Ajax' Kweekvijver: Keihard voor Kluivert en Lang

BvdPloeg, 18-01-2016 om 10:40, 30383 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Bij Ajax moet iedereen presteren, ieder individu geeft alles. Maar soms zijn er spelers waarbij je ziet dat er meer in zit en juist die spelers worden extra geprikkeld. Gery Vink is geknipt voor dat werk en dus was de coach zaterdagmiddag tot de laatste minuut aan het sturen en coachen om het maximale te halen uit de twee sterkhouders van Ajax B1: Justin Kluivert en Noa Lang.

Kluivert en Lang zijn twee mannetjes en niet per se in de slechte zin van het woord. De eerste ontwikkelt zich de laatste maanden razendsnel en lijkt te beseffen dat hij wekelijks zal moeten presteren in B1 om de stap naar de A-jeugd te maken. Lang komt eigenlijk uit dezelfde lichting als Matthijs de Ligt en Ché Nunnely, maar door een blessure liep hij een jaar vertraging op. Bij B1 pakt hij de draad weer op. 

Kluivert en Lang doen dat beiden met de borst vooruit en een stoere, serieuze blik op het gezicht. Ze ogen soms misschien wat nonchalant, maar zijn dat allerminst. Beiden slaan eerst hunzelf keihard voor het hoofd bij een mislukte actie of gemiste kans en pas als het zelf loopt, wordt er meer geëist van medespelers. Het is een mooie ontwikkeling om te zien, iedere wedstrijd weer. Meestal eindigen Lang en Kluivert als 'coach', aangezien ze de beste waren.

Zo ook zaterdag, in de thuiswedstrijd tegen FC Volendam. Een wedstrijd die niet verloren kon gaan, maar toch lang op 0-1 afstevende. Pas na rust zette B1 zijn schouders eronder en werd het 4-3. Kluivert leverde een assist en schoot zelf eenmaal prachtig raak. Alle reden tot tevredenheid, maar daar komt dan de belangrijke rol van Vink om de hoek kijken.

Want Vink had iedere speler een schouderklopje gegeven na een wedstrijd zoals Kluivert die zaterdag speelde. Kluivert kreeg er in het zicht van het publiek echter geen en dat is logisch. De zoon van Ajax-legende Patrick Kluivert heeft zoveel potentie en zoveel talent dat hij niet tevreden mag zijn met een assist en een goal. Een briljant moment van Vink, vlak na de assist van Kluivert bij 4-2, was dan ook de opmerking: "Justin, ik wil nog één goal van je".

In de slotfase komt het niet meer zover en dus geen schouderklopje. Ook niet voor Lang, die de hele wedstrijd goed is in balbezit, zich drie keer prachtig vrijloopt voor de doelman, maar vooral kritische woorden hoort vanaf de zijkant. Hij moet in zijn positie blijven spelen, hij moet niet zo'n grote mond hebben en de drie gemiste kansen neemt Vink hem vast en zeker ook niet in dank af. Lang zelf ook niet overigens, hij trapt kwaad in het gras na zijn tweede missertje.

Noa Lang legt aan voor één van zijn drie grote kansen.

Vanaf de zijkant is het een boeiend schouwspel want hoe mentaal weerbaar zijn deze twee spelers, die alles in zich hebben om binnen een paar weken door te stoten richting A1. Beiden blijven hun ding doen en hebben niet teveel kritiek op Vink, die dat soms misschien wel verdiende. Want de coach was degene die zijn ploeg met de punt naar achteren het veld instuurde, maar na een kwartier plots vier spelers op een andere positie liet spelen om met de punt naar voren te kunnen spelen. Na rust riep hij om snelle voortzettingen van zijn doelman, terwijl de verdedigers vragend naar de kant keken waarom iedere lange bal moest worden ingeleverd.

