Ajax' Kweekvijver: Treurend richting de pub

BvdPloeg, 16-03-2016 om 09:00, 11807 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Wat had ik het drie dagen enorm naar mijn zin in Londen. Het werd dinsdag extra kracht bijgezet door een reisje naar het doorgaans hermetisch afgesloten Chelsea-complex. Een prachtig decor, maar daar bleef het bij. Ajax was Ajax niet en alles zat tegen in de kwartfinale tegen Chelsea. Net als vorig seizoen werd de gedroomde finaleweek niet gehaald.

De dag begon nog zo mooi. Het weer was goed, de Engelsen bij Chelsea waren ongelofelijk gastvrij, in de verte konden we een training van het eerste van Chelsea bekijken en het biljartlaken waarop gespeeld werd, was geweldig. De spelers hadden de focus, er kon worden omgekleed in de absolute luxe van een topclub en ondanks de besloten wedstrijd, was er toch nog flink wat familie aanwezig.

Dan de wedstrijd, die jammerlijk werd verloren. De spelers wezen meteen na het fluitsignaal naar de scheidsrechter, maar veel Ajacieden liepen ook meteen met gebogen hoofd richting de kleedkamer. Het tafereel vertelde het hele verhaal, want waar Ajax recht had om te klagen bij de arbitrage, daar had het de nederlaag in Londen toch ook vooral aan zichzelf te danken.

Natuurlijk was de 1-1 een glaszuiver doelpunt, maar na afloop werd ook terecht gezegd dat Ajax het nooit zover had mogen laten komen. Het creëerde zelf voldoende kansen om één of twee goals te maken en de 1-0 van de thuisploeg was een kinderlijk weggegeven treffer. Nederlandse naïviteit verloor het daar van een snelle Chelsea-voortzetting. Gery Vink wees na de goal kwaad naar Dekker, maar zeker drie anderen stonden ook te slapen. Dure les: dat kan dus niet op dit niveau.


Aan de omstandigheden lag het niet, het complex van Chelsea was een geweldige ervaring.

Maar er ging meer 'fout'. Vink besloot Chelsea te bestrijden met een verrassende opstelling die zijn doel helaas miste. Aschraf El Mahdioui is het afgelopen jaar bij Jong Ajax zo weinig gebruikt dat hij niet plots, zonder wedstrijdritme, de kar kan trekken op een cruciale, controlerende plek van het veld. Eiting had dat misschien wel gekund, maar hij moest vanuit achteruit opereren en stoeide duidelijk met die positie. Ezra Walian als rechteraanvaller bleek daarnaast het zoveelste bewijs dat de goalgetter alleen gebruikt dient te worden als spits. Vaclav Cerny had de sleutel naar succes moeten zijn, maar bleek vooral een bron van balverlies.

Op die manier voetbalde Ajax best aardig tot aan het middenveld, maar daarna gebeurde er helaas te weinig. De kansen die er waren, werden bovendien gemist. Donny van de Beek bleef voor rust overeind en nam zijn ploeg vocaal en in balbezit bij de hand. De middenvelder zag echter dat hij veel te weinig werd gezocht en bovendien haalde verder voor rust op het middenveld en in de voorhoede alleen Vince Gino Dekker zijn niveau. 

Vink weigerde zijn tactische foefje na rust overboord te gooien en dat had Chelsea eigenlijk meteen kunnen afstraffen met 2-0 en 3-0. De Londenaren waren na de pauze opeens heer en meester en kregen levensgrote kansen. Dat Ajax zich na afloop mocht beklagen, lag in die fase dus vooral aan het falen van de thuisploeg. Ajax vond sowieso pas veel te laat een ander vaatje waaruit het moest tappen. En hoe was het eigenlijk mogelijk dat een scrimmage met drie open schietkansen niet binnen ging?


Cerny en Van de Beek: de ongelukkige en de positieve uitzondering voor rust.

Het was het schoolvoorbeeld dat het een middag was van net niet en daar paste de blunder van de arbitrage wel in. Kaj Sierhuis sprong en deed niets bij de corner van Dekker. Na afloop sprong hij nog vier keer voor het oog van de arbiter, maar die stuurde hem snel weg. Het was een duel van 'wat als'. Wat als Vink zijn spelers vanuit hun beste positie had laten spelen? Wat als Cerny zijn kansen voor en na rust had afgemaakt? Wat als Ajax in de combinatie, vooral na rust, veel minder slordig was geweest?

Het had de ploeg waarschijnlijk een halve finale-ticket opgeleverd, want Chelsea kon er helemaal niet zoveel van. Spits Abraham was het aanspeelpunt en Scott en Palmer waren handige spelers. Verder was het vooral fysiek voetbal, het randje opzoeken en daar soms overheen gaan. Het was de eerste keer dat A1 er dit jaar mee te maken kreeg en voor dat examen werd jammerlijk gefaald. Een pijnlijke conclusie: eigen schuld, veel tumult. Want met minder eigen schuld was er geen sprake geweest van tumult.

