briljant en klungelig
Deel 12: 'Oordelen over opleiding te vroeg'
Deel 13: 'Duitse schimmel!'
Deel 14: 'Ajax heeft Noa Lang'
Deel 15: Sierhuis meldt zich aan het front
Deel 16: Gevolgen niet te overzien
Deel 17: Eiting groeit razendsnel

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
JPC40
Nou ben ik niet altijd eens met Cruijff verwijt hem van nalatigheid en naïviteit, daar naast heeft ook Ajax zelf grove blunders gemaakt, dus ook daarin geef ik hun niet altijd gelijk, en toch hebben beiden partijen soms wel gelijk.

Ook voor mij geld nu toch wel dat onbegrip wat er allemaal speelt en wat eigenlijk NIET speelt, ik kan op dit moment geen touw meer aan vast knopen.

Ongeacht wat andere zeggen dat dit vroeger zo vaak heeft plaats gevonden, Ajax behoort dit soort zaken niet meer plaats te vinden, wil je als professioneel club met naam en faam functioneren, dan is dit een absoluut NO NO.

In een doorsnee bedrijf zou de stekker al lang er uit getrokken zijn, als dit zou gebeuren.
0 0
LiefhebberVan GOED voetbal
Ik volg Ajax al 50 jaar. Ben opgegroeid met de voetbal filosofie van Cruijff. En vooral zijn onnavolgbare acties op het veld. Zowel als speler alsook als trainer.

Zijn gedachte achter de voetballer op het veld, is die van vermaak het publiek, die komen voor ons. En man wat hebben we kunnen genieten!

Vanaf de 60'er jaren, werd het voetbal van aanmodderen, voetbal met overtuiging. En de Nederlandse clubs werden wereldklasse. Ajax won niet zomaar 3 keer op rij de Europa Cup voor landskampioenen. Inderdaad er werd alleen maar tegen kampioenen van andere landen gespeeld.

Natuurlijke techniek werd in die jaren opgedaan op straat, en verder ontwikkeld op de club, vanaf die tijd waren er altijd eigen talenten te bewonderen.

En dat kwam omdat de jeugdopleiding daarop was ingericht. Alle teams speelden hetzelfde spelletje, doorstromen naar een hoger team werd erdoor vergemakkelijkt. En tot halverwege de jaren 90 was het vaak genieten.

Nu is het armzalig voetbal, de Mickey Mouse competitie is er eindelijk. Hij kan mij niet bekoren, want het voetbal is weer terug in de beginjaren van de sixties. Aanmodderen geblazen.

5 jaar geleden kreeg ik weer hoop, want Johan ging er zijn schouders onder zetten. Als liefhebber van GOED voetbal, werd ik heel blij.

En nu 5 jaar later, nu er eindelijk weer echte talenten op het punt staan door te breken. Is er weer gedonder in de tent.

De weg naar top voetbal ligt voor het grijpen. VOER Cruiffs ideeën uit, maar dan ook in detail. Dan wordt het weer een echte kweekvijver van talenten.

De Boer en zijn TD weg bij het 1e. Maak ze specialisten trainers, en maak Jonk maar de hoofdtrainer / coach.

Misschien Bram dat je dan geen columns met zulke teloorgang meer hoeft te schrijven. Goed stuk overigens.
1 -1
Ik denk dat ons niets rest dan afwachten tot na 17 december. Helaas hoort deze situatie in de groei curve van Ajax. Als je kijkt naar het verleden heeft Ajax vaker dit soort periodes gekend. Uiteindelijk komt de kern van Ajax (jeugdopleiding) altijd boven drijven. Ik wacht nog even af, meer kunnen we op dit moment niet doen.
2 0
vader123
Serieus stuk verdient een serieus antwoord van Ajax RvC, Directie en Bestuur. En geen vage teksten graag!
4 -2
Horrontelli
Goed stuk!
3 -2
Sjaakvaak
Normaal staan hier zeer interessante stukjes over spelers uit de jeugdopleiding. Nu wordt ook deze rubriek 'gekaapt' om te discussiëren over plan Cruijff, danwel de zoveelste kritiek te leveren op de mensen die er nog zitten. Kunnen we het hier alsjeblieft gewoon over de spelers en hun spel houden? Er komen nog genoeg artikelen waar over dit onderwerp gepraat kan worden. Bedankt.
1 -5
BvdPloeg
Als je je ogen wil sluiten voor wat er gaande is, doodleuk over spelers wil blijven praten om vervolgens de opleiding te zien instorten, daar doe ik als jeugdwatcher niet aan mee ;-) We wisselen het op een juiste manier af, denk ik. Deze discussie gaat over de jeugdopleiding en alles wat daar omheen speelt. Als je daar in een rubriek over nota bene de jeugdopleiding geen aandacht aan besteedt, ben je slecht bezig.
4 -2
IamLegend
ik vind het niet kunnen dat dit artikel als platform gebruikt mag worden voor een discussie over de crisis bij ajax. Heeft niks met ajax kweekvijer ZOOMT in te maken.