Vink had er zijn handen vol aan, maar zal zich niet teveel willen verantwoorden. De coach heeft de macht, de macht om van Lang en Kluivert twee sleutelspelers te maken die het laatste stapje zetten naar de plek waar zij inmiddels eigenlijk thuishoren. Want Lang op het middenveld van A1 met Carel Eiting en Dani de Wit of Markus Bay en Kluivert in de aanval op de mager bezette buitenkanten, dat ziet iedereen voor zich. Maar in de tussentijd is Vink keihard voor zijn pupillen. Lang en Kluivert moeten het vooral zien als een compliment want als er veel van je geëist wordt, ben je kennelijk in staat veel meer te leveren dan de rest. (foto: Reinand Visscher)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip
Deel 11: Dolberg briljant en klungelig
Deel 12: 'Oordelen over opleiding te vroeg'
Deel 13: 'Duitse schimmel!'
Deel 14: 'Ajax heeft Noa Lang'
Deel 15: Sierhuis meldt zich aan het front
Deel 16: Gevolgen niet te overzien
Deel 17: Eiting groeit razendsnel
Deel 18: Ajax speelt met vuur
Deel 19: Groeibriljant Dolberg beloond
Deel 20: De allerbeste elf van 2015
Deel 21: Bay en zijn Osteitis pubis

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
OntlastendeMiddenvelder
Dat zei mijn moeder ook altijd, dat de coach altijd zo boos op mij was, omdat ik meer kon leveren dan de rest. Maar ik had gewoon te weinig talent.
1 0
altijdwelwat
Lang is in potentie misschien wel het grootste talent uit de opleiding , erg compleet kan als het moet ook nog spijkerhard zijn. Maar lijkt me niet de makkelijkste voor een trainer , zelfde geldt voor Kluivert. Wel mooi dat die Vink ze af en toe aanpakt en weet te prikkelen, probleem is wel dat als je deze 2 weghaalt bij de B1 kan je net zo goed stoppen.
0 0
Kurt
Goede zaak dat de beste spelers worden gestimuleerd en past in de lijn van Cruijff. Schrik persoonlijk toch wel een beetje als ik samenvattingen zie van de B1. Lang, Kluivert en Antonucci zijn de enige lichtvoetige jongens daar en dan is Antonucci ook nog overgekomen van Anderlecht. Zo'n Van der Linde en Kaars doen mijn pijn aan de ogen als ik ze zie lopen, op de hakken, tenen wijzen naar buiten. Kan iemand mij wat meer vertellen over deze lichting die ze daadwerkelijk in het echt ziet voetballen?
1 0
trodat4030
Franco is ook lichtvoetig en heeft een heerlijke techniek, maar moet wel leren meeverdedigen. Wat JohnDylan in de eerste reactie zet over Nouri, dat geld ook voor hem, daarom is Gery ook momenteel een prima trainer voor Franco. Ook vind ik Anderson Lopez vrij dynamisch, wat iets anders is dan lichtvoetig overigens, hij is wat meer atletisch nnm. Achterin staan grote sterke knapen, minder explosief en wendbaar, maar weer sterk in de lucht en fysiek sterk. Bakker is overigens een kruising tussen die verdedigers en Lopez, is wel groot en behoorlijk sterk, maar vrij dynamisch nog. Heeft wel wat weg qua bouw van Dijks in spe (spelen ook beide op linksback, al verwacht ik dat Bakker later in het centrum komt te staan).
1 0
DeAjacied07
El Azrak is een lichtvoetige middenvelder. Staat er niet altijd in omdat je anders 3 lichtvoetige middenvelders hebt, die allen het liefst in de bal komen.
2 0
Keizer020
Kaars is een goede voetballer, maar Van der Linde heeft zijn bouw totaal niet mee.
0 -1
CHRISSSSZ
Leuk stuk weer, Bram. Ben benieuwd naar de B1 zaterdag, woon in de buurt van Rotterdam dus ga ook deze Klassieker kijken. Vorige keer vond ik de B1 ietwat tegenvallen qua creativiteit, Lang viel me wel positief op. Ben benieuwd ook naar Antonucci, hopen dat ie speelt.