Zo eindigde een mooie dag in mineur, ook voor mij. Want hoe gastvrij de Engelsen ook waren, zonder cash kom je buiten het centrum geen trein in, zo bleek. Speel-'stad' Cobham bleek achteraf gezien een gehucht met één pinautomaat op drie kilometer van het station. En dus had ik uiteindelijk drie uur de tijd om een stukje te tikken over de gemiste kans van A1. Toen was daar plots weer de Engelse gastvrijheid in de persoon van een vriendelijke taxi-chauffeur, die mij voor tien pond naar het centrum wilde brengen. Helemaal toen hij hoorde over Chelsea en hij zelf nogal een hekel bleek te hebben aan die club. Zo treurden we samen richting de Engelse pub.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip
Deel 11: Dolberg briljant en klungelig
Deel 12: 'Oordelen over opleiding te vroeg'
Deel 13: 'Duitse schimmel!'
Deel 14: 'Ajax heeft Noa Lang'
Deel 15: Sierhuis meldt zich aan het front
Deel 16: Gevolgen niet te overzien
Deel 17: Eiting groeit razendsnel
Deel 18: Ajax speelt met vuur
Deel 19: Groeibriljant Dolberg beloond
Deel 20: De allerbeste elf van 2015
Deel 21: Bay en zijn Osteitis pubis
Deel 22: Keihard voor Kluivert en Lang
Deel 23: Kippenvel op de armen
Deel 24: Het grootste verlies na Jonk
Deel 25: 16 jaar en nu al steunpilaar
Deel 26: Lange bal doet zijn intrede...
Deel 27: Gewezen sterren plots terug
Deel 28: 'In A1 word je afgeslacht'
Deel 29: Ajax heeft z'n pitbull terug

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
trodat4030
Ik vond de A1 niet op de top van hun kunnen. Vooral slechte passing en zeer matige aannames waren daar debet aan (edit: en dat is niet de schuld van de trainer). Was dat goed verzorgd geweest, had dit Ajax dit Chelsea van de mat geveegd, want zo sterk waren ze helemaal niet. Ook de opstelling zou ik na 20 minuten gewijzigd hebben (edit: hier maakte Vink wel een fout imo). Cerny zat totáál niet in de wedstrijd, die had na 20 minuten weer lekker op de flank gezet moeten worden en Walian in de spits. Ook El Mahdioui speelde zonder enig ritme en dat was duidelijk zichtbaar, ik had hem in de 2e helft gewisseld voor Bergsma die gewoon een heel sterk seizoen draait, Eiting dan op CVM. Ik denk dat dát al een heel stuk had gescheeld. Gemiste kans.. Héél zuur, want dit is veruit, met grote afstand mijn favoriete ploeg binnen de club die zéker de kwaliteit heeft om dit toernooi gewoon te winnen. Voel me nu zieker dan wanneer het 1e verliest eigenlijk.. Maar dat zal mijn verbondenheid met deze ploeg waarschijnlijk wel zijn..
2 0
HarryHarHar
Het is/was weer de scherpte wat Ajax de das om heeft gedaan en dat is gewoon door de hele linie's bij Ajax van de jeugd tot het eerste elftal toe. Hard werken en blijven werken en scherp blijven tot het laatste fluitsignaal is blijkbaar er niet in te krijgen dit is iets chronisch bij Ajax geworden, kijk maar hoe vaak het aan het einde van een wedstrijd alsnog weggegeven word .. dit is iets voor de heren van het kader om daar iets aan te doen, dat prioriteit nr. 1 te maken , voetballen kunnen ze allemaal maar een overwinning naar het einde brengen is blijkbaar heel erg moeilijk bij Ajax!.
0 0
CHRISSSSZ
Ik vond Nouri in de 1e helft A1 meer bij de hand nemen. Zet ook Cerny vrij voor de keeper met een prachtig balletje.
0 0
dezengene
Het viel me op dat Nouri ook ontzettend veel coacht. Hij geeft continu aan waar mensen vrij staan en waar de bal heen moet. Mooi om te zien.
0 0
Joseph
Vooral het gebrek aan combinatievoetbal was het probleem, waar die jongens elkaar vorig jaar nog blindelings konden vinden, stond alles en iedereen stil. Het leek ook alsof het middenveld aan het wachten was op de lange bal.

DOnny vd Beek vond ik nou niet bepaald het team bij de hand nemen. Hij stond vaak stil, bood zich slecht aan en grossierde in slechte passes. Maar ook Nouri, die leek genageld aan de zijlijn en deed verder niks. Het spel was veel te statisch, net als in het eerste.
2 -2
picobello
Is volstrekt idioot om in een als zwaar ingeschatte wedstrijd spelers het eigen spel te ontregelen door spelers niet op hun vertrouwde plek te laten spelen. Juist dan moet je vanuit de eigen bekende kracht spelen. Vink is helemaal door de grond gezakt.
6 0
ajaxminimax
Onbegrijpelijk dat Peereboom niet voor de groep stond. Van trainer wisselen vind ik zo slecht nog niet, maar niet in de youth league.
1 0
Mokum_32
Vink heeft gewoon alle vastigheden uit het elftal gehaald eiting in de verdediging ander middenveld en dan ook nog is een andere spits. Hij moest even zij hand laten zien nou dat hebben we gezien
3 0
blava
Ik ben het niet vaak eens maar nu wel. Een eigenwijze trainer en vooral het feit dat de Engelesen fysiek veel sterker waren baart zorgen. Nederlandse naiviteit tegen Engelse realiteit.
2 0