Maak er dan gewoon een ajaxshowtime column van... of haal ajax kweekvijver weg. Dan is er niks aan de hand. kleine moeite;)
1 -3
BaddahBing
Jij vindt het niet kunnen omdat de inhoud je niet aanstaat
Ga dan niet de vorm , waar de column staat, als het grote probleem opvoeren.

Beetje goedkoop
0 0
BvdPloeg
Ok, daar valt over te discussiëren. Waar de lijn ligt bedoel ik dan. Stukjes over spelers e.d. zit ook een mening in verweven. Goed dat je het aangeeft in ieder geval, we proberen hier altijd een juiste mix in te vinden.
2 -1
IamLegend
een mix kan altijd;) verder een uitstekend stuk hoor. Zoals altijd.
1 -1
Sjaakvaak
Volgens mij zijn hier al een flink tal artikelen waar gediscussieerd wordt over de jeugdopleiding en de stand van zaken binnen de club. Ook in deze rubriek is er al genoeg over gezegd. Prima dat je er iets van zegt maar de hele rubriek ermee vol zetten?

Je mag best nog wat neerzetten over de jeugd en haar resultaten.
A1 5-0
C1 6-0
C2 8-0
D1 4-0
Verder iedereen gewonnen behalve de D2. Zamani die weer scoort, Unuvar zelfs twee, Sierhuis ook weer. Redan eentje. Er zijn genoeg positieve punten die ook wel even belicht mogen worden.
2 -1
BaddahBing
T gaat om het voetbal
Resultaten zeggen niks
Zeker niet volgens het principe " individueel opleiden boven resultaten"
0 0
BvdPloeg
Ik praat doorgaans niet over resultaten, vooral over de spelers erachter. Als jij ervaart dat ik hier te vaak een opiniërend stuk heb geplaatst over de jeugd-situatie, dan neem ik dat zeker mee. In de 17 eerdere delen dit seizoen (zie hierboven) is er slechts 1 keer een column over de chaos geplaatst, dus dat valt in mijn ogen wel mee ;-)
2 -1
3sterren
Uit je stuk proef ik vooral jouw betrokkenheid en bezorgdheid over het wel en wee van Ajax in het algemeen en die over de gang van zaken over de ’kweekvijver’ in het bijzonder...

Het stuk is een mooi bruggetje naar het tweede gedeelte van seizoen 15/16. Ik kijk uit naar het vervolg.

Overigens, ik deel je bezorgdheid.
0 0
Koenniiee
Pijnlijk! Erg pijnlijk. Wat zou ik graag hebben dat iemand alle poppetjes even op de juiste plek zet, Johan Cruijff implementeert en duidelijkheid verschaft. Maar zo simpel werkt het niet wanneer ego's niet in het belang van de club werken.
1 0
ProfessorX
ikzelf ben ajacied geworden door cruijff niet het bestuur .
andere supporters door van basten , rijkaard als speler of bergkamp , jonk als speler .
ook lichting 95 en suarez zijn er mensen ajax supporter geworden .
en wat mij nu echt verbaast niemand word supporter door huidig of oud bestuur raar he .
4 0
ProfessorX
mooi duidelijk stuk bram .
het is idd de ouders die bepalen niet de directie , rvc of bestuur .
ik snap echt niet dat die ego's dit niet zien om misselijk van te worden .
moses , petterson , bram van houten , bob konijn etc etc lezen jullie mee voordat jullie weer met school grammatica en andere shit komen , of anti cruijff verhalen en nee van gaal hoef echt niet te komen , enkel cruijff
3 -2
SjaakieSwart
Wat maakt het uit wat zij denken? Waarom moet iedereen jouw gedachte volgen? De laatste paar dagen op AS zie ik jou wel vaker deze users er bij halen van "lezen jullie mee". Wat maakt het uit? Zij hebben een andere mening en ik ook. Dat maakt ons echt niet crimineel ofzo...
2 -1
ProfessorX
is mijn mening en die gasten zijn soms echt niet te pruimen .
vind het laf als gasten zoals hun neerbuigend tot irritante af doen tegen anderen .
wees dan een vent en kom langs !
ik betaal alles je eten je drank , maar kom !
en niemand hoef mijn gedachten te volgen ook ik heb een mening zoals jezelf aangeef .
3 -1
CHRISSSSZ
Prachtig stuk Bram, ondanks de pijnlijke inhoud..
4 -2
Pannenkoeken met stroop
Ik sluit me hier helemaal mee aan. Onze club is kapot gemaakt door de kliek van Uri Coronel. De rotte appels dienen nu echt definitief verwijdert te worden voordat het te laat is. Ajax moet echt weer een voetbalclub worden en het plan Cruijff moet nu eindelijk een eerlijke kans krijgen en ook daadwerkelijk uitgevoerd worden.
3 -4
flavente
Ben ook benieuwd. Zonder gezamenlijke visie geen resultaten!
1 -1
Cruyffie
Tja, terechte column. Ik ben vooral heel verdrietig, en heb al mn geld op donderdag gezet. Go ledenraad!
4 -1