3 0
Kishnaaa7
Bram, kun je misschien al wat meer zeggen over Juan Familia-Castillo? Is natuurlijk ook gewoon een sterkhouder maar het feit dat je hem niet noemt zegt misschien al dat je zeker weet dat die vertrekt?
0 0
BvdPloeg
Ik lees vooralsnog alleen de geruchten dus kan er niets zinnigs over zeggen. Dat Familia Castillo een sterkhouder is van B1 is wat overdreven. Hij is soms briljant, maar ook vaak onzichtbaar. Niet gek, hij is pas eerstejaars, maar ik noem hem bewust niet.
0 0
flasher93
Bram, is er al wel een contract aangeboden dat je weet? Hij is nu een paar dagen 16 of vindt Ajax het wel prima als hij vertrekt..?
1 0
zuidzuid
In de daily mail stond dat chelsea al rond met m is. Nergens hier gelezen...
0 -2
Kingoffdatoilet
In de daily mail staan wel meer roddels
1 0
FlyingDutchMan
Ik had het grootste gedeelte van de afgelopen wedstrijd van de B1 gezien en vond vooral Kluivert uitblinken. Millen Baars vind ik wel een leuke speler, Kaars heeft wat weg van Sierhuis. Lang blonk inderdaad uit in kansen missen, Castillo was vrij onzichtbaar. Van De Linde deed me beetje aan De Ligt denken qua spel en fysiek.
1 -1
ProHulst0s
Van der Linde doet je denken aan de Ligt fysiek? Matthijs is breed en sterk en van der Linde is lang en dun.
1 0
FlyingDutchMan
Matthijs zal iets breder zijn, lang zijn ze allebei.
1 -1
trodat4030
Pffff, zet 2 Viktors achter Mathijs en je ziet alleen 2 plukjes haar van die Viktors. Mathijs is meer dan 2x zo breed man! Echt niet te vergelijken! Alleen al het verschil in massa is enorm, ik denk dat Mathijs ruim over de 85-90 kilo zit, Viktor haalt, ondanks zijn 2 meter lengte, misschíen de 70 kg.. Waar ik Mathijs een beer zou noemen, is Viktor een soort ooievaar, héle lange benen, maar die zijn bijna dunner dan Mathijs z'n bovenarmen..
1 0
JohnDylan
Mensen die de B1 veel zien spelen zeggen en schrijven dat Castillo dit seizoen juist geen sterkhouder is. Toen ik hem op de Future Cup zag spelen leek hij mij een talent uit de hors catagorie maar dit seizoen zou hij wat tegenvallen.
1 0
JohnDylan
Dat vader van Bergsma zei in een interview met Ajax1 ook een keer dat Vink de enige jeugdtrainer was die Nouri hard durfde aan te pakken en dwong in de omschakeling mee te doen. Volgens mij is Vink een geweldige jeugdtrainer en kunnen we er erg blij om zijn dat hij laats zijn contract heeft verlengt. Hij ziet zichzelf volgens mij ook als een echte opleider in plaats van als een (toekomstige) hoofdtrainer.

Ajax moet zo veel mogelijk van dit soort type jeugdtrainers (die de ambitie hebben om geweldige jeugdtrainers en niet toekomstige hoofdtrainers te worden) naar de club halen en vervolgens koesteren. Dat type jeugdtrainer stelt de ontwikkeling van de jeugdspeler namelijk altijd voorop in plaats van dat hij kijkt naar wat het beste is zichzelf. Trustfull is het omgekeerde type wat zijn eigen carriere als trainer belangrijker vindt.

Het zou ideaal zijn als uiteindelijk alle elftaltrainers van Ajax van het type Vink zijn. Personen die zichzelf dus meer als opleider zien en de ontwikkeling van het individuele talent als zijn grootste doel zien. Dat hoeven helemaal geen mensen te zijn die zelf ooit in de top hebben gevoetbald. Ajax kan dat voormalige topvoetballers als specialisten trainers aanstellen die elftaltrainers ondersteunen.
7 0
El_toca_pelotas
Helemaal met je eens. We hebben jeugdtrainers nodig, geen toekomstige hoofdtrainers. Vind bijvoorbeeld dat Stam ook teveel met z'n eigen trainerscarrière bezig is..
2 0