Ajax' Kweekvijver: Ajax heeft z'n pitbull terug

BvdPloeg, 13-03-2016 om 09:00, 15722 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Het duurde ongeveer acht maanden, maar vrijdagavond was het moment eindelijk daar. Sommigen zullen hem stiekem zelfs al vergeten zijn, maar met die mensen maakte Adham El Idrissi in Den Haag meteen korte metten. De vergelijking met pitbull Luis Suárez, uit september 2014, staat voor mij nog steeds fier overeind.

Op 25 mei 2015 stond El Idrissi voor het laatst binnen de lijnen. In de verloren finale bij de Copa Amsterdam tegen Anderlecht begon hij in de basis, maar toen de zomer vervolgens voorbij was, startte de A-jeugd zonder zijn aanjager. Want dat El Idrissi zich in het seizoen 2014/2015 op de kaart zette, is een understatement. Hij scoorde veel, was lang heel belangrijk voor Ajax A1 en dat alles leverde hem een contract tot de zomer van 2018 op.

Het was dus ongelofelijk zuur dat een vervelende knieblessure hem ver terug wierp. Wat onschuldige schade aan de kniepees leek, werd een slepende blessure met een tergend langzame revalidatie tot gevolg. El Idrissi mocht amper trainen en dus was hij plots lang uit beeld. Heel af en toe zag ik hem op De Toekomst, maar voor het laatst sprak ik hem in Duitsland tijdens de Youth League-wedstrijd van A1 tegen Schalke 04. El Idrissi was positief en hij mikte op een terugkeer in januari. 

Het werd midden maart omdat zijn lichaam niet meehielp. Doodzonde. Bijna iedere wedstrijd dit seizoen van Ajax A1 schreeuwde om een El Idrissi. Het elftal van Ajax A1 is dit seizoen goed in balans, maar er loopt bij afwezigheid van Vaclav Cerny geen enkele rechtsbuiten rond. Hoewel El Idrissi vorig seizoen vooral indruk maakte als beweeglijke spits had hij in mijn ogen een glansrol kunnen vervullen in A1. Het was nu soms behelpen met spitsen op rechts of Ché Nunnely, die lang moeite had met de vervroegde stap naar de A-junioren.

Het deed El Idrissi vast ook pijn aan de ogen want net als zijn voorbeeld Suárez kan hij overal spelen. Hij toonde zich vorig seizoen behendig, balvast, snel en sterk in de combinatie. Een ideale spits, maar in een vrije rol op rechts of links ook een absolute toegevoegde waarde. Hij rent negentig minuten lang door, hij heeft korte en hoekige Suárez-acties in huis en dat alles wordt gecombineerd met een glimlach die verraadt dat El Idrissi geniet van het voetballen.

Een eerste glimp daarvan was vrijdagavond te zien in Den Haag bij Ajax A2. De ploeg van George Ogararu bakte er een uur lang eigenlijk helemaal niets van, maar toen El Idrissi binnen de lijnen kwam, waren daar plots de kansen. Hij rende, werkte, was opvallend balvast voor iemand die er acht maanden uit lag en binnen dertig minuten schoot hij vaker op doel dan al zijn teamgenoten bij elkaar voor de rust. En dat is geen grapje.

Wat ten slotte opviel, was dat El Idrissi zeker niet heeft stil gezeten. Lichamelijk oogde hij superstrak en aan snelheid heeft hij ondanks lichamelijke mankementen niet ingeboet. Voor de dribbelaar is het goed om de komende weken de machine te finetunen bij A2, alvorens hij snel aansluit bij A1. Daar kan hij een mooie toevoeging zijn aan een elftal dat al zoveel kwaliteit heeft. Het seizoen duurt nog maar twee maanden, maar op de tribune werd vrijdag al een weddenschapje afgesloten dat El Idrissi rap weer in A1 speelt. U kunt wel raden waar ik op heb ingezet.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip
Deel 11: Dolberg briljant en klungelig
Deel 12: 'Oordelen over opleiding te vroeg'
Deel 13: 'Duitse schimmel!'
Deel 14: 'Ajax heeft Noa Lang'
Deel 15: Sierhuis meldt zich aan het front
Deel 16: Gevolgen niet te overzien
Deel 17: Eiting groeit razendsnel
Deel 18: Ajax speelt met vuur
Deel 19: Groeibriljant Dolberg beloond
Deel 20: De allerbeste elf van 2015
Deel 21: Bay en zijn Osteitis pubis
Deel 22: Keihard voor Kluivert en Lang
Deel 23: Kippenvel op de armen
Deel 24: Het grootste verlies na Jonk
Deel 25: 16 jaar en nu al steunpilaar
Deel 26: Lange bal doet zijn intrede...
Deel 27: Gewezen sterren plots terug
Deel 28: 'In A1 word je afgeslacht'

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
NouriVandeBeek
Ik ben altijd fan van Adham geweest en vorig jaar vond ik hem ook erg goed. Zijn werklust is ook ongekend. Ik hoop dat hij volgend seizoen een echte kans krijgt bij Jong Ajax. Dat verdiend hij.
3 0
paulis
leuk artikel, ben benieuwd naar hem!
3